mąki * 3 jajka * 1/2 łyżeczki soli nadzienie * 500 g pieczarek * 100 g cebuli * 20 g oleju * 550 g kapusty kiszonej * sól i pieprz do smaku * jajko i bułka tarta do krokietów barszcz * 30 g suszonych grzybów * 500 ml wody gorącej * 500 g buraków * 1-2 łyżki octu * 2 ząbki czosnku * liść laurowy, pieprz i ziele angielskie * sól i pieprz(...)dalej gotować czas 15 min / temp 100 st Przełożyć do miski i odstawić do wystygnięcia Naleśniki nadziewać 2 łyżkami kapusty. Zwijać krokiety. Maczać w jajku i obtaczać w bułce tartej. Smażyć na złoty kolor :) Barszcz * grzyby namoczyć w gorącej wodzie * włożyć je wraz w wodą do naczynia miksującego i dodać czosnek - gotować czas 10 min/ temp
Gotowanie z pasjąmąki * 3 jajka * 1/2 łyżeczki soli nadzienie * 500 g pieczarek * 100 g cebuli * 20 g oleju * 550 g kapusty kiszonej * sól i pieprz do smaku * jajko i bułka tarta do krokietów barszcz * 30 g suszonych grzybów * 500 ml wody gorącej * 500 g buraków * 1-2 łyżki octu * 2 ząbki czosnku * liść laurowy, pieprz i ziele angielskie * sól i pieprz(...)dalej gotować czas 15 min / temp 100 st Przełożyć do miski i odstawić do wystygnięcia Naleśniki nadziewać 2 łyżkami kapusty. Zwijać krokiety. Maczać w jajku i obtaczać w bułce tartej. Smażyć na złoty kolor :) Barszcz * grzyby namoczyć w gorącej wodzie * włożyć je wraz w wodą do naczynia miksującego i dodać czosnek - gotować czas 10 min/ temp
Gotowanie z pasjąprzepadam;) ). Składniki: 4-5 plastrów schabu 1 jajko 1 duża łyżka majonezu 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka posiekanego koperku 1 łyżka soku z cytryny 4 łyżki bułki tartej olej sól, pieprz Oczyszczone mięso delikatnie rozbijamy tłuczkiem. Oprószamy z obu stron solą oraz pieprzem. W misce umieszczamy majonez, jajko, sok z cytryny oraz posiekaną zieleninę, mieszamy. Porcje mięsa dokładnie(...)jeden na drugim. Odstawiamy do lodówki na około 3 godziny. Po tym czasie wyjmujemy je z lodówki i pozostawiamy na blacie, by nabrały temperatury pokojowej. Zamarynowane kotlety obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym na patelni oleju lub maśle klarowanym (albo smalcu, jeśli lubisz) z obu stron na złoto
Smaki Na TalerzuCebula · Jajko · 2 łyżki śmietany 18 % · 3 łyżki bułki tartej · Ciasto francuskie · Sól · Majeranek · Przypraw gyros Sposób przygotowania(...)groszkiem przekładamy do garna, solimy, zalewamy wodą i gotujemy 2. Mięso przekładamy do miski, solimy, dodajemy drobno pokrojoną cebulę, wbijamy jajko, doprawiamy majerankiem oraz przyprawą gyros, wsypujemy bułkę tartą, wlewamy śmietanę i wyrabiamy 3. Ciasto francuskie rozkładamy, na środku rozprowadzamy wzdłuż mięso 4. Warzywa mieszamy z pokrojonym serem feta i układamy na środku mięsa 5. Brzegi
Kulinarna Chwilałyżeczki drożdży instant lub 15g świeżych – 25g miękkiego masła + 30g masła do posmarowania bułeczek – 4 łyżki cukru – 2 jajka ( 1 jajko do ciasta, drugie do posmarowania bułek) – ekstrakt z wanilii wg smaku – szczypta soli Dodatkowo: – garść dowolnych orzechów (u mnie orzechy włoskie) – 25g cukru (u mnie trzcinowy) – 1 łyżeczka cynamonu Mleko podgrzać
