bułki - 33426 przepisów (strona:714/2229)

Bułki pszenne pełnoziarniste 114

Mleko letnie 150 ml Masło 40 g Sól 2 łyżeczki Jajka 2 Słonecznik łuskany 2 łyżki Siemię lniane łyżka Jajko do posmarowania Nasiona lub pestki do posypania bułek przed pieczenia np. ( słonecznik, dynia, mak, siemię lniane itp.) Przygotowanie: Do miseczki przełożyć wszystkie składniki na rozczyn. Dokładnie wymieszać, przykryć ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 10-15 minut(...)ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia swojej objętości. Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat podsypany niewielką ilością mąki. Przez chwilę wyrabiać i podzielić na 8 części. Uformować bułki. Jak to zrobić zobacz w filmie poniżej. Bułeczki przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.Przykryć ściereczką i odstawić na 10 minut do wyrośnięcia. Posmarować rozmąconym jajkiem i posypać

Kulinarne przygody
Chrupiące faszerowane pałki kurczaka 92

przystępna SKŁADNIKI: 4 pałki z kurczaka 2 duże ziemniaki ½ żółtej papryki ½ pęczku natki pietruszki 1 czosnek 150 g sera ½ łyżeczki ostrej papryki ⅓ łyżeczki pieprzu ½ łyżeczki soli 1 jajko bułka tarta olej do smażenia 1. Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie przez 15 minut. Następnie odcedzamy i gnieciemy. Pałki gotujemy w osolonej wodzie przez 45 minut i odcedzamy. 2. Kroimy(...)Wymieszany farsz dzielimy na równe części. Każdą część formujemy na kształt placka następnie kładziemy na środek kość i formujemy na kształt pałki kurczaka. Obtaczamy w roztrzepanym jajku i bułce tartej. 5. Smażymy na rozgrzanym oleju na złocisty kolor. Gotowe… Smacznego!!! Obejrzyj film, który ułatwi przygotowanie potrawy . Artykuł Chrupiące faszerowane pałki kurczaka pochodzi z serwisu

karolgotuje
Roladki marzenie 81

Cebula ·        20 dag kapusty kiszonej ·        Jajko ·        Bułka tarta do panierki ·        Olej do smażenia ·        Sól ·        Pieprz ·        Papryka ostra(...)koniec doprawiamy papryką ostrą oraz dodajemy ketchup. 5.   Gotowym farszem smarujemy mięso i zawijamy w roladki. 6.   Panierujemy w roztrzepanym widelcem jajku oraz w bułce tartej. 7.   Smażymy z każdej strony na rozgrzanym oleju. 8.   Roladki gotowe. 9.   Smacznego

Kulinarna Chwila
Zacierka na mleku 79

kaszę gryczaną gotowaną na mleku, lekko osłodzoną cukrem lub miodem. A druga to makaron nitki na mleku :) Matko, do dziś pamiętam ten smak! Słodkie mleko z makaronem! Uwielbiałam też bułkę porwaną na kawałki i zalaną gorącym mlekiem. Chleb czasami też, ale to bułka smakowała mi bardziej. Normalnie prawie jak tradycyjna wodzionka, tylko wersja z mlekiem i bez czosnku :)  Zacierkę

bistro mama
Sałatka cezar 108

osób Składniki sałatka cezar: 1 sałata rzymska, lub inny miks sałat 1 pierś z kurczaka 1 łyżka oliwy 1 ząbek czosnku 50 g masła 2 kromki chleba, lub 1 bułkę 2 łyżeczki parmezanu garść orzechów włoskich pół łyżeczki przyprawy do kurczaka Składniki sos do sałatki cezar: 2 łyżki majonezu 1 łyżeczka musztardy 1 łyżka soku z cytryny pieprz do smaku(...)ponieważ taki jest najlepszy i najbardziej intensywny. W międzyczasie nagrzej piekarnik do temperatury 180°C. Na blaszkę wyłóż papier do pieczenia umieść paski kurczaka oraz 2 kromki chleba (lub bułki), które przesmaruj wcześniej zrobionym masłem czosnkowym. Kurczaka piecz przez ok. 15 minut w temperaturze 180°C , pieczywo piecz przez ok. 6 minut , ale włóż je do piekarnika dopiero pod koniec

