bułki - 33426 przepisów (strona:947/2229)

4 pomysły na wegańskiego grilla 114

łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka curry 1/2 łyżeczki imbiru 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka majeranku 1 łyżka sosu sojowego  1 łyżka płatków drożdżowych 2 łyżki mąki jaglanej olej bułka dodatki do burgera - u mnie kapusta pekińska, ogórek konserwowy, pomidor, cebula i   ketchup Przygotowanie: Groszek odsącz z wody, ugnieć za pomocą tłuczka do ziemniaków i dodaj wszystkie przyprawy(...)dodaj mąkę jaglaną i dokładnie wymieszaj. Uformuj dwa duże kotlety i posmaruj odrobiną oleju.  Piecz na grillu ok. 20 minut z obydwu stron.  Podawaj w bułce z ulubionymi dodatkami.    Smacznego

wegujemy
Szarlotka z budyniem 143

mleka każdy) 2 żółtka 4 łyżki cukru 50 g masła Masa jabłkowa: 1 kg jabłek cukier do smaku cynamon 4 - 5 łyżek wody Dodatkowo: 3 - 4 łyżki bułki tartej Suche składniki ciasta mieszamy razem, dodajemy pokrojone w kawałki masło i rozcieramy w dłoniach aż ze składników powstanie kruszonka. Następnie dodajmy jajko i żółtko i szybko zagniatamy ciasto (ciasto kruche(...)grubym dnem, dolewamy wodę i rozsmażamy. Doprawiamy cukrem i cynamonem.  2/3 ciasta rozwałkowujemy na dnie blaszki (22 x 23 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i posypujemy je równomiernie bułką tartą (wchłonie nadmiar soku podczas pieczenia). Na tak przygotowane ciasto wykładamy warstwę jabłek, a na nią warstwę budyniu. Na wierzch ścieramy pozostawioną 1/3 część ciasta. wstawiamy do piekarnika nagrzanego

Czary - gary w kuchni
KANAPKA Z PASZTECIKIEM SOJOWYM Z POMIDORAMI - DRUGIE ŚNIADANIE DIETA 1500 KCAL. 185

bułka grachamka 1 łyżka paszteciku sojowego z pomidorami 1 banan mały 1 łyżeczka szczypiorku herbata niesłodzona ******************************* Bułkę posmarować PASZTECIKIEM i posypać szczypiorkiem , podawać z bananem.Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Nuggetsy z boczniaków 167

papryki  1 łyżeczkę sproszkowanego chilli  2 łyżeczki sproszkowanego czosnku 1 łyżeczkę pieprzu ziołowego 1 łyżeczkę pieprzu  1 łyżkę sosu sojowego  olej do smażenia  panierka: bułka tarta / płatki kukurydziane / krakersy / chipsy  Przygotowanie:  W pierwszej kolejności czyścimy i myjemy dokładnie boczniaki, a następnie dzielimy każdego grzyba na 4-5 części.  Do miski wsypujemy mąkę(...)tworzymy lejące się ciasto, w którym będziemy maczać nasze boczniaki. Jeśli ciasto jest zbyt gęste rozrzedzamy je wodą.  Na talerzu kruszymy płatki/krakersy/chipsy lub używamy do panierowania bułki tartej.  Boczniaki maczamy w cieście, a następnie obtaczamy je w panierce.  Nuggetsy smażymy na oleju bądź pieczemy w piekarniku na złoty kolor. Podajemy z   5-minutowym sosem czosnkowym

Bananowe Pole
Pyzy z mięsem 168

posiekany czosnek smażyć, aż cebula straci kolor surowizny. Dodać mięso mielone, doprawić solą, pieprzem, ostrą i słodką papryką, majerankiem. Wymieszać i smażyć, aż mięso będzie przesmażone. Do kubka wsypać bułkę tartą i zalać ciepłym mlekiem. Wlać tylko tyle mleka, żeby bułka napęczniała. Dodać do mięsa i wymieszać. Odstawić do przestudzenia. Do polania – cebulkę pokroić drobno, boczek pokroić w kostkę

Kuchnia Pokoleń
Zapiekane bułki faszerowane szynką, pieczarkami i pomidorem 211

Dzisiaj prezentuję przepis na pyszne zapiekane bułeczki. Takie bułki możemy z powodzeniem zabrać na majowy piknik, jako przekąskę. Zazwyczaj podaję je obficie polane keczupem.  SKŁADNIKI: 4 bułki kajzerki, 200g pieczarek, 150g Szynki z Wędzarni Hańderek , 1 cebula, 1 pomidor, 60g sera żółtego, oliwa, sól, pieprz, zioła prowansalskie, PRZYGOTOWANIE: 1. Pieczarki oczyszczam i kroję w plasterki. Cebulę obieram i kroję

