słodkawa. Może być zarówno żółta, jak i zielona. Kabaczek zaś to nazwa cukinii dojrzałej, większej, z pestkami. Składniki: 1 średni kabaczek 3 jajka przepiórcze 3 łyżki mąki 5 łyżek bułki tartej papryka słodka mielona do smaku sól i pieprz do smaku zioła prowansalskie do smaku natka pietruszki olej do smażenia Wykonanie: Kabaczka umyć, obrać i pokroić w krążki o grubości(...)Wydrążyć pestki, oprószyć solą, pieprzem, papryką i ziołami. Panierować w mące , roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor z dwóch stron i pod koniec smażenia wbić po jednym jajku do każdego otworu kabaczka. Dosmażyć na bardzo wolnym ogniu do ścięcia białka, oprószyć solą i pieprzem i posypać posiekaną natką pietruszki
Tradycyjna Kuchniaplastrach 240 g ser w kawałku 350 g majonez ok 3-4 pełne łyżek keczup ok 3-4 pełne łyżki czosnek granulowany szczypta soli pieprz bagietka / chleb tostowy / bułki / zwykły chleb Zaczynam od pokrojenia szynki w małą kostkę i wrzucam ją do większej miski. Następnie ser ścieram na tarce o dużych oczkach i również wrzucam do miski. Teraz dodaję majonez(...)keczup, czosnek, sól oraz pieprz i całość dokładnie mieszam. Na duża blachę wykładam papier do pieczenia a na nią chleb tostowy (można również użyć bagietki, zwykłej bułki czy chleba, ja akurat miałam w domu chleb tostowy ale najbardziej polecam bagietkę). I na każdą kromkę nakładam ok 1 pełnej łyżki farszu. Gdy wszystkie zapiekanki będą gotowe, wstawiam
Kuchnia Vikibardzo smaczne.To doskonała propozycja na niedzielny obiad dla całej rodziny. Poduszeczki podajemy z ziemniakami i surówką. SKŁADNIKI: 1/2 kg schabu bez kości, 1/2 brokuła, 2 jajka, 2 szklanki bułki tartej, sól, pieprz, olej do smażenia. PRZYGOTOWANIE: 1. Brokuła gotuję na półtwardo w osolonej wodzie. Wyjmuję, studzę i dzielę na różyczki. 2. Schab kroję na porcje i cienko rozbijam tłuczkiem(...)solą i pieprzem. Na każdy płat mięsa kładę po kilka różyczek brokuła. Mięso składam na pół. Brzegi dociskam tłuczkiem. 3. Schabowe poduszeczki maczam w rozkłóconych jajkach i obtaczam w bułce tartej. Mięso układam na patelni z rozgrzanym olejem. Smażę na rumiano z każdej strony. Podaję z ziemniakami i surówką
Tradycyjna kuchnia Kasiskórka z niedużej cytryny szczypta soli nadzienie makowe: 300 g gotowej masy makowej 3 jaj 3 łyżki cukru szczypta soli kilka kropli esencji migdałowej ponadto: kilka śliwek tłuszcz i bułka tarta do formy ciasto: Żółtka oddzielić od białek, białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Margarynę z cukrem utrzeć na puch, stopniowo dodając po jednym żółtku. Następnie dodać(...)następnie wciąż miksując dodawać po łyżce maku. Na końcu dodać esencję migdałową, po czym delikatnie wmieszać pianę z białek. Śliwki umyć, wypestkować. Połowę ciasta wylać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą blaszki, Wyłożyć nadzienie makowe, delikatnie wcisnąć połówki śliwek. Na wierzch wylać resztę ciasta, wyrównać wierzch. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, piec ok 50 minut, do tzw. suchego
6niebogram filetów z kurczaka 100 gram serka topionego 80 gram sera żółtego 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego 4 listki bazylii 4 listki rukwi wodnej 1 jajko 2 łyżki bułki tartej 1 łyżka sezamu 2 łyżki mąki 1 łyżka masła olej, wykałaczki Liście umyć i posiekać drobno. Wymieszać je z serkiem topionym i pieprzem. Ser żółty pokroić w słupki. Fileta umyć, przekroić(...)rozbić. Mięso posmarować serkiem topionym. Na każdym kawałku położyć 2-3 słupki sera żółtego i zawinąć. Przekłuć wykałaczką aby utrzymać formę roladki. Panierować kolejno w mące, rozkłóconym jajku i bułce tartej z sezamem. Olej z łyżką masła rozgrzać na patelni i smażyć mięso równomiernie z wszystkich stron na złoty kolor. Podawać na ciepło np. z ryżem i sałatką marcelina
