bułki - 33426 przepisów (strona:708/2229)

Rolada szatańska 122

Cebula ·        Jajko ·        2 łyżki śmietany 18 % ·        3 łyżki bułki tartej ·        Ciasto francuskie ·        Sól ·        Majeranek ·        Przypraw gyros Sposób przygotowania(...)groszkiem przekładamy do garna, solimy, zalewamy wodą i gotujemy 2.   Mięso przekładamy do miski, solimy, dodajemy drobno pokrojoną cebulę, wbijamy jajko, doprawiamy majerankiem oraz przyprawą gyros, wsypujemy bułkę tartą, wlewamy śmietanę i wyrabiamy 3.   Ciasto francuskie rozkładamy, na środku rozprowadzamy wzdłuż mięso 4.   Warzywa mieszamy z pokrojonym serem feta i układamy na środku mięsa 5.   Brzegi

Kulinarna Chwila
Bułeczki drożdżowe z orzechami i cynamonem 91

łyżeczki drożdży instant lub 15g świeżych – 25g miękkiego masła + 30g masła do posmarowania bułeczek – 4 łyżki cukru – 2 jajka ( 1 jajko do ciasta, drugie do posmarowania bułek) – ekstrakt z wanilii wg smaku – szczypta soli Dodatkowo: – garść dowolnych orzechów (u mnie orzechy włoskie) – 25g cukru (u mnie trzcinowy) – 1 łyżeczka cynamonu Mleko podgrzać

Smaki Armine
Domowe bułki pszenne 146

Dziś zapraszam Was na idealne domowe bułki pszenne, najlepsze są na ciepło z masłem. Użyłam ich także do domowego burgera. Czytaj więcej

Ana Mari's world
Domowe bułki pszenne 146

Dziś zapraszam Was na idealne domowe bułki pszenne, najlepsze są na ciepło z masłem. Użyłam ich także do domowego burgera. Czytaj więcej

Ana Mari's world
Faszerowane kajzerki 101

sera żółtego -4 jajka -pół papryki -2 marynowane papryczki jalapeno -4 plasterki wędliny -suszona cebulka -sól, pieprz -keczup Przygotowanie Z kajzerek odciąć górę ("czapeczki") i wydrążyć wnętrze. W każdej bułce umieścić trochę keczupu. Ser, papryki i wędlinę pokroić w kawałki. Do każdej bułki włożyć mieszankę pokrojonych składników i drobinę suszonej cebulki. Wbić jajko i obsypać solą i pieprzem. Piec kilka

Zielona Kuchnia
Pulpety w sosie porowo-śmietanowym 121

marchewka ok 150 ml śmietany 12% 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 3-4 liście laurowe 6-7 ziarenek ziela angielskiego 1 jajko 2 czubate łyżki bułki tartej mąka pszenna do obtoczenia pulpetów sól, pieprz, słodka papryka, przyprawa do mięsa mielonego olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: cebulę z czosnkiem siekamy w blenderze, pora kroimy w półplasterki, marchewkę trzemy(...)tarce o dużych oczkach, do miski przekładamy mięso, dodajemy jajko, bułkę tartą, cebulę z czosnkiem, doprawiamy do smaku. Mięso wyrabiamy i formujemy pulpeciki które obtaczamy w mące, pulpeciki przesmażamy na rozgrzanym oleju na patelni na rumiano z obydwu stron i przekładamy do garnka, dodajemy ziele angielskie i liście laurowe, wlewamy zimną wodę tylko tyle aby zakryło mięso i gotujemy

Blog kulinarny S9.PL
Drożdżowe ciasto japońskie z cynamonem / Tangzhong Method Cinnamon Milk Bread 111

