składniki: 4 pojedyńcze piersi z kurczaka ( moje miały po 300 g) 400 g mięsa mielonego z indyka, u mnie zmielony udziec 150 g szpinaku, u mnie mrożony pół bułki kajzerki namoczonej w mleku sól,pieprz Szpinak wrzucić na patelnię i odparować nadmiar wody. Do mięsa mielonego dodać odciśniętą bułkę namoczoną wcześniej w mleku oraz szpinak. Masę dobrze wyrobić
Monia miesza i gotujebardzo lubię wszelakie pulpety. Zapraszam na szybki, lekki obiad Składniki: 500 g mięsa mielonego z indyka 2 średnie marchewki 2 duże pieczarki pół pęczka koperku jajko 2 łyżki bułki tartej sól, pieprz, szczypta mielonej papryki słodkiej, pieprz ziołowy 750 ml bulionu łyżka mąki łyżka kwaśnej śmietany natka pietruszki do podania Wykonanie: Marchewkę obrać, zetrzeć na tarce na małych oczkach, koperek(...)drobno posiekać, pieczarki zetrzeć na tarce o małych oczkach. Wymieszać mięso, marchewkę, pieczarki, koperek, jajko, bułkę tartą i łyżkę zimnej wody. Doprawić i lepić kulki. Na gotujący się bulion wrzucić pulpety. Gotować 20 minut. Zwiększyć ogień. Mąkę rozrobić w małej ilości zimnej wody, wlać do bulionu cały czas mieszając, gdy sos się zagęści posypać lekko solą śmietanę i dodać
dom-agi.plłyżka oleju - 1 cebula - 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego (w wersji wegetariańskiej może być 1 jajko) - 2 łyżki mąki - sól, pieprz - mały pęczek natki pietruszki - kilka łyżek bułki tartej - olej (do smażenia) Sos z ogórków kiszonych - 60 g margaryny - 60 g mąki - 125 ml wody - 3-4 łyżki mleka sojowego - 200 g ogórków kiszonych - 175 ml wody(...)ogniu. Ogórki kiszone ścieramy na grubych oczkach tarki i dodajemy do sosu. Gotujemy na wolnym ogniu przez kolejne kilka minut. 6) Z ziemniaczanej masy formujemy kotleciki, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju, po 2-3 minuty z każdej strony. 7) Ziemniaczane kotleciki podajemy na sosie z ogórków kiszonych
Roślinożerni urlopowiczeMyślę, że pieczone będą równie porywające. Smażyłem zarówno panierowane, jak i bez panierki. Jak dla mnie nie ma to większego znaczenia, smakowały niemalże identycznie. Lepiej użyć płatków owsianych czy bułki tartej? U mnie były to płatki owsiane błyskawiczne, takie więc polecam przede wszystkim. Jeśli jednak chcesz użyć bułki tartej, to sprawdzi się praktycznie tak samo dobrze! Przy okazji, jeśli lubisz
Blendmanpodać, zawsze smakuje tak samo wyśmienicie. 6 jajek 300 g sera gouda, startego na tarce 6 łyżek majonezu kieleckiego ok. 600 g mięsa mielonego 2 jajka do farszu bułka tarta sól, pieprz Dodatkowo: 5-6 jajek ugotowanych na twardo Jajka ubijamy na jasną pianę. Dodajemy drobno starty ser żółty oraz majonez, mieszamy. Wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę(...)wyposażenia piekarnika. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190-200 stopni na około 15 minut. Mięso mielone umieszczamy w misce. Dodajemy 2 jajka, około 2 łyżki bułki tartej oraz przyprawy. Dokładnie wyrabiamy. Upieczone i lekko przestudzone ciasto serowe umieszczamy na blacie papierem do góry. Ostrożnie go zdejmujemy. Nakładamy farsz mięsny. Wzdłuż dłuższego boku układamy ugotowane na twardo jajka. Zwijamy roladę
Smaki Na TalerzuPrzepyszna, urokliwa i prosta sałatka z kabanosem. Myślę, że w prostocie tkwi siła i właśnie ta sałatka z kilku podstawowych składników jest tak bardzo smaczna. Podana we własnoręcznie upieczonej bułce prezentuje się znakomicie. Przepis na bułki znajdziesz tutaj: Bułeczki drożdżowe z kukurydzą Chrupiące krokiety ziemniaczane to doskonały zamiennik zwykłych ziemniaków. I choć ziemniaki z szybkowara kocham miłością niezmienną, to takie
MamaOskarkaoleju 80 g wody Dodatkowo; 4-5 łyżek golden syropu Skworcu Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać. Konsystencja ma być na tyle gęsta aby nie rozpływała się po bułkach i aby można ją było wycisnąć z rękawa cukierniczego. Na każdą bułeczkę wyciskamy pastę tworząc krzyż, od razu bułki wkładamy do pieca. Pieczemy około 15-20 min w temp
Radość kipiąca uśmiechem.drobiowego lub bulionu – 4 ząbki czosnku – 2 łyżki majeranku – 2 łyżki lubczyku – 1 łyżka suszonej cebuli – 1 łyżka świeżo mielonego pieprzu – 1 łyżka bułki tartej – 3/4 – 1 łyżeczka soli Dodatkowo: 2 łyżki masła lub innego tłuszczu 12 jaj gotujemy na twardo w osolonej wodzie. W misce umieszczamy mielone mięso, 2 jajka, przeciśnięty(...)przez praskę czosnek i przyprawy. Całość wyrabiamy i dodajemy bułkę tartą. Dalej wyrabiamy, dolewając porcjami wywar lub bulion. Jajka obieramy i odcinamy „piętki” tak, aby widoczne było żółtko. Błyszczącą stronę folii aluminiowej (rozwiniętej na dość sporą długość) natłuszczamy masłem i wykładamy na nią mięso, formując prostokątny placek. Na nim układamy jajka tak, aby żółtko przylegało do żółtka. Następnie