Czerwony Gupikzbite i gęste, ale dzięki temu sycące. Dodatkowo chrupkości nadawała im glazura z jajka i ziarna z wierzchu. Oryginalny przepis pochodzi [stąd] , w mojej proporcji uzyskałam 4 spore bułki. 2 szklanki mąki pszennej 200 ml ciepłej wody 20 gram świeżych drożdży 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 2 łyżki oliwy 1 białko 1 żółtko do smarowania ziarna do posypania(...)złożyć boki do środka, a na blaszkę kłaść złączeniem w dół. Posmarować jajkiem i posypać ziarnami. Pozostawić do wyrośnięcia na 20-30 minut. Nagrzać piekarnik do 200C i zapiekać bułki około 30 minut, do zrumienienia. Wystudzić na drewnianej desce lub kratce. marcelina
Czerwony Gupikczosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 50ml wody 80 ml słodkiej śmietanki 30% 100g śmietankowego serka topionego sól, pieprz do smaku Dodatkowo: 2 jajka 1/2 szklanki mąki 1 szklanka bułki tartej olej do smażenia krokietów Ewentualnie: 1 łyżka wody 1/4 szklanki wody Sposób przygotowania: Składniki na naleśniki umieszczamy w jednym garnku i miksujemy. Na rozgrzanej patelni o śr. ok 26cm(...)potrzeby zagęszczamy łyżką mąki wymieszaną z 1/4 szklanki zimnej wody. Doprawiamy solą i pieprzem. Farszem- najlepiej przestudzonym smarujemy naleśniki, zwijamy na krokiety i panierujemy w mące, jajku i bułce tartej. Smażymy na oleju na złoty kolor. Podajemy same lub z barszczem
Kuchnia w czekoladzieKolejny raz "reanimujemy" naszego poczciwego schabowego. Składniki 2 kotlety schabowe (po 200 g) 2 plastry świeżego ananasa kilka plastrów sera pleśniowego 3 łyżki mąki 5 łyżek bułki tartej 1 jajko pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Kotlety cienko rozbijamy. Na jedną połowę kotleta kładziemy plaster ananasa i ser. Przykrywamy drugą połową mięsa. Oprószamy(...)pierzem i obtaczamy w mące, rozkłóconym jajku i bułce tartej. Smażymy na smalcu. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan
R'n'G Kitchenplastrów żółtego sera (w zależności od wielości) 5-10 plastrów salami (w zależności od wielkości) 1/2 papryki zielonej 1/2 papryki żółtej Do panierowania: 2 jajka 2 łyżki mleka bułka tarta Dodatkowo: olej smażenia Opcjonalnie: sos(np. taki - klik ) Kromki chleba tostowego (*) należy rozwałkować. Na każdym kawałku położyć po plasterku (**) sera, salami i słupku obu kolorów papryki(...)Chleb pozwijać w ruloniki, a następnie obtaczać w jajku roztrzepanym z mlekiem i bułce tartej (pamiętać też o bokach). Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron (do zarumienienia się). Gotowe roladki odsączyć z nadmiaru tłuszczu - na ręczniku kuchennym. Podawać na ciepło, np. z dowolnym sosem. (*) Jeśli skórka kruszy się podczas rolowania - należy ją odciąć tuż przed wałkowaniem
Di gotujePaluchy a’la pizza to kolejny wypiek jaki chcę Wam polecić ze „zwariowanego ciasta” do wszystkiego, nazywanego w oryginale Crazy Dough for Everything. Upiekłam już bułki pszenne , pyszne rogale z makiem i faszerowane bułki. Ten przepis na ciasto drożdżowe doskonale sprawdza się w wypiekach pieczywa. Mój kolejny ciekawy pomysł na imprezową, meczową przekąskę do jedzenia na gorąco
