bułki - 33426 przepisów (strona:939/2229)

Biszkopt makowy, doskonały do tortów 187

wspaniały biszkopt makowy,   który jest idealny do makowych tortów :) (tortownica średnicy 28 cm)     Składniki: 500 g maku niebieskiego 40 dag cukru pudru 10 jaj 3 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki ekstraktu migdałowego     Wykonanie: Mak zalałam wrzącą wodą. Po chwili dolałam jeszcze wrzątku  aby mak był przykryty. Po przestudzeniu, przełożyłam(...)nadmiaru wody. Dalej postępować jak w przepisie.   Jajka rozbiłam. Żółtka wbiłam do misy miksera, wsypałam cukier i ubiłam na bardzo puszystą masę. Do masy jajecznej dodałam mak, bułkę tartą, proszek do pieczenia a na koniec ekstrakt migdałowy. Ponownie zmiksowałam.     Białka ubiłam na sztywna pianę i dodałam do masy makowej. Wymieszałam delikatnie   za pomocą łyżki.   Piekarnik

Kuchnia u Krysi
Limonkowa baba wielkanocna 132

wyciśniętego soku z limonki 100 g cukru   Lukier limonowy: ½ szklanki cukru pudru 1 łyżka gorącej wody sok wyciśnięty z ½ limonki   Ponadto: masło do wysmarowania foremki 1 łyżka bułki tartej do obsypania w foremce barwnik spożywczy zielony   Wykonanie: Piekarnik włączyłam na 180 °C. Foremkę do pieczenia baby z kominkiem wysmarowałam masłem i obsypałam bułką tartą. Masło roztopiłam

Kuchnia u Krysi
Krokiety z chleba tostowego z kremem czekoladowym 125

jaka smaczna przekąska. Spróbujecie? (10 sztuk)   10 kromki chleba tostowego 10 łyżek kremu czekoladowego (u mnie z miodem i orzechami) Do panierowania:   2 jajka + 2 łyżki mleka bułka tarta 1 łyżka cukru waniliowego Dodatkowo: olej do głębokiego smażenia Kromki chleba tostowego (*) należy rozwałkować. Na każdym kawałku rozsmarować po 1 łyżce kremu czekoladowego. Chleb pozwijać w ruloniki i obtaczać(...)jajku roztrzepanym z mlekiem oraz bułce tartej z dodatkiem cukru waniliowego (pamiętać też o bokach). Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron (do zarumienienia się). Gotowe roladki odsączyć z nadmiaru tłuszczu.  (*) Użyłam chleba Dan Cake , więc skórek nie odcinałam. Należy to robić w zależności o pieczywa, bo w niektórym pieczywie skórka się kruszy

Di gotuje
Pstrąg faszerowany pieczarkami w jabłkach zapiekany 216

przyjrzeć się mu z bliska i przygotować na niedzielny obiad :) Składniki dla 3 osób: 3 pstrągi tęczowe - średnie 300g świeżych pieczarek 1 cebula - duża 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka bułki tartej 3 jabłka 1/2 szkl. soku jabłkowego sok z 1/2 cytryny sól, pieprz - do smaku oliwa - do smażenia  masło - do wysmarowania naczynia do zapiekania Ryby wypatroszyć, oczyścić z łusek(...)czosnek - lub pokrojony nożem w drobna kosteczkę . Dołożyć pokrojone w drobne kawałki pieczarki i całość smażyć przez kilka minut - aby odparować wodę z pieczarek . Pod koniec smażenia dosypać łyżeczkę bułki tartek i przyprawić solą i pieprzem do smaku. Jabłka wyszorować szczoteczką pod bieżącą wodą, odszypułkować i pokroić na cząstki - nie potrzeba obierać ze skórki, doda ona aromatu rybie . Ceramiczne naczynie

Grunt to przepis!
Mech jadalny 276

jako element dekoracji naszych potraw. Do jego przygotowania potrzebujemy naprawdę niewiele, a składniki chyba każdy z nas ma w swoim domu. Składniki: 1 duży pęczek natki pietruszki 2 łyżki bułki tartej 1 gałązka świeżej bazylii szczypta soli szczypta pieprzu Sposób przygotowania: Natkę pietruszki myjemy i dokładnie osuszamy- jeśli mamy z własnego ogródka- śmiało możemy pominąć mycie, wystarczy tylko dokładnie przejrzeć(...)kilka razy uderzyć nią w dłoń by ewentualne zanieczyszczenia usunąć. W misie miksera/ siekacza umieszczamy wszystkie składniki i dokładnie miksujemy, tak by bułka tarta nabrała intensywnego, zielonego koloru. Tak przygotowany mech przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniczku w lodówce do kilku

