rodzinne interesy. Pamiętam jak dziś białe przyczepy kempingowe stojące na ulicach i bazarach. W tych budkach, przez małe okienka, sprzedawano na przykład inspirowane “zgniłym Zachodem” hot-dogi. Bułki, w oczekiwaniu na klientów, nadziane były na rozgrzane rdzenie, a w powstały w ten sposób otwór wsuwano parówkę. Królował tam także nasz rodzimy, nadwiślański produkt – zapiekanki. Na przekrojone w poprzek(...)bagietki lub długie bułki kładziono farsz z pieczarek, czasem z dodatkiem cebuli, oraz tarty ser. Całość zapiekano w podgrzewaczu i polewano na wierzchu cienkim strumieniem ketchupu. Zapiekanka stała się jednym z symboli PRL-u. W latach 90-tych pod warszawskim Pałacem Kultury, od strony pętli nocnych autobusów, stanęły stylizowane na PRL-owskie przyczepy, w których sprzedawano zapiekanki. Nocą tłoczyli się
smakowitehistorie.comłyżki mąki pszennej · Sól · Papryka ostra · Bułka tarta do panierki olej do smażenia · Vegeta Natur do mięsa mielonego Zobacz Tutaj Sposób przygotowania: 1. Mięso bardzo drobno kroimy, wbijamy jajko, dodajemy odlany z zalewy groszek(...)oraz papryką , łączymy z majonezem oraz drobno pokrojoną papryką czerwoną 3. Wsypujemy mąkę, Vegetę Natur Zobacz Tutaj i dokładnie mieszamy 4. Robimy okrągłe kotleciki, panierujemy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony 5. Kotlety gotowe 6. Smacznego #durszlakXvegetanatur#vegetanatur#inspirowanenatura #durszlakXvegetanatur#vegetanatur#inspirowanenatura
Kulinarna ChwilaSkładniki na ciasto: 50 g drożdży 30 g cukru trzcinowego 540 g mąki 200 ml mleka 2 jajka 1 żółtko 75 ml oleju masło i bułka tarta do formy Masa budyniowa: 2 budynie o smaku czekoladowym 3 szklanki mleka jeżeli budyń nie jest słodzony to dodatkowo 0,5 szklanki cukru trzcinowego 100 g rodzynek Drożdże pokrusz i utrzyj z łyżką(...)rondelka. Mieszaj energicznym ruchem ok 1 minuty na ogniu, następnie ściągnij z kuchenki cały czas mieszając. Masę budyniową odstaw do ostygnięcia. Formę do baby posmaruj masłem i oprósz bułką tartą Ciasto podziel na 3 części, każdą rozwałkuj na owalny placek, posmaruj masą budyniową i posyp rodzinkami i migdałami, zwiń w roladę, roladkę potnij na kawałki ok 3 cm i układaj
Kocham Czekoladęmisce przykrytej ściereczka kuchenną ciastem na ok. 1 godz. do wyrośnięcia. Formę keksową o wymiarach 30x10x8cm wysmarować masłem i obsypać kaszą manną – kasza manna jest tu lepsza niż bułka tarta, zrobi się z niej chrupiąca skórka i nie ma tendencji do przypalania się, w przeciwieństwie do bułki. Wyrośnięte ciasto chlebowe krótko zagnieść, w celu odgazowania. Rozciągnąć w rękach
Kocham Czekoladęzapiekane z sosem pieczarkowym: 500 g wieprzowego mięsa mielonego 1 kajzerka 1 jajko 1/2 niedużej cebuli 2 ząbki czosnku sól, pieprz, majeranek, ostra papryka w proszku olej do smażenia bułka tarta do obtoczenia Sos pieczarkowy: 1/2 kg pieczarek 200 ml śmietanki 30% 1 cebula 1/2 szklanki bulionu lub wody sól, pieprz 3 łyżki oleju rzepakowego 20 dag startego żółtego sera(...)przez praskę czosnek. Doprawić solą, pieprzem, majerankiem, ostrą papryką. Dodać odciśniętą kajzerkę i ręką wyrobić na jednolitą masę. Z przygotowanej masy zwilżonymi dłońmi formować nieduże klopsy. Obtoczyć je w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej rzepakowy. Przełożyć przygotowane klopsy mielone i zrumienić je z obu stron (nie musimy zbyt długo ich smażyć, ponieważ będą jeszcze zapiekane). Następnie przełożyć do naczynia
