Spaghetti i milion jego odsłon Składniki: 0.5kg mięsa mielonego tym razem użyłam z indyka 1 jajko 1 bułka sucha namoczona w wodzie 1/2 główki czosnku 1 średnia cebula Pieprz,sól,majeranek, bazylia sucha oregano,tymianek wszytko to do smaku 0.5 kg świeżych pomidorow obranych ze skórki Żeby bylo łatwiej(...)polewamy ja gorąca wodą skórka łatwiej zejdzie SPOSÓB: odciskamy bułkę z nadmiaru wody ,dodajemy do miesa wraz z czosnkiem przetartym na prasie i startej na tarce cebuli. Dodajemy wszytkie przyprawy i wyrabiamy masę Ostawiamy mięso najlepiej na kilka godzin do lodówki Zabieramy sie za sos Pomidory obrane blendujemy Dodajemy troche wody i dalej
Viola cooks with passionkiszki i kartacze SKŁADNIKI: 2.5 -3 kg ziemniaków 700 dag mięsa mielonego może być wieprzowe albo drobiowe 4 surowe jajka 1 bułka sucha namoczona w wodzie 4 ząbki czosnku 2 cebule 1 łyżka oregano 4 łyżki majeranku tartego Sól,pieprz do smaku 1/2 szklanki kaszy mannej+trochę do posypania na blachę(...)mięso Do mięsa dodajemy : 2 jajka Sól,pieprz Łyżka majeranku 1 starta cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka oregano Wycisnieta bułka *wszytko mieszamy razem i wyrabiamy jednolitą masę. Pozostawiamy w lodówce na minimum pół godziny. Oberamy ziemniaki Tarkujemy i dodajemy 2 jajka 1 tartą cebulę 2 wycisniete
Viola cooks with passionSkładniki: Kilka średnich papryk 400 dag. mięsa mielonego,(drobiowe,wieprzowe od was zależy jakie) 4 ząbki czosnku 2 surowe jajka 1 łyżka majeranku Pieprz,sól 1 sucha bułka namoczona w wodzie Oliwa Mozzarella Parmezan 1 torebka ryżu Sposób: Jak zwykle najpierw zabieramy się za mięso Przekładamy mięso do miski wbijamy dwa całe jajka, dodajemy czosnek posiekany drobno(...)startą cebulę majeranek ,dwie szczypty soli, trochę pieprzu , wyciśniętą bułkę Mieszamy tak by uzyskać jednolita masę Pozostawiam w lodówce na ok. 2 godziny Gotujemy ryż,gdy już będzie dobry,po ostygnięciu dodajemy do mięsa,i łączymy w jedną całość. W miedzy czasie zabieramy się za oczyszczenie i mycie papryki. Ucinamy górę tak by później zamknąć paprykę, Oczywiście
Viola cooks with passionparmeńska polecam Włoska "Prosciutto di Parma" 4 łyżki oleju musztardowego (może być inny) 10 łyżek tartego parmezanu 2 pęczki koperku 1 pęczek natki pietruszki Sól,pieprz Słodka papryka Bułka tarta 3 jajka Oliwa Sposób: Mozzarella rozdrabniamy widelcem i dodajemy olej musztardowy. Mieszamy energicznie. Koperek i pietruszkę siekamy drobno i łączymy razem. I zaczynamy. Rozkładamy rozbity kawałek schabu(...)cukierki w garnku na pół godziny. Wyciągamy bardzo ostrożnie ponieważ folie są i pozostawiamy do wystygnięcia. Następnie rozwijamy nasze opakowania . Posypujemy roladki papryka i panierujemy w jajku i bułce tartej. Smażymy na złoto brązowy kolor. Smacznego
Viola cooks with passionsmażymy z dwóch stron. Nasze bliny możemy już faszerować Faszerujemy pasztetem Profi Metody są różne koperty,Roladki itp Ostatni etap: 3-4 jajka rozklepane Bułka tarta Zawinięte krokiety musimy obtaczać w jajku a później bułce tartej Rozgrzewamy patelnie zalewamy olejem około 0.5 cm i Smażymy z obu stron na złoty kolor
