bułki - 33926 przepisów (strona:935/2262)

Kanapka caprese na ciepło 172

Składniki: bułka ciabatta 1 kulka mozzarelli 1 pomidor bazylia (świeża lub suszona) masło Sposób wykonania: 1. Bułkę przekroić, cienko posmarować masłem. 2. Na pieczywie ułożyć naprzemiennie plastry sera (mozzarella) i plastry pomidora. Lekko oprószyć suszoną bazylią. 3. Kanapki umieścić w piekarniku i zapiekać w 180 st. C do momentu, aż ser się rozpuści. 4. Podawać na ciepło. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Rolada ziemniaczana 252

pierwszy rzut pójdzie rolada ziemniaczana:) Za oknem brzydko, ale chłodny kefirek i gorąca rolada - mniam! Rolada ziemniaczana Składniki: 2 wafle 500 g ziemniaków 50 g pieczarek jajko mleko bułka tarta sól pieprz przyprawa do ziemniaków Przygotowanie: Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości. Odcedzamy i tłuczemy. Szybko doprawiamy solą, pieprzem, przyprawą do ziemniaków. Dodajemy do tej masy podsmażone wcześniej pieczarki(...)Gorącą masę ziemniaczaną rozprowadzamy na waflach i zawijamy w roladę. Kroimy je na plasterki, obtaczamy w rozkłóconym jajku i mleku oraz obtaczamy je w bułce tartej.  Smażymy nasze plasterki na tłuszczu - ja smażyłam na oleju kokosowym, czyli moim nowym odkryciu. Zdrowszy i bezwonny. Mniam! A do tego maślanka i kolacja, nawet dla zakochanych - gotowa

Lawendowe Niebo
PIEROGI Z MIĘSEM 151

weżmie ciasto- ok szklanki farsz: po 20 dag mięsa: wieprzowiny i wołowiny 2 litry bulionu warzywnego 1 marchew 1 pietruszka liście laurowe ziele ang pieprz czarny ziarenka 1 bułka dodatkowo: olej do smażenia 2 cebule Wykonanie: *Do mąki dodać sól, olej, wyrabiać ciasto dolewając wodę.Zagniatamy elastyczne ciasto. *Do bulionu dodajemy warzywa i przyprawy: ziele , liść pieprz, wkładamy mięso. Gotujemy(...)godziny. *Cebulę drobno siekamy szklimy na oleju. Połowę cebuli weźmiemy do farszu, połowę do okraszenia pierożków. *Ugotowane mięso mielimy w maszynce, dodajemy odciśniętą namoczoną bułkę i zeszkloną cebulkę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. * Ciasto pierogowe rozwałkowujemy dość cienko, wycinamy koła, na każde nakładamy łyżkę farszu.Przyrządem do lepienia pierogów ściskamy dobrze brzegi. * Na osoloną gotującą się wodę wrzucamy pojedyńczo

Z Majeczką w kuchni
Zapiekanka z klopsikami i ziemniakami 162

Polecam! Ok. 1 kg ziemniaków Pulpeciki: 400 g mięsa mielonego z łopatki 1 duża cebula 1 łyżka keczupu pikantnego 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego  1 jajko 2-3 łyżki bułki tartej Sól Pieprz Olej do smażenia Dodatkowo: 300 g żółtego sera 260 g mieszanki groszku z kukurydzą  JAMAR Masło do formy Ziemniaki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki, gotujemy(...)miękkości w delikatnie osolonej wodzie. Po odcedzeniu ugniatamy na gładką masę. Dzielimy na dwie części. Mielone mięso dokładnie mieszamy z pokrojoną w kosteczkę cebulą. Dodajemy jajko, keczup, koncentrat pomidorowy, bułkę tartą i przyprawiamy solą i pieprzem. Wyrabiamy gładką masę, formujemy małe klopsiki. Smażymy je na rozgrzanym oleju. Ser ścieramy na tarce o średnich oczkach. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Na dnie

VioletoweKucharzenie
Ciasto adwokatowe z kokosem 228

Składniki na biszkopt jajka, 4 szt cukier. 4 łyżki mąka pszenna, 4 łyżki Składniki na placek kokosowy białka jaj, 5 szt cukier puder, 200g wiórki kokosowe, 250g bułka tarta, 2 łyżki Składniki na krem margaryna, 200g śmietanka 36%, 600g żelatyna, 8 łyżeczek adwokat, 250g żółtka jaj, 3 szt cukier puder, 100g Przygotowanie Biszkopt: białka ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania(...)Delikatnie mieszamy, wylewamy do formy wyłożonej papierem. Pieczemy w temperaturze 180st przez 20 minut. Placek kokosowy: białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodajemy cukier puder. Kokos mieszamy z bułką tartą, dodajemy do białek, delikatnie mieszamy. Przekładamy do formy wyłożonej papierem, pieczemy 20 minut w temperaturze 180st. Krem: żelatynę rozpuszczamy w kilku łyżkach ciepłej wody. Margarynę ucieramy z żółtkami

