smakowały i wszystko było szybciutko zjedzone :)) Składniki pulpeciki: mięso mielone z indyka lub filet (500g) 2 łyżki ketchupu 1 łyżka musztardy miodowej sezam łuskany (ilość wedle uznania) jajko bułka tarta sól pieprz Jeśli mamy filet to go przepuszczamy przez maszynkę do mięsa, jeśli mielone już mięso to przekładamy do miski, dodajemy ketchup, musztardę, bułkę tartą, jajko, sezam i doprawiamy
kruche babeczkimakaronów. Po takie pulpeciki sięgają chętnie nie tylko dorośli. Przekonasz do nich także swojego młodocianego niejadka. Składniki: Na klopsy: 500 g filetów z ulubionej ryby 2 jaja 1 czerstwa bułka wcześniej namoczona i dobrze odsączona 3 łyżki bułki tartej (ilość można zwiększyć, jeśli konsystencja będzie za lekka) 3 łyżki kaszy manny 1 cebula (lub cebulka mielona ) garść natki pietruszki sól
Ale ProsteDrożdżówki z truskawkami i kruszonką! Kochani dzisiaj przypominam Wam wpis na przepyszne bułki drożdżowe z truskawkami, posypane kruszonką. Sezon na truskawki w pełni, długi weekend przed nami, jeśli macie ochotę troszkę zgrzeszyć to polecam Wam serdecznie ten przepis! SKŁADNIKI: NA CIASTO DROŻDŻOWE NA 8 BUŁEK: -380-400 g mąki - 1/4 paczki drożdży świeżych - 4 krople aromatu cytrynowego - 2 duże jajka
SMYKWKUCHNIcukru 16 g cukru waniliowego 2 budynie waniliowe, proszek 1/2 szklanki oleju szczypta soli Dodatkowo: 500 g rabarbaru, pokrojonego w kawałki 2-3 łyżki cukru 2 łyżki bułki tartej Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia do dużej miski. Dodać zimne masło, pokrojone w kostkę, cukier, sól, żółtka oraz 1 łyżkę wody. Szybko wyrobić kruche ciasto. Jeśli będzie za suche(...)masy białkowej i miksować, aż dokładnie się rozpuści i nie będzie odczuwalna w smaku mączka budyniowa. Na koniec stopniowo wlewać olej, cały czas miksując. Wcześniej upieczony kruchy spód posypać bułką tartą, wyłożyć wystudzony rabarbar (fot.2) , przykryć masą budyniową (fot.3) , a na wierzch zetrzeć na tarce o dużych oczkach, schłodzoną, pozostałą część surowego ciasta (fot.4) . Piec w temperaturze
Świat Ciastaniebo lepsze i zdrowsze (bez chemicznych dodatków) od tych sklepowych. Ich zrobienie też nie jest trudno, no może trochę czasochłonne. Jednak moim zdaniem warto :). Nowy post Bułki do hamburgerów pojawił się w Wypieki i Rumieńce
Wypieki i Rumieńcepróbujemy wytwory Prostych Potraw... Składniki : 30 dag mielonego boczku 370 dag mięsa mielonego od szynki 2-3 jajka sól, pieprz, oregano, ostra papryka, gałka muszkatołowa cała średnia główka czosnku bułka tarta Przygotowanie : Mięsa połączyć, dodać roztrzepane jajka, przeciśnięty czosnek, sól i przyprawy oraz bułkę tartą tyle by mięso miało konsystencje taką jak na kotlety mielone ( może być trochę rzadsze) Masę
Proste Potrawyzasmażane :) Składniki: karkówka z mielona 500 g kapusta młoda 300 g sól do smaku pieprz biały mielony do smaku papryka słodka mielona do smaku jajko 2 szt Dodatkowo: bułka tarta olej do smażenia Wykonanie: Mięso myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy w kostkę i mielimy.Kapustę młodą szatkujemy i dodajemy do mięsa zmielonego. Doprawiamy solą i pieprzem oraz do kolorku(...)dodajemy czerwoną zmieloną paprykę. Wbijamy jajko i mieszamy farsz.Formujemy małe kotleciki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiany kolorek( sprawdzamy czy się upiekło w środku, możemy widelcem przekroić
