bułki - 33426 przepisów (strona:936/2229)

SZPARAGÓWKA Z MASEŁKIEM I BUŁKA TARTĄ 144

dłoń taka długaśną fasolkę i leciało dalej do zabawy ;) Fajne czasy to dzieciństwo,a do tego tak pysznie było Składniki: 30 dag fasolki szparagowej 4 łyżki masła 3 łyżki bułki tartej łyżeczka soli łyżeczka cukru Wykonanie: Do garnka układamy fasolkę, zalewamy wodą, tyle aby zakryło fasolkę. Dodajemy sól oraz cukier. Gotujemy 15 minut od zagotowania wody. Na patelni zrumieniamy bułkę

Z Majeczką w kuchni
Ciasto krucho- drożdżowe z owocami leśnymi 263

bardzo zadowoleni.  SKŁADNIKI: 550g mąki, 250g margaryny, 1 jajko, 3 żółtka, 30g świeżych drożdży, 2 łyżki śmietany 18 %, 1/2 szklanki cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżki bułki tartej. 1/2 kg jagód, 200g malin, 100g poziomek, 1 opakowanie cukru waniliowego. PRZYGOTOWANIE : 1. Mąkę przesiewam na stolnicę. Dodaję margarynę i razem siekam nożem. Następnie dodaję jajko, żółtka, pokruszone drożdże(...)śmietanę, cukier oraz proszek do pieczenia. Zagniatam ciasto. 2. Ciasto dzielę na dwie równe części. Jedną część ciasta rozwałkowuję i wykładam na blaszkę o wymiarach 24cmx35cm. Ciasto oprószam bułką tartą. Na cieście rozkładam jagody, poziomki i maliny. Owoce posypuję cukrem waniliowym. Drugą część ciasta skubię i układam na owocach. 3. Ciasto piekę około 45 minut w temperaturze 180 stopni

Tradycyjna kuchnia Kasi
Kotlet schabowy nadziewany borowikami, cebulą i serem. 194

nadziewane borowikami, cebulą i serem  na 3 sztuki 3 kotlety schabowe bez kości 1 cebula 3-4 niewielkie borowiki 1/3 papryki czerwonej 3 plastry sera żółtego 1 jajko bułka tarta olej sól pieprz szczypta rozmarynu      Kotlety rozbijamy cieniutko (na grubość około 3 mm), solimy i pieprzymy, Na patelni rozgrzewamy kilka łyżek oleju i szklimy(...)sposób, żeby jedno centymetrowy brzeg pozostał bez farszu), następnie kotlet składamy jak pieroga i dociskamy brzegi bez farszu. Jajko roztrzepujemy i panierujemy w nim kotleta, a następnie w bułce tartej. Tak przygotowane schabowe smażymy na rozgrzanym tłuszczu (oleju lub maśle klarowanym) na złoto-brązowy kolor. Gotowe

Rozpustne gotowanie
Krokiety z chleba tostowego nadziewane szynką i serem 190

Polecam również podanie z sosem majonezowym, czosnkowym...  Świetny pomysł na smaczną kolację.  SKŁADNIKI 1 opakowanie chleba tostowego szynka w plasterkach ser lub mozzarella w plasterkach 2 jajka bułka tarta sól do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Wyjąć z paczki cały chleb tostowy  i odciąć wszystkie skórki ( można zachować i wykorzystać np do jakiegoś nadzienia ) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Każdą kromkę(...)przygotowanych plastrach ułożyć plasterki szynki, odciśnietej z wody mozzarelli lub miękkiego żółtego sera. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zawinąć ciasno w ruloniki , obtoczyć w rozmąconym ze szczyptą soli jajku a natępnie bułce tartej. Tak przygotowane krokiety usmażyć na złoty kolor .   Krokiety s prawdzą się idealnie w formie przekąsek lub jako dodatek do zupy. Polecam również podanie z sosem majonezowym, czosnkowym

zielonacukinka
Nadziana kalarepa 170

surowo, ale ta wersja też jest bardzo ciekawa a przede wszystkim smaczna :) Składniki: - 6 kalarep - 200 g wątróbek drobiowych - 1/2 szklanki bulionu - 1/2 szklanki śmietany 18% - 2 łyżki bułki tartej  - sól - pieprz Przygotowanie: Kalarepy obieramy i gotujemy 20 minut w osolonym wrzątku, studzimy i wydrążamy miąższ, który następnie siekamy. Wątróbki podsmażamy, studzimy i siekamy. Na oleju podsmażamy posiekane kalarepki(...)bułką tartą, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy je z pokrojoną wątróbką i ponownie doprawiamy do smaku. Kalarepki napełniamy przygotowanym farszem, zalewamy bulionem i pieczemy około 20 minut w 180 C. Powstały po upieczeniu kalarepek sos mieszamy ze śmietaną i polewamy upieczone kalarepy

