łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli 4 jajka 1 słoiczek powideł śliwkowych (290 g) - opcjonalnie można użyc innych powidel lub ulubionego dżemu DODATKOWO: odrobina masła i bułki tartej lub kaszy manny do obsypania formy SKŁADNIKI NA POLEWĘ CZEKOLADOWĄ: przepis TUTAJ (KLIK) WYKONANIE: Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C. Blachę o wymiarach(...)wysmaruj odrobiną masła i obsyp bułką tartą lub kaszą manna. W garnuszku umieść masło, cukier i cukier wanilinowy i zagotuj, a następnie dodaj masło. Gotuj całość do rozpuszczenia się masła. Zdejmij garnek z ognia i pozostaw całość do ostudzenia. Do miski przesiej przez sitko suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Jajka
Słodko-Słony Świat Ilonypierś kurczaka - 1 szt mąka pszenna - 2 łyżki bułka tarta - 2 łyżki płatki kukurydziane zmielone - 2 łyżki jajko - 1 szt sól -szczypta pieprz cayenne - szczypta papryka słodka - 1/2 łyżeczki olej umyta i oczyszczoną pierś dzielimy pod skosem na paski. przyprawiamy mieszanką z soli, pieprzu i papryki. na jednym talerzu roztrzepujemy jajko, na drugi wsypujemy mąkę, bułkę tartą
przepisy- Milkiciecierzycy Pyszne, proste do zrobienia kotlety z ciecierzycy. Składniki 400 g suchej ciecierzycy 1 jajko 1 szt cebula sól, pieprz, kumin do smaku 3 ząbki czosnku 3 gałązki natki bułka tarta do panierowania olej do smażenia 2 łyżki masła Wykonanie Ciecierzycę namaczamy na kilka godzin. Odsączamy i gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie. Nie wylewamy wody z gotowania. Ciecierzycę(...)przyprawy oraz przeciśnięty czosnek. Masa ma mieć konsystencję jak na kotlety mielone. W razie konieczności dodajemy kilka łyżek wody spod gotowania. Z masy formujemy kotleciki, które obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na złoty kolor z obu stron. Artykuł Kotlety z ciecierzycy jak mielone pochodzi z serwisu Przepisy na chleb, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w GarnkuMonatowej) do panierki. 6 jajek ugotowanych na twardo , kopiasta łyżka posiekanego szczypiorku, kopiasta łyżka posiekanego koperku, 3 łyżki roztopionego masła, sól, pieprz, 2 surowe białka, mąka pszenna, spora garść bułki tartej, spora garść tartego twardego sera typu parmezan, tłuszcz do głębokiego smażenia, Jajka obrać ze skorupek. Ściąć wierzchołek jajka. Przy pomocy końcówki małej łyżeczki wybrać żółtko. Wybrane żółtka wymieszać(...)zieleniną. Dodać roztopione masło, doprawić solą i pieprzem. Nadzieniem wypełnić jajka (najłatwiej przy pomocy rękawa cukierniczego), przykryć ściętym wierzchołkiem. Jajka obtaczać w mące, rozbełtanym białku i w mieszance bułki tartej z parmezanem. Smażyć jajka w głębokim tłuszczu
królestwo garówziemniaczkami. Gorąco polecam. Spróbujcie! SKŁADNIKI: ( dla 3 osób ) * zmielony udziec z indyka – 750 g * cebula biała – 2 szt * jajko L – 2 szt * czosnek – 3 ząbki * bułka tarta – 4 łyżki * sól * pieprz * świeży koperek DODATKOWO: * makaron orzo – 300 g * jogurt grecki * sól, pieprz * czosnek * koper SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: PULPECIKI: Cebulę siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę. Mięso(...)mielone mieszamy z cebulą i czosnkiem, dodajemy sól, pieprz, posiekamy koper i bułkę tartą. Wbijamy jajka – wyrabiamy bardzo dokładnie na elastyczną, dobrze formującą się masę. Formujemy pulpeciki. Układamy obok siebie na blasze wyłożonej papierem. Pieczemy ok. 40 minut w 180C ( obracamy w trakcie pieczenia ). Jeśli nie zależy Wam na zmniejszeniu kalorii możemy je śmiało usmażyć na patelni. SOS JOGURTOWY
