bułki - 33926 przepisów (strona:932/2262)

Krokiety z kurczakiem i szpinakiem 194

mleka 1,5 szklanki wody Sól Farsz: 600 g filetu z piersi kurczaka Przyprawa do gyrosa 150 g mrożonego szpinaku 3 ząbki czosnku 200 g sera feta 2 jajka Bułka tarta do panierowania Sól Pieprz Składniki na naleśniki miksujemy ze sobą. Smażymy je na rozgrzanej patelni.  Filet z piersi kurczaka kroimy w kosteczkę. Doprawiamy przyprawą do gyrosa. Smażymy(...)kosteczkę serem feta. Farsz nakładamy na każdy placek, po dwie łyżki na jeden. Zwijamy w kopertę. Krokiety panierujemy w rozmąconym jajku z solą i pieprzem oraz obtaczamy w bułce tartej. Obsmażamy na rumiano

VioletoweKucharzenie
Boczniaki 300

smażonej panierki.  Jednak od czasu do czasu można sobie pozwolić na odrobinę szaleństwa :-) Składniki: 250g boczniaków (można je z łatwością kupić w hipermarketach) 2 jajka 2 łyżki mleka bułka tarta sól olej do smażenia Sposób przygotowania: Boczniaki płuczemy pod bieżącą wodą, a następnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Rozbijamy delikatnie "nóżkę" boczniaka, aby cały grzyb był mniej więcej jednej grubości(...)płaski. W miseczce rozbijamy jajka, dodajemy mleko i mieszamy. Każdego grzyba najpierw maczamy w jajkach, a następnie obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na dobrze rozgrzanym oleju na patelni. Po zarumienieniu się panierki z jednej strony, delikatnie przekładamy grzyba na drugą stronę, a grzyba od strony usmażonej lekko solimy. Można podawać je w takiej formie, a można z dodatkiem np. ketchupu

Anielska Kuchnia Ani
Toskańska polędwiczka w bagietce z ziołami. 190

harmonijnie łączy się z olejkami eterycznymi cytrynowej skórki i czystym zapachem ziół. Aromat przenika zarówno mięso, jak i bagietkę. Polędwiczka pieczona w ten sposób zachowuje całą swoją soczystość, a bułka (od zewnątrz) staje się atrakcyjnie chrupiąca. Wykonanie tego dania jest zdecydowanie proste i całkowicie bezproblemowe. Tu nic nie może nie wyjść! Satysfakcja przy jedzeniu jest bezcenna. :) Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa(...)posiekać bardzo drobno. Dodać czosnek roztarty z solą, skórkę cytrynową i 2 łyżki oliwy. Wymieszać dokładnie.  Masą ziołową wyłożyć równomiernie obie części bagietki. Położyć mięso na dolnej części bułki, przykryć dokładnie górną i bardzo ściśle owinąć folią aluminiową. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 190-200 stopni i piec 1 godzinę. Po wyjęciu pozwolić odpocząć 10 minut. Kroić w grube

zadanie-gotowanie
Gołąbki z cukinią pieczone w piekarniku na kaszy jęczmiennej 137

można zastąpić kaszą jęczmienną z soczewicą. Całość idealnie smakuje z sosem pomidorowym. Wszystkie smaki idealnie się przenikają! Gołąbki: 500 g mięsa mielonego z szynki wieprzowej 1 cebula 3 łyżki bułki tartej 1/2 cukini 2 jajka 1/3 główki białej kapusty Sól Pieprz Dodatkowo: Kasza: 1 szklanka kaszy jęczmiennej 0,5 szklanki soczewicy 3 suszone pomidory 450 ml wody Sól Pieprz(...)pomidorowy: 500 ml wody 190 g koncentratu pomidorowego 1 łyżka mąki pszennej Sól Pieprz Gołąbki: Mięso mielone przekładamy do miski. Wbijamy jajka i dodajemy bułkę tartą. Dokładamy również obraną i pokrojoną w kosteczkę cukinię oraz cebulę. Kapustę szatkujemy na bardzo drobne piórka, dodajemy do mięsa. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość wyrabiamy na jednolitą masę. Formujemy okrągłe gołąbki. Mięso obsmażamy

VioletoweKucharzenie
Kotlety pęczakowo - ziemniaczane 204

sosem grzybowym.     Składniki: -10 dkg pęczaku jęczmiennego -4 średnie ziemniaki -1 cebula -1 jajko -5-6 łyżek mąki -sól, pieprz, pieprz ziołowy -czosnek niedźwiedzi -olej -bułka tarta Pęczak gotujemy do miękkości w osolonej wodzie lub bulionie warzywnym. Odcedzamy i studzimy. Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i zgniatamy gnieciuchem. Cebulę kroimy w drobniutką kostkę. Ziemniaki i pęczak(...)Stopniowo dodajemy mąkę i mieszamy.  Ciasto nie może być zbyt zwarte. Na patelnię z olejem po cebulce dolewamy nieco świeżego. W wilgotnych dłoniach formujemy kotlety, panierujemy w bułce tartej i smażymy z obu stron do zrumienienia.   Świetnie smakują z sosem grzybowym i surówką z białej kapusty. Smacznego