Różowa kuchniaZdecydowanie najczęściej jedzoną przez nas rzeczą jest… pieczywo. W sklepach mamy szeroki wybór chlebów, bułek, bagietek, pieczywa chrupkiego i tostowego, aż może się zakręcić w głowie. A gdybym Wam powiedział, że już od kilku lat praktycznie w ogóle nie kupuję pieczywa? Poznajcie Jego Wysokość Chleb! Lista zakupów: 1 kg mąki pszennej (lub mieszanka pszennej i żytniej w stosunku nie większym(...)dolewać wodę i odstawiamy całość na 20 minut do wyrośnięcia. W międzyczasie, gdy ciasto nam wyrasta, zwilżamy foremki tłuszczem (masło, smalec, oliwa, od biedy nawet olej), a następnie posypujemy bułką tartą, by ciasto nam do nich nie przywarło. Gdy ciasto wyrośnie, przelewamy je do foremek, wygładzamy zwilżoną w wodzie łyżką, a następnie odstawiamy na kolejnych 15–20 minut do ponownego
Proste-przepisy.pllepsze) Farsz: 250-300g mięsa mielonego 1 jajko 1 cebula (mała) 1-2 ząbki czosnku majeranek sól, pieprz Panierka: mąka pszenna 1 jajko bułka tarta Dodatkowo: olej do smażenia Opcjonalnie: ulubiony sos (u mnie sos madziarów ) Mięso mielone wymieszać z drobno posiekanym czosnkiem, cebulą i resztą składników. Z umytych i osuszonych(...)jeszcze je obieram) pieczarek usunąć nóżki. Każdy kapelusz nadziać farszem i zapanierować - dokładnie obtoczyć w mące, rozmieszanym jajku i bułce tartej. Pieczarki smażyć na mocno rozgrzanym oleju - z każdej strony
Di gotujedogi przygotowałam już kilka razy, bo rodzina się domaga. A, że robi się je szybko a smak jest pyszny. Hot dog domowa wersja ze szparagami 8 bułek takich podłużnych 4 łyżki majonezu domowego 4 łyżki ketchupu 8 kiełbasek frankfurterek 20 dkg sera żółtego 8 liści zielonej sałaty 8 zielonych szparagów pieprz + do podania(...)czosnkowy Mieszamy w miseczce ketchup, majonez , dokładnie mieszamy, doprawiamy pieprzem. Bułki nacinamy od góry w dwóch miejscach żeby wyciąć z nich środek, do środka dajemy sos, potem wkładamy liść sałaty, kiełbaskę i szparaga i posypujemy startym serem. Lekko całość ściskamy i wkładamy do grilla, podpiekamy delikatnie aż ser zacznie się roztapiać. Podajemy gorące, ale na zimno też
Kuchnia na wzgórzuklasyczny przepis na angielską rybę, ale fish & chips to moje określenie na każdą rybkę podawaną z dodatkiem frytek. 1 kg filetów rybnych 2 jajka + 3 łyżki mleka mąka bułka tarta sezam olej do smażenia sok z cytryny sól, pieprz Rybę pokroić na mniejsze kawałki (jeśli jest mrożona - najpierw odmrozić). Każdy kawałek skropić sokiem z cytryny oraz lekko oprószyć solą(...)pieprzem. (Zamiast soku z cytryny i zwykłego pieprzu - polecam pieprz cytrynowy.) Jajka dokładnie rozmieszać z dodatkiem mleka. Rybę panierować kolejno: w mące, jajku i bułce tartej - zmieszanej z odrobiną sezamu (opcjonalnie). Smażyć (na rozgrzanym oleju) z obu stron - na rumiano. (Najlepiej rybę smażyć na głębokim oleju, wtedy panierka będzie bardziej chrupiąca.) Odsączyć z nadmiaru tłuszczu - na ręczniku kuchennym i podawać
