się mało trafione, dopóki raz nie spróbowałam. Świetnie się komponuje z mocno aromatycznym śledziem i winnym jabłkiem. Składniki: ½ kg ziemniaków 1 biała cebula 2 jajka 3 łyżki bułki tartej 3 łyżki mąki sól i pieprz do smaku szczypta sody oczyszczonej olej do smażenia Składniki na sałatkę śledziową: 20 dag filetów śledziowych 2 czerwone jabłka 1 biała cebula 1 kubek(...)kwaśnej śmietany Sok z cytryny Cukier do smaku Wykonanie placków: Ziemniaki, cebulę obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Dodać jajka, bułkę tartą, mąkę, sodę oczyszczoną. Przyprawić do smaku i starannie wszystko wymieszać. Na patelni rozgrzać olej, kłaść łyżką placuszki i smażyć z obu stron na złoty kolor. Wykonanie sałatki: Filety pokroić w drobną kostkę, dodać pokrojoną cebulę
Tradycyjna KuchniaSkładniki: kalafior 1/2 sztuki/fioletowy, ziemniaki ugotowane 3/4 kg, cebula 1 sztuka, mozzarella 10 dag/starta, jajka 2 sztuki, mąka kukurydziana 1/2 szklanki, mąka ziemniaczana 1 łyżka, bułka tarta 2 łyżki, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, kucharek 2 łyżeczki, natka pietruszki 1/2 pęczka, smalec - ile potrzeba do miski dodać ugotowany kalafior fioletowy, ugotowane tłuczone ziemniaki, przyprawy, mozzarellę startą, jajka, natkę pietruszki, ręką(...)wszystko dobrze połączyć i rozdrobnić kalafior w trakcie wyrabiania, kalafior jest lepszy nie całkiem rozdrobniony wsypać bułkę tartą, obie mąki i dobrze wymieszać na mocno gorącym smalcu smażyć nie za grube kotlety na rumiano, odkładać na ręcznik papierowy kotlety są smaczne i można je podawać z sosami zimnymi lub na ciepło...........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięszkl cukru 2 3/4 szkl mąki pszennej 2 łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli 4 łyżki naturalnego kakao 1/2 łyżeczki cynamonu Dodatkowo: cukier puder do oprószenia masło i bułka tarta do formy Przygotowanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Piekarnik rozgrzać do 180 st.C. Przygotować dwie miski. W jednej wymieszać suche składniki, w drugiej mokre. Zawartość(...)obydwu misek połączyć za pomocą trzepaczki. Powstałą masę przelać do tortownicy o średnicy ok. 25 lub prostokątnej blaszki o wymiarach 25x20 cm wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą (można również wyłożyć papierem do pieczenia). Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.c przez ok. 40-50 minut do tzw. suchego patyczka. Upieczone ciasto ostudzić i oprószyć cukrem pudrem lub polać polewą
Nastoletnie Wypiekaniełyżki kakao szczypta soli 3 łyżki wiórek kokosowych Polewa: 3 łyżki margaryny 3 łyżki cukru 3 łyżki kakao 3 łyżki śmietany Dodatkowo: wiórki kokosowe masło do wysmarowania formy bułka tarta WYKONANIE Tortownicę o średnicy 22 cm smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Margarynę rozpuszczamy, studzimy. Jajka ubijamy trzepaczką, dodajemy resztę mokrych składników. W drugiej misce łączymy suche składniki, dodajemy
słodki bratekinne:). Świetne na lekki obiad a jeśli zostaną po obiedzie, można pokroić je na drugi dzień na kanapki. 500g mięsa mielonego 1 małe jajko 1 cebula 1 czerstwa bułka 4 łyżki posiekanej natki pietruszki po szczypcie: sól, pieprz, majeranek, czosnek granulowany, papryka słodka, papryka ostra 1. Cebulę drobno siekamy, bułkę moczymy w wodzie i odciskamy. 2. Wszystkie