Danka PichciOpakowanie ciasta filo, 700 g pieczarek, 2 cebule, 4 jajka, 1 łyżka bułki tartej, sól, pieprz, 200 g masła, Pieczarki obrać, pokroić w grube plasterki. Cebule pokroić w półplasterki. Cebulę poddusić na maśle, następnie dodać pieczarki i razem chwilę przesmażyć. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Odstawić do ostudzenia. Jajka ubić. Wymieszać z bułką tartą i pieczarkami. Pozostałe masło rozpuścić
królestwo garówdanie nas zachwyciło. Smak ryby jest niepowtarzalny. Karince dziękujemy za przepis. Składniki: -świeży filet z ryby ( np. polędwica z dorsza - ok. 35 dkg ) -7,5 dkg bułki tartej -5 dkg masła -5 dkg żółtego sera ( najlepiej cheddar ) -4 łyżki posiekanej natki pietruszki -łyżka posiekanego koperku -ząbek czosnku -sól, pieprz Rybę dzielimy na części. Przyprawiamy solą i pieprzem(...)drobnych oczkach ścieramy ser. Pietruszkę, koper i czosnek kroimy na drobno. Mieszamy bułkę tartą,ser, koperek, pietruszkę i czosnek. Dolewamy stopione i przestudzone masło i mieszamy. Jeśli panierka jest zbyt sucha dolewamy odrobinę oleju. Papier do pieczenia zgniatamy w kulkę, zwilżamy wodą, prostujemy i wykładamy nim blaszkę. Na papier wykładamy rybę. Na rybę wykładamy panierkę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego
Maminek kulinarnyCalories 450 kcal Ingredients 6-7 sztuk czerwonej papryki 1,3 kg mięsa mielonego 3 sztuki jaj 160 gramów żółtego sera drobno pokrojonego lub startego na dużych oczkach ½ szklanki bułki tartej 2 sztuki dużej cebuli posiekanej i podsmażonej na patelni 1 ząbek czosnku 2 łyżki przypraw sól, pieprz, majeranek, oregano, bazylia, papryka słodka Instructions Dokładnie myjemy papryki, wycinamy ich górną(...)drobne kawałki lub ścieramy na tarce na większych oczkach. Do miski dodajemy kolejno: mięso, jaja, ser, cebulę i przyprawy (wedle uznania). Po dokładnym wymieszaniu składników, na koniec dodajemy bułkę tartą, której nie powinno być za dużo, ponieważ nie chcemy aby farsz wyszedł za suchy. Tak przygotowany farsz, rozkładamy do papryk, przykrywając je od góry naszymi kapeluszami. Nagrzewamy piekarnik
Zufi.plsoczyste mięso z kurczaka w pysznej, chrupiącej panierce. Dzięki marynacie kotlety bardzo zyskują na smaku, warto wypróbować ten przepis! Składniki: 2 pojedyncze filety z kurczaka 1 szklanka bułki tartej olej do smażenia Marynata: 2 jajka 1 czubata łyżeczka drobnej soli pół łyżeczki mielonego pieprzu 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka majeranku 1 przeciśnięty ząbek czosnku lub pół łyżeczki(...)miski i obtaczamy w marynacie. Całość przykrywamy folią spożywczą i umieszczamy w lodówce na minimum 2 godziny *** *** Następnie mięso wyjmujemy z miski i obtaczamy z dwóch stron w bułce tartej *** *** Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kotlety z dwóch stron na rumiano. Po usmażeniu mięso odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym *** *** Podajemy z gotowanymi ziemniaczkami lub frytkami i ulubionymi
Blog z ApetytemSkładniki: (szklanka 250 ml) (porcja na 8 bułek) Rozczyn: Drożdże świeże 15 g (można użyć suszonych 2 łyżeczki - pomijamy przygotowanie rozczynu) Mąka pszenna łyżka Mleko letnie 100 ml Cukier 1/2 łyżeczki Ciasto właściwe: Mąka pszenne typ 650 450 g Jajko Masło 20 g Mleko 1/2 szklanki (125 ml) Sól pełna łyżeczka Przygotowanie: W misce wymieszać wszystkie składniki na rozczyn, przykryć(...)pomocą robota kuchennego. ( wyrabiamy kilka minut). Ciasto jest elastyczne. Odkładamy do miski lekko posmarowanej olejem. Przykrywamy i odstawiamy na godzinę. Wyjmujemy z miski dzielimy na 8 części formujemy bułki odkładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Robimy nacięcia nożem, przykrywamy i odstawiamy na kolejne 30 minut. Po tym czasie wkładamy bułeczki do nagrzanego piekarnika do temperatury 190 stopni