Jest idealny do kawy, herbaty i mleka. Zobaczcie przepis i wykonanie tego ciasta na poniższym filmie : Moje ciasto japońskie bazuje na tradycyjnej, japońskiej recepturze drożdżowego ciasta mlecznego do wypieku bułek i chleba. To dokładnie takie samo ciasto, jakiego używam do wypieku moich bułeczek japońskich (przepis TUTAJ ) . Dzięki sekretnemu składnikowi, paście thangzhong, nasze cynamonowe ciasto drożdżowe jest idealne - puszyste, mięciutkie, wilgotne(...)długo zachowuje świeżość. Samo maślane ciasto nie jest słodkie, możecie wykorzystać je więc jako bazę do innych wypieków - słodkich i wytrawnych chlebków i bułek. Nasze zawijane ciasto drożdżowe jest słodkie wyłącznie dzięki nadzieniu z cynamonu i cukru. Jeśli wolicie, by Wasza maślana drożdżówka była tradycyjnie słodka, dodajcie do ciasta drożdżowego więcej cukru (ok. 1/4 szklanki lub więcej). Możecie też oblać

Lekcje w kuchni
Meksykańskie roladki 141

Warzywa na patelnie po meksykańsku ·        Olej do smażenia ·        Jajko ·        Bułka tarta do panierki ·        Pieprz ·        Sól Sposób przygotowania: 1.   Mięso kroimy w plastry, rozbijamy i doprawiamy pieprzem oraz solą(...)dodatkiem przyprawa, które znajdują się w środku opakowania 3.   Warzywny farsz nakładamy po łyżce na środek mięsa 4.   Zwijamy w kopertki i panierujemy w roztrzepanym jajku oraz bułce tartej 5.   Smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony 6.   Roladki gotowe 7.   Smacznego

Kulinarna Chwila
Rolada z kurczaka z serem i pieczarkami / Chicken Roulade with Cheese and Mushrooms 2074

kurczaka) 3 jajka 250 g żółtego sera 3 łyżki majonezu na farsz do rolady: 350 g pieczarek, opcjonalnie garść świeżego szpinaku, cebula, 1-2 ząbki czosnku, jajko, łyżka bułki tartej, sól, pieprz, kilka łyżeczek posiekanej natki pietruszki, opcjonalnie Rolada z kurczaka z serem żółtym i pieczarkami, przygotowanie: Kurczaka przeciąć na 4-6 kotletów, rozbić tłuczkiem do mięsa, oprószyć przyprawami. Przygotować(...)liście świeżego szpinaku, jeśli go używamy. Doprawić solą i pieprzem, odłożyć (ważne, by farsz nie był wodnisty, należy smażyć składniki do wyparowania wody z pieczarek). Lekko wystudzić, połączyć z bułką tartą i jajkiem. Przygotować skorupkę serową do rolady: połączyć jajka, majonez i starty na dużych oczkach ser. Wyłożyć masę serową na blaszkę do pieczenia z wyposażenia piekarnika wyłożoną papierem

Lekcje w kuchni
Gołąbki bez zawijania – z mięsa drobiowego 309

kości i dodatkowo 2 małe pojedyncze piersi kurczaka) 1/2 główki białej kapusty (około 500 g) 2 cebule 2 małe jajka 100 g ryżu pęczek natki pietruszki sól, pieprz bułka tarta olej Sos: 2-3 szkl. bulionu 2 szkl. passaty pomidorowej 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 ząbek czosnku 1/3 szkl. śmietanki 30% suszone oregano suszona bazylia 1 łyżka cukru sól, pieprz(...)mielimy w maszynce, umieszczamy w dużej misce. Do mielonego mięsa dodajemy ugotowany ryż, kapustę, cebulę, posiekaną natkę oraz jajka. Doprawiamy solą oraz pieprzem. W miarę potrzeby dodajemy taką ilość bułki tartej, by możliwe było formowanie z masy kotlecików. Zwilżonymi zimną wodą dłońmi formujemy owalne kotleciki. Na dużej patelni rozgrzewamy olej. Obsmażamy krótko kotlety z obu stron (tylko do lekkiego przyrumienienia

