bułki - 33426 przepisów (strona:930/2229)

Schabowe nadziane ananasem i serem pleśniowym 142

Kolejny raz "reanimujemy" naszego poczciwego schabowego.    Składniki 2 kotlety schabowe (po 200 g) 2 plastry świeżego ananasa kilka plastrów sera pleśniowego 3 łyżki mąki 5 łyżek bułki tartej 1 jajko pieprz   Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Kotlety cienko rozbijamy. Na jedną połowę kotleta kładziemy plaster ananasa i ser. Przykrywamy drugą połową mięsa. Oprószamy(...)pierzem i obtaczamy w mące, rozkłóconym jajku i bułce tartej.  Smażymy na smalcu. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan

R'n'G Kitchen
Krokiety/roladki z chleba tostowego (z serem, salami i papryką) 282

plastrów żółtego sera (w zależności od wielości) 5-10 plastrów salami (w zależności od wielkości) 1/2 papryki zielonej 1/2 papryki żółtej Do panierowania:   2 jajka 2 łyżki mleka bułka tarta Dodatkowo: olej  smażenia Opcjonalnie: sos(np. taki - klik ) Kromki chleba tostowego (*) należy rozwałkować.   Na każdym kawałku położyć po plasterku (**) sera, salami i słupku obu kolorów papryki(...)Chleb pozwijać w ruloniki, a następnie obtaczać w jajku roztrzepanym z mlekiem i bułce tartej (pamiętać też o bokach). Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron (do zarumienienia się). Gotowe roladki odsączyć z nadmiaru tłuszczu - na ręczniku kuchennym.  Podawać na ciepło, np. z dowolnym sosem.   (*) Jeśli skórka kruszy się podczas rolowania - należy ją odciąć tuż przed wałkowaniem

Di gotuje
Paluchy a’la pizza 472

Paluchy a’la pizza to kolejny wypiek jaki chcę Wam polecić ze „zwariowanego ciasta” do wszystkiego, nazywanego w oryginale Crazy Dough for Everything. Upiekłam już bułki pszenne , pyszne rogale z makiem i faszerowane bułki. Ten przepis na ciasto drożdżowe doskonale sprawdza się w wypiekach pieczywa. Mój kolejny ciekawy pomysł na imprezową, meczową przekąskę do jedzenia na gorąco

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kotlety z ziemniaków z boczkiem i cebulką 199

dzień zajadaliśmy je z kapuśniaczkiem- pycha :) Składniki: 8 dużych ziemniaków, 100 g boczku z plasterkach, 1 duża cebula, 1 łyżki mąki pszennej, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1 jajko, sól, bułka tarta.  Przygotowanie:   Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Na patelni z odrobiną oleju podsmażamy pokrojony drobno boczek i cebulkę. Ziemniaki ubijamy póki są jeszcze ciepłe(...)gorące. Dodajemy do nich mąkę, jajko i boczek z cebulką. Mieszamy i formujemy kotleciki. Obtaczamy je w bułce tartej i podsmażamy na patelni z obu stron

Aga w kuchni
Warzywa zapiekane 154

żaroodpornego, bądź nie są fanami mycia naczyń, jak ja ☺ 45 min składniki: 1 bakłażan 1 duży pomidor 2 duże ziemniaki mozzarella masło sól, pieprz, świeża bazylia, suszona bazylia, oregano bułka tarta wykonanie: Bakłażan umyć, pokroić w paski o grubości ok. 5 mm. Ziemniaki umyć, podgotować w koszulkach około 10 minut. Ostudzić i również pokroić w krążki. Pomidor obrać ze skórki(...)pokroić w krążki. Warzywa obtoczyć w bułce tartej. Układać w naczyniu, posmarowanym wcześniej masłem, na przemian: bakłażan, pomidor, ziemniak. Można kawałeczki masła powkładać między warzywa, zarumienią się jeszcze ładniej. Zapiekankę posypać suszoną bazylią, oregano, solą i pieprzem. Piekarnik nagrzać do 180 stopni i piec 20 minut. Wyjąć zapiekankę i obłożyć plasterkami mozzarelli. Piec około 10 minut do zarumienia się sera

Ania i Marcin gotują
Kuleczki ziemniaczane z serem 493

Porcja ok 16 kulek Składniki:  500 g ugotowanych ziemniaków 1 cebula 250 g wędzonego boczku 80 g sera gouda 3 jajka 5 łyżek mąki pszennej panierka: jajko + bułka tarta do otoczenia  olej do smażenia   Przygotowanie:  Ziemniaki ugotowane wcześniej w osolonej wodzie przepuszczamy przez praskę. Boczek kroimy na drobną kostkę i podsmażamy, aż powstaną skwarki, odcedzamy(...)kostkę   ok 1 cm x 1 cm. Z ciasta kleimy mały placek, w środek wkładamy ser i formujemy ciasto w kulkę. Następnie otaczamy kulkę w rozbełtanym jajku i bułce tartej. Kulki smażymy na głębokim tłuszczu na złocisty kolor ok 3 minut. Smacznego

