cebula, 500 g kurek, 60 g wątróbki drobiowej, 2 łyżki bułki tartej, 2 żółtka, 1 białko, 50 ml białego wina, gałązka rozmarynu, 110 g masła, kilka gałązek tymianku, sól, pieprz, Perliczkę umyć, oczyścić, odciąć kuperek, końcówki skrzydełek, pozbawić resztek piór, osuszyć. Polecam wyluzować. Faszerowany, luzowany drób dużo łatwiej jeść niż taki z kośćmi. Trochę zabawy przy luzowaniu jest(...)powierzchnię kości. Wyjąć kości nóg i skrzydełek. (Luzowanie, jak wspomniałam można pominąć, ale... ja wolę poświęcić troszkę czasu przed pieczeniem, aby później łatwiej jeść). Żółtka zmiksować z wątróbką, dodać bułkę tartą, wymieszać, odstawić. Kurki oczyścić z piasku, umyć w wodzie z solą (do miski wlać zimną wodą, wsypać sól, zamieszać, włożyć kurki, szybko je umyć - nie mają się moczyć
królestwo garówświeżych/mrożonych (waga z pestkami) 150g cukru 500 ml mleka 3/4 śmietanki 12% 1/4 łyżeczki esencji waniliowej (może być 1 łyżka cukru waniliowego) Dodatkowo: tłuszcz do wysmarowania formy bułka tarta Mleko przelać do garnuszka o grubym dnie, dodać 1/2 cukru, esencję waniliową i zagotować. Następnie do mleka wsypać kaszę jaglaną (uprzednio opłukaną) i wymieszać. Całość gotować na małym ogniu(...)kaszą wstawić do gorącego piekarnika (rozgrzanego do 200 stopni) na 15-20 minut. Gotową kaszę wyjąć z piecyka i połączyć ze śmietanką. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Na jego dnie rozsypać (równomiernie) wydrylowane wiśnie. Następnie na owocach ułożyć kaszę. Zapiekankę wygładzić, posypać resztą cukru i ponownie wstawić do piekarnika. Zapiekać przez kilkanaście minut (*) i podawać na zimno
Di gotujemarchewki 1 pietruszka Kawałek pora 1 cukinia żółta 3 łyżki płatków jęczmiennych Stoisław 2 łyżki mąki pszennej Pęczek szczypiorku 1 jajko Sól, pieprz 1 łyżka masła Olej do smażenia Bułka tarta do panierowania Sposób przygotowania: Kaszę jęczmienną gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu, odstawiamy do ostudzenia. Umytą cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach, lekko solimy i pozostawiamy(...)miski przekładamy kaszę jęczmienną, dodajemy cukinię, podsmażone warzywa, posiekany szczypiorek, płatki jęczmienne, mąkę, wbijamy jajko. Wszystko dokładnie mieszamy, odprawiamy do smaku sola oraz pieprzem. Formujemy owalne kotleciki, panierujemy w bułce tartej i smażmy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obydwu stron
Bajeczna Kuchniałatką. Składniki: 1 kg ugotowanych i odparowanych ziemniaków 2 jajka 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej 3/4 do 1 szklanki mąki pszennej sól, pieprz, czosnek granulowany, ostra papryka bułka tarta tłuszcz do smażenia Pyszne aromatyczne i złociste kuleczki ziemniaczane:) Wykonanie: Ostudzone ziemniaki przepuść przez praskę, dodaj jajka i obie mąki, dokładnie wymieszaj na gładką masę bez grudek. Ciasto powinno(...)być zwarte jak na kopytka, które łatwo się formuje. Ulepcie kuleczki wielkości orzecha włoskiego, obtoczcie w bułce tartej i smażcie na rozgrzanym głębokim tłuszczu na rumiano, odsączcie na papierowym ręczniku. Smacznego
Zasmakuj Kuchnimoże zabraknąć na żydowskich stołach. Zwykle miałam do czynienia ze słodkimi chałkami klimatami zbliżonymi do słodkich drożdżówek, a tu na moim stole wylądowała chałka smakiem kojarząca się z bułką, ale to coś pomiędzy słodką a śniadaniową bułką. Ta chałka świetnie pasuje do plasterków szynki i sera, a także do masełka i konfitury. Długo utrzymuje świeżość i naprawdę jest bardzo łatwa