Ostra na SłodkoSól · Papryka ostra · Majeranek · 3 łyżki bułki tartej · Mąka pszenna do obtoczenia · Olej do smażenia · Cebula · 2 laski(...)łyżki musztardy sarepskiej · 2 łyżeczki mąki pszennej Sposób przygotowania: 1. Mięso przekładamy do miski, wbijamy jajko, solimy, doprawiamy papryką ostrą, wsypujemy bułkę tartą oraz majeranek i wyrabiamy. 2. Obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju, po usmażeniu układamy w naczyniu. 3. Cebulę obieramy, drobno kroimy i prużymy na rozgrzanym oleju
Kulinarna ChwilaSkładniki na masę jabłkową : 3 budynie śmietankowe lub waniliowe 1,5 kg jabłek u mnie championy 1 litr mleka 6 łyżek cukru ok 2 łyżeczki cynamonu ok 4 łyżki bułki tartej cukier puder do posypania (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: przygotowanie ciasta: do miski przesypujemy mąkę, dodajemy cukier,cukier wanilinowy, proszek do pieczenia, mieszamy suche składniki następnie wbijamy jajko, dodajemy żółtka(...)rozpuszczamy budynie i dodajemy do gotującego się mleka, po zagotowaniu gęsty budyń ściągamy z ognia, w dużej misce lub garnku mieszamy budyń z jabłkami, podpieczony spód ciasta posypujemy równomiernie bułką tartą, następnie wykładamy i wyrównujemy jabłka z budyniem, po wierzchu oprószamy cynamonem, drugą połówkę ciasta rozwałkowujemy i wykładamy na jabłka, lekko nakłuwamy widelcem, gotowe ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego
Blog kulinarny S9.PLKotlety w chrupiącej panierce (bez bułki tartej) Dziś zostawiam Wam prosty przepis na pyszne kotlety z piersi kurczaka w chrupiącej panierce. Idealny pomysł na obiad dla całej rodziny. My bardzo lubimy takie kotlety. To pyszna odmiana dla tradycyjnie panierowanych kotletów. Tu zamiast bułki wykorzystuje się mieszankę dwóch mąk, dzięki w prosty sposób można uzyskać naprawdę chrupiącą panierkę. Przypomina
Słodkie okruszkicebula 4 ząbki czosnku 3 jajka ugotowane na twardo 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 2 szczypty chilli 2 szczypty kuminu 2 surowe jajka 4 łyżki mleka bułka tarta do obtoczenia kotletów 1 łyżka masła sól do smaku olej do smażenia kotletów Przygotowanie: 1. Osoloną wodę zagotowujemy w garnku. 2. Gdy zacznie wrzeć, zdejmujemy(...)dokładnie mieszamy. 10. 1 surowe jajko roztrzepujemy z mlekiem. 11. Formujemy niewielkie, płaskie kotlety (ok. 1 czubatej łyżki masy na kotlet). 12. Obtaczamy w jajku z mlekiem i tarterj bułce. 13. Smażymy na oleju do porządnego zarumienienia. Z podanych składników powinno wyjść ok. 9-10 kotletów. Świetnie komponują się z duszonymi lub grillowanymi warzywami i sosem czosnkowym. Smacznego
Prosto z Kotłafarsz: 1 opak. zielonej soczewicy 400g pieczarek 2 średnie cebule 1 pęczek natki pietruszki 3 ząbki czosnku 3 łyżki masła do smażenia sól i pieprz do smaku Dodatkowo: bułka tarta do panierowania 2-3 jajka olej do smażenia Przygotowanie: 1. Soczewicę gotujemy według instrukcji na opakowaniu + 5 minut dłużej, żeby była lekko rozgotowana. 2. Składniki(...)płasko, na środku układamy poziomy pasek farszu. 12. Boki placka składamy do środka, żeby zetknęły się ze sobą, następnie zwijamy w rulon. 13. Obtaczamy w jajku i w bułce tartej, następnie smażymy na oleju. Smacznego