Kulinarne przygodyburaczki małe 1/2 kg, cukier 1 łyżka, sól 1/2 łyżeczki, ocet jabłkowey 1 łyżka, pieprz mielony 1/2 łyżeczki marchew mała 1/2 kg, sól 1 łyżeczka, masło 1 łyżka, tarta bułka 1 łyżka ziemniaki ugotowane 1 kg, natka pietruszki 1/2 pęczka Udka kurczaka bez kości i skóry natrzeć przyprawą VEGETA NATURE CURRY - duży wybór tej marki "zobacz TUTAJ" , odstawić(...)wsypać do miski, wymieszać z pokrojoną cebulą, cukrem, solą, pieprzem, olejem, octem jabłkowym. Marchewki malutkie ugotować do miękkości w wodzie z solą, potem wodę wylać, dodać masło i bułkę tartą, wymieszać. Udka w sosie podawać z tłuczonymi ziemniakami, buraczkami, marchewką, posypać posiekaną natką pietruszki - pyszne danie obiadowe, jest bardzo sycące i lekkie jednocześnie, podane z tłuczonymi ziemniakami smakuje wybornie........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięprzepyszny obiad jednogarnkowy. Danie możemy podać z ugotowanymi młodymi ziemniaczkami lub ze świeżym pieczywem. Palce lizać! Składniki: 0,5kg mięsa mielonego wieprzowego 1 jajko 2-3 łyżki bułki tartej przyprawy do mięsa: pieprz, sól, papryka mielona słodka oraz ostra, majeranek, czosnek granulowany 1/2 główki młodej kapusty 1 cebula 2 marchewki pół pęczka koperku 1/2 szklanki bulionu warzywnego(...)rosołu 1 łyżka masła 1łyżka mąki do zagęszczenia olej do smażenia *** Do mielonego mięsa dodajemy jajko, bułkę tartą oraz przyprawy- do smaku. Całość dokładnie mieszamy *** *** Z masy mięsnej formujemy niewielkie klopsiki *** *** Klopsiki podsmażamy na rozgrzanym oleju, ze wszystkich stron na rumiano *** *** Mięso zdejmujemy z patelni. Cebulę kroimy w kosteczkę i lekko podsmażamy *** *** Gdy cebula się zeszkli dodajemy pokrojoną
Blog z Apetytemschabu · Bigos · Sól · Pieprz · Bułka tarta do panierki · Jajko · Olej do smażenia Sposób przygotowania: 1. Mięso kroimy w plastry, rozbijamy i doprawiamy pieprzem(...)oraz solą 2. Na każdym kawałku mięsa na środku układamy po łyżce bigosu 3. Zwijamy w roladki i panierujemy w roztrzepanym jajku oraz bułce tartej 4. Smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony 5. Roladki gotowe 6. Smacznego
Kulinarna Chwilajajko - 1-2 łyżki mąki (masa powinna być dosyć luźna, ale trzymać formę kotleta. ilość mąki będzie zależała od rodzaju użytych ziemniaków) - mała cebula - sól, pieprz do smaku - bułka tarta - olej do smażenia Sos czosnkowy: - duży ząbek czosnku - łyżka majonezu - dwie łyżki jogurtu naturalnego typu greckiego - łyżka śmietany 18% - sól, pieprz, ulubione zioła Do potłuczonych ziemniaków wbijam jajko, dodaję mąkę(...)sól i pieprz do smaku. Mieszam na jednolitą masę. Na patelni podsmażam pokrojoną w kostkę cebulę, mieszam z masą ziemniaczaną. Mokrymi rękoma formuję kotlety, obtaczam z bułce tartej, smażę na złoto na niewielkiej ilości oleju. W międzyczasie przygotowuję sos. W miseczce łączę majonez, jogurt i śmietanę, dodaję posiekany drobno (lub przeciśnięty przez praskę) ząbek czosnku. Przyprawiam solą, pieprzem
Cook&Loveposmakowało mi od razu i widzę ogromny potencjał dla tego dania. Podobno najlepiej wychodzi z mało dojrzałych bananów, kiedy to ich skórki są bardzo jędrne. Składniki: - skórki od bananów - bułka - łyżeczka wędzonej papryki - pół łyżeczki chilli - pół łyżeczki czosnku granulowanego - olej - cebula - zielenina - musztarda Wykonanie: Za pomocą łyżki usuwamy biały miąższ ze skórek. Widelcem rozdrabniamy grabiąc je wzdłuż. tniemy(...)mniejsze kawałki i marynujemy w mieszance przypraw z małą ilością oleju. Po kilku godzinach podsmażamy. Cebulę kroimy na plasterki, które podsmażamy. Wkładamy to wszystko do bułki razem z zieleniną i musztardą
Kryzysowa Książka Kucharska