ugotuj-przepis.pl
Wielkanocne ciasto z daktylami i płatkami migdałowymi 142

typu greckiego półtorej szklanki mąki tortowej pół szklanki kaszy manny 10 dag suszonych daktyli od HELIO 2 łyżki płatków migdałowych od HELIO Dodatkowo: masło lub margaryna do posmarowania foremki bułka tarta do oprószenia foremki Wykonanie pysznego ciasta: 1. Ciasto: Jajka wbijamy do miski, wsypujemy oba cukry i miksujemy na puszystą masę, wlewamy olej, dodajemy jogurt naturalny i miksujemy. Wsypujemy mąkę(...)pieczenia, dokładnie miksujemy. Na koniec dodajemy pokrojone daktyle i mieszamy. 2. Do pieczenia: Ciasto przekładamy do okrągłej foremki o średnicy około 20 cm posmarowanej masłem lub margaryną i oproszonej bułką tartą. Wierzch posypujemy płatkami migdałowymi. 3. Pieczenie: Ciasto pieczemy do ładnego zrumienienia się przez około 45-50 minut w temperaturze 180 stopni. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone. Upieczone studzimy

Izabelawkuchni
Kotlety Schabowe mocno majonezowe 130

/gotowaniepatki/   Składniki na 6 kotletów:  6 kotletów ze schabu dokladnie rozbitych  1 mozzarella  2 ogórki kiszone  6 Łyżek Majonezu 1/3 szklanki mleka 1/2 szklanki bułki tartej  1 łyżka czosnku granulowanego Skworcu  1 łyżka papryki mielonej słodkiej Skworcu  1 łyżka soli czosnkowej Skworcu  1 łyżeczka pieprzu mielonego Skworcu  Olej rzepakowy(...)smażenia  Przygotowanie :  Przyprawy łączymy ze sobą.  Każdy kotlet posupujemy mieszkanką przypraw. Na jednym talerzu wysypuję bułkę. Na dugim dodaję mleko i majonez. Mieszam. Kotlety panieruje - majonez-bulka . Mocno dociskam. Smażę na rumiano z obu stron na rozgrzanym oleju. Mozzarelle kroję w plastry. Ogórek kiszony w kostkę. Kotlety przekladam na papier wyłożony blachę do pieczenia. Na kotlety kładę

Gotowanie Patki
Krokiety z kurczakiem i pomidorowym mascarpone 126

papryki sól Ciasto naleśnikowe: 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mleka 1/2 szklanki jasnego piwa 3 jajka 1 łyżka słodkiej papryki 2 łyżki oleju sól Panierka: około 2 szklanek bułki tartej 2 jajka Sposób wykonania: Farsz: Kurczaka szatkujemy na małe kawałki, cebulę kroimy w drobną kostkę i przekładamy do miski, dodajemy serek mascarpone, koncentrat i przyprawy. Dokładnie mieszamy. Ciasto naleśnikowe(...)miski.  Całość miksujemy do uzyskanie jednolitego ciasta. Na dużej patelni smażymy naleśniki. Na naleśniki nakładamy farsz i zawijamy krokiety. Krokiety maczamy w roztrzepanych jajkach a następnie obtaczamy w bułce tartej.  Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor

Qchnia po prostu
Wielkanocna babka z masą kukułkową 154

krupczatki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki śmietany 18 % 1 łyżeczka cukru waniliowego 20 dag  masy krówkowej kukułka od HELIO Dodatkowo: masło lub margaryna do posmarowania formy bułka tarta do oprószenia formy Wykonanie pysznej babki wielkanocnej: 1. Masło lub margarynę ucieramy z cukrami na puszystą masę, stopniowo wbijamy po jednym jajku i ucieramy, dodajemy masę krówkową, białka(...)śmietanę, ucieramy. Wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia i dokładnie ucieramy. 2. Formę na babkę smarujemy dokładnie masłem lub margaryną i oprószamy bułką tartą. Przekładamy do niej ciasto. 3. Babkę pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 45-50 minut do suchego patyczka. Jeszcze ciepłą wyjmujemy z formy. 4. Babkę studzimy, kroimy w plasterki i podajemy. Smacznego życzę. Moje