Zainspirowana w kuchni
Chrupiący schabowy z kością 181

inności smaku nadaje kostka schabowa, spróbujcie, a przekonacie się, że jest różnica w smaku... Składniki: 4 kotlety schabowe z kością 2 jajka 2 łyżka mąki pszennej 3 łyżki bułki tartej sól i pieprz świeżo mielony smalec do smażenia Wykonanie: Kotlety opłukujemy pod bieżącą wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym. Każdy kotlet owijamy w foli ę spożywczą, rozbijamy na desce za pomocą tłuczka(...)przyprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Na talerzu roztrzepujemy jajka. Kotlet obtaczamy w mące w jajku a następnie w bułce tartej. Smalec ro zgrz ewamy na patelni, smaży my kotlety na rumiano z obu stron. Podajemy z ziemniakami lub kaszą oraz dowolnie wybraną surówką. Smacznego

kgwjanczewo
Pieczeń koperkowa do chleba 127

powiecie na pieczeń  koperkową ? Aromatyczną, delikatną, ... pyszną. Niewiele zachodu, a w sklepie takiej nie kupicie.  Składniki: 300 g mielonej łopatki 300 g mielonej karkówki 80 ml bułki tartej 160 ml wody 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 1 jajko 3 czubate duże łyżki posiekanego świeżego koperku (zimą możecie użyć mrożonego) 1 czubata łyżeczka majeranku 3/4 płaskiej łyżeczki pieprzu(...)płaska łyżeczka soli Wykonanie: Bułkę tartą zalewamy wodą i mieszamy. Cebulę ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystkie składniki pieczeni umieszczamy w misce i całość dokładnie wyrabiamy. Mięso wkładamy do foremki tak, aby co najmniej 1 cm od góry był wolny.  Do wykonania pieczeni zazwyczaj używam jednorazowych foremek papierowych lub aluminiowych. Pieczeń

Smak mojego domu
Kotlety z kaszy gryczanej i koziego sera 123

doświadczenia mogę powiedzieć, że najlepiej podawać je z sosem, wtedy smakują wręcz wybornie Składniki na kotlety: szklanka suchej kaszy gryczanej 150g sera koziego 1 jajko 4 łyżki bułki tartej 3 ząbki czosnku garść świeżej natki pietruszki, lub innej zieleniny sól, pieprz do smaku Przygotowanie kotletów: Kaszę gotujemy wg. wskazówek na opakowaniu, studzimy. Połowę kaszy rozdrabniamy blenderem na gładką masę(...)misce łączymy ze sobą wszystkie składniki, tj. kaszę ( rozdrobnioną i pozostałą ), jajko, ser kozi, bułkę tartą, pietruszkę, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Formujemy kotlety, odkładamy na bok i po uformowaniu wszystkich, smażymy na rozgrzanej patelni, z odrobiną oleju, na złoty kolor. Artykuł Kotlety z kaszy gryczanej i koziego sera pochodzi z serwisu NiePieprz

NiePieprz.pl
jagodzianki 208

składniki na kruszonkę: 35 g mąki krupczatki 25 g cukru 25 g masła wykonanie: Z podanych składników wyrabiamy sypkie ciasto. składniki na nadzienie: ok. 300 g jagód 2 łyżki bułki tartej 2-3 łyżki cukru wykonanie: Owoce delikatnie mieszamy z bułką tartą oraz z cukrem. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy delikatnie na grubość ok. 2 cm. Wykrawamy krążki np. szklanką, w środku

Domowy Smak Jedzenia
Kotlety mielone z ryżem i pieczarkami 164

dodatkiem ryżu i pieczarek. Składniki (na ok 10 kotletów): 500 g mięsa mielonego 100 g ryżu 250 g pieczarek jajko papryka ostra, papryka wędzona, pieprz ziołowy, sól, pieprz bułka tarta Przygotowanie Ryż gotujemy w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Studzimy. Pieczarki kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Mięso mielone, ryż, pieczarki i jajko wkładamy do jednej miski, przyprawiamy(...)mieszamy dokładnie. Z masy formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy z obu stron na złoty kolor

e-PrzepisyKulinarne
pyszne kotlety kalafiorowo-brokułowe z mozzarellą... 423

brokuły 1 główka/większa, cebula czerwona 1 sztuka, cebula 1 mała, ząbki czosnku 2 sztuki, kucharek 1,5 łyżki, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, ser mozarella 10 dag, bułka tarta 1 szklanka, mąka ziemniaczana 1,5 łyżki, jajka 2 sztuki "M", olej rzepakowy - ile potrzeba kalafior ugotować w nie solonej wodzie na "al dente", nie może być rozgotowany, brokuł(...)durszlak, ciepłe różyczki kalafiora i brokuła rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków i wystudzić do warzyw dodać pozostałe składniki (bez oleju): pokrojone cebule, wyciśnięte ząbki czosnku, kucharka, pieprz mielony, jajka, tartą bułkę, ser mozzarella, wszystko ręką dokładnie wyrobić, odstawić na 15 minut formować około 1 cm grubości kotlety, na mocno rozgrzanym oleju rzepakowym smażyć rumiane kotlety z obu stron, odkładać na ręcznik

