pierogi z mięsem dzika Farsz z mięsa dzika: 300 g mięsa dzika na gulasz 5 g suszonych grzybów 2 średnie cebule 125 ml czerwonego wytrawnego wina 2 łyżki bułki tartej 1 jajko 4 łyżki smalcu 1 liść laurowy 2 ziarenka jałowca 2 ziarenka ziela angielskiego sól, pieprz do smaku Ciasto na pierogi: 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżka oliwy(...)minut. Nie należy całkowicie zredukować sosu, nada on wilgoci farszowi. Odstawić do wystygnięcia, po czym usunąć przyprawy i dwukrotnie zemleć w maszynce do mielenia mięsa. Do mięsnej masy wsypać bułkę tartą, wbić jajko, wyrobić masę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Ciasto na pierogi: Na stolnicę wysypać szklankę mąki, dodać oliwę oraz sól, podlać ciepłą wodą. Zagnieść sprężyste ciasto, jeśli
niecodziennikparyangielskiego 4 liście laurowe 20 ziarenek kolorowego pieprzu 3 łyżeczki majeranku 1 czubata łyżeczka gałki muszkatołowej 1 / 2 łyżeczki imbiru sól, pieprz do smaku Dodatkowo: margaryna do wysmarowania keksówki bułka tarta do posypania keksówki (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Mięso jelenia opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, usunąć błony, pokroić na mniejsze kawałki. Marchewkę, pietruszkę, seler obrać, umyć. Cebule obrać. Warzywa włożyć(...)jajka, brendy, majeranek, gałkę muszkatołową oraz imbir, wyrobić jednolitą, gładką masę. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem, na koniec wmieszać pozostałą część świeżej żurawiny. Dwie keksówki wysmarować margaryną, posypać bułką tartą i nałożyć do nich mięsną masę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 o C , piec z termoobiegiem ok. 60 minut . Pasztet z jelenia wyjąć z piekarnika, pozostawić do wystygnięcia
niecodziennikparyłyżeczki proszku do pieczenia kilka kropelek aromatu pomarańczowego lub cytrynowego Polewa z białej czekolady: 50 g białej czekolady 50 ml śmietany kremówki 30% Dodatkowo: margaryna do natłuszczenia formy bułka tarta do wysypania formy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Jajka ubijać przez 5-10 minut z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą, białą masę. Miksując na niższych obrotach, powoli wlewać olej, następnie(...)koniec aromat. Wsypać połowę przesianej mąki z proszkiem do pieczenia, krótko zmiksować lub wymieszać drewnianą łyżką, wsypać pozostałą mąkę, ponownie wymieszać. Formę do babki lub keksówkę wysmarować margaryną, obsypać bułką tartą, wylać jogurtowe ciasto, wyrównać jego powierzchnię. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 o C , piec z termoobiegiem 55 minut . Po upieczeniu babkę jogurtową wyłożyć na kratkę do studzenia ciasta
niecodziennikparyopakowanie cukru wanilinowego 4 łyżki mleka 1 1 / 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 1 / 2 łyżki kakao 1 szczypta soli Dodatkowo: masło lub margaryna do natłuszczenia formy bułka tarta (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Białka oddzielić od żółtek. Masło z cukrem i cukrem wanilinowym ucierać 10-15 minut na puszystą, białą masę. Miksując na niskich obrotach, dodawać po jednym żółtku(...)łyżce przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Delikatnie wmieszać je drewnianą łyżką lub szpatułką do ciasta. Formę do babki natłuścić i oprószyć bułką tartą. Wyłożyć połowę ciasta, do reszty wmieszać przesiane kakao, przełożyć je do formy, całość lekko przemieszać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 o C , piec z termoobiegiem 60 minut
niecodziennikparyskórka starta z cytryny 30 g rodzynek 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 30 g płatków migdałowych 1 łyżka wódki 1 szczypta soli Dodatkowo: margaryna do natłuszczenia formy bułka tarta (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, aż staną się płynne. Wlać mleko podgrzane do ok. 30 o C, wsypać 2 czubate łyżki mąki. Rozmieszać, przykryć ściereczką, pozostawić(...)zostanie wchłonięte przez ciasto. Na koniec wgnieść rodzynki, kandyzowaną skórkę oraz płatki migdałowe. Przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na 60-90 minut. Formę do babki natłuścić margaryną, obsypać bułką tartą. Drożdżowe ciasto wyłożyć na blat oprószony mąką, krótko zagnieść, włożyć do formy. Przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na 30-40 minut. Wyrośniętą babkę wstawić do piekarnika nagrzanego