Viola cooks with passiondodatkiem kwaśnej śmietany. SKŁADNIKI 100 g kaszy jaglanej 1 duża cukinia 1 średnia marchewka 2 jajka 40 g otrębów owsianych natka pietruszki (wg uznania) koperek (wg uznania) 4 łyżki bułki tartej 2 łyżki mąki ziemniaczanej do smaku sól, pieprz olej rzepakowy do smażenia WYKONANIE Cukinię umyć, zetrzeć na tarce, posolić i wymieszać. Marchewkę umyć, zeskrobać skórkę i również zetrzeć(...)minut). Zostawić do ostudzenia. Koperek i pietruszkę umyć i posiekać. Z cukinii odcisnąć nadmiar wody i przełożyć do miski. Dodać marchewkę, kaszę jaglaną, otręby owsiane, koperek, pietruszkę, mąkę ziemniaczaną, bułkę tartą, wbić jajka i doprawić solą i pieprzem. Całość wymieszać. Na patelni rozgrzać olej i z gotowej masy lepić niewielkie klopsy, przełożyć na patelnię i lekko spłaszczyć do wyglądu kotleta
Passions hobbies lifewałeczek, zawiąż w supełek i ułóż na blaszce do pieczenia. Posmaruj roztrzepanym jajkiem. Wstaw do pieca na 35 do 40 minut. Temp. 170 stopni C. Pieczemy na złoty kolor. Bułki można dodatkowo polukrować i np. obsypać posiekanymi orzechami. Jeśli zostało Ci masy z pieczonej dyni, to nic straconego to nic innego jak masło z dyni pieczonej! Wręcz idealne do gofrów(...)bułek, naleśników lub na kromkę chleba! Smacznego
SMYKWKUCHNIoczywiście ze smutkiem odpowiedziałem jej, że chyba nie bardzo dla mnie takie wypieki, bo ona dobrze wie, że unikam mąki pszennej (zazwyczaj właśnie z pszennej piekła i chleby i bułki). Ze śmiechem w głosie odpowiedziała mi, że wie, dlatego jest to chleb gryczany ! Podchodziłem do tego sceptycznie, ale z radością, że o mnie pomyślała. Po dotarciu do domu i teście(...)delikatnie tylko zmieniony. Czasami naprawdę nie warto zbytnio kombinować. Ja w przeciwieństwie do koleżanki z wymienionego wcześniej bloga, postanowiłem wykonać chlebek w małej keksówce, aby wielkościowo bardziej przypominało bułkę (rozlałem zawartość blendera do 4 foremek). Jeśli jednak wolisz chleb z większą ilością miękiszu, to zrób go w dużej foremce.. Chleb z kaszy gryczanej Wydrukuj przepis Czas przygotowania: 60 minut
Blendmanofercie jest również pyszny twarożek. Do produkcji majonezu i wyrobu pasztetu używane są jajka ze specjalnie założonego Zakładu Produkcji Jaj Konsumpcyjnych (takie przepisy). Pani Grażyna piecze również chleb i bułki do pasztetów Upieczone bułki kroi i suszy w stygnącym piecu. Za swoje wyroby firma otrzymała liczne nagrody na różnych konkursach i nie ma się co dziwić. Wyroby Dażynki są naprawdę
królestwo garówkurek, 1/2 cebuli, 2 łyżki masła, 50 ml brandy, cukier, sól, jajko, mąka do oprószenia, bułka tarta, masło do smażenia, Kurki oczyścić z piasku, umyć w wodzie z solą (do miski wlać zimną wodę, wsypać sól, zamieszać, włożyć kurki, szybko je umyć - nie mają się moczyć w wodzie). Cebulę pokroić w kostkę, poddusić na maśle. Dodać kurki, zagotować, wlać brandy(...)oczyścić z błon, lekko (najlepiej przez folię spożywczą) stłuc. Piersi rozłożyć, nałożyć farsz, zwinąć. Spiąć wykałaczkami, aby lepiej się trzymały. Oprószyć mąką, zanurzyć w rozmąconym jajku i obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na maśle na rumiano ze wszystkich stron. Podczas smażenia uważać, aby masło się nie spaliło, chociaż lekkie zrumienienie go, doda smaku :) Przełożyć na blachę wyłożona papierem do pieczenia