Szefowa kuchnimoim domu. Składniki: 2 kg ziemniaków 1/2 kg wędzone boczku 1 cebula złota 2 jajka 2 łyżki mąki 1/2 szklanki gorącego mleka przyprawy: sól, pieprz czarny olej i bułka tarta do blaszki do pieczenia Sposób przygotowania: Przygotowanie: 45 min, pieczenie : 1 godz. , ilość porcji: 1 blaszka Boczek pokroić w kostkę wrzucamy na patelnię i smażymy. Potem dodajemy(...)wraz z cebulką , dodać mąkę, doprawić solą i dużą ilością pieprzu, a następnie dokładnie wymieszać. Na koniec wlać gorące mleko, jeszcze raz wymieszać. Masę wylać na wysmarowaną tłuszczem i bułką tartą blaszkę. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 1 godzinę. W trakcie pieczenia można obniżyć temperaturę. Rejbak powinien być brązowy z wierzchu. Pod koniec pieczenia, kiedy będzie już
Projekty ze smakiempodane z barszczem. Składniki: Naleśniki: 400 ml mleka jajko 250g mąki pszennej szczypta soli łyżka oleju Nadzienie: 600 g pieczarek 100 g ryżu cebula sól, pieprz Ponadto: 2 jajka bułka tarta Przygotowanie Wszystkie składniki na naleśniki przekładamy do miski i miksujemy lub ubijamy trzepaczką. Odstawiamy na 20 minut. Po tym czasie na rozgrzanej patelni smażymy cienkie naleśniki. Pieczarki oczyszczamy(...)mieszamy dokładnie. Na każdym naleśniku rozsmarowujemy łyżkę farszu. Zawijamy do środka brzegi naleśnika. Następnie zwijamy rulon, formując tym samym krokiety. Tak przygotowane krokiety obtaczamy w roztrzepanych jajkach i bułce tartej. Smażymy na oleju z wszystkich stron do zrumienienia
e-PrzepisyKulinarneDelikatne drobiowe pulpeciki duszone w domowym pomidorowym sosie są wprost rewelacyjne. Polecam :) Pulpeciki: 400 mielonej piersi z kurczaka jajko sól pieprz świeżo zmielony szczypta czosnku granulowanego 2-3 łyżki bułki tartej Sos: 350ml domowego sosu pomidorowego 1/2 białej części pora ząbek czosnku sól pieprz świeżo zmielony 1/2 łyżeczki suszonej bazylii Ponadto: 250 g makaronu spaghetti olej do smażenia świeże listki(...)bazylii do posypania Pulpeciki: mięso i jajko wymieszać z taką ilością bułki tartej aby można łatwo formować kuleczki. Przyprawić masę mięsną czosnkiem, solą i pieprzem. Uformować kuleczki wielkości orzecha włoskiego. W szerokim rondlu rozgrzać kilka łyżek oliwy i smażyć pulpeciki z każdej strony. Wyjąć a na tłuszczu przesmażyć drobno pokrojony por. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Pulpeciki włożyć z powrotem
Smakołyki Asiszkl.mąki 1 szkl.cukru pudru 1/2 szkl.mleka 100g.masła 3 jajka 1 łyżka kakao 1 łyżka przyprawy do piernika 1 łyżeczka proszku do pieczenia tłuszcz do formy bułka tarta do wysypania formy polewa ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Masło ucieramy z cukrem.Stopniowo dodajemy po jajku.Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i kakao oraz z przyprawą do piernika.Łączymy z przygotowaną masą i mlekiem.Form(...)smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą.Ciast przelewamy do foremki.Pieczemy ok.50 min.w 180st.Dowolnie dekorujemy np.polew
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiorzechów włoskich, zmielonych 260 g mąki żytniej typ 720 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka miodu 1 jajko Dodatkowo: 1 żółtko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania bułek garść posiekanych orzechów włoskich do posypania Przygotowanie: Ciasto: W dużej misce rozpuścić drożdże w 3 łyżkach piwa z 1 kopiastą łyżką mąki. Dobrze wymieszać i odstawić pod przykryciem(...)minut do napuszenia. Następnie posmarować bułeczki roztrzepanym z mlekiem żółtkiem i posypać posiekanymi orzechami włoskimi. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 st.C przez ok. 20-25 minut, aż bułki ładnie się zarumienią. Upieczone wyjąć i przenieść na kratkę do studzenia. Smacznego