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniędzień zajadaliśmy je z kapuśniaczkiem- pycha :) Składniki: 8 dużych ziemniaków, 100 g boczku z plasterkach, 1 duża cebula, 1 łyżki mąki pszennej, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1 jajko, sól, bułka tarta. Przygotowanie: Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Na patelni z odrobiną oleju podsmażamy pokrojony drobno boczek i cebulkę. Ziemniaki ubijamy póki są jeszcze ciepłe(...)gorące. Dodajemy do nich mąkę, jajko i boczek z cebulką. Mieszamy i formujemy kotleciki. Obtaczamy je w bułce tartej i podsmażamy na patelni z obu stron
Aga w kuchniżaroodpornego, bądź nie są fanami mycia naczyń, jak ja ☺ 45 min składniki: 1 bakłażan 1 duży pomidor 2 duże ziemniaki mozzarella masło sól, pieprz, świeża bazylia, suszona bazylia, oregano bułka tarta wykonanie: Bakłażan umyć, pokroić w paski o grubości ok. 5 mm. Ziemniaki umyć, podgotować w koszulkach około 10 minut. Ostudzić i również pokroić w krążki. Pomidor obrać ze skórki(...)pokroić w krążki. Warzywa obtoczyć w bułce tartej. Układać w naczyniu, posmarowanym wcześniej masłem, na przemian: bakłażan, pomidor, ziemniak. Można kawałeczki masła powkładać między warzywa, zarumienią się jeszcze ładniej. Zapiekankę posypać suszoną bazylią, oregano, solą i pieprzem. Piekarnik nagrzać do 180 stopni i piec 20 minut. Wyjąć zapiekankę i obłożyć plasterkami mozzarelli. Piec około 10 minut do zarumienia się sera
Ania i Marcin gotująPorcja ok 16 kulek Składniki: 500 g ugotowanych ziemniaków 1 cebula 250 g wędzonego boczku 80 g sera gouda 3 jajka 5 łyżek mąki pszennej panierka: jajko + bułka tarta do otoczenia olej do smażenia Przygotowanie: Ziemniaki ugotowane wcześniej w osolonej wodzie przepuszczamy przez praskę. Boczek kroimy na drobną kostkę i podsmażamy, aż powstaną skwarki, odcedzamy(...)kostkę ok 1 cm x 1 cm. Z ciasta kleimy mały placek, w środek wkładamy ser i formujemy ciasto w kulkę. Następnie otaczamy kulkę w rozbełtanym jajku i bułce tartej. Kulki smażymy na głębokim tłuszczu na złocisty kolor ok 3 minut. Smacznego
Niezły Młynekcynamonem .... Ciasto: ~~~~~~~~~~~~~~ 2 szkl.mąki 1 jajko 1/2 szkl. letniej wody Farsz: ~~~~~~~~~~~~ 50 dag.jabłek 5 łyżek cukru 1 łyżeczka masła 1 łyżeczka cynamonu sól Ponadto: `~~~~~~~~~~~~~~ 4łyżki bułki tartej 2 łyżki masła 1 łyżeczka cynamonu `~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ - Mąkę przesiać na stolnicę.Dodać jajko i szczyptę soli.Wyrobić ciasto,dolewając wodę. - Jabłka umyć ,obrać ,zetrzeć na tarce o dużych oczkach.Wymiesza(...)każdym krążku układać po łyżeczce farszu z jabłek,dokładnie zlepić.Pierogi wrzucać na gotującą się wodę i gotować 2 min. aż wypłyną.Na patelni roztopić masło ,lekko przyrumienić dodać bułkę tartą i cynamon.Gorące pierożki polać masełkiem
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkicukru - ok. 460 do 500g mąki - duży proszek do pieczenia 30g - ok. 15-20 szt. dużych śliwek - ew. 2-3 łyżki śmietany - cukier puder do posypania - masło do blaszki - bułka do wysypania blaszki Masło najlepiej wcześniej wyjąć, żeby szybko dało się rozetrzeć. Ucieram od razu żółtka, cukier i masło. Do ładnie połączonych dodaję mąkę przesianą z proszkiem. Ubijam na sztywno(...)białka i dodaję do ciasta. Często, prawie zawsze ciasto jest na tyle gęste, że dodaję śmietanę, aby łatwiej dawało się rozprowadzić w wysmarowanej i posypanej bułką blaszce. Już łącząc pianę z ciastem mam rozgrzewający się piekarnik. Ciasto równo rozkładam na całej powierzchni formy. Umyte, osączone śliwki pozbawiam pestek i połówki układam na cieście cięciem ku górze. Wkładam do piekarnika
I tu będę miała takie te