królestwo garówdzieci lub na miły podwieczorek we dwoje.:-) 20dag.ryżu 1 litr mleka 1/2 szkl.cukru 5 łyżek mąki 5 jajek sól 20 małych śliwek z kompotu 4 łyżki bułki tartej olej do głębokiego smażenia ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Mleko zagotowujemy razem z cukrem oraz ze szczyptą soli(ewentualnie z cynamonem lub laską wanilii).Ryż opłukać,osączyć,wsypać do wrzącego mleka.Gotować na małym(...)białek.Starannie wyrabiamy ciasto.Z przygotowanega ciasta formujemy na ręce placuszki,nakładamy śliwkę i formujemy ciasto w kulę.Pozostałe jajka roztrzepać.Zanurzać ryżowe kule,następnie obtocztć je w bułce tartej.Smażyć na złoty kolor w głebokim tłuszczu.Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiPorcja klopsików o wartości kalorycznej 275 kcal.Danie lekkostrawne,dietetyczne i bardzo smaczne z miętową nutą. 50dag.mielonego mięsa z drobiu 1-2 łyżki bułki tartej 2 jajka 1 musztardy 10 listków świeżej mięty olej sól pieprz Dip Miętowy: ~~~~~~~~~~~~ 10dag.gęstego twarożku chudego 1 szkl.jogurtu nat.chudego 20 listków mięty skórka i sok z 1/2 cytryny 2 ząbki czosnku sól(...)pieprz ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Miętę drobno siekamy.Do mięsa wbijamy jajka.Dodajemy musztardę,bułkę tartą i miętę.Solimy.Wyrabiamy dokładnie.Formujemy klopsiki.Klopsiki szybko obsmażamy na patelni z rozgrzanym olejem-ja opiekłam je w prodiżu podlewając odrobiną wody ok.15-20 min.Przykryć i wstawić do ciepłego miejsca np.piekarnika aby doszły do siebie. Sos miętowy-czosnek obieramy i drobno siekamy razem z miętą.Mieszamy z jogurtem,twarożkiem
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiskładniki: ok. 700 g schabu bez kości ok. 300 g pieczarek 1 cebula 4 jajka bułka tarta sól, pieprz masło wykonanie: Pieczarki myjemy, kroimy w plasterki i przekładamy na patelnię. Cebule obieramy, kroimy w kosteczkę i dodajemy do pieczarek. Podsmażamy z odrobiną masła i doprawiamy do smaku. Białka oddzielamy od żółtek. Mięso myjemy, kroimy na porcje, rozbijamy w miarę cienko(...)oprószamy z każdej strony solą oraz pieprzem. Każdy kotlet smarujemy, np. przy pomocy pędzelka, żółtkiem. Nakładamy po trochę pieczarek i składamy na pół. Smarujemy żółtkiem, obtaczamy w bułce tartej a następnie w ubitej na sztywno piane z białek. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu, z obu stron, aż kotlety będą złociste. Podajemy do obiadu z ziemniaki i ulubionymi surówkami. Zapisz Zapisz
Domowy Smak Jedzenianiej przygotujemy. Spontanicznie zrobiliśmy kaszę z warzywami. Jeśli jeszcze nie jadłaś tej kaszy to kup ją przy najbliższej okazji - jest pyszna! Smakowała bardzo.... Podwieczorek i kolacja 18:00 Bułka orkiszowa z twarożkiem i pomidorkami z naszego ogródka. Pół bułki Lila zjadła od razu, a drugą część trochę później więc to taki podwieczorek - kolacja w jednym. Jeśli podoba Ci się
lady-och-mistrzyni.blogspot.comdrobiowej mąka - do obtaczania przy smażeniu 2 średnie cebule olej - do smażenia sól i pieprz - do smaku FASOLKA SZPARAGOWA: 400g zielonej fasolki szparagowej 1 łyżka masła 1 łyża bułki tartej sól, pieprz i przyprawa jarzynka - do smaku Wątróbkę umyć, oczyścić z nieczystości i błonek, odstawić do ocieknięcia na sitku. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Wrzucić na rozgrzany(...)usmażoną cebulę, podlać łyżką wody i chwilę całość dusić pod przykryciem. Wątróbkę podawać z ugotowanymi i odparowanymi na sypko ziemniakami oraz gotowaną fasolką szparagową , podsmażoną następnie na maśle z bułką tartą i przyprawami. Pyszności! :) Podsumowanie akcji Błyskawiczny Piątek można znaleźć na blogu ... - link wkrótce
Grunt to przepis!