Nastoletnie Wypiekanieżebym nie lubiła, ale wole domowe sosy i wiem wtedy co jem;) I burgery zawsze są świeże, gorące, prosto z pieca;) Można je jeść nie tylko w bułce, do tłuczonych ziemniaków, puree czy frytek też świetnie pasują;) Składniki: 500 g mielonego mięsa z szynki 1 średnia cebula ząbek czosnku 5 łyżek octu winnego sól, pieprz, słodka papryka - papryki(...)mięsa. Odstaw na kilka godzi, ja odstawiłam na całą noc. Wspaniale przeszły papryką i octem winnym. Na rozgrzanym oleju smaż lekko spłaszczone burgery. Odsącz na papierowym ręczniku. Teraz tylko bułka, dodatki, np.: sałata, rukola, grillowany pomidor, krążki cebuli, papryka, ogórek świeży lub kiszony, sos jogurtowy, ajwar, ketchup, na co tylko masz ochotę;) Na bogato
Zasmakuj Kuchnikurczaka i słodka marchewka ... smacznego! Składniki na 3 porcje: podwójny filet z kurczaka 6 młodych lub sałatkowych ziemniaków (małych o podobnej wielkości) marchewka mini (mrożona - Hortex 450g) 1 jajko bułka tarta olej do smażenia 2 łyżki masła sól, pieprz przyprawa do kurczaka koperek Przygotowanie: Filety umyj, oczyść z błonek i pokrój w kostkę. Ziemniaki dokładnie umyj - wrzuć do garnka(...)patelni rozgrzej masło i dodaj marchewkę - smaż ok. 10 minut. W miseczce roztrzep jajko. Filety posyp solą, pieprzem i przyprawą - maczaj w jajku i obtocz w bułce tartej. Na patelni rozgrzej olej i smaż kawałki kurczaka na złoty kolor. Gotowy obiad wyłóż na talerze, ziemniaki przekrój na połówki, posyp posiekanym koperkiem i zajadaj pyszny obiad :) Uwaga: Danie szybko zmienimy
Alutka-Gotujemielonego mięsa z indyka 1 gałązka świeżego rozmarynu / 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu 2 łyżki siekanej natki pietruszki 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu 10 szt. suszonych moreli 3 łyżeczki bułki tartej 2,5 łyżeczki musztardy 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 łyżeczka miodu 1 roztrzepane jajko sezam do posypania Sposób przyrządzenia: 1. Morele pokrój w drobną kosteczkę. 2. Owoce wymieszaj(...)mięsem, ziołami, przyprawami i musztardą oraz bułką tartą. 3. Ciasto francuskie posmaruj miodem z jednej strony, na którą będziesz układać mięso. 4. Mięso podziel na 2 połówki i z każdej z nich uformuj wałek długości DŁUŻSZEGO boku ciasta. 5. 1 mięsny wałek przełóż na jeden z dłuższych boków ciasta i zawiń mięso do połowy ciasta. 6. Analogicznie postąp z drugim
Kuchnia w Słońcu Skąpanadałam 3/4 łyżeczki barwnika w proszku) 400g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka soli 1 szklanka maślanki 1 łyżeczka białego octu 1 łyżeczka sody oczyszczonej bułka tarta masło 1 łyżeczka płatków migdałów Masa serowa: 350g śmietankowego serka kanapkowego 250g mascarpone 3 łyżki cukru pudru 1/2 łyżeczki cukru waniliowego Sposób przyrządzenia: Ciasto: 1. Masło z cukrem utrzyj(...)pamiętając o najniższych obrotach miksera- i miksuj wszystko na gładką masę. 5. Do gotowej masy dodaj ocet i sodę oczyszczoną - zmiksuj. 6. Formę do ciasta wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą. 7. Ciasto piecz ok.45-50min w 180*C. 8. Upieczone ciasto ostudź i zetnij wierzch, żeby je wyrównać. 9. Odcięte ciasto zmiel razem z migdałami tak, żeby powstał ciastowy piasek
Kuchnia w Słońcu Skąpanaszprotek w oleju 2 łyżeczki kaparów 1 ogórek kiszony 1 cebula mała sól pieprz czarny 1 łyżeczka musztardy chleb tostowy razowy ( bądź bułki ) Wykonanie Ugotowane jajka ścieram na tarce o drobnych oczkach , kiedy jajka mam starte , do jajek dodaję szprotki , pokrojonego ogórka, cebulkę , majonez , musztardę , kapary , doprawiam wszystko według uznania(...)nasze składniki dobrze się połączyły , i odstawiam na 30 minut do lodówki . Jak nasza pasta się chłodzi , zabieram się za tosty , można użyć chleba tostowego , bądź bułki , to już według uznania . Nasze tosty opiekam w tosterze , ale także można popiec na patelni, kiedy mamy podpieczone wszystkie tosty które będą mam potrzebne , wyciągamy naszą pastę z lodówki i wykładamy pastę , można
Mój Smak