już się pojawiły pomyślałam że pora aby je we własnej kuchni przywitać. 1 kg.ugotowanych i zmielonych ziemniaków mąka jajko sól połówki śliwek masło cukier waniliowy cynamon bułka tarta ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Ziemniaki wyrabiamy jak kopytka,z jajkiem,solą i mąką.Urywamy po kawałku ciasta ,rozklepujemy na dłoni,wkładamy połówkę śliwki,zlepiamy,robimy kulkę.Gotujemy w wodzie ze solą i odrobiną oleju.Wyciągamy 5min.od wypłynięcia. Na patelni roztapiamy masło,dodajemy cukier waniliowy ,cynamon i trochę bułki tartej.Chwilę przesmażamy i polewamy gotowe knedle.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiszklanki mąki pszennej tortowej + 3 łyżki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki oliwy z oliwek 1 szklanka wody mineralnej (może być zwykła, przefiltrowana woda) 3 łyżki kakao bułka tarta lub kasza manna do posypania formy oraz kawałek masła/margaryny Wykonanie: Jajka utrzyj z cukrem na puszystą masę, następnie stopniowo (na przemian z wodą) dodawaj przesianą mąkę, wymieszaną z proszkiem(...)pieczenia. Na koniec delikatnie wmieszaj olej. Ciasto podziel na dwie części. Do jednej dodaj kakao, a do drugiej 3 łyżki mąki i delikatnie wymieszaj. Misę (tortownicę) natłuść i wysyp bułką tartą lub kaszą manną. Na środek wylewaj na przemian jasną i ciemną masę. MULTICOOKER : Nacisnąć przycisk MENU i wybrać program BAKE, za pomocą przycisku TEMPERATURE ustawić 150°C oraz
Kulinarna (nie)codziennośćdania. Jest ich ponad 150. Sama nie mogę uwierzyć, że aż tyle się ich uzbierało w tak krótkim czasie. Składniki: 500 g mięsa mielonego wieprzowego 1 cebula 2 łyzki bułki tartej 1 jajko 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka majeranku sól pieprz 2 łyżki mąki do obtoczenia olej do smażenia 500 ml bulionu mięsnego 1/2 pęczku koperku 1/2 małego brokuła(...)łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 liść laurowy 1 łyżka sosu sojowego 3 ziarenka ziela angielskiego Mięso włożyć do miski, dodać jajko, posiekaną drobno cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, majeranek, bułkę tartą, sól i pieprz .Wszystko dokładnie wymieszać. Z masy mięsnej uformować małe kulki i obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć pulpety z każdej strony. Po obsmażeniu włożyć
O kuchni z uczuciemniesamowicie pachniał już podczas łączenia składników. Nic dziwnego, że zaczął znikać, gdy był jeszcze gorący. Składniki: 1,5kg obranej cukinii bez pestek czerwona cebula łyżeczka soli 3 jajka szklanka bułki tartej kilka suszonych pomidorów 1/3 szklanki oleju z pomidorów 70g oliwek 100g sera feta w kostkach z oregano i słodką bazylią Arla Apetina 2 ząbki czosnku łyżka posiekanego tymianku łyżeczka(...)grubymi oczkami. Następnie warzywa solimy i odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie dokładnie je odciskamy. Warto przyłożyć się do tej czynności- inaczej powstanie pasztetowa ;) Warzywa łączymy z jajkami, bułką tartą, olejem, czosnkiem i ziołami. Gdy powstanie jednolita masa, dodajemy pomidory, oliwki i ser. Delikatnie mieszamy. Przekładamy do małej foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około godziny
Wrzosowa Polanadałam oczywiście parówkę..i ser topiony zamiast sera żółtego. 250ml mleka 250ml gazowanej wody mineralnej 3 jajka 225 g mąki pszennej pół łyżeczki soli parówki plasterki sera topionego bułka tarta jajka Wszystkie składniki dokładnie wymieszać albo zmiksować.Patelnię dobrze rozgrzać,wlewać niewielką ilość ciasta, dokładnie rozprowadzać po dnie patelni. Naleśniki smażyć z obydwu stron, odwracając delikatnie łopatką.Na każdym(...)naleśniku ułożyć plastry sera i parówkę. Zwinąć [według gustu] , obtoczyć w jajku i panierować w bułce tartej.Usmażyć
