cygański z klopsikami (filmik TUTAJ ) Przepis na pulpeciki w sosie koperkowym, składniki: na pulpeciki: 500 g mielonego mięsa, mała cebula i ząbek czosnku (drobno posiekane i podsmażone) kilka łyżek bułki tartej (ok. 1/4 szklanki), duże jajko, przyprawy do smaku: sól (ok 1/2 łyżeczki lub do smaku), pieprz, ok. łyżeczki słodkiej papryki i majeranku na sos: 2 cebule, mały ząbek czosnku(...)pulpeciki w sosie koperkowym, przygotowanie: Przygotowujemy pulpeciki: połączyć mięso z cebulą i czosnkiem oraz pozostałymi składnikami na klopsiki, wyrobić. Zwilżonymi dłońmi formować małe pulpety, opcjonalnie każdy posypać dodatkową porcją bułki tartej (warto usmażyć jeden kotlecik na próbę, by sprawdzić, czy nie potrzeba doprawić mięsa). Smażyć do zarumienienia na niewielkiej ilości tłuszczu, odłożyć. Na patelnię po pulpecikach wrzucić cebule i marchewkę
Lekcje w kuchnizmniejszyć ilość cukru, by Wasza babka świąteczna nie była za słodka. Jak wyciągnąć babkę z foremki? Pamiętajcie, by przed wlaniem ciasta obficie wysmarować ją zimnym masłem, posypać bułką tartą i najlepiej włożyć na trochę do lodówki. Ja lubię też wyłożyć papierem jej komin. Upieczona babka z jabłkami i czekoladą powinna wystygnąć w formie. Po tym czasie odwracamy foremkę(...)wymieszać mąkę i proszek. W drugim naczyniu połączyć olej z cukrem, wanilią, jajkami i mlekiem. Wsypać mąkę z proszkiem, szybko wymieszać. Połowę ciasta nałożyć do dokładnie natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy, powciskać połowę pokrojonego na kawałeczki jabłka i czekolady, nałożyć resztę ciasta, wcisnąć resztę czekolady i jabłek. Piec w temp. 180 stopni ok. 40-50 minut. Chcesz być
Lekcje w kuchnitego tylko jednego garnka by oszczędzić sobie zmywania. Składniki: 600g pieczarek 3 małe cebulki 4 ząbki czosnku 3 ziemniaki marchewka łyżka oliwy z oliwek 100ml śmietany 30% czerstwa bułka 100ml mleka 300g mięsa wołowego sól, pieprz, rozmaryn, gałka muszkatołowa, 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie Sposób przygotowania: W dużym garnku na oliwie podsmaż drobno posiekaną cebulę a następnie czosnek. Dodaj(...)ziemniaki i marchewkę i pokrój je w kostkę. Kiedy pieczarki nabiorą koloru dodaj warzywa i zalej wrzątkiem. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie oraz pieprz i gotuj około 15 minut. Bułkę namocz w mleku, zmiksuj i wymieszaj z wołowym mięsem mielonym. Dopraw do smaku. Uformuj małe pulpeciki i wrzucaj je do gotującej się zupy. Gotuj jeszcze kolejne 15 minut. Na koniec
wysmienitysię mega cienko. Do tego podaliśmy sałatkę ziemniaczaną. Obiad gotowy jest w 30 minut. Składniki: 4 kotlety cielęce (po około 200 g) 6 łyżek mąki 2 jajka 8 łyżek bułki tartej olej do smażenia 1 łyżka masła klarowanego sól, pieprz Przygotowanie: Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size(...)ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Mięso oczyszczamy, kroimy na kotlety. Bardzo cienko rozbijamy. Oprószamy solą i pieprzem. Obtaczamy w mące, jajku i bułce tartej. Smażymy na rumiano, na oleju z masłem
R'n'G Kitchencytrynowa – składniki: 1 szklanka mąki pszennej ½ szklanki mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru 4 jajka 1 cytryna 200 g masła (cała kostka) 1 ½ łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka bułki tartej Lukier składniki: 1 szklanka cukru pudru lub sprawdź przepis na polewę czekoladową Sposób przygotowania: Przygotuj wszystkie składniki, które wymieniłem wyżej. W niewielkim rondelku rozpuść masło i pozostaw do ostygnięcia(...)przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Miksuj na wolnym biegu do uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji ciasta. Kiedy ciasto na babkę jest gładkie, wysmaruj dokładnie blaszkę masłem. Następnie oprósz ją bułką tartą – dzięki temu, babka cytrynowa po wypieczeniu nie będzie przywierała do formy. Jeśli twoja blaszka jest gotowa przelej do niej ciasto. Babkę cytrynową piecz w piekarniku w temperaturze