Tradycyjna kuchnia Kasi
Skrzydełka w panierce i ryż w curry z warzywami 157

każdym kęsie wyczuwamy smak wyrazistych przypraw. Curry dodatkowo nadaje pięknego żółtego koloru. Skrzydełka: 1 kg skrzydełek Przyprawa do kebabu 1 łyżka lubczyku 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki 1 jajko Bułka tarta + mąka (w proporcji 1:1) Olej do smażenia (około 1 l) Ryż z warzywami: 1,5 szklanki ryżu arborio Oliwa z oliwek 2 szklanki wody Sól 0,5 łyżeczki(...)wierzch posypujemy liściem lubczyku i słodką czerwoną papryką. Mięso odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie obtaczamy każdy kawałek w rozmąconym jajku . Do pojemnika wsypujemy po połowie mąkę i bułkę tartą. Wkładamy po jednym skrzydełku, zamykamy i energicznie potrząsamy. Tak panierujemy każdy kawałek. Mięso smażymy w rozgrzanym oleju po 10 minut z każdej strony. Odsączamy na papierowym ręczniku. W garnku

VioletoweKucharzenie
Sałatka ze szpinaku z truskawkami i mozzarellą 76

garść liści młodego szpinaku, kilka młodych liści botwinki, 10 truskawek, oliwa, ocet balsamiczny, 200 g mozzarelli w kulkach, 1 jajko, łyżka mąki, bułka tarta, olej do głębokiego smażenia (ryżowy) Liście umyć, osuszyć. Odciąć szypułki od truskawek. Przeciąć je na połówki lub ćwiartki. Jajko rozbić, rozbełtać. Kulki mozzarelli osuszyć, oprószyć mąką, panierować w jajku i bułce tartej. Smażyć w głębokim tłuszczu

królestwo garów
Tarta z rabarbarem i bezą włoską 151

przypomina bardziej krem niż bezę. Składniki: Ciasto: 200g mąki krupczatki 2 żółtka 1 łyżka cukru waniliowego 125g margaryny Nadzienie: rabarbar, użyłam cztery młode łodygi 1 łyżka mąki ziemniaczanej łyżeczka bułki tartej Beza: 2 białka 3 łyżki wody 130g cukru Wyrabiamy szybko kruche ciasto. Wylepiamy nim formę do tarty i pieczemy 12 minut w 180 stopniach. W tym czasie obieramy(...)nich gorący syrop cukrowy (prosto z palnika), dalej miksując na najwyższych obrotach. Po wlaniu całego syropu, bezę miksujemy jeszcze około 7 minut. Na gorący spód wysypujemy równomiernie łyżeczkę bułki tartej, na to dajemy rabarbar obtoczony w mące i nakładamy bezę. Wkładamy do piekarnika nagrzanego na najwyższą temperaturę do zarumienienia. Najlepiej obserwować ciasto przez szybkę, bo przypalona beza będzie gorzka. Dzięki

Wrzosowa Polana
Dewolaje z marchewką i rodzynkami 192

Dodatkiem są jedynie różyczki brokuła :) Składniki : filet z kurczaka marchew, moja była ugotowana wcześnie w rosole ser żółty, rodzynki tłuszcz do smażenia jajko, bułka tarta Przygotowanie : Fileta z kurczaka przekroić wzdłuż na płaty, potłuc je lekko Ugotowaną marchewkę pokroić w cienkie  paseczki, rodzynki namoczyć- osączyć Rozbity płat mięsa ciut posolić, posypać pieprzem, ułożyć na nim  kilka paseczków marchewki(...)żółtego sera i rodzynki, (około 5 sztuk ) mięso zgrabnie zwinąć Każdego dewolaja maczać w roztrzepanym jajku, a potem w bułce tartej Smażyć z obu stron na złoty kolor

Proste Potrawy
Kebab na patyku 165

posiłku chodzi, a nie zagadka jakaś ;-)   SKŁADNIKI ok. 700 g mięsa wieprzowego 1 cebula 1 jajko 2 - 3 ząbki czosnku 3 łyżki kaszy manny lub bułki  2 łyżki przyprawy kebab - gyros 1/2 łyżki soli ziołowej 1/2 łyżki suszonego majeranku 1/2 łyżki pieprzu młotkowanego z kolendrą 1/4 łyżki suszonego tymianku szczypta białego pieprzu 1 łyżka oleju Surówka: kilka liści(...)grubą kostkę, ząbki czosnku zgniatamy bokiem noża i wszystko podsmażamy na rozgrzanym oleju. Mięso kroimy i mielimy razem z czosnkiem i cebulą. Następnie do mięsa dodajemy jajko, kaszę lub bułkę i przyprawy. Dokładnie wyrabiamy do chwili aż mięso będzie odchodziło od dłoni. Patyczki do szaszłyków oblepiamy porcjami mięsa, układamy na blaszce i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni

Czary - gary w kuchni
Tort malinowy 239

zaległych przepisów na tort malinowy. Składniki: 250 g mąki pszennej 250 g cukru 6 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia Ponadto masło lub  margaryna do smarowania tortownicy i bułka tarta. Sposób wykonania: Białka oddzielić od żółtek i ubić z cukrem na sztywno. Pod koniec ubijania dodać stopniowo po jednym żółtku i wszystko dokładnie zmiksować. Mąkę przesiać z proszkiem(...)pieczenia a następnie połączyć z ubitą pianą i delikatnie wymieszać. Dużą tortownicę   wysmarować masłem lub margaryną a następnie posypać bułką tartą zarówno dno tortownicy jak i boki.  Gotowe ciasto wlać do tortownicy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 190 stopni ok. 40 minut. Wyjąć, wystudzić Składniki na poncz:   2 szklanki wody mineralnej nie gazowanej

Na słodko lub wytrawnie
Ser pleśniowy panierowany 128

płynna, a całość smakuje nieziemsko z domową konfiturą jarzębinową. Składniki: 2 opakowania sera  Bavaria Blu mini od Mlekomy (łącznie 300g) 1 jajko 2 łyżki mąki pszennej kilka łyżek bułki tartej olej do głębokiego smażenia konfitura z jarzębiny do podania Przygotowanie: Sery wyjęte z opakować pokroić na 4 lub 6 części. Każdą z nich najpierw obtoczyć dokładnie w mące, następnie(...)rozmąconym jajku i bułce tartej. Olej rozgrzać bardzo mocno w niewielkim garnku. Wrzucać po 3 - 4 kawałki panierowanego sera na raz, smażyć krótko, aż będą rumiane. Moje wyszły bardziej żółte niż rumiane, ponieważ użyłam jajka od szczęśliwej kurki, które miało bardzo intensywnie pomarańczowe żółtko. Gotowe serki odsączyć na papierowym ręczniku, podawać z konfiturą jarzębinową lub żurawiną

Cakes By Kejt
Makaron z klopsikami w sosie pomidorowym (Pasta con polpettine al sugo) 184

jeść codziennie. Smacznego :) SKŁADNIKI Klopsiki 400 gr drobiowego mięsa mielonego 1 szalotka 1 jajko 1 ząbek czosnku 2 łyżki bułki tartej   oliwa z oliwek sól, pieprz  Sos pomidorowy 500 gr pomidorów z puszki 1 ząbek czosnku 1 szalotka 2 łyżeczki suszonego oregano oliwa z oliwek listki(...)bazylii sól, pieprz  250 gr makaronu PRZYGOTOWANIE Klopsiki Do zmielonego mięsa dodajemy posiekaną cebulę, czosnek, jajko, bułkę tartą, doprawiamy solą i pieprzem. Z mięsa formujemy małe klopsiki. Klopsiki smażymy na dobrze rozgrzanym oleju ok. 10 min. Sos pomidorowy Na rozgrzanym oleju smażymy pokrojoną szalotkę

La grande e la piccola cuoca
Klopsiki w sosie pomidorowym 186

sztuki dużo więc obiad będziemy mieć z głowy na co najmniej 3 dni. Zakupy: - pół kg mięsa mielonego ( ja kupuję wieprzowo - wołowe) - jajko - 2 łyżki mąki - cebula - bułka tarta "na oko" :) - przyprawy (według uznania) - sos pomidorowy ( w butelce w Biedronce)  - lub pomidory z puszki i drobina koncentratu pomidorowego - jogurt naturalny Przygotowanie; Mięso mielone przekładam do miski. Wsypuję 2 łyżki(...)mąki, dodaję jajko i bułkę tartą. Cebulę kroję w małą kostkę i dodaję do mięsa. Dosypuję przyprawy. W garnku zagotowuję osoloną wodę. Z mięsa formuję kulki i jak woda się już zagotuje wrzucam po kilka kulek i gotuję ok. 5 min. W drugim garnku przygotowuję sos pomidorowy a mianowicie wlewam gotowy z butelki i doprawiam przyprawami i odrobiną jogurtu naturalnego

Tanio smacznie i prosto

Proponowane wyszukiwania