potomkiem imigrantów z Polski, których w Chicago jest dość sporo, jednak nigdy na tyle, żeby mogli w latach prohibicji założyć własną mafię :) Składniki: - jakieś parówki - musztarda typu Dijon - długa bułka - cebula - kiszony ogórek Wykonanie: Cebule kroimy w półplasterki i podsmażamy. Kiełbaski podsmażamy. Ogórka kroimy wzdłuż w paski. Przekrojoną wzdłuż bułkę smarujemy musztardą, kładziemy na nią parówkę, na to podsmażoną cebulę
Kryzysowa Książka Kucharskarównież podać z kaszą. Są proste w przygotowaniu, sycące i bardzo smaczne. składniki na 3 porcje 500 g mielonego mięsa 1 cebula 1 jajko 4 łyżki bułki tartej olej do smażenia szczypta gałki muszkatołowej czarny pieprz sól sos 3 szklanki bulionu ( może być z kostki ) 250 g śmietany 18% 2 łyżki mąki pszennej 1 pęczek koperku przepis(...)Cebulę drobno siekamy i rumienimy na rozgrzanym tłuszczu od czasu do czasu mieszając. Do miski wkładamy mielone mięso, dodajemy zrumienioną cebulkę, bułkę tartą i jajko, wszystko doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową, a następnie dłonią wyrabiamy jednolitą masę. Z masy mięsnej wilgotnymi dłońmi formujemy małe pulpeciki. Do garnka wlewamy gorący bulion i gotujemy w nim pulpety około 15 minut
Smakowite Daniapuszki kukurydzy · 2 łyżki mąki pszennej · 2 łyżki mąki ziemniaczanej · Bułka tarta · Olej do smażenia · 2 jajka · Czosnek(...)paprykę oraz kapustę i kukurydzę odlaną z zalewy. 5.. Doprawiamy papryką, solą, czosnkiem, wbijamy jajka i wsypujemy mąki, dokładnie mieszamy. 6. Robimy okrągłe kuleczki, panierujemy w bułce tartej. 7. Smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony. 8. Kotlety gotowe. 9. Smacznego
Kulinarna Chwilaherbaty, a także papier czy skorupki jaj. A potem… tylko patrz jak pięknie rosną twoje ogrodowe (lub działkowe) kwiaty 12. Niech nic się nie marnuje – suche bułki, to doskonała baza do bułki tartej, z dużej ilości owoców rób dżemy, nagotowałeś za dużo obiadu – zastanów się czy nie można go włożyć do słoików i zawekować. 13. Koleżanka podpowiada
Słodkie okruszkimarmolady – u mnie z mirabelek z nalewki, polewa : 1 jajko, 1 żółtko, 70 g cukru pudru, cukier waniliowy, 70 g stopionego masła, 50 g mielonych migdałów, 30 g tartej bułki, sok z 1/2 cytryny, Ciasto : m ąkę, pokrojone masło, żółtka, cukier, skórkę cytrynową włożyć do miksera, szybko zmiksować. Przełożyć na blat lub do miski – zlepić ciasto w kulę, zawinąć(...)piec około 20 minut. Polewa: jajko, żółtko, cukier i cukier waniliowy utrzeć na pulchną masę. Dodać sok z cytryny i dalej ucierać. Wlać stopione masło i wymieszać. Dodać migdały, bułkę tartą i wymieszać. Upieczone ciasto posmarować marmoladą, ułożyć bakalie. Na bakalie wylać polewę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na około 30 minut
królestwo garówopcjonalnie 1 łyżka posiekanego koperku Farsz: 300g wieprzowego mięsa mielonego 100g pieczarek 1 cebula 1 ząbek czosnku Przyprawy: sól, pieprz, słodka i ostra papryka Panierka: 1 jajko 1 szklanka bułki tartej Dodatkowo: olej do smażenia *** Ziemniaki obieramy, gotujemy do miękkości i dusimy lub przepuszczam przez praskę. Odkładamy do przestudzenia *** *** Do ziemniaków dodajemy jajko, mąkę i przyprawy(...)masy mięsnej formujemy płaskie placki. Na środek nakładamy kopiastą łyżkę farszu *** *** Masę ziemniaczaną dokładnie sklejamy i formujemy płaskie kotleciki. Krokiety obtaczamy kolejno najpierw w roztrzepanym jajku, a następnie w bułce tartej *** *** Smażymy na mocno rozgrzanym oleju na rumiano z każdej strony *** *** Podajemy na ciepło *** *** SMACZNEGO *** POLECAM RÓWNIEŻ: PRZEPISY NA SZYBKIE, TANIE I ŁATWE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE
Blog z Apetytemjuż kilka razy i zawsze świetnie smakują. 5-6 plastrów schabu 1 duża marchewka 1 duży por 1 mały ząbek czosnku 3 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18% 1 jajko bułka tarta sól, pieprz olej do smażenia Umyte, osuszone ręcznikiem papierowym mięso delikatnie rozbijamy. Oprószamy z obu stron solą oraz pieprzem. Obraną marchewkę trzemy na dużych oczkach tarki. Oczyszczonego pora kroimy(...)palnika. Dodajemy kwaśną śmietanę. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Mieszamy. Odstawiamy do przestudzenia. Farsz marchewkowo-porowy wykładamy na plastry mięsa. Zwijamy w roladki. Panierujemy w jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron do zezłocenia (ja roladki smażyłam na średnim ogniu pod przykryciem, ale obsmażone roladki można również dopiec w piekarniku
