bułki - 33426 przepisów (strona:937/2229)

Pieczone nuggetsy z kurczaka 179

ziemniaczkami i podać z lekkim sosem jogurtowym. Zdrowo i pysznie - zapewniam. Składniki: 1 filet z kurczaka łyżeczka przyprawy do kurczaka ( klasycznej/złocistej ) 1 szklanka płatków kukurydzianych 1/2 szklanki bułki tartej 2 jajka 2 łyżki oleju Wykonanie: Mięso umyć i dobrze osuszyć. Pokroić filet w nieduże kawałki. Płatki kukurydziane pognieść i wymieszać z bułką tartą. Jajko wybić do głębokiego talerza, dodać

kolorowotorcikowo
Roladki z kurczaka z feta i pomidorami. 151

Składniki dla 2 osób: 1 duża pojedyncza pierś z kurczaka jeden 1 cm plaster fety 1/2 średniego pomidora sparzonego i obranego ze skórki papryka słodka, sól, pieprz do smaku bułka tarta do obtoczenia rolad + 1 całe jajko Sałatka: 1 ogórek zielony 1 pomidor obrany ze skórki 1 łyżka śmietany 12 % pieprz do smaku 1. Fileta myjemy i kroimy(...)kosteczkę i mieszamy do lekkiego rozpadnięcia się ( ma się utworzyć pasta ) 3. Nakładamy pastę na filety i zawijamy w roladkę spinając je wykałaczkami. Obtaczamy je w jajku i bułce dwa razy i smażymy na rozgrzanym oleju najpierw na średnim ogniu, potem na najmniejszym tak aby filety się upiekły. 4. Kiedy filety się smażą przygotowujemy sałatkę. Kroimy w pół plasterki ogórka

Gotowanie...to proste !
Alzacka tarta ze śliwkami 211

Nadzienie: 2 jajka 120 g kwaśnej śmietany  100 g gęstego jogurtu naturalnego 1/3 szklanki cukru (70g) 1 łyżka mąki pszennej Dodatkowo : ok 800 g śliwek  2 łyżki bułki tartej 2 łyżki brązowego cukru pół łyżeczki cynamonu. Wykonanie : Mąkę wysypać na blat  , posiekać z zimnym masłem , dodać pozostałe składniki i zagnieść szybko ciasto.  Schłodzić kilkanaście minut(...)lekkiego zrumienienia.  Wszystkie składniki na nadzienie włożyć do miski i wymieszać dokładnie ,aby nie było  żadnych grudek. Śliwki wydrylować. Podpieczony spód tarty posypać bułka tartą i ułożyć na nim  dość gęsto śliwki , skórka do dołu. Całość zalać nadzieniem . Wierzch posypać cukrem i cynamonem. Piec 40 min w 180'C. Smacznego :)   Polecam

Malinowa Kawiarenka
Zapiekane cukinie 211

mnie wieprzowe 4 cukinie - ja miałam jedną ogromną  500g pieczarek 1 papryka 5 pomidorów 1 cebula 2 woreczki ryżu  ser opcjonalnie około 200-300 g szklanka bułki tartej - lub więcej olej 3 jajka sól, pieprz,  czosnek granulowany majeranek  Przygotowanie: Ryż ugotować i ostudzić. Cukinie myjemy kroimy w poprzek na pół, wydrążamy pestki, delikatnie solimy i pozostawiamy(...)Paprykę kroimy w kostkę. Ostudzone pomidory, ryż, mięso mielone, paprykę, pieczarki i jajka doprawiamy do smaku czosnkiem, pieprzem i solą (jeśli używamy "Vegety"/"kucharka" możemy zastąpić sól). Dodajemy tartą bułkę w zależności jak rzadka jest masa. Masa powinna być taka jak na kotlety mielone dość zwarta ale nie zbita. Masą mieloną wypełniamy łódeczki cukiniowe. Wykładamy do naczynia żaroodpornego

Garnkowe fanaberie
Serowe knedle ze śliwkami 148

całą wydrylowaną śliwkę. Następnie dokładnie zlepiać, tworząc okrągłe knedle. Wrzucać na gorący, osolony wrzątek i gotować około 8 minut od momentu wypłynięcia. Po ugotowaniu wyjąć i odcedzić. Panierka: szklanka bułki tartej, 75g masła, 3 łyżeczki cukru, czubata łyżeczka przyprawy do piernika. Masło stopić, dodać bułkę tartą, cukier oraz przyprawy. Dokładnie wymieszać. Ciepłe knedle obtaczać w tak przygotowanej panierce