Maminek kulinarny
Krokiety z Mięsem Mielonym w Sosie Pomidorowym i Serem 230

szklanki mąki W rocł awskiej Lubella 1 szklanka mleka 2 szklanki wody   2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 2 duże jajka płaska łyżeczka soli olej do smażenia ok. szklanka bułki tartej jajko + odrobina mleka  szczypta soli  Krokiety z Mięsem Mielonym w Sosie Pomidorowym i Serem : Farsz: Cebule kroimy w drobna kostkę i podsmażamy na oliwie, następnie dodajemy posiekany(...)góry tworząc krokieta. Tak samo postępujemy z resztą naleśników. Tak przygotowane krokiety maczamy w jajku rozbełtanym z mlekiem (ok. 2 łyżki) i odrobiną soli. Następnie obtaczamy je w bułce tartej i od razu przekładamy na dość głęboki , rozgrzany olej. Smażymy na złoty kolor z obu stron (po ok. 3-5 min).    Moje posty

Słodka Strona
chrupiące placki cukiniowo-ziemniaczane z cebulą i czosnkiem... 189

Składniki: ziemniaki 1 kg, cebula 1 duża, cukinia 1 większa, jajka 2 sztuki "L", mąka pszenna 1 szklanka, bułka tarta 2 łyżki, czosnek 1 główka, kucharek 1 łyżka, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, olej rzepakowy - ile potrzeba obrane ziemniaki zetrzeć w robocie na tarczy do ziemniaków najlepiej wprost na sitko z drobną siateczką, zostawić do odcieknięcia soku z ziemniaków, następnie(...)zetrzeć na tarce grubsze oczka, posypac solą i zostawić na 30 minut, odcisnąć cukinie z soku i dodać do ziemniaków, wycisnąć w prasce ząbki czosnku, dodać jajka, mąkę, tartą bułkę, pieprz i wszystko dobrze łyżką wymieszać na gorącym bardzo oleju smazyć na rumiano nie za grube placki ziemniaczane odkładać na ręcznik papierowy do wchłonięcia zbędnego tłuszczu ze smażenia placki

W Mojej Kuchni Lubię
DORSZ W PANIERCE 124

cytryny smakuje obłędnie, koniecznie musicie wypróbować.  Składniki: * 6-7 kawałków filetu z dorsza * pół cytryny * pół natki koperku drobno posiekany * łyżeczka soli * 3/4 szklanki mąki * 3/4 szklanki bułki tartej * 2 jajka * olej do smażenia Wykonanie: Dorsza skropić sokiem z cytryny, odstawić na 10-15 minut. W jednej misce rozklepać 2 jajka. w drugiej zmieszać ze sobą mąkę, bułkę tartą

Zrób to smacznie
Tatar z łososia – testuję noże Gerlach 249

także do szybkiego (niekoniecznie równego) siekania jarzyn. To mój ulubiony nóż z zestawu. Kolejnym wyróżniającym się nożem jest 8-calowy nóż przeznaczony do pieczywa (symbol chleba) . Pokroimy nim bagietki, bułki, chałki i chleby. Szczególnie dobrze sobie radzi przy „miękkim” pieczywie – nie gniecie puszystych wypieków – bułki wrocławskiej, chałki, pszennego lub żytniego chleba czy ciasta drożdżowego. Przy wiejskim

Poezja smaku
Ciasto jogurtowe ze śliwkami 170

szklanka cukru 3 szklanki mąki pszennej 1 proszek do pieczenia (porcja na 1 kg mąki) 1 cukier waniliowy śliwki cukier puder do posypania łyżka margaryny do wysmarowania formy bułka tarta do obsypania formy Sposób wykonania: Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodajemy kolejno płynne składniki cały czas miksując. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy(...)masy. Wszystko razem miksujemy na jednolitą masę. Formę smarujemy margaryną i obsypujemy bułką tartą. Wykładamy ciasto i układamy na nim połówki śliwek (skórką do dołu). Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 180 °C około 40 minut. Ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem

Qchnia po prostu
ZUCCHINI BALLS – klopsiki z cukinii z sosem czosnkowym 414

pewnością zrobią furorę! Polecam! SKŁADNIKI: * starta cukinia – 2 szkl * duże jajko – 1 szt * cebula – 1 szt * czosnek – 2 ząbki * mąka pszenna – 2 czubate łyżki * bułka tarta – ok. 0,5 szkl * olej do smażenia * sol, pieprz DODATKOWO: * jogurt naturalny – ok. 150 g * czosnek – 2-3 ząbki * szczypiorek * sól SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : Startą cukinię odsączamy(...)nadmiaru wody,a wkładam do miski Dodajemy jajko, mąkę, posiekaną cebulę oraz czosnek, doprawiamy do smaku. Z masy formujemy klopsiki, obtaczamy w bułce tartej i na głębokim oleju smażymy na rumiano. Odsączamy na papierowym ręczniku. Podajemy z sosem czosnkowym ( jogurt mieszamy ze zmiażdżonym czosnkiem, posiekanym szczypiorkiem i odrobiną soli ). Smacznego

Ostra na Słodko
Burgery z indyka 159

wołowiny, więc wybór padł na indyka i to był strzał w dziesiątkę.  500 g mięsa mielonego z indyka mały pęczek szczypiorku pocięty na drobno 1 jajko 3 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka suszonej pietruszki sól, pieprz, czosnek granulowany, papryka słodka i ostra w ilości zależnej od preferencji Wszystkie składniki wkładamy do miski i wyrabiamy na gładką masę. Formujemy kotlety(...)porcji wychodzi około 5-6 sztuk) i wrzucamy na grill elektryczny lub patelnię grillową. Podsmażamy kilka minut z każdej strony. Bułki przekrawam na pół i wewnątrz smaruję odrobiną oliwy z oliwek i kładę na minutę na rozgrzany ruszt grilla. W wersji ze zdjęcia są z roszponką, serem, pomidorem, suszonymi pomidorami, majonezem i ketchupem. Oczywiście można eksperymentować z dodatkami. Idealnie nadaje

Emskie Smaki
Fasolka szparagowa z ziołami 157

proponuję na zdjęciu smakuje super .        Składniki            0,5 kg fasolki szparagowej            3 łyżki bułki tartej            1 duża łyżka masła            1 ząbek czosnku            pęczek natki pietruszki(...)soli do miękkości .Kiedy fasolka nam się ugotuję , na rozgrzaną patelnie rozpuszczam łyżkę masła i dodaje czosnek starty na tarce i posiekaną pietruszkę i wszystko razem mieszam i dokładam bułkę tartą oraz fasolkę , doprawiam solą i pieprzem według uznania i wszystko delikatnie razem mieszam i gotowe . Super dodatek do obiadu i nie tylko

Mój Smak
Pasztet domowy 217

ziaren pieprzu  kilka ziaren jałowca i gorczycy główka czosnku  gałka muszkatołowa sól, świeżo zmielony pieprz  cząber świeże zioła oregano majeranek  tłuszcz do wysmarowania keksówek bułka tarta do obsypania keksówek  Mięso do pasztety może być to łopatka, karczek, szynka lub biodrówka,a nawet mięso drobiowe jednak wtedy pasztet będzie nieco suchy dlatego ja najczęściej używam różnych(...)dwukrotnie na gładką masę wraz z ugotowanymi warzywami i obsmażoną wątróbką. Pierwszy raz zmielić na grubszych oczkach, a po raz drugi na małych.  W pozostałym wywarze namoczyć bułki kajzerki, a następnie również je zmielić w maszynce. Do tak przygotowanej masy dodać przyprawy i wszystko razem wymieszać i spróbować w smaku (powinien być nieco wyrazisty, po dodaniu jajek jego smak

Aromatyczne Podróże
Klopsiki Nigelli z tartym serem w sosie pomidorowym 175

wieprzowo-wołowego 1 jajko 2 łyżki tartego sera (daję taki gatunek, jaki mam akurat w domu) 1 ząbek czosnku przeciśniętego przez praskę 1 łyżeczka suszonego oregano 3 płaskie łyżki bułki tartej sól, pieprz Sos: 1 cebula 1 ząbek czosnku przeciśniętego przez praskę 1 łyżeczka suszonego oregano 2 łyżki oleju 800 g (2 puszki) pomidorów pokrojonych bez skórki 1/3 szkl. mleka(...)szczypta cukru sól pieprz Klopsiki: Mięso przełożyć do miski, dodać jajko, czosnek, oregano, tarty ser i bułkę tartą. Wyrobić wszystko rekami, żeby składniki dobrze się połączyły. Doprawić solą i pieprzem. Maczając dłonie w miseczce z zimną wodą formować z mięsa kulki wielkości trochę większej od orzecha włoskiego. Układać na deseczce/talerzu. Sos: Cebulę obrać i blenderem zmiksować na papkę. Można również

Posadzone i zjedzone