Gotowanie moimi oczami
Krokiety z chleba tostowego 132

mogę powiedzieć, że zrobiłam je pierwszy i raczej ostatni raz...ale wiadomo ..o gustach i smakach się nie dyskutuje.. chleb tostowy ser żółty  kiełbasa jajka  bułka tarta Z chleba tostowego odciąć skórki, rozwałkować , aby chlebek był cieńszy.Na chlebku ułożyć kiełbasę, ser żółty i zwinąć roladki [ można spiąć wykałaczką].Zanurzyć w roztrzepanym jajku [ doprawionym solą i pieprzem(...)obtoczyć w bułce tartej i usmażyć z każdej strony.Podawać np.z ketchupem

Moje domowe kucharzenie
,,Krokiety brokułowe’’ 353

krokieciki świetnie sprawdzą się także jako przystawka Składniki: 25 dkg ugotowanych ziemniaków Około 30 dkg brokuła 1 jajko 20 dkg startego sera żółtego Sól, pieprz 1 rozmącone jajko mąka bułka tarta olej do smażenia Sposób wykonania: Ziemniaki obieramy, kroimy na mniejsze części i gotujemy w osolonej wodzie, aż zmiękną, odcedzamy i ostudzamy. Brokuł tniemy na małe różyczki i gotujemy(...)rozdrobiony widelcem brokuł, starty ser, czosnek i jajko. Wszystko dobrze zagniatamy na jednolitą masę i doprawiamy do smaku. Ciasto formujemy na małe podłużne krokiety, otaczamy w mące, jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju na złocisty kolor. Odsączamy na papierowym ręczniku

Podróż w kulinaria
Krokiety z pieczarkami 376

jeśli pracochłonne, to ich smak wynagradza wszystko. Nie są skomplikowane w przygotowaniu. Składniki - usmażone naleśniki 500 g pieczarek tarty ser żółty ok. 70 g 2 cebule natka pietruszki jajo bułka tarta masło około 1 łyżka olej ryżowy u mnie Olitalia http://www.vog.pl Pieczarki umyj i poszatkuj.Ser zetrzyj na grubych oczkach.Cebulę pokrój w kosteczkę, a pietruszkę drobno posiekaj. W rondlu(...)równomiernie farszem i zwijaj jak gołąbki – czyli najpierw wszystkie berzegi do środka, apotem rulonik.ię zezłociły a nie przypaliły. Gotowe krokiety obtaczaj najpierw w rozbełtanym jajku a następnie w bułce tartej. I smaż powoli na oleju ryżowym, tak aby się zezłociły, a nie przypiekły za mocno. Smacznego! Soczyste krokiety gotowe. Podałam je z glassą sojową z dodatkiem octu balsamicznego

Z Kuchni Do Kuchni
Babka makowo-orzechowa z białek 156

szklanka mąki tortowej 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki suchego  maku mielonego 1/2 szklanka mielonych orzechów 1 mały proszek do pieczenia 1 limonka tłuszcz do smarowania formy 1 łyżka bułki tartej lukier 2 łyżki cukru pudru 1 białko sok z limonki Wykonanie: Ubijamy białka z cukrem (jedno białko zostawiamy do lukru) na sztywną pianę. Do ubitej piany wsypujemy porcjami wymieszaną(...)oraz proszkiem do pieczenia, bardzo delikatnie mieszamy aby wszystkie składniki połączyć ze sobą, na koniec wsypujemy startą skórkę z limonki. Ciasto wykładamy do formy keksowej, wysmarowanej tłuszczem i posypaną bułką tartą. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach C około 45 minut do tzw. suchego patyczka. Upieczoną babkę wykładamy na duży talerz do przestudzenia. Białko ubijamy na sztywną pian

kgwjanczewo
Placki z ziemniaków i brokuła 176

robiłam podobne placki ziemniaczane w płatkach kukurydzianych, a przepis znajdziecie tutaj Składniki 5-6 ugotowanych ziemniaków 1 brokuł 1 łyżka sezamu 1 jajko 3 płaskie łyżki mąki sól pieprz bułka tarta do panierowania olej do smażenia Ziemniaki ugotowane przepuścić przez praskę lub skręcić przez maszynkę. Brokuła ugotować w lekko osolonej wodzie. i drobno posiekać. Wszystko razem wymieszać wraz z jajkiem(...)sezamem. Doprawić solą i pieprzem Uformować kotlety, obtoczyć w bułce tartej i smażyć z dwóch stron na rumiany kolor. Podawać z ulubionym sosem. placki z ziemniaków i brokuła