Kuchnia w czekoladzie
Klopsiki w sosie marinara. 108

ziemniakami lub ryżem też im będzie dobrze! Składniki: Klopsiki: 500 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego 1 mała cebula 5 łyżek startego parmezanu 3 suszone pomidory 2 jajka 3 łyżki bułki tartej sól i pieprz 1/2 pęczka zielonej pietruszki olej Sos: 500 g dojrzałych pomidorów 1 mała cebula 3 plastry surowego boczku 1 duży ząbek czosnku 1 szczypta płatków chili sól(...)mieszając co jakiś czas i próbując. W razie konieczności dodać jeszcze szczyptę soli. W dużej misce połączyć mięso z jajkami, startą cebulą, posiekaną natką, parmezanem, posiekanymi suszonymi pomidorami i bułką tartą. Dodać sól i pieprz. Uformować z masy około 3 cm kulki.  Na dużej patelni zrumienić klopsiki ze wszystkich stron na oleju. Przełożyć na talerz wyłożony papierowymi ręcznikami, które

zadanie-gotowanie
Pulpety w sosie pomidorowym 137

Składniki: (dla 4 osób)  0,5 kg dowolnego mielonego mięsa (polecam z łopatki wieprzowej) 1 cebula  1 ząbek czosnku 1 marchew  1 jajko  3 łyżki bułki tartej  2 łyżki kaszy manny  mąka do obtoczenia pulpetów ok. 1 litr wody  kostka rosołowa  1 liść laurowy 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego 2 pełne łyżki(...)cukru 1 łyżeczka soli pół łyżeczki pieprzu Przygotowanie: Cebulę drobno posiekać i zeszklić na oleju. Mięso przełożyć do miski, dodać podsmażoną cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę. Wbić jajko, dodać bułkę tartą i kaszę manną. Doprawić mięso solą, pieprzem i paprykami w proszku. Wyrobić na gładką masę. Marchewkę obrać i pokroić w pół plastry. Zwilżonymi dłońmi formować z mięsa nieduże kulki

Wołowina od rekina
KOTLETY PANI GAJOWEJ 128

konkretne.   1 kg.ziemniaków ugotowanych i zmielonych 5-10dag suszonych grzybów(im więcej tym smaczniejsze) sól pieprz tłuczony jałowiec 1/2 łyżeczki mąką ziemniaczana-tyle aby skleiło ciasto bułka tarta do obtoczenia kotleta   Sos grzybowo-jałowcowy: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ woda z namoczonych grzybów suszonych( ok.1 szkl.) 1 łyżeczka zmielonych kulek jałowca kremówka do zabielenia 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej sól pieprz(...)odcedzamy i  siekamy drobno ,dodajemy do zmielonych ziemniaków.Wsypujemy mąki tyle, aby ciasto się skleiło,solimy i pieprzymy oraz dodajemy jałowiec tłuczony.Wyrabiamy i kształtujemy owalne kotlety.Panierujemy w bułce tartej i smażymy na oleju na złoty kolor. Wodę z namoczonych grzybów (ok.1 szkl.)zagotowujemy,solimy i pieprzymy,wsypujemy łyżeczkę zmielonego jałowca,mieszamy.Mąkę ziemniaczaną 1 łyżeczkę mieszamy w odrobinie

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Krokiety z mięsem i fasolką szparagową 139

Składniki: 12 naleśników ( na blogu znajdziecie też przepis na idealne naleśniki) 250g mięsa drobiowego (może być ugotowane mięso z zupy) 100g fasolki szparagowej pół pęczka natki pietruszki 4 jajka bułka tarta olej sól pieprz łyżka śmietany Sposób przygotowania: Fasolkę szparagową ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Ostudzić i pokroić (dosyć grubo). Mięso ugotować w osolonej wodzie, ostudzone zmielić przez maszynkę(...)mięsa. Do mięsa dodać śmietanę sól, pieprz, 1 jajko, posiekaną natkę pietruszki i wymieszać. Dodać fasolkę szparagową i delikatnie wymieszać. Obtaczać w roztrzepanym jajku, bułce tartej i smażyć na oleju na złoty kolor

Cukiernia Pychotki
Kotlety z cukinii 157

już takie przyrządzaliście? :) Nie podaję dokładnych proporcji, gdyż moim zdaniem są one zbędne :) Możecie je podać np. do ziemniaków, surówki czy mizerii :) Składniki: cukinia sól, pieprz, vegeta mąka jajko bułka tarta tłuszcz do smażenia ( u mnie margaryna) Cukinię obieramy, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy na równe części (tak jak na obrazku). Każdy kawałek cukinii posypujemy z obu stron solą(...)pieprzem. Jajko wbijamy do miski i roztrzepujemy je razem ze szczyptą vegety. Cukinię panierujemy jak tradycyjne schabowe - najpierw obtaczamy w mące, następnie w rozbełtanym jajku a na końcu w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor z obu stron (należy uważać, aby zbyt szybko nie przypalić naszych "kotletów"), aż cukinia będzie al dente