W Mojej Kuchni Lubię
ROLADKI SCHABOWE NADZIANE MIELONYM I OGÓRKIEM 434

SKŁADNIKI :  6-8 kotletów schabowych bez kości 500 g mięsa mielonego 1 jajko 1 mała czerstwa bułka 3 ogórki kiszone lub małosolne, przekrojone wzdłuż  1 mały słoik papryki konserwowej sól, pieprz, słodka papryka do smaku 2 ząbki czosnku 1 cebula 1 liść laurowy, 2 ziela angielski, kilka kulek pieprzu odrobina majeranku do smaku 1 łyżka posiekanej natki pietruszki(...)PRZYGOTOWANIE :  Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy jajo, namoczoną i wyciśniętą bułkę tartą, drobno pokrojoną cebulę, przeciśnięty czosnek, sól, pieprz, paprykę, majeranek oraz natkę pietruszki. Wszystko dokładnie mieszamy.  Kotlety rozbijamy, doprawiamy solą, papryką i pieprzem z każdej strony.  Na każdy kotlet kładziemy po łyżce farszu z mięsa mielonego oraz po kawałku ogórka i papryki. Zwijamy roladkę

Kulinarne Fantazje Marioli
KLOPSIKI DROBIOWE W SOSIE KOPERKOWYM Z KASZĄ KUSKUS - SMAKI MOJEGO DZIECIŃSTWA 236

takiego.Polecam . Danie ma 420 kcal. 0.5 szkl.kaszy kuskus - przepis na opakowaniu 1 łyżka koperku z natką -3g. 2 łyżki mielonego drobiowego mięsa -60g. 1białko-30g. 1 łyżka bułki tartej-10g. pojemnik jogurtu naturalnego - 150g. 1 marchewka 3 łyżki posiekanego koperku-12 g. 1 duży ogórek konserwowy lub kiszony - 100g. sałatka ulubiona - 100g. sól pieprz sok z cytryny(...)szkl.bulionu warzywnego  ********************************************************* Mięso w miseczce doprawić solą i pieprzem,dodać białko i bułkę tartą.Z masy formujemy pulpety i gotujemy je w bulionie warzywnym z marchewką starta na tarce.Zredukować( odparować) sos,lekko wstydzić i dodać jogurt naturalny oraz koperek 3 łyżki.Wymieszać.Całość podawać z kaszą kuskus ,posypać resztą zieleniny.,ogórkiem i sałatką.Smacznego!. Jeśli jest taka potrzeba

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Krokiety z chleba tostowego (z serem i szynką) 332

wersji solo - takie najbardziej lubię!    4 kromki chleba tostowego 4 plastry sera żółtego 4 plastry dowolnej wędliny 4 plastry pomidora 1 mała cebula Dodatkowo: 1 jajko bułka tarta olej do głębokiego smażenia Kromki chleba tostowego (bez skórek) należy rozwałkować. Na każdym kawałku położyć po plasterku: sera, wędliny, pomidora i dołożyć zeszkloną cebulkę. Chleb pozwijać w ruloniki i obtaczać(...)jajku oraz bułce tartej (pamiętać też o bokach). Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron (do zarumienienia się). Odsączyć z nadmiaru tłuszczu

Di gotuje
Siekane kotlety drobiowe z cukinią, marchewką i koperkiem - pieczone 193

moim przypadku była to cukinia, marchewka i koperek. 500g filetów z kurczaka 1/2 pęczka koperku 3 duże marchewki 1 duża cukinia 1 cebula 1 jajko L 3-4 łyżki bułki tartej sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra 1. Marchew i cukinię ścieramy na tarce. Koperek siekamy, cebulę kroimy w kostkę. 2. Filety siekamy. Kroimy najpierw w kostkę, później w mniejszą(...)kostkę, coraz drobniej aż mięso będzie bardzo klejące. Dodajemy warzywa, jajko, bułkę tartą i przyprawy. 3. Z powstałej masy formujemy niewielkie kotlety. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 30 minut

Szefowa kuchni

Proponowane wyszukiwania