Izabelawkuchni
Tort czekoladowy wygodny 101

ubiegłego stulecia. 440 g cukru, 250 g masła, 120 ml wody, 3 łyżki kakao, 4 jajka, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 360 g mąki krupczatki, masło do wysmarowania formy, bułkę tartą do wysypania formy, Wodę wlać do garnuszka, dodać cukier, masło i kakao. Zagotować. Odlać 2/3 szklanki ugotowanej masy - będzie z niej polewa. Gdy pozostała masa przestygnie ucierać ją, dodając(...)żółtka oraz mąkę z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę. Wymieszać białka z masą. Przełożyć do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 50 – 60 minut. Gdy ciasto ostygnie polać go polewą, masą czekoladową z tej odstawionej w szklance

królestwo garów
Chleb ze słonecznikiem i sezamem 79

świeżych drożdży 300 ml ciepłej wody 100 g słonecznika 100 g sezamu 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki soli 3 łyżki oleju rzepakowego Do blaszki: 1 łyżka masła 2 łyżki bułki tartej Do posypania: 2 łyżki słonecznika 2 łyżki sezamu 2 łyżki maku   Drożdże rozetrzeć drewnianą łyżką z cukrem. Dodać do nich 100 ml ciepłej, ale nie gorącej wody(...)ręki (ciasto ma być luźne). Ciasto zostawić w misce i przykryć czystą ściereczką , odstawić na godzinę aby podwoiło swoją objętość.  Keksówkę o wymiarach 35x11 wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Piekarnik nagrzać do 180 st.C. Ciasto na chleb przełożyć do keksówki i posmarować wierzch wodą. Ziarna słonecznika wymieszać z sezamem i makiem, a nastepnie obficie posypać chlebek. Odstawić chleb

Krylowa Kuchnia
Klopsikowa patelnia 112

przygotowania potrawy potrzebujemy bardzo dużej patelni lub szerokiego garnka.     Składniki: 0,5kg mielonego mięsa wieprzowego 1szklanka pokrojonej kapusty 50g białego ryżu 1 jajko 2-3 łyżki bułki tartej Przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka mielona, ostra papryka mielona, majeranek pół szklanki mąki do obtoczenia klopsików 1 marchewka kilka pieczarek 2-3 ziemniaki 1 czerwona papryka 1/2 żółtej papryki(...)smażenia     *** Kapustę drobno kroimy w kosteczkę *** *** Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu i odkładamy do przestudzenia. Do dużej miski przekładamy mięso mielone, wbijamy jajko i dodajemy bułkę tartą oraz przyprawy – do smaku. Całość dokładnie mieszamy *** *** Do masy mięsnej dodajemy ugotowany ryż, kapustę oraz drobno pokrojone pół papryki czerwonej. Całość dokładnie mieszamy *** *** Z masy mięsnej formujemy niewielkie klopsiki, które

Blog z Apetytem
Filety z piersi z kurczaka w sezamie 108

sezam w roli panierki 😀 Osobiście bardzo lubię sezam, choć przyznam, że zazwyczaj stosowałam go do jednak do deserów i wypieków. Dziś na obiad planowałam kotlety, skończyła mi się jednak bułka tarta, a miałam za mało czerstwego pieczywa, aby je zetrzeć. A że potrzeba matką wynalazku postanowiłam zastąpić bułkę tartą sezamem. Genialne w swej prostocie 😄 Filety z piersi z kurczaka

Z notatnika dietetyka
Pasztet z mięsa i warzyw z rosołu 125

pyszny dodatek do kanapek. ok 400-500 gramów mięsa z rosołu 250 gramów warzyw z rosołu(marchewka,pietruszka,seler) 1 średnia cebula 2 jajka M 2-3 czubate łyżki bułki tartej wegeta pieprz pół łyżeczki papryki słodkiej pół łyżeczki papryki słodkiej wędzonej 1 łyżka majeranku duża szczypta imbiru Mały ząbek czosnku 1 łyżka smalcu lub masła Na patelni roztopić łyżkę(...)blendera.( jeżeli masa jest bardzo sucha to dodajemy kilka łyżek rosołu) Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Żółtka dodajemy do zmielonego mięsa i warzyw wraz z bułką tartą i przyprawami.  Całość dokładnie wyrabiamy na jednolitą masę dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy do połączenia składników . Wszystko przekładamy do foremki/ naczynia do zapiekania. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika

Andzia Pichci