My simple kitchen
Mięsne klopsiki duszone w kapuście 170

propozycja obiadowa dla całej rodziny. Potrawę bardzo łatwo i szybko się przygotowuje. Można ją podać z ziemniakami lub pieczywem.  SKŁADNIKI: 500g mięsa mielonego wieprzowego, 1 jajko, 3 łyżki bułki tartej, 1/2 główki kapusty, 1 cebula, 1 marchewka, 2 łyżki masła, 1/2 pęczka koperku, 1/2 łyżki przyprawy warzywnej, 2 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego, 1 łyżeczka kminku(...)cytryny, olej do smażenia, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Do mięsa mielonego dodaję jajko, bułkę tartą oraz odrobinę soli i pieprzu. Dokładanie wyrabiam masę. Z masy mięsnej formuję małe klopsiki. Smażę je na rumiano na rozgrzanym oleju. 2. Kapustę szatkuję i przekładam do garnka. Zalewam wodą, solę i gotuję 5 minut. Wodę odcedzam. Do garnka dodaję masło i pokrojoną w kostkę

Tradycyjna kuchnia Kasi
Roladki z szynki marynowanej w mleku - z serkiem, salami i zieloną papryką 109

czosnku 1 listek laurowy sól, pieprz Nadzienie: 60g serka kremowego (użyłam Apetina - musztarda i miód ) 4 plastry salami 1/2 papryki zielonej (średniej) Panierka: mąka pszenne   1 jajko  bułka tarta Dodatkowo: olej do smażenia   Mięso umyć, osuszyć i rozbić tłuczkiem do mięsa (nie za cienko). Cebulę z czosnkiem obrać i pokroić, a listek laurowy odrobinę pokruszyć. Kotlety poukładać(...)posmarować serkiem, ułożyć na nim plaster salami i na brzegu - kawałek zielonej papryki. Całość ściśle i delikatnie zrolować. Roladki dokładnie obtoczyć w mleku, a następnie w rozmieszanym jajku i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju i średnim ogniu - z każdej strony. (Powinny być zarumienione

Di gotuje
Makosernik czyli ciasto makowo-serowe 251

wzdłuż brzegów ranty z ciasta, Podpiekamy placek do lekkiego zarumienienia i odkładamy do wystudzenia. Składniki [MAK]: 50 dag maku 30 dag cukru pudru 2 jaja i białko 2 łyżki bułki tartej olejek migdałowy Wykonanie: Mak należy sparzyć, odsączyć na sicie, dwa razy przekręcić przez maszynkę. Ucieramy żółtko z cukrem, dodajemy stopniowo mak, potem bułkę tartą. Na koniec łączymy z pianą

psgotujemy
Roladki schabowe z kurkami 238

Czasami zwykłego schabowego możemy odmienić dodając do środka farsz. Składniki: 4 kotlety schabowe 100 gram świeżych kurek 1 cebula 1 łyżka masła Sól, pieprz Olej do smażenia 1 jajko Bułka tarta do panierowania Wykałaczki Sposób przygotowania: Cebule obieramy i kroimy w kostkę, podsmażamy na roztopionym maśle, dodajemy umyte i pokrojone kurki. Całość smażymy przez kilka minut, doprawiamy do smaku sola(...)ostudzenia. Kotlety lekko rozbijamy, oprószmy solą oraz pieprzem, na każdy kotlet nakładamy porcję farszu i zwijamy roladki składając boki do środka, spinamy wykałaczkami. Panierujemy w rozkłóconym jajku oraz bułce tartej, smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obydwu stron. Podajemy z pieczonymi ziemniakami i surówką

Bajeczna Kuchnia
Kotlety schabowe po sztygarsku 301

wielbicielką kuchni śląskiej. Kotlety są niesamowicie pyszne, soczyste i oczywiście bardzo sycące. Koniecznie spróbujcie.   Składniki 2 kotlety schabowe (po 200 g) 150 g pieczarek 1 cebula 1 jajko bułka tarta mąka smalec do smażenia sól, pieprz   Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Kotlety rozbijamy cienko, solimy i wstawiamy do lodówki. W tym czasie na niewielkiej(...)doprawiamy solą i pieprzem. Mięso wyjmujemy z lodówki. Na połowie każdego kotleta układamy farsz z pieczarek, przykrywamy drugą połową mięsa. Brzegi spinamy wykałaczkami. Kotlety panierujemy w rozkłóconym jajku i bułce tartej wymieszanej z mąką (pół na pół). Smażymy na smalcu. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow

R'n'G Kitchen