Prosto z Kotłałyżki kaszy manny 1 duża cebula 50g żółtego sera 6-7 szt. pieczarek 1 łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego 1 łyżka sosu sojowego sól i pieprz do smaku bułka tarta do obtoczenia 1 łyżka masła Przygotowanie: 1. Cebulę ścieramy na tarce o dużych oczkach. 2. Łączymy w misce: mięso, cebulę, kaszę mannę, jajka, przyprawy(...)powstałej masy formujemy owalne, płaskie kotlety. 4. Obtaczamy kotlety w bułce tartej i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 5. Kotlety pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200℃ (góra-dół) przez 1 godzinę. 6. W czasie, gdy kotlety się pieką, kroimy pieczarki na grube paski i smażymy na maśle. Pod koniec smażenia (gdy pieczarki
Prosto z Kotłasera mozzarella 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1/2 łyżeczki oregano 1/2 łyżeczki bazylii sól i pieprz 1 łyżeczka pesto 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego 2 łyżki masła 2 łyżki bułki tartej 2 jajka 1. Cebulę obrać. Pieczarki oczyścić, a papryki umyć i pozbawić gniazd nasiennych. 2. Pieczarki pokroić w plasterki, cebulę w piórka , a paprykę w paseczki. Wszystko podsmażyć(...)bazylią. 3. Szynkę pokroić w półcentymetrową kosteczkę. Makaron ugotować al'dente i ostudzić. Ser zetrzeć na tarce. 4. Formę żaroodporną wysmarować pozostałą łyżką masła i wysypać bułką tartą. Na dno naczynia wyłożyć makaron. Jajka roztrzepać z pesto i ziołami prowansalskimi, zalać nimi makaron. Na makaron wyłożyć 1/3 sera, następnie szynkę, oraz podsmażone i przestudzone warzywa i grzyby
Krylowa Kuchniafarsz: 2 kg kiszonej kapusty listek laurowy 3 ziarenka ziela angielskiego 1 kg pieczarek 2 łyżki masła 2 cebule sól i pieprz Na panierkę 8 jajek 500 g bułki tartej sól i pieprz Ponad to : olej do smażenia Naleśniki. Do wysokiej miski wlać mleko i jajka, chwilę miksować mikserem, następnie dodać gorącą wodę i znów miksować. Dodać olej oraz(...)wystudzonej kapusty dodać pieczarki i cebulę, doprawić solą i pieprzem. Farsz ma wyjść dość ostry. Na naleśniki nakładać farsz i dość ciasno zwijać. Panierować w roztrzepanych jajkach i bułce tartej. Smażyć na średnim ogniu na rozgrzanym oleju. Podać gorące z czerwonym barszczykiem. Smacznego
Krylowa Kuchniapszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 szk.l wody 1/2 szkl.oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2/3 szkl cukru esencja waniliowa szczypta soli Ponad to: 1 łyżeczka masła 1 łyżka bułki tartej Krem serowy: 250 g sera białego homogenizowanego (np.Pacynka) 250 g Palmy "Z murzynkiem" 1 szk.l cukru pudru 1 budyń śmietankowy 1/2 szkl. mleka 2 jaja Do dekoracji: brzoskwinie(...)dodając stopniowo pozostałe składniki. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pianę z białek delikatnie połączyć z resztą ciasta. Dno tortownicy wyłożyć papierem, boki posmarować masłem i obsypać bułką tartą, aby ciasto mogła się "wspinać " po bokach tortownicy. Piec w 180 st bez termoobiegu przez 45-50 min. Krem.Margarynę rozpuścić z cukrem pudrem i odstawić do ostygnięcia. Budyń
Krylowa Kuchniaznajomymi w większej ilości:) Kotlety (16 szt): 1 kg piersi z kurczaka 4 jajka 3 łyżki mleka 1 łyżeczka czosnku granulowanego pieprz, sól 1/2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka bułki tartej olej do smażenia Zalewa: 2 litry wody 1 i 1/2 szklanki octu 100 g koncentratu pomidorowego 6 ziaren ziela angielskiego 2 listki laurowe 1/2 łyżeczki pieprzu 4 średnie cebule(...)czosnkiem granulowanym, pieprzem i solą. Rozbić mięso przez folię spożywczą aby nie było dziur. Jajka roztrzepać z mlekiem. Mięso panierować w mące, potem w jajku i na końcu w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoto. Gotowe kotlety przełożyć na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Cebule pokroić w półplasterki. Wodę wlać do garnka, dodać ocet, koncentrat i przyprawy, zagotować. Kotlety
Krylowa Kuchnia