Be Fit Be Strongwanilia, 3 jajka, 400 g mąki pszennej, 60 g jogurtu (u mnie jogurt grecki), 200 g sera białego półtłustego, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, masło do wysmarowania formy, bułka tarta do wysypania formy, Ser zemleć. Masło utrzeć „na śmietanę”. Dodać ser i dalej ucierać. Do masy dodawać stopniowo żółtka i cukier oraz cukier waniliowy. Następnie dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem(...)pieczenia i jogurt. Białka ubić na sztywną pianę. Delikatnie, ale dokładnie wymieszać masę z pianą. Masę przełożyć do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni około 40 - 50 minut
królestwo garówudka, mogą być piersi, najlepiej mieszanka mięsa białego i ciemnego – może być z rosołu) 2 marchewki ugotowane 1 pietruszka ugotowana 3 ziemniaki ugotowane 1 cebula 1 jajko 5 łyżek bułki tartej gałka muszkatołowa 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka oregano chili, sól, pieprz Jak zrobić pasztet drobiowy: Zaczynamy od miksowania. Najpierw przez maszynkę do mielenia mięsa mielimy mięso drobiowe. Następnie mielimy(...)również gotowane warzywa: marchew, pietruszkę, ziemniaki, cebulę. Potem do zmiksowanych składników dodajemy bułkę tartą, przyprawy – mieszamy wszystko. Następnie sprawdzamy smak i doprawiamy. Potem dodajemy jajko, mieszamy. W kolejnym kroku wyrabiamy wszystko i przekładamy do blachy keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy godzinę w 180st. Finalnie pasztet kroimy po całkowitym ostygnięciu ( następnego dnia po spędzonej nocy w lodówce jeszcze lepiej się
Dorota Smakujeproszku do pieczenia 1 łyżeczki kurkumy 2 cytryn, a raczej otartej z nich skórki mąki jaglanej lub zmielonej kaszy jaglanej do przygotowania formy na babkę (można też użyć bezglutenowej bułki tartej) i oczywiście formy na babkę Wykonanie krok po kroku: 1. Formę na babkę (łącznie z kominem) dokładnie smarujemy masłem lub margaryną i posypujemy mąką jaglaną lub bezglutenową bułką tartą
Okiem Blondynki by McBlondizwarty. Po tym czasie można odwinąć go z gazy i przełożyć do szczelnego pojemnika. Oczywiście, o ile powstrzymacie się przed jego natychmiastowym zjedzeniem. Zobacz też inne przepisy na śniadania : Bułki bez drożdży Grzanki z kozim serem Pasta jajeczna z pieczarkami Wiejski chleb bez wyrabiania Tosty z awokado i jajkiem Bajgle z pstrągiem Zobacz też najnowsze przepisy : Serek z jogurtów Bułki
okolicepalnika.plcukru 20 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży suchych 125 ml letniego mleka 2 jajka, dokładnie rozbełtane 100 g miękkiego masła szczypta soli tłuszcz i mąka krupczatka lub bułka tarta do posmarowania i oprószenia formy Poncz do babki ponczowej Savarin 125 ml wody 125 ml soku z pomarańczy 120 g cukru 1 łyżka soku z cytryny 120 ml rumu(...)ciepłe miejsce do podwojenia objętości. W zależności od temperatury otoczenia może do zająć od 75 minut do ponad 2 godzin. 4. Formę smaruję masłem i obsypuję mąką lub bułką tartą. Przekładam ciasto, powinno wypełnić formę mniej więcej do połowy, i odstawiam na około 40 minut do wyrośnięcia. 5. Piekarnik nagrzewam do 170 - 180 stopni, grzałka góra - dół. Wstawiam ciasto
Cztery Fajerymlecznej (lub pół na pół) + kilka łyżek mleka 5-6 łyżek cukru pudru + 1 łyżeczka słodkiej śmietanki Dodatkowo: 1 łyżka masła (lub margaryny) do wysmarowania formy 2-3 łyżki bułki tartej do wysypania formy *** W misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia *** *** W drugiej misce umieszczamy maślankę, cukier, jajka, sok i skórkę z cytryny *** *** Całość miksujemy(...)proszkiem i całość mieszamy szybko łyżką, tylko do momentu połączenia się składników (ważne aby nie mieszać zbyt długo!) *** *** Ciasto przekładamy do foremki na babkę wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą *** *** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180’C i pieczemy przez około 50-60 minut – do suchego patyczka *** *** Po upieczeniu babkę wyjmujemy z formy i odkładamy do całkowitego
Blog z ApetytemChociaż z dodatkami będą równie pyszne. Nadają się także do podania z zupą. Składniki (4 porcje) -2 puszki ciecierzycy -2 marchewki -1 korzeń pietruszki -1 jajko -kilka łyżek bułki tartej -1/2 cebuli -2 łyżki oleju -200 ml passaty pomidorowej -1 ząbek czosnku -bazylia -słodka papryka -sól, pieprz Przygotowanie Marchew i pietruszkę obrać, ugotować do miękkości. Cebulę posiekać(...)zeszklić na 1 łyżce oleju. Cieciorkę odsączyć z zalewy i przepłukać. Natkę pietruszki drobno posiekać. Tak przygotowane składniki zemlec w maszynce do mielenia mięsa. Dodać jajko i bułkę tartą. Doprawić solą i pieprzem. Wyrobić masę. W garnku zagotować osoloną wodę (można także użyć bulionu warzywnego lub zupy). Z ciecierzycowej masy formować kulki mniej więcej wielkości orzecha włoskiego. Kłaść na wrzątek
Zielona Kuchnia