Niezły Młynek
PRZEPYSZNE PIEROŻKI Z JABŁUSZKAMI 123

cynamonem .... Ciasto: ~~~~~~~~~~~~~~ 2 szkl.mąki 1 jajko 1/2 szkl. letniej wody   Farsz: ~~~~~~~~~~~~ 50 dag.jabłek 5 łyżek cukru 1 łyżeczka masła 1 łyżeczka cynamonu sól   Ponadto: `~~~~~~~~~~~~~~ 4łyżki bułki tartej 2 łyżki masła 1 łyżeczka cynamonu `~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ - Mąkę przesiać na stolnicę.Dodać jajko i szczyptę soli.Wyrobić ciasto,dolewając wodę.   - Jabłka umyć ,obrać ,zetrzeć na tarce o dużych oczkach.Wymiesza(...)każdym krążku układać po łyżeczce farszu z jabłek,dokładnie zlepić.Pierogi wrzucać na gotującą się wodę i gotować 2 min. aż wypłyną.Na patelni roztopić masło ,lekko przyrumienić dodać bułkę tartą i cynamon.Gorące pierożki polać masełkiem

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
A śliweczka... - prosty placek śliwkowy 178

cukru - ok. 460 do 500g mąki - duży proszek do pieczenia 30g - ok. 15-20 szt. dużych śliwek - ew. 2-3 łyżki śmietany - cukier puder do posypania - masło do blaszki - bułka do wysypania blaszki Masło najlepiej wcześniej wyjąć, żeby szybko dało się rozetrzeć. Ucieram od razu żółtka, cukier i masło. Do ładnie połączonych dodaję mąkę przesianą z proszkiem. Ubijam na sztywno(...)białka i dodaję do ciasta. Często, prawie zawsze ciasto jest na tyle gęste, że dodaję śmietanę, aby łatwiej dawało się rozprowadzić w wysmarowanej i posypanej bułką blaszce. Już łącząc pianę z ciastem mam rozgrzewający się piekarnik. Ciasto równo rozkładam na całej powierzchni formy. Umyte, osączone śliwki pozbawiam pestek i połówki układam na cieście cięciem ku górze. Wkładam do piekarnika

I tu będę miała takie te
Szybkie ciasto morelowo- nektarynkowe 180

cukru waniliowego, 1 jajko, 3 żółtka, 30g drożdży, 3 łyżki śmietany 30%, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, Dodatkowo : 4 duże nektaryny, 8 moreli, 2 opakowania cukru waniliowego, 1 łyżka bułki tartej, cukier puder. PRZYGOTOWANIE: 1. Ciasto: Mąkę przesiewam na stolnicę. Dodaję margarynę i wszystko razem siekam nożem. Następnie dodaję jajko, żółtka, cukry, śmietanę, poruszone drożdże oraz cukier waniliowy. Zagnitam ciasto(...)Ciasto dzielę na dwie równe części. Jedną część ciasta rozwałkowuję i wykładam na blaszkę o wymiarach 24cm x35cm. Ciasto posypuję bułką tartą.  2. Z nektaryn i moreli usuwam pestki. Owoce kroję w półplasterki i układam na cieście. Morele i nektaryny posypuję cukrem waniliowym.  3. Drugą część ciasta rozwałkowuję i i wykładam na owoce na blaszce. Ciasto wystające ponad

Tradycyjna kuchnia Kasi
roladki wieprzowe z pieczarkami i natką pietruszki 348

składniki: 800 g schabu bez kości 300 g pieczarek 1 cebula pęczek natki pietruszki sól, pieprz 2-3 jajka bułka tarta tłuszcz do smażenia wykonanie: Mięso myjemy, kroimy na porcje. Cienko rozbijamy, doprawiamy solą i pieprzem. Cebulę i pieczarki kroimy w drobną kostkę, podsmażamy, doprawiamy. Każdego kotleta posypujemy posiekaną natką pietruszki, nakładamy pieczarki i zwijamy w rulon. Panierujemy w jajku(...)oraz bułce tartej i smażymy z każdej strony na złoty kolor. Zapisz Zapisz Zapisz