Smaki Na Talerzu
Kotlety Twardowskiego 97

roladki schabowe wypełnione farszem maślano-serowym zasmakują każdemu. 3 porcje 3 plastry schabu każdy tak ok. 130 gramów 90 gramów masła 150 gramów żółtego sera sól pieprz jajko + mąka+ bułka tarta do panierowania Tłuszcz do smażenia Plastry schabu rozbijamy jak na kotlety za pomocą tłuczka do mięsa,  przyprawiamy solą i pieprzem. Ser żółty zetrzeć na tarce o małych oczkach(...)pózniej farsz podczas smażenia nie wyciekł. Następnie boki podwinąć i w dłoniach uformować podłużne  roladki coś na kształt wrzeciona. Uformowane kotlety panierujemy kolejno w mące jaJku i bułce tartej. Piekarnik nagrzać do 190-200 stopni. Kotlety najpierw smażymy na średnio rozgrzanym głębokim tłuszczu na złoty kolor.  Następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego lub na  blaszkę  wyłożoną papierem

Andzia Pichci
,,Góralski kotlet z oscypkiem i borówką’’ 71

sprawi, że danie nabierze zupełnie innego charakteru. Zachęcam do spróbowania mojego kotleta z oryginalną, góralską nutą! Składniki: 1 filet 1 oscypek 1 ząbek czosnku 4 łyżki borówki Stovit jajko bułka tarta sól, pieprz Sposób przygotowania przepisu: Filet myjemy, osuszamy kroimy na plastry, delikatnie rozbijamy, nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz oprószamy solą i pieprzem. Następnie panierujemy w rozkłóconym jajku(...)tartej bułce. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i smażymy kotlety z obu stron na jasnozłoty kolor. Na usmażone kotleciki układamy po dwa plasterki oscypka. Tak przygotowane kotlety zapiekamy w piekarniku w 170 stopni, aż ser lekko się roztopi. Podajemy bezpośrednio po wyjęciu z piekarnika, podane z dwoma łyżeczkami borówek

Podróż w kulinaria
Bułki mleczne z rodzynkami 116

przez kilku minut. - w razie potrzeby podsypać trochę mąką. Ciasto przykrywamy ściereczką, odstawiamy na godzinę. Po tym czasie podsypujemy mąką, wyrabiamy chwilę, dzielimy na 8 części, formujemy lekko podłużne bułki. Do długiej formy keksowej, wyłożonej papierem do pieczenia, przekładamy bułki, przykrywamy ściereczką na około 15 minut -  będą jeszcze rosły. Smarujemy roztrzepanym jajkiem z mlekiem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika

Lena Gotuje
Zapiekanki – smak PRL-u 84

rodzinne interesy. Pamiętam jak dziś białe przyczepy kempingowe stojące na ulicach i bazarach. W tych budkach, przez małe okienka, sprzedawano na przykład inspirowane “zgniłym Zachodem” hot-dogi. Bułki, w oczekiwaniu na klientów, nadziane były na rozgrzane rdzenie, a w powstały w ten sposób otwór wsuwano parówkę. Królował tam także nasz rodzimy, nadwiślański produkt – zapiekanki. Na przekrojone w poprzek(...)bagietki lub długie bułki kładziono farsz z pieczarek, czasem z dodatkiem cebuli, oraz tarty ser. Całość zapiekano w podgrzewaczu i polewano na wierzchu cienkim strumieniem ketchupu. Zapiekanka stała się jednym z symboli PRL-u. W latach 90-tych pod warszawskim Pałacem Kultury, od strony pętli nocnych autobusów, stanęły stylizowane na PRL-owskie przyczepy, w których sprzedawano zapiekanki. Nocą tłoczyli się

smakowitehistorie.com
Groszkowe Kotlety 90

łyżki mąki pszennej ·        Sól ·        Papryka ostra ·        Bułka tarta do panierki olej do smażenia ·        Vegeta Natur do mięsa mielonego  Zobacz Tutaj Sposób przygotowania: 1.   Mięso bardzo drobno kroimy, wbijamy jajko, dodajemy odlany z zalewy groszek(...)oraz papryką , łączymy z majonezem oraz drobno pokrojoną papryką czerwoną 3.   Wsypujemy mąkę, Vegetę Natur Zobacz Tutaj  i dokładnie mieszamy 4.   Robimy okrągłe kotleciki, panierujemy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony 5.   Kotlety gotowe 6.   Smacznego #durszlakXvegetanatur#vegetanatur#inspirowanenatura #durszlakXvegetanatur#vegetanatur#inspirowanenatura

Kulinarna Chwila