Moje domowe kucharzeniesmaku. Składniki: ciasto 3,5 szklanki mąki szklanka wrzątku szczypta soli farsz 3 szklanki jagód 2 łyżki kiślu o smaku owoców leśnych 4 łyżki cukru pudru 2 łyżki tartej bułki Sposób przygotowania: Mąkę mieszamy z solą. Zalewamy wrzątkiem. Wyrabiamy elastyczne ciasto. Jagody myjemy, odcedzamy na sitku. Cukier mieszamy z kiślem i tartą bułką. Tak przygotowaną mieszanką posypujemy jagody. Mieszamy. Ciasto
Pobite gary Barbaryzniknęły niezwykle szybo! Spróbujecie? (10 sztuk) 10 kromki chleba tostowego 180-200g pasztetu (u mnie - Spichlerz Rusiecki ) Do panierowania: 2 jajka + 2 łyżki mleka bułka tarta Dodatkowo: olej do głębokiego smażenia Kromki chleba tostowego (*) należy rozwałkować. Na każdym kawałku rozsmarować grubą warstwę pasztetu. Chleb pozwijać w ruloniki, a następnie obtaczać w jajku roztrzepanym z mlekiem(...)bułce tartej (pamiętać też o bokach). Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron (do zarumienienia się). Gotowe roladki odsączyć z nadmiaru tłuszczu. (*) Jeśli skórka kruszy się podczas rolowania - należy ją odciąć tuż przed wałkowaniem
Di gotujesmaczne. Przekonajcie się... Składniki: 2 bakłażany 250 g świeżych kurek 1 średnia cebula pół pęczka natki pietruszki ½ szklanki ugotowanego ryżu oliwa z oliwek 1,5 łyżki bułki tartej 70 g żółtego sera (startego na tarce) sól pieprz świeżo zmielony Wykonanie: Bakłażany opłukałam, przekroiłam wzdłuż. Każdą połówkę posoliłam obficie solą i odstawiłam na 30 minut(...)kostkę. Na patelni rozgrzałam 3 łyżki oliwy. Wrzuciłam cebulę, żeby się zeszkliła. Dodałam pokrojone kurki. Podsmażyłam do odparowania płynu. Doprawiłam do smaku solą i pieprzem. Dodałam natkę pietruszki, bułkę tartą a następnie ryż. Wymieszałam. Bakłażany wydrążyłam z miąższu zostawiając brzegi. Miąższ pokroiłam i podsmażyłam na patelni na łyżce oliwy. Dodałam go do przygotowanego farszu. Wymieszałam i wyłożyłam
Kuchnia u Krysiucierpiały. Dodanie klopsików z chudej wołowiny uczyniły tę zupę delikatną, bardzo treściwą i sytą. Taka porcja zupy wystarczy dla 4 osób. Składniki: 300 g wołowiny 4 łyżki bułki tartej 1 jajko 1 łyżeczka papryki w proszku 4 średnie marchewki biała fasola z puszki (500 g) 1 duży ząbek czosnku ½ szklanki śmietany (18%) 2 łyżki octu 2 pomidory „lima(...)listek laurowy Wykonanie: Warzywa oczyściłam i ugotowałam z listkiem laurowym. Po ugotowaniu warzywa wyjęłam (wyrzuciłam za wyjątkiem marchewki). Otrzymałam 600 ml czystego wywaru. Mięso zmieliłam. Dodałam bułkę tartą, wbiłam jajko, wsypałam paprykę i odrobinę soli. Masę dokładnie wyrobiłam. Uformowałam z niej klopsiki w kształcie kuleczek wielkości orzecha. Wyszło 25 sztuk. Marchewki oczyściłam, pokroiłam w plasterki
Kuchnia u KrysiSkładniki: 700 g schabu (bez kości) 250 g mieszanego mielonego mięsa 1 duża cebula (lub 2 małe) 300 g pieczarek 2 żółtka 2 łyżeczki bułki tartej pół pęczka natki pietruszki sól pieprz 1 łyżeczka majeranku 4 łyżki oleju do smażenia Dodatkowo : sznurek do obwiązania mięsa Wykonanie: Schab umyłam i wysuszyłam ręcznikiem papierowym. Posoliłam i oprószyłam pieprzem. Cebulę(...)zeszkliłam na 3 łyżkach oleju. Dodałam oczyszczone, posiekane w cząstki pieczarki. Dusiłam na średnim gazie, do wyparowania nadmiaru płynu. Przyprawiłam solą i pieprzem. Dołożyłam zmielone mięso, żółtka i bułkę tartą. Wymieszałam. Podsmażyłam jeszcze 5-6 minut. Na koniec wsypałam posiekaną natkę pietruszki. Doprawiłam solą i pieprzem. Farsz gotowy. Teraz zajęłam się przygotowaniem mięsa do faszerowania. Schab nacięłam wzdłuż przez