ugotuj-przepis.plMyślę, że pieczone będą równie porywające. Smażyłem zarówno panierowane, jak i bez panierki. Jak dla mnie nie ma to większego znaczenia, smakowały niemalże identycznie. Lepiej użyć płatków owsianych czy bułki tartej? U mnie były to płatki owsiane błyskawiczne, takie więc polecam przede wszystkim. Jeśli jednak chcesz użyć bułki tartej, to sprawdzi się praktycznie tak samo dobrze! Przy okazji, jeśli lubisz
BlendmanInny obiad niż świąteczny, pyszne, chrupiące panko na kotletach i do tego wiosenna jarzynka. Panko to japońska bułka tarta przygotowywana z chleba, używana w kuchni azjatyckiej jako panierka do dań smażonych. Od zachodniej wersji bułki tartej panko odróżnia kilka cech szczególnych. Przede wszystkim ma ona formę cienkich płatków, dzięki czemu jest lżejsza i bardziej chrupka. Polecam gorąco. Kotlety i jarzynka
Moje Małe Czarowanieszklanki letniej wody 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 3 łyżki roztopionego masła łyżeczka oleju łyżeczka nasion chia, sezamu lub płatków owsianych dodatkowo: bułka tarta i masło do formy lub papier do pieczenia Uwagi do przepisu: Przepis na chleb bez drożdży jest na jedną keksówkę o wymiarach 30 x 11 cm. Do ciasta(...)misce mieszam łyżką wszystkie składniki, najpierw mieszam suche składniki, dodaję mokre. Pod koniec wyrabiam wszystko szybko ręką. Formę keksową wykładam papierem do pieczenia (lub smaruję masłem i wysypuję bułką tartą), wkładam ciasto, wyrównuję. Smaruję jedną łyżeczką oleju i posypuje nasionami chia (lub innymi). Chleb piekę w temp. 190 st. C, na środkowej półce piekarnika przez ok. 40 minut. Smacznego
Zasmakuj Kuchnimargaryny niepełna szklanka cukru 1 szklanka mąki tortowej 1 szklanka mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki sypkiego maku Dodatkowo: masło lub margaryna do posmarowani foremki bułka tarta do oprószenia foremki cukier puder do oprószenia babki Wykonanie pysznej babki z makiem: 1. Ciasto: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę, następnie wbijamy po jednym jajku(...)proszkiem do pieczenia do dajemy do ucieranej masy i ucieramy, na koniec wsypujemy mak sypki i dokładnie mieszamy. 2. Do pieczenia: Formę na babkę smarujemy masłem lub margaryną, oprószamy bułką tartą. Przekładamy ciasto. 3. Pieczenie: Babkę pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 50 minut do suchego patyczka. Jeszcze ciepłą wyjmujemy z formy. Studzimy. 4. Podanie: Wystudzoną babkę oprószamy cukrem
Izabelawkuchnimąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka cukru 1/2 szklanki oleju słonecznikowego 2 jajka 1 szklanka jogurtu naturalnego 1 łyżka masła, lub margaryny (do wysmarowania formy) łyżka bułki tartej 100 g rodzynek (opcjonalnie) Sposób przygotowania: Babka jogurtowa jest jedną z moich ulubionych. Jest smaczna, delikatna, ale przede wszystkim puszysta. W pierwszej kolejności przygotuj jajka, oddziel białka od żółtek(...)ciasta. Dokładnie wymieszaj drewnianą łyżką, aż rodzynki połączą się z ciastem babki jogurtowej. Babka jogurtowa jest już prawie gotowa. Formę, w której upieczesz babkę wysmaruj tłuszczem i oprósz bułką tartą. Dzięki temu babka jogurtowa nie będzie przywierała do blaszki. Piecz babkę w piekarniku przez 40-50 minut w temperaturze 180°C. Babka jogurtowa jest idealna na wielkanocny stół