Smaki Na TalerzuKrzysio :-) Tymczasem polecam moją wersję w/w dania czyli " warszawskie pożądanie". składniki: 1,2 kg ziemniaków 1 cebula 2 jajka 50 g mąki 60 g tartej bułki olej do smażenia natka pietruszki sól, pieprz Sos pieczarkowy: ok. 300 g pieczarek cebula marchewka 2 łyżki gęstej śmietany łyżka sosu sojowego 1 łyżka musztardy Dijon sok z 1 cytryny(...)mundurkach. Po wystudzeniu obrać ze skórki, zmielić przez praskę. Dodać jajka, zeszkloną wcześniej cebulę, mąkę, sól, pieprz. Dokładnie wymieszać. Mokrą dłonią wyrabiać kulki, spłaszczyć w dłoni, obtoczyć w bułce i smażyć na mocno rozgrzanej patelni. Cebulę zeszklić, dodać oczyszczone i pokrojone w paski pieczarki oraz bardzo cienkie plasterki marchewki. Zalać szklanką wodny, doprawić solą i pieprzem. Dusić pod przykryciem
pieprzny smaczekwłóż do osobnej przegródki. ➤W tym przepisie sprawdzi się zarówno świeże jak i czerstwe pieczywo. Bezglutenowa alternatywa: Zamiast Chleba Tradycyjnego Pszenno-Żytniego BIO możesz w tym przepisie wykorzystać Bezglutenową Bułkę Wyborową Putka . 4. Sycąca kanapka z pastą z twarogu i wędzonej makreli Składniki / na 2 porcje: 1/2 niedużej wędzonej makreli ważącej 250 g 100 g twarogu półtłustego(...)rzodkiewki, ogórka oraz kiełkami. ➤Pastę przygotuj dzień wcześniej wieczorem, a rano tylko złóż kanapkę. Bezglutenowa alternatywa: Zamiast Bajgli Rustiko możesz w tym przepisie wykorzystać Bezglutenową Bułkę z Ziarnami Putka . 5. Sałatka do pracy z grillowanym kurczakiem Składniki / na 2 porcje: 1 pojedyncza pierś z kurczaka 1 sałata rzymska baby 100 g pomidorków koktajlowych ½ ogórka krótkiego
Chilli Czosnek i Oliwaśmietanka 30%), cukier waniliowy, 200 g mąki pszennej (1 szklanka), 200 g mąki ziemniaczanej (niepełna szklanka), 1 łyżka kakao (u mnie czarne kakao), tłuszcz do wysmarowania formy do pieczenia, bułka tarta do wysypania formy, Utrzeć masło na pulchną masę. Dalej ucierając dodawać na przemian, trochę cukru i po jednym żółtku, oraz cukier waniliowy. Ucierać do uzyskania pulchnej masy. Następnie dalej(...)ucierając dodawać obie mąki. Wlać mleko lub śmietanę. Ubić pianę z białek. Delikatnie wymieszać pianę z ciastem. Połowę ciasta przełożyć do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Drugą część masy wymieszać z kakaem. Wyłożyć masę z kakaem na jasną masę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na około 40 minut (gdy babka będzie upieczona, patyczek włożony do ciasta
królestwo garówBułki pełnoziarniste są pożywne i odżywcze. Jedna taka buła nasyci niejednego głodomora, dlatego warto je sobie upiec, tym bardziej że dużo pracy z nimi nie ma a smakują wybornie. Można do posypania na wierzchu użyć ulubionych ziaren, ja posypałam pestkami dyni bo je uwielbiam. Bułki śniadaniowe z dynią. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieczerwona · Kuleczki mozzarelli · Szczypiorek · Jajko · Bułka tarta do panierki · Olej do smażenia · Sól · Pieprz Sposób przygotowania(...)Następnie dwa paseczki papryki i po dwie kuleczki sera mozzarelli. 4. Na koniec posypujemy posiekanym drobno szczypiorkiem i zwijamy robiąc roladki. 5. Panierujemy w roztrzepanym jajku oraz bułce tartej i smażymy na rozgrzanym Oleju. 6. Roladki gotowe. 7. Smacznego
Kulinarna ChwilaBardzo lubimy takie połączenia, więc co jakiś czas robimy takie sałatki na późną kolację. Składniki: 500 g filetów z udka kurczaka 4 łyżki mąki kukurydzianej 2 jajka 4 łyżki bułki tartej 1 łyżka białego sezamu 1 łyżka czarnego sezamu 100 ml sosu teriyaki 250 g truskawek 100 g pomidorków koktajlowych 1 awokado 150 g sera pleśniowego 2 sałaty rzymskiej(...)Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Filety z kurczaka oczyszczamy, marynujemy przez godzinę w sosie. Panierujemy w mące, jajku i bułce tartej wymieszanej z sezamem. Smażymy na rumiano. Zawijamy w folię aluminiową. Truskawki kroimy, podobnie awokado, pomidorki, ser i czerwoną cebulę. Sałatę rwiemy. Układamy na talerze razem z filetami. Polewamy oliwą
R'n'G Kitchen