Z miłości do słodkości
Francuska zapiekanka z puree i klopsikami 213

serowym puree. Ziemniaki należy dobrze doprawić, to cały sekret tej zapiekanki, bo smakują zupełnie inaczej niż puree znane nam z obiadów.  Klopsiki: 500g mięsa mielonego 2-3 łyżki bułki tartej 2 łyżeczki słodkiej papryki 1 małe jajko 1 cebula 1/2 pęczka natki pietruszki sól, pieprz Puree: 800g ziemniaków  2 łyżki masła 250ml mleka 100g twardego sera, np. cheddar(...)sól, pieprz, czosnek granulowany, gałka muszkatołowa 1. W misce umieszczamy mięso mielone, bułkę tartą, paprykę, sól, pieprz, posiekaną cebulę, posiekaną natkę, jajko. Dokładnie mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Z masy formujemy duże pulpety (powinno być ich około 10). Wrzucamy je do wrzącej wody, gotujemy przez 30 minut, odcedzamy. 2. Przygotowujemy puree: ziemniaki gotujemy, odcedzamy. Dokładnie je gnieciemy, dodajemy masło, mleko

Szefowa kuchni
Kotlety mielone z serową niespodzianką 153

podczas smażenia. składniki: 700 g mięsa mielonego, u mnie łopatka 3 łyżki ekspandowanych nasion amarantusa ok 9-10 kuleczek małej mozzarelli 1 jajko sól,pieprz mieszanka sezamu, siemienia i bułki tartej do panierowania olej do smażenia Do mięsa mielonego dodać jajko, nasiona amarantusa, sól i pieprz do smaku. Dokładnie wyrobić masę. Następnie nabierać po trochu mięsnej masy i uformować płaski(...)placek. Na środku ułożyć jedną kuleczkę mozzarelli i dokładnie ją oblepić mięsna masą formułując kotleta. Gotowe kotlety panierować w ziarnach i bułce tartej. Smażyć na oleju z obu stron na złoty kolor. Od razu podawać. U mnie wyszło 9 kotlecików, podałam je z ziemniaczkami oraz młodą kapustką z koperkiem

Monia miesza i gotuje
Klopsiki z cukinii 136

ostatnim czasie wszystko już przerabiałam, więc padł pomysł na klopsiki. Smak przeszedł moje najśmielsze oczekiwania. Sami spróbujcie Składniki na klopsiki: 2 średniej wielkości cukinie 1 jajko 3 łyżki bułki tartej łyżeczka soli 3 ząbki czosnku pieprz do smaku Przygotowanie klopików: Cukinię myjemy, ścieramy na tarce o grubych oczkach, przekładamy na sitko i solimy łyżeczką soli. Mieszamy i zostawiamy tak cukinię(...)minutach cukinię bardzo mocno i dokładnie odciskamy z nadmiaru jeszcze ewentualnego płynu ( to bardzo ważne, bo inaczej klopsiki będą się rozwalały ), przekładamy do miski, dodajemy do niej jajko, bułkę tartą, przeciśnięty przez praskę czosnek i pieprz. Mieszamy. Formujemy małe klopsiki, przekładamy do parowaru i ” parujemy ” 10minut. Gotowe klopsiki podajemy z ulubionym sosem, jak w przypadku mięsnych. U mnie

NiePieprz.pl
Chleb marchewkowy z rodzynkami i orzechami włoskimi 208

orzechów włoskich 1,5 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 200 g mąki żytniej 720 100 g mąki pszennej razowej 160 g ciepłej wody   Dodatkowo: masło i bułka tarta do formy     Przygotowanie:   Zaczyn: Drożdże rozpuścić w wodzie, dodać mąkę i dobrze wymieszać. Miskę z zaczynem przykryć ściereczką i odstawić na 60 minut, aż zaczyn zwiększy swoją objętość(...)czasie krótko ciasto zagnieść rękami i uformować w podłużny bochenek. Umieścić go w formie keksówce o wymiarach 10x20 cm wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Przykryć ściereczką i odstawić na 60-90 minut do napuszenia.   Pod koniec tego czasu rozgrzać piekarnik na 220 st.C. Napuszony chlebek piec przez ok. 30-40 minut. Chlebek będzie

Nastoletnie Wypiekanie
SZASZŁYKOWE KLOPSIKI Z CHILI I SOKIEM Z LIMONKI 154

polecam podanie takiego dania,szybkie smaczne i z małą ilością kalorii-nie patrząc na" boczusia" ha ha:)   20 dag.mielonego z kurczaka 1 cebula 3 łyżki oleju 2 łyżki bułki tartej 1 jajko kilka cienkich plastrów wędzonego boczku sól pieprz papryka ostra przyprawa uniwersalna sok  z limonki 1/2 ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Cebulę drobno siekamy,szklimy na 1 łyżce oleju,dodajemy do mięsa(...)wraz z jajkiem,bułką tartą,przyprawiamy solą,pieprzem  i ,sokiem z limonki i przyprawą uniwersalną.Nagrzewamy elektryczny grill lub patelnię z oliwą,z mięsa formujemy klopsiki i nadziewamy je na patyczki wraz z plastrami boczku na przemian.Pieczemy na rożnie lub patelni obracając je  przez 10min-15 min.Posypujemy je w między czasie ostra papryką z jednej i drugiej strony.Mo