niecodziennikparytemperaturze pokojowej) 1 1 / 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szczypta soli Dodatkowo: 1 słoiczek dżemu np. śliwkowego, z czarnej porzeczki lub owoców leśnych margaryna do natłuszczenia formy bułka tarta (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Masło roztopić w mikrofalówce lub w garnku na małym ogniu, odstawić do przestygnięcia. Formę do babki wysmarować margaryną i obsypać bułką tartą. W dużej misie miksera
niecodziennikparyklopsy na obiad w kokosowym sosie Klopsy z mięsa mielonego: 500 g mięsa mielonego 3 cm świeżego imbiru 2 jajka 1 / 4 łyżeczki kolendry w ziarenkach 1 łyżka bułki tartej sól, pieprz do smaku Kokosowy sos: 1 puszka mleka kokosowego (400 g) 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 1 / 2 limonki 1 łyżeczka trawy cytrynowej suszonej 1 / 2 łyżeczki kolendry(...)cukier do smaku Dodatkowo: olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Klopsy z mięsa mielonego: Imbir obrać, drobno posiekać. Kolendrę pognieść w moździerzu. Mięso mielone włożyć do miski, wsypać bułkę tartą, posiekany imbir, kolendrę, wbić dwa jajka. Wyrabiać, aż składniki się połączą, doprawić solą i pieprzem. Z mięsnej masy formować małe kulki. Na patelni rozgrzać olej, włożyć klopsiki, usmażyć
niecodziennikparyszklanki oleju 1 1 / 2 szklanki mąki pszennej 1 1 / 2 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: cukier puder do oprószenia ciasta margaryna do natłuszczenia formy bułka tarta do obsypania formy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Z rabarbaru odciąć oba końce łodyg, obrać i pokroić na 3-4 cm kawałki. Jajka wbić do miski do ubijania, wsypać cukier i cukier wanilinowy, ubijać(...)olej. Następnie w trzech turach wsypywać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, każdorazowo krótko i na niskich obrotach wmiksować partię mąki. Formę lub tortownicę (26 cm) natłuścić margaryną, obsypać bułką tartą, wlać ciasto, na jego powierzchni poukładać kawałki rabarbaru. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 o C , piec z termoobiegiem 50 minut – do suchego patyczka. Ciasto ucierane z rabarbarem
niecodziennikparywielkości L) 150 ml mleka 150 g orzechów włoskich 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 / 2 płaskiej łyżeczki sody 1 łyżka rumu (opcjonalnie) Dodatkowo: margaryna do wysmarowania formy bułka tarta do wysypania formy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Masło w temperaturze pokojowej utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym na białą masę. Ucierając dalej na niskich obrotach, dodawać po jednym jajku(...)połączenia się składników. Banany obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Do ciasta dodać banany, rum oraz posiekane z grubsza orzechy włoskie, wymieszać. Keksówkę ( 10/30 cm ) natłuścić margaryną, posypać bułką tartą, przelać ciasto i wyrównać jego powierzchnię. Wstawić do piekarnik nagrzanego do 180 o C , piec z termoobiegiem 60-65 minut – do suchego patyczka. Chlebek bananowy z orzechami wyjąć
niecodziennikparyłyżka mąki ziemniaczanej 1 jajko szczypta soli Nadzienie ze śliwek: 500 g śliwek węgierek 1 łyżka brązowego cukru 1 / 2 łyżeczki cynamonu Posypka: 40 g masła 50 g bułki tartej 1 / 4 łyżeczki cynamonu 2 łyżki brązowego cukru (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Nadzienie ze śliwek: Śliwki umyć, naciąć w poprzek, wyjąć pestkę, przełożyć do miski. Dodać brązowy cukier oraz cynamon(...)wymieszać. Posypka: Na patelni rozpuścić masło, wsypać bułkę tartą, smażyć na małym ogniu do jej zrumienienia się. Dodać brązowy cukier oraz cynamon, wymieszać i odstawić z ognia. Ciasto na serowe knedle: Obrane ziemniaki ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić. Dokładnie pognieść tłuczkiem do ziemniaków lub przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Do jeszcze ciepłych wkruszyć biały ser, dodać masło, mąki, jajko