O kuchni z uczuciem
Torcik makowy 205

średnicy 26 cm) 200 g maku w ziarenkach lub gotowego już zmielonego 1 szklanka cukru 1/2 (100 g) kostki masła 5 jajek 1 łyżka miodu naturalnego 2 łyżki bułki tartej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia polewa: 2 łyżki mleka 1 łyżka kakao 3/4 szklanki cukru 1/2 (100 g) kostki masła Przygotowanie: Mak zalać wodą lub mlekiem i gotować do czasu(...)zalać go 3/4 szklanki mleka lub wody i na chwilę odstawić. Utrzeć masło z cukrem na gładką masę, w między czasie dodając po jednym żółtku. Następnie dodać miód, bułkę tartą, proszek do pieczenia i zmielony mak. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać do masy makowej. Masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec 35 - 40 minut

Kuchcik gotuje
Kotlety drobiowo-paprykowe 251

pierś z kurczaka, 1 papryka czerwona, 1 jajko, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1 łyżka mąki pszennej, 2 łyżki bułki tartej, 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej, 1 łyżeczka oregano, szczypta pieprzu cayenne, sól i pieprz do smaku, olej rzepakowy do smażenia. Dzisiaj u mnie kotlety z piersi kurczaka i papryki. Ciekawe połączenie dwóch smacznych składników. Kotlety robi się błyskawicznie - a stanowić(...)przekąskę serwowaną z ulubionym sosem, lub danie obiadowe w połączeniu np. z ziemniakami. Kurczaka i paprykę czerwoną pokroić w drobną kosteczkę. Przełożyć do miski, a następnie dodać obie mąki, bułkę tartą, jajko, oregano, mieloną paprykę, sól i pieprz. Dokładnie wymieszać. Z powstałej masy formować w dłoniach niewielkie kule, które delikatnie spłaszczamy. Uformowane placuszki przełożyć na patelnie z dobrze rozgrzanym olejem

Świat Domowej Kuchni
Fasolka w sosie pomidorowym z klopsikami z mięsa wieprzowego! 156

500g ) - 1 duża cebula biała - 7 ząbków czosnku - majeranek - rozmaryn - 2 jaja - czosnek niedźwiedzi - olej rzepakowy - pieprz czarny - liść laurowy -6 szt - ziele angielskie - koncentrat pomidorowy - 4 łyżki płaskie bułki tartej - mąka do obtaczania klopsików Fasolę jaś namocz w wodzie przez 12 godzin. Mięso wieprzowe przypraw przyprawą do pieczeni i czosnkiem niedźwiedzim, wstaw do lodówki na 12 godzin. Namoczoną fasolę(...)grubą kostkę boczek, usmaż na suchej patelni, dodaj do całości. Do fasolki dodajemy, liście laurowe, ziele angielskie i sól. Gotuj na małym ogniu. Zacznij wyrabiać mięso, dodaj jajka, bułkę tartą i około 1/3 szkl. wody. Mięso wyrabiaj co najmniej 10 minut, im dłużej tym lepiej. Formuj kulki dość małe i układaj na talerzu. Każdą kulkę obtaczamy w mące i dodajemy

SMYKWKUCHNI
Kotlety mielone z pokrzywami 175

przygotowania wielu potraw. Warto sięgnąć po tę roślinę.  SKŁADNIKI: 500g karkówki wieprzowej bez kości, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 1 pęczek świeżych pokrzyw, 1 jajko, 2 łyżki bułki tartej, sól, pieprz, olej, ziemniaki, Zasmażana kapusta biała ORZECH . PRZYGOTOWANIE: 1. Karkówkę, cebulę i czosnek mielę przez maszynkę do mielenia mięsa. Z pokrzyw usuwam łodygi. Liście drobno siekam nożem(...)zmielonego mięsa dodaję pokrzywę, jajko, bułkę tartą oraz odrobinę soli i pieprzu. Dokładnie łączę wszystkie składniki. 3. Z masy formuję owalne, lekko spłaszczone kotlety. Kotlety smażę na rumiano z dwóch stron na rozgrzanym oleju.  4. Kotlety podaję z ziemniakami i zasmażaną kapustą .  Kotlety mielone podałam z zasmażaną białą kapustą , którą otrzymałam do testowania od firmy ORZECH. Kapustę

Tradycyjna kuchnia Kasi
Biszkopt z rabarbarem czyli Slodki Czwartek odc.102 149

kolorowych ogonków liściowych. Biszkopt z rabarbarem 2 duże jajka po 100 g cukru i mąki pszennej 2 ogonki liściowe rabarbaru, umyty i obrany cukier puder do posypania masło i bułka tarta do przygotowania formy Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C. Forme smarujemy masłem i wysypujemy bułka tartą. W misce ubijamy jajka z cukrem na puszysty, biały krem. Do kremu dodajemy mąkę

Dzieje kuchennej Wiewióry