Domowy Smak Jedzenia
KLUCHY Z MAJERANKIEM 213

Takie pyszne kluski możemy podawać z różnymi mięsami,kotletami i tak jak u mnie z samą smażoną cebulką.   0.5 kg.ugotowanych ziemniaków 1 żółtko 100 g.mąki bułka tarta 1-2 łyżki majeranku 1 łyżka masła sól ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Ziemniaki mielimy w maszynce do mielenia mięsa.Dodajemy żółtko i mąkę,roztarty majeranek,1-2 łyżki bułki tartej  i sól do smaku.Zagniatamy

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Mięso mielone z grilla 292

Kolejna propozycja na grilla. Tym razem grillowane mięso mielone z patyczka. Aromat podczas grillowania boski :) Składniki (wyszło 9 szaszłyczków): 500 g mielonej karkówki 1 jajko 2 czubate łyżki bułki tartej 6 dużych ząbków czosnku 1 średnia cebula 1 czubata łyżeczka majeranku 1 płaska łyżeczka tymianku 1 płaska łyżeczka papryki słodkiej pół płaskiej łyżeczki papryki ostrej pół płaskiej łyżeczki rozmarynu(...)płaska łyżeczka soli pół płaskiej łyżeczki pieprzu Wykonanie: Do mięsa dodajemy: jajko, bułkę tartą, czosnek przeciśnięty przez praskę, cebulę startą na tarce o drobnych oczkach oraz wymienione przyprawy. Całość dokładnie wyrabiamy rękoma. Z mięsa formujemy nieduże, podłużne kotleciki, które nadziewamy na patyczki. Tak przygotowane mięso grillujemy na średnim żarze około 15 minut. W połowie czasu grillowania, mięso obracamy na drugą

Smak mojego domu
FANTAZYJNA KOSTKA 166

wymieszać za pomocą różdżki lub łyżki drewnianej. Ciasto przełożyć do tortownicy wymiarach 24 x 24 cm. Na spód tortownicy wyłożyć papier do pieczenia, zaś boki posmarować masłem i obsypać bułką tartą. Piec 35 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. Ciasto jasne - mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia przesiać. Ubić jajka z cukrem do momentu zbielenia. Następnie dodać olej, lekko(...)wymieszać za pomocą różdżki lub łyżki drewnianej. Ciasto przełożyć do tortownicy wymiarach 24 x 24 cm. Na spód tortownicy wyłożyć papier do pieczenia, zaś boki posmarować masłem i obsypać bułką tartą. Piec 35 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. Krem waniliowy - ugotować budyń w 1/2 litra mleka - wystudzić. Następnie margarynę utrzeć. Do spienionej margaryny dodać cukier i cukier waniliowy

Ciastka - domowe słodkości
Kanapka z plastrem pieczonego bakłażana z patelni grillowej 142

wykorzystałam do tego patelnię grillową. Doskonale się sprawdza. Jeśli masz jednak później zaplanowane grillowanie, upiecz pokrojonego w plastry bakłażana na ruszcie grilla właśnie. Plaster upieczonego bakłażana umieść w bułce lub 2 kromkach stostowanego pieczywa na grillu i kanapka po prostu palce lizać gotowa. Nie trzeba niczym więcej smarować, wystarczy przełożyć liściem sałaty lub jak u mnie liściem chińskiej kapusty. SKŁADNIKI(...)następnie osolić lekko i popieprzyć plastry Po ok. 3 minutach przewrócić bakłażana na drugą stronę. Ponownie posmarować oliwą oraz posolić i popieprzyć a także lekko oprószyć suszonym czosnkiem. Przygotować bułki lub kromki tostów, przekładając je sałatą. Gdy druga strona bakłażana jest już dokładnie zgrillowana, plastry bakłażana układać na kanapkach. Podawać gorące i na zimno

Sztuka gotowania w/g Samiry
Ser smażony 178

smakuje taki prosto z patelni jeszcze gorący. po przekrojeniu ser powinien być płynny, a z wierzchu chrupiący. Składniki 300 g żółtego sera typu gouda 2 jajka 1 łyżka śmietany bułka tarta do panierowania sól pieprz olej do smażenia Ser pociąć na 0,5 cm kotlety. Śmietanę roztrzepać wraz z jajkami, a następnie doprawić solą i pieprzem. Każdy kotlet obtoczyć(...)jajku, bułce tartej, a następnie powtórzyć czynność jeszcze raz. Smażyć na rozgrzanym oleju na małym ogniu. Kotlet powinien być z wierzchu rumiany, a po przekrojeniu lejący się. ser smażony

O kuchni z uczuciem

Proponowane wyszukiwania