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Chleb z kaszy gryczanej 126

oczywiście ze smutkiem odpowiedziałem jej, że chyba nie bardzo dla mnie takie wypieki, bo ona dobrze wie, że unikam mąki pszennej (zazwyczaj właśnie z pszennej piekła i chleby i bułki). Ze śmiechem w głosie odpowiedziała mi, że wie, dlatego jest to chleb gryczany ! Podchodziłem do tego sceptycznie, ale z radością, że o mnie pomyślała. Po dotarciu do domu i teście(...)delikatnie tylko zmieniony. Czasami naprawdę nie warto zbytnio kombinować. Ja w przeciwieństwie do koleżanki z wymienionego wcześniej bloga, postanowiłem wykonać chlebek w małej keksówce, aby wielkościowo bardziej przypominało bułkę (rozlałem zawartość blendera do 4 foremek). Jeśli jednak wolisz chleb z większą ilością miękiszu, to zrób go w dużej foremce.. Chleb z kaszy gryczanej Wydrukuj przepis Czas przygotowania: 60 minut

Blendman
Derelye - pierogi z dżemem. 128

ułatwić sobie wałkowanie. To ostatnie pominęłam. Po prostu odrywałam kawałki ciasta i w dłoniach formowałam kulisty placek, do którego nakładałam nadzienie. Pierogi podaje się polane roztopionym masłem z bułką tartą i posypane cukrem. Składniki: 250 g twarogu półtłustego  70 g kaszy manny 60 g stopionego masła 100 g mąki pszennej 1 jajko szczypta soli nadzienie: ulubiony dżem(...)polania: bułka tarta, masło, cukier Wykonanie: Twaróg, ser i jajko utrzeć na gładką masę. Mąkę wymieszać z kaszą manną i solą, dodać do utartej masy i wyrobić ciasto. Przykryć folią i wstawić do lodówki na godzinę. Ciasto rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy, wykrajać kółka i lepić pierogi. Gotować w osolonej wodzie przez 5-6 minut od wypłynięcia

zadanie-gotowanie
szybkie,łatwe smaczne ciasto ze śliwkami... 146

Składniki: jajka 4 sztuki, masło 15 dag, cukier 3/4 szklanki, sok z cytryny 1 łyżka, mąka tortowa 1,5 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, bułka tarta - ile potrzeba, śliwki 60 dag jajka, cukier, miękkie masło, sok z cytryny ucierać mikserem z 4 minuty na dużych obrotach wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i połączyć mikserem składniki na jednolitą(...)masę forma 30x15 cm wyłożona papierem do pieczenia, do blaszki dać całe ciasto, posypać wierzch ciasta tartą bułką w ciasto powkładać gęsto całe wypestkowane śliwki piekarnik nagrzany na 190 C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 60 minut, do suchego patyczka, ciasto w blaszce wystudzić - ciasto jest szybkie łatwe, można dać owoce jakie się lubi...............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Kulki ziemniaczane 680

wsypać mąkę ziemniaczaną. Do tej samej wysokości co są ziemniaki. Wymieszać dokładnie dodać jajka i znowu wymieszać. Łyżeczką nabierać ziemniaków i formować równe kuleczki. Obtoczyć kulki ziemniaczane w jajku, bułce tartej, znowu w jaku i bułce tartej. Olej rozgrzać, włożyć jedną kulkę jak olej skwierczy to znaczy że jest wystarczająco gorący. Wrzucić kuleczki do oleju i smażyć, aż nabiorą złotego

Kuchnia Pokoleń
Kurczak w zalewie octowo-ketchupowej 304

Takie skrzydełka robię od czasu do czasu, np.na jakąś imprezkę....polecam. skrzydełka kostka rosołowa sól, pieprz ziele angielskie listek laurowy wegeta mąka do panierowania jajka bułka tarta Skrzydełka pociąć tak, żeby z jednego powstały trzy kawałki ( lotki odłożyć).Obgotować je (około 10 min ) w wodzie z przyprawami.Wystudzić.Panierować w mące , roztrzepanych i doprawionych jajkach i bułce tartej.Smażyć

Moje domowe kucharzenie