Smaki ArmineDziś zapraszam Was na idealne domowe bułki pszenne, najlepsze są na ciepło z masłem. Użyłam ich także do domowego burgera. Czytaj więcej
Ana Mari's worldDziś zapraszam Was na idealne domowe bułki pszenne, najlepsze są na ciepło z masłem. Użyłam ich także do domowego burgera. Czytaj więcej
Ana Mari's worldsera żółtego -4 jajka -pół papryki -2 marynowane papryczki jalapeno -4 plasterki wędliny -suszona cebulka -sól, pieprz -keczup Przygotowanie Z kajzerek odciąć górę ("czapeczki") i wydrążyć wnętrze. W każdej bułce umieścić trochę keczupu. Ser, papryki i wędlinę pokroić w kawałki. Do każdej bułki włożyć mieszankę pokrojonych składników i drobinę suszonej cebulki. Wbić jajko i obsypać solą i pieprzem. Piec kilka
Zielona Kuchniamarchewka ok 150 ml śmietany 12% 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 3-4 liście laurowe 6-7 ziarenek ziela angielskiego 1 jajko 2 czubate łyżki bułki tartej mąka pszenna do obtoczenia pulpetów sól, pieprz, słodka papryka, przyprawa do mięsa mielonego olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: cebulę z czosnkiem siekamy w blenderze, pora kroimy w półplasterki, marchewkę trzemy(...)tarce o dużych oczkach, do miski przekładamy mięso, dodajemy jajko, bułkę tartą, cebulę z czosnkiem, doprawiamy do smaku. Mięso wyrabiamy i formujemy pulpeciki które obtaczamy w mące, pulpeciki przesmażamy na rozgrzanym oleju na patelni na rumiano z obydwu stron i przekładamy do garnka, dodajemy ziele angielskie i liście laurowe, wlewamy zimną wodę tylko tyle aby zakryło mięso i gotujemy
Blog kulinarny S9.PLJest idealny do kawy, herbaty i mleka. Zobaczcie przepis i wykonanie tego ciasta na poniższym filmie : Moje ciasto japońskie bazuje na tradycyjnej, japońskiej recepturze drożdżowego ciasta mlecznego do wypieku bułek i chleba. To dokładnie takie samo ciasto, jakiego używam do wypieku moich bułeczek japońskich (przepis TUTAJ ) . Dzięki sekretnemu składnikowi, paście thangzhong, nasze cynamonowe ciasto drożdżowe jest idealne - puszyste, mięciutkie, wilgotne(...)długo zachowuje świeżość. Samo maślane ciasto nie jest słodkie, możecie wykorzystać je więc jako bazę do innych wypieków - słodkich i wytrawnych chlebków i bułek. Nasze zawijane ciasto drożdżowe jest słodkie wyłącznie dzięki nadzieniu z cynamonu i cukru. Jeśli wolicie, by Wasza maślana drożdżówka była tradycyjnie słodka, dodajcie do ciasta drożdżowego więcej cukru (ok. 1/4 szklanki lub więcej). Możecie też oblać
Lekcje w kuchniWarzywa na patelnie po meksykańsku · Olej do smażenia · Jajko · Bułka tarta do panierki · Pieprz · Sól Sposób przygotowania: 1. Mięso kroimy w plastry, rozbijamy i doprawiamy pieprzem oraz solą(...)dodatkiem przyprawa, które znajdują się w środku opakowania 3. Warzywny farsz nakładamy po łyżce na środek mięsa 4. Zwijamy w kopertki i panierujemy w roztrzepanym jajku oraz bułce tartej 5. Smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony 6. Roladki gotowe 7. Smacznego