Blondynka Gotujedzieci jak i dorosłych. Polecam podanie ich z frytkami! 250 g fileta z piersi kurczaka Przyprawa do kurczaka 1 cebula 1/2 czerwonej papryki 7 pieczarek 2 jajka 2 łyżki bułki tartej 2 łyżki amarantusa ekspandowanego 1 łyżeczka koperku (świeżego) 2 łyżki tartego parmezanu 50 g sera feta Sól Pieprz Cząber Filet z piersi kurczak kroimy w kosteczkę. Doprawiamy przyprawą(...)kurczaka. Cebulę oraz czerwoną paprykę kroimy w drobną kosteczkę. Pieczarki ścieramy na tarce o średnich oczkach. Wszystkie pokrojone składniki mieszamy z jajkiem, bułką tartą, amarantusem, tartym parmezanem, pokrojoną w kostkę fetą i koperkiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy okrągłe kotlety. Smażymy na rozgrzanym oleju
VioletoweKucharzeniefiocchi d'avena 2 cucchiai di burro 2 cucchiai di olio d'oliva sale, pepe PRZYGOTOWANIE Cukinię kroimy w cienkie plasterki. Mleko podgrzewamy i zalewamy nim bułkę tartą. Na 2-3 łyżkach oliwy podsmażamy cukinię (ok. 10 minut). Cukinię rozgniatamy widelcem. Odstawiamy cukinię do wystygnięcia trzymając na sicie ok. 10 minut, po czym(...)delikatnie odsączamy. Cukinię przekładamy do miski, dodajemy jajka, zmielone orzechy włoskie, zmielone płatki owsiane, parmezan i wyciśniętą bułkę tartą. Doprawiamy solą i pieprzem. Na 2 łyżkach masła podsmażamy 2 ząbki czosnku drobno pokrojone i szpinak. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie formy układamy połowę masy z cukinii, a na niej szpinak. Przykrywamy drugą
La grande e la piccola cuocaodstawiamy na około godzinę (minimum 45 minut). Ciasto dzielimy na dwie części i palcami rozgniatamy na prostokąt, którego dłuższe krawędzie składamy ku środkowi, na tzw. kopertę. Następnie spiralnie zwinęłam bułkę, dzięki czemu utworzyły się tak jakby nacięcia, w które powkładałam pokrojoną w plasterki oliwkę. Bułki z wierzchu delikatnie posmarowałam oliwą i przykryłam ściereczką aby podrosły, trwało to około 30 minut
SMYKWKUCHNIłyżeczki cukru 300 ml letniej wody 600 g mąki pszennej + odrobina do podsypania 1,5 łyżeczki soli 1,5 łyżeczki tymianku łyżka oleju 1 jajko (do posmarowania bułek) Cukinię umyć, wydrążyć pestki (z młodej cukinii nie trzeba) i zetrzeć razem ze skórką na tarce na małych oczkach, przełożyć na sito. Posolić [ zapomniałam] i zostawić na 10 min. Odcisnąć z nadmiaru(...)środka tworząc sakiewkę. Formować okrągły kształt i układać [sklejeniem od spodu] na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie odstawić na około 30 minut do wyrośnięcia. Następnie posmarować każdą bułkę rozkłóconym jajkiem, naciąć na górze ostrym nożem (lub nożyczkami) i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 20 minut
Moje domowe kucharzeniesmak zawsze pyszny. Wyczuwalne delikatne puszyste mięso, dzięki dodaniu wody gazowanej, miękkie w środku i kształtne z zewnątrz. Składniki: ½ kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1 jajko połowa bułki 1 średnia cebula 1 marchewka 1/3 szklanki gazowanej wody 1 puszka pomidorów 1 łyżeczka cukru 2 liście laurowe 3 ziarnka ziela angielskiego sól, pieprz, majeranek, vegeta natur, papryka ostra olej(...)smażenia klarowane masło Wykonanie: Do mięsa dodaj jajko, gazowaną wodę, namoczoną w mleku i odsączoną połówkę bułki, przyprawy (bez cukru), dobrze wymieszaj. Na patelni na rozgrzanym oleju podsmaż drobno posiekaną cebulkę, a gdy się zeszkli dodaj pomidory, cukier, liście laurowe, ziele i przyprawy. Duś nam małym ogniu do połączenia składników. Ewentualnie dopraw do smaku wedle uznania. Marchewkę pokrój