Di gotujedzisiejszy obiad polecam pyszną rybę z zasmażanymi warzywami. Potrawa jest szybka do przygotowania. Każdemu będzie smakować. SKŁADNIKI: 3 płaty mintaja świeżego lub mrożonego, 2 jajka, 2,5 szklanki bułki tartej, 1/2 słoika zasmażanych warzyw ORZECH , sól, olej do smażenia. PRZYGOTOWANIE: 1. Rybę myję i osuszam (zamrożoną wcześniej rozmrażam). Rybę kroję na mniejsze kawałki. Oprószam solą. Kawałki mintaja zanurzam(...)rozkłóconym jajku i obtaczam w bułce tartej. Rybę smażę z dwóch stron na rumiano na rozgrzanym oleju. 2. Warzywa przekładam do garnka i podgrzewam. Wykładam na talerz. Na wierzchu układam rybę i podaję. Do przygotowania potrawy wykorzystałam zasmażane warzywa , które otrzymałam do testowania od firmy ORZECH . Warzywa ORZECH to doskonały dodatek do wielu potraw. Można je podawać zarówno
Tradycyjna kuchnia Kasisprawia, że kieszonki są bardzo pyszne! 500 g schabu wieprzowego Sól Pieprz 100 g żółtego sera 50 g sera feta 50 g serka topionego 1/4 czerwonej papryki 1 jajko Bułka tarta do panierowania Olej do smażenia Schab dokładnie myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Kroimy na cienkie plastry, rozbijamy tłuczkiem, przyprawiamy sola i pieprzem. Sery – żółty, feta i topiony kroimy(...)Wszystko razem mieszamy delikatnie rozgniatając widelcem. Na każdym płacie mięsa układamy do dużej łyżce serowego farszu. Składamy na pół, dociskamy brzegi. Każdą kieszonkę obtaczamy w rozmąconym jajku i bułce tartej. Smażymy na rumiano na rozgrzanej patelni z każdej strony
VioletoweKucharzenieserem – Składniki: 6 kromek chleba tostowego 6 plastrów sera 6 plastrów ulubionej szynki ketchup 2 małe jajka do opanierowania sól, pieprz, papryka słodka czerwona, bazylia suszona (do smaku) bułka tarta do opanierowania olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Krokiety z chleba tostowego z szynką i serem – Wykonanie: Każdy kawałek chleba tostowego pozbawić skórek, rozwałkować cieniutko wałkiem(...)szynki, zwinąć ściśle w rulonik (na wzór krokietów). Jajko rozbełtać, wymieszać z pieprzem, solą, słodką papryką i suszoną bazylią. Każdy krokiet moczyć najpierw w jajku, a następnie otaczać w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju, z każdej strony, na złoty kolor (najpierw złączeniem u dołu, by krokiety się nie rozpadły). Podawać , np. z sosem czosnkowym . Smacznego! The post Krokiety
Kulinarne PrzebojeSKŁADNIKI: 550g mąki, 250g margaryny, 1 jajko, 3 żółtka, 100g cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżki śmietany 18%, 30g świeżych drożdży, 1/2 kg truskawek, 3 łyżki bułki tartej, 2 opakowania cukru waniliowego, PRZYGOTOWANIE: 1. Mąkę przesiewam na stolnicę. Dodaję margarynę i razem siekam nożem. Następnie dodaję jajko, żółtka, cukier oraz proszek do pieczenia. Śmietanę mieszam z drożdżami(...)dodaję do reszty składników. Zagniatam ciasto. 2. Ciasto dzielę na dwie równe części. Jedną część ciasta rozwałkowuję i wykładam na blaszkę o wymiarach 25cm x35cm. Ciasto posypuję bułką tartą. Truskawki obieram z szypułek i przekrawam na pół. Owoce układam na cieście. Truskawki posypuję cukrem waniliowym. Pozostałą część ciasta skubię i układam na owocach. Ciasto piekę około 50 minut
Tradycyjna kuchnia Kasi