Kuchnia u Krysismakuje... wybornie (tortownica średnicy 24 cm) Składnik na biszkopt makowy: 200 g zmielonego maku 6 jajek 120 g cukru 2 łyżki kaszy manny 2 łyżki bułki tartej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki ekstraktu migdałowego Składniki na masę: 3 jajka 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej 650 g twarogu zmielonego dwa razy, lub z wiaderka(...)żeby odsączyć z nadmiaru wody, a następnie odcisnęłam. Jajka rozbiłam. Żółtka wbiłam do misy miksera, wsypałam cukier i ubiłam na bardzo puszystą masę. Do masy jajecznej dodałam mak, bułkę tartą, kaszę manną, proszek do pieczenia a na koniec ekstrakt migdałowy. Ponownie zmiksowałam. Białka ubiłam na sztywna pianę i dodałam do masy makowej. Wymieszałam delikatnie za pomocą łyżki
Kuchnia u Krysiwspaniały biszkopt makowy, który jest idealny do makowych tortów :) (tortownica średnicy 28 cm) Składniki: 500 g maku niebieskiego 40 dag cukru pudru 10 jaj 3 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki ekstraktu migdałowego Wykonanie: Mak zalałam wrzącą wodą. Po chwili dolałam jeszcze wrzątku aby mak był przykryty. Po przestudzeniu, przełożyłam(...)nadmiaru wody. Dalej postępować jak w przepisie. Jajka rozbiłam. Żółtka wbiłam do misy miksera, wsypałam cukier i ubiłam na bardzo puszystą masę. Do masy jajecznej dodałam mak, bułkę tartą, proszek do pieczenia a na koniec ekstrakt migdałowy. Ponownie zmiksowałam. Białka ubiłam na sztywna pianę i dodałam do masy makowej. Wymieszałam delikatnie za pomocą łyżki. Piekarnik
Kuchnia u Krysiwyciśniętego soku z limonki 100 g cukru Lukier limonowy: ½ szklanki cukru pudru 1 łyżka gorącej wody sok wyciśnięty z ½ limonki Ponadto: masło do wysmarowania foremki 1 łyżka bułki tartej do obsypania w foremce barwnik spożywczy zielony Wykonanie: Piekarnik włączyłam na 180 °C. Foremkę do pieczenia baby z kominkiem wysmarowałam masłem i obsypałam bułką tartą. Masło roztopiłam
Kuchnia u Krysijaka smaczna przekąska. Spróbujecie? (10 sztuk) 10 kromki chleba tostowego 10 łyżek kremu czekoladowego (u mnie z miodem i orzechami) Do panierowania: 2 jajka + 2 łyżki mleka bułka tarta 1 łyżka cukru waniliowego Dodatkowo: olej do głębokiego smażenia Kromki chleba tostowego (*) należy rozwałkować. Na każdym kawałku rozsmarować po 1 łyżce kremu czekoladowego. Chleb pozwijać w ruloniki i obtaczać(...)jajku roztrzepanym z mlekiem oraz bułce tartej z dodatkiem cukru waniliowego (pamiętać też o bokach). Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron (do zarumienienia się). Gotowe roladki odsączyć z nadmiaru tłuszczu. (*) Użyłam chleba Dan Cake , więc skórek nie odcinałam. Należy to robić w zależności o pieczywa, bo w niektórym pieczywie skórka się kruszy
Di gotujeprzyjrzeć się mu z bliska i przygotować na niedzielny obiad :) Składniki dla 3 osób: 3 pstrągi tęczowe - średnie 300g świeżych pieczarek 1 cebula - duża 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka bułki tartej 3 jabłka 1/2 szkl. soku jabłkowego sok z 1/2 cytryny sól, pieprz - do smaku oliwa - do smażenia masło - do wysmarowania naczynia do zapiekania Ryby wypatroszyć, oczyścić z łusek(...)czosnek - lub pokrojony nożem w drobna kosteczkę . Dołożyć pokrojone w drobne kawałki pieczarki i całość smażyć przez kilka minut - aby odparować wodę z pieczarek . Pod koniec smażenia dosypać łyżeczkę bułki tartek i przyprawić solą i pieprzem do smaku. Jabłka wyszorować szczoteczką pod bieżącą wodą, odszypułkować i pokroić na cząstki - nie potrzeba obierać ze skórki, doda ona aromatu rybie . Ceramiczne naczynie
Grunt to przepis!