niecodziennikparycebula 1 ząbek czosnku czubek noża chili czubek noża kurkumy czubek noża imbiru w proszku 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 / 2 łyżeczki kolendry w ziarenkach 1 jajko 3 łyżki bułki tartej Sos orientalny: 1 puszka (400 ml) mleka kokosowego 2 ząbki czosnku 1 mała cebula 1 łyżeczka suszonej trawy cytrynowej 1 łyżeczka kolendry w ziarenkach 1 łyżeczka kuminu 1 łyżeczka(...)mięsem zmielić także cebulę i czosnek. Mielone udka kaczki doprawić chili, słodką papryką, kurkumą, imbirem, rozgniecioną w moździerzu kolendrą oraz Vegetą Natur. Dobrze wymieszać, następnie wbić jajko, wsypać bułkę tartą i ponownie wyrobić masę. Formować kulki wielkości orzecha włoskiego, odkładać je na dużą blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 200 o C ( z termoobiegiem ), wsunąć blachę
niecodziennikparyszklanki drobnego cukru 1 / 2 szklanki roztopionego masła (czyli ok. 120 g masła) 1 łyżeczka proszku do pieczenia kilka kropli aromatu migdałowego Dodatkowo: margaryna do wysmarowania formy bułka tarta do posypania formy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, pod koniec dodawać po łyżce cukier. Miksując na najniższych obrotach, powoli wlewać roztopione i przestudzone masło oraz(...)wlać aromat migdałowy. Mak wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia, partiami wsypywać i delikatnie wmieszać do ubitych białek. Dno i boki keksówki ( 10/30 cm ) natłuścić margaryną, posypać bułką tartą, jej nadmiar wysypać. Wlać makowe ciasto, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 o C ( z termoobiegiem ), piec 60 minut – do suchego patyczka. W połowie czasu, gdy ciasto się już
niecodziennikparyszklanki cukru 200 g masła 1 łyżka ekstraktu waniliowego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 łyżki kakao 1 szczypta soli Dodatkowo: margaryna do wysmarowania formy bułka tarta do posypania formy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Masło powoli rozpuścić na małym ogniu, przestudzić. Białka przelać do dużego naczynia, w którym będą ubijane. Dodać szczyptę soli i rozpocząć ubijanie. Gdy białka(...)przesianą z proszkiem do pieczenia, najlepiej zrobić to w 3-4 turach, starając się jak najmniej mieszać, aby nie zniszczyć napowietrzenia piany. Formę na babkę wysmarować margaryną i obsypać bułką tartą. 3 / 4 przygotowanego ciasta wylać do formy, resztę połączyć z kakao i wylać na białe ciasto. W cieście zanurzać widelec lub nóż i delikatnie poruszać wzdłuż formy, aby powstały
niecodziennikparypieczenia 2 żółtka 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki śmietany 18 % Warstwa jabłek: 3 kg jabłek (najlepiej szara reneta) 2-3 łyżki cukru pudru 1 łyżka cynamonu Dodatkowo: bułka tarta do posypania ciasta (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Kruche ciasto: Na blat wsypać oba rodzaje mąki oraz proszek do pieczenia i cukier. Wrzucić pokrojone na małe kawałki zimne masło i posiekać(...)najlepiej użyć do tego robota kuchennego z założoną tarczą do krojenia w cienkie plasterki. Dodać do nich cukier puder oraz cynamon, delikatnie wymieszać. Wykonanie Na podpieczone ciasto rozsypać równomiernie bułkę tartą, która wchłonie sok z renklod. Wyłożyć plasterki jabłek, układając je poziomo, lekko docisnąć. Na koniec zetrzeć na tarce o grubych oczkach zamrożoną część ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego
niecodziennikparysosu: 15 g suszonych borowików 3 średnie cebule olej do smażenia Gołąbki bez zawijania: 200 g ryżu 500 g kapusty pekińskiej 500 g mięsa mielonego z indyka 3 łyżki bułki tartej 2 jajka sól, pieprz do smaku mąka do obtoczenia gołąbków olej do smażenia Sos grzybowy: 500 g pieczarek 750 ml rosołu 1 czubata łyżeczka mąki pszennej 3 ziarenka ziela(...)Posypać łyżeczką soli, przemieszać, odstawić na 30 minut, aby zmiękła. Do miski wsypać 1 / 3 podsmażonych grzybów oraz cebuli, ryż oraz odciśniętą kapustę pekińską, dodać mięso mielone, jajka i bułkę tartą, wyrobić masę. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. W dłoni formować podłużne kotleciki, obtoczyć każdy w mące. Na patelni rozgrzać olej, smażyć z każdej strony na złoty kolor
niecodziennikpary