Zasmakuj Kuchniprzedewszystkim pyszne, polecam. Składniki: 600 g mięsa mielonego 1/2 średniej główki białej kapusty 100 g ryżu 3-4 łyżki kaszy manny 1 jajko 1 duża cebula 3 ząbki czosnku bułka tarta do panierowania olej do smażenia sól, pieprz sos 1 puszka pomidorów 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 cebula 1 ząbek czosnku ziele angielskie liść laurowe Wykonanie: Ryż ugotować(...)razem z czosnkiem. Do miski wrzucić mięso, ryż, cebulę, kapustę, jajko oraz kaszę manną. Masę dokładnie wymieszać i doprawić solą i pieprzem. Z farszu formujemy gołąbki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Cebulę podsmażyć razem z czosnkiem na oleju, dodać pomidory z puszki oraz koncentrat pomidorowy i zmiksować. Gołąbki układamy
magiczna kuchnia Kasiłyżka wędzonej słodkiej papryki 1 łyżka mielonej kolendry 4 suszone daktyle bez pestek 2 łyżki musztardy (użyłam sarepskiej) 2 łyżki dżemu morelowego (użyłam brzoskwiniowy) olej rzepakowy lub oliwa 6 bułek pełnoziarnistych okrągłych (użyłam grahamek) 3 kiszone ogórki sól morska Składniki hummusu: 1 mały kalafior 1 łyżka mielonego kuminu (kminu rzymskiego) 1 łyżka mielonej kolendry 1 łyżka wędzonej słodkiej papryki(...)ułożyć po łyżce reliszu cebulowego, następnie plaster sałaty, gorące kotlety, plastry ogórka kiszonego i pomidora. Na to ponownie (odrobinę tym razem) relisz cebulowy i plaster sałaty. Przykryć górną połówką bułki. Można wbić długą wykałaczkę w środek każdego burgera, aby wszystko się lepiej trzymało. Od razu podawać. źródło: Na podstawie przepisu z magazynu Jamiego Olivera The post Wegetariańskie burgery z czarnej
Moja Delicjanadzieję, że Wy macie trochę więcej ?? ;). Udanego dnia i do jutra :)) Składniki: filet z piersi indyka suszone pomidory w oleju z ziołami fasolka szparagowa ziemniaki sól pieprz koperek masło bułka tarta Indyka marynuję tak z godzinę wcześniej w pomidorach i zalewie w której są (pomidory kroję na drobniej, zalewy daje troszkę), oprószam solą i pieprzem. Następnie przekładam(...)naczynia żaroodpornego i piekę w 180 stopniach jakieś 20 minut. W tym czasie gotuję ziemniaczki i fasolkę. W rondelku rozpuszczam troszkę masła, dodaje 2 łyżki bułki tartej, mieszam. Do odcedzonych ziemniaczków daję również ciut masła, troszkę soli, wrzucam pokrojony koperek i mieszam. Filet kroję
kruche babeczkiPrzygotowanie domowego fast-food'a jest nieco czasochłonne, ale zdecydowanie zdrowsze i sprawiające więcej przyjemności. Przepis jest prosty a bułki wychodzą chrupiące z wierzchu i miękkie w środku. A do tego cudownie pachną i są niesamowicie sycące! Zapraszam :) Bułki do kebaba Składniki: 600g mąki pszennej 250ml ciepłej wody 42g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 150g jogurtu
Tagebuch po polskubłyskawicznych płatków jaglanych 3 średnie buraczki 1 większa cebula 3 duże ząbki czosnku 2 łyżki oleju 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 jajko sól i pieprz do smaku bułka tarta do panierowania olej do smażenia Buraki wyszorować i ugotować (w skórce) do miękkości. Wystudzić, obrać i zetrzeć na grubej tarce jarzynowej lub drobno pokroić. Płatki jaglane ugotować(...)czosnkiem i cebulą. Dodać jajko i natkę pietruszki. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem do smaku. Wszystko razem dokładnie połączyć. Formować dowolnej wielkości kotleciki, lekko je spłaszczając. Panierować w bułce tartej i smażyć na rumiano na średnio rozgrzanym oleju. Podawać z surówkami. Ja proponuję prostą surówkę z młodej kapusty . Taką, która pojawiła się jakiś czas temu na blogu. Składniki surówki
Codzienna kuchnia niecodzienna