Kulinarna Chwilakurczaka) 3 jajka 250 g żółtego sera 3 łyżki majonezu na farsz do rolady: 350 g pieczarek, opcjonalnie garść świeżego szpinaku, cebula, 1-2 ząbki czosnku, jajko, łyżka bułki tartej, sól, pieprz, kilka łyżeczek posiekanej natki pietruszki, opcjonalnie Rolada z kurczaka z serem żółtym i pieczarkami, przygotowanie: Kurczaka przeciąć na 4-6 kotletów, rozbić tłuczkiem do mięsa, oprószyć przyprawami. Przygotować(...)liście świeżego szpinaku, jeśli go używamy. Doprawić solą i pieprzem, odłożyć (ważne, by farsz nie był wodnisty, należy smażyć składniki do wyparowania wody z pieczarek). Lekko wystudzić, połączyć z bułką tartą i jajkiem. Przygotować skorupkę serową do rolady: połączyć jajka, majonez i starty na dużych oczkach ser. Wyłożyć masę serową na blaszkę do pieczenia z wyposażenia piekarnika wyłożoną papierem
Lekcje w kuchnikości i dodatkowo 2 małe pojedyncze piersi kurczaka) 1/2 główki białej kapusty (około 500 g) 2 cebule 2 małe jajka 100 g ryżu pęczek natki pietruszki sól, pieprz bułka tarta olej Sos: 2-3 szkl. bulionu 2 szkl. passaty pomidorowej 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 ząbek czosnku 1/3 szkl. śmietanki 30% suszone oregano suszona bazylia 1 łyżka cukru sól, pieprz(...)mielimy w maszynce, umieszczamy w dużej misce. Do mielonego mięsa dodajemy ugotowany ryż, kapustę, cebulę, posiekaną natkę oraz jajka. Doprawiamy solą oraz pieprzem. W miarę potrzeby dodajemy taką ilość bułki tartej, by możliwe było formowanie z masy kotlecików. Zwilżonymi zimną wodą dłońmi formujemy owalne kotleciki. Na dużej patelni rozgrzewamy olej. Obsmażamy krótko kotlety z obu stron (tylko do lekkiego przyrumienienia
Smaki Na Talerzuroladki schabowe wypełnione farszem maślano-serowym zasmakują każdemu. 3 porcje 3 plastry schabu każdy tak ok. 130 gramów 90 gramów masła 150 gramów żółtego sera sól pieprz jajko + mąka+ bułka tarta do panierowania Tłuszcz do smażenia Plastry schabu rozbijamy jak na kotlety za pomocą tłuczka do mięsa, przyprawiamy solą i pieprzem. Ser żółty zetrzeć na tarce o małych oczkach(...)pózniej farsz podczas smażenia nie wyciekł. Następnie boki podwinąć i w dłoniach uformować podłużne roladki coś na kształt wrzeciona. Uformowane kotlety panierujemy kolejno w mące jaJku i bułce tartej. Piekarnik nagrzać do 190-200 stopni. Kotlety najpierw smażymy na średnio rozgrzanym głębokim tłuszczu na złoty kolor. Następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego lub na blaszkę wyłożoną papierem
Andzia Pichcisprawi, że danie nabierze zupełnie innego charakteru. Zachęcam do spróbowania mojego kotleta z oryginalną, góralską nutą! Składniki: 1 filet 1 oscypek 1 ząbek czosnku 4 łyżki borówki Stovit jajko bułka tarta sól, pieprz Sposób przygotowania przepisu: Filet myjemy, osuszamy kroimy na plastry, delikatnie rozbijamy, nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz oprószamy solą i pieprzem. Następnie panierujemy w rozkłóconym jajku(...)tartej bułce. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i smażymy kotlety z obu stron na jasnozłoty kolor. Na usmażone kotleciki układamy po dwa plasterki oscypka. Tak przygotowane kotlety zapiekamy w piekarniku w 170 stopni, aż ser lekko się roztopi. Podajemy bezpośrednio po wyjęciu z piekarnika, podane z dwoma łyżeczkami borówek
Podróż w kulinaria