ugotuj-przepis.plSkładniki: ziemniaki ugotowane 60 dag, marchew duszona na maśle 2 szklanki, pieprz ziołowy 2 łyżeczki, natka pietruszki 1/2 pęczka, tarta bułka 1,5 szklanki, olej rzepakowy - ile potrzeba, surówka z rzepy Ugotowane ziemniaki razem z duszoną na maśle marchewką ( z poprzedniego dnia z obiadu ) tłuczkiem do ziemniaków utłuc, mogą być grudki. Do masy dodać pieprz ziołowy, natkę pietruszki ( soli(...)obiad ), wszystko ręką wymieszać - Masa dobrze się połączy bez jajka, jeśli jednak będzie za luźna dosypać trochę mąki ziemniaczanej. Zwilżonymi dłońmi formować nie duże kotleciki, obtaczać je wtartej bułce. Na gorącym oleju rzepakowym smażyć na rumiano z każdej strony kotleciki. surówka z rzepy: rzepę obrać, zetrzeć na tarce grubsze oczka, posypać solą i zostawić na 30 minut, wycisnąć z rzepy
W Mojej Kuchni Lubięjajka 3/4 szklanki drobnego cukru 1 szklanka mąki pszennej tortowej 2 bardzo czubate łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki oleju 8 łyżek mleka tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy Wykonanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Jajka ubijamy na puszystą masę powoli dodając cukier – mi zajęło to około 15 minut. Mąki i proszek(...)pieczenia mieszamy i przesiewamy. W dalszym ciągu miksując powoli dodajemy pozostałe składniki w 3-4 etapach. Formę smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą. Wlewamy ciasto. Wkładamy do nagrzanego do 160 stopni piekarnika i pieczemy około 50 minut – do suchego patyczka. Babkę studzimy na kratce, posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem. Smacznego
dom-agi.pl300g mąki pszennej 250g masła extra 1 szklanka cukru 160ml likieru pomarańczowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki kakao 50g mlecznej czekolady szczypta soli masło do wysmarowania formy bułka tarta do oprószenia formy Polewa: 100g białej czekolady 2 łyżki masła 4 łyżki śmietany 30% 1 pomarańcza Wykonanie: 1. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Czekoladę zetrzeć na tarce(...)wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodać startą czekoladę, likier pomarańczowy i ubite białka. Całość delikatnie wymieszać szpatułką. 3. Masę przełożyć do wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą formy o kształcie wieńca o pojemności 2 litrów. 4. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 55-60 minut (do suchego patyczka). Po tym czasie pozostawić
Szalona Kuchnia Ewelinyskładniki: 4 pojedyńcze piersi z kurczaka ( moje miały po 300 g) 400 g mięsa mielonego z indyka, u mnie zmielony udziec 150 g szpinaku, u mnie mrożony pół bułki kajzerki namoczonej w mleku sól,pieprz Szpinak wrzucić na patelnię i odparować nadmiar wody. Do mięsa mielonego dodać odciśniętą bułkę namoczoną wcześniej w mleku oraz szpinak. Masę dobrze wyrobić
Monia miesza i gotujebardzo lubię wszelakie pulpety. Zapraszam na szybki, lekki obiad Składniki: 500 g mięsa mielonego z indyka 2 średnie marchewki 2 duże pieczarki pół pęczka koperku jajko 2 łyżki bułki tartej sól, pieprz, szczypta mielonej papryki słodkiej, pieprz ziołowy 750 ml bulionu łyżka mąki łyżka kwaśnej śmietany natka pietruszki do podania Wykonanie: Marchewkę obrać, zetrzeć na tarce na małych oczkach, koperek(...)drobno posiekać, pieczarki zetrzeć na tarce o małych oczkach. Wymieszać mięso, marchewkę, pieczarki, koperek, jajko, bułkę tartą i łyżkę zimnej wody. Doprawić i lepić kulki. Na gotujący się bulion wrzucić pulpety. Gotować 20 minut. Zwiększyć ogień. Mąkę rozrobić w małej ilości zimnej wody, wlać do bulionu cały czas mieszając, gdy sos się zagęści posypać lekko solą śmietanę i dodać
dom-agi.pl