Czas czytania: 4 min Najszybszy pieczony deser na upalne dni, to truskawki pod kruszonką. Na zewnątrz upały w domu gorąco i pewnie nie macie ochoty na
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 2 min Naan na maślance Naan na maślance, to kolejny prosty przepis na pyszny i szybki do przygotowania chlebek. Chlebek naan jest idealny do
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 3 min Kartacze Kartacze , cepeliny lub po prostu kluski ziemniaczane z mięsem. Jest to pyszne danie pochodzące z kuchni kresowej. Przygotowujemy je z ciasta
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 3 min Kostka biszkoptowa z pianką jeżynową Kolejna propozycja na wykorzystanie niezawodnego biszkoptu idealnego . Tym razem będzie to kostka biszkoptowa z pianką jeżynową i
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 2 min Dziś mam dla Was przepis na wspaniałe kruche ciasteczka Linzer. Ciasteczka pięknie wyglądają, ale zapewniam, że smakują jeszcze lepiej! To jedne z
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 3 min Orzechowe ciasto ucierane z malinami Jeśli macie w domu kilka garści orzechów laskowych, mrożone maliny i brzoskwinie lub nektarynki możecie wyczarować pyszny
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 3 min Sernik pomarańczowy na spodzie z figami Dawno nie było przepisu na sernik , a przed Wielkanocą warto wypróbować jakąś nowość
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 3 min Babka drożdżowa z marcepanem i czekoladą Babka drożdżowa to punkt obowiązkowy do zrobienia na Wielkanoc ! Święta to czas, kiedy pieczemy duże baby
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 4 min Syrop z sosny to jeden z najpopularniejszych przepisów, jakie wyszukiwane są w maju. I nic dziwnego, bo maj to jednym moment w
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 3 min Rabarbar! Każdej wiosny czekam na te kwaśne zielono-różowe badyle. Najbardziej lubię kompoty z rabarbaru i ciasta z jego dodatkiem, rabarbar w
SprawdzonaKuchnia.plnasionami czarnuszki lub skropić zimnotłoczonym olejem z tych nasion od Tłoczni Karkonoskiej . Zyskujemy na smaku, jak i wartościach odżywczych, bo czarnuszka to zdecydowanie warta uwagi roślina. Składniki (8 bułek): 250 g mąki pszennej 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej 80 g migdałów (Karkonoska Tłocznia) 200 ml wody 40 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru trzcinowego 1/2 łyżeczki soli(...)Odstaw do wyrośnięcia na 1h. Musi podwoić swoją objętość. Następnie podziel ciasto na 8 części i z każdej uformuj bułeczkę. Odstaw do ponownego wyrośnięcia na 30 minut. Bułki piecz około 20 minut w temperaturze
Zdrowie na języku :Pobiad. Zróbcie. Nie tylko na niedzielę. Potrzebujemy: Na kotlety: 4 plastry schabu 1 jajko 4 łyżeczki musztardy saperskiej sól do smaku kolorowy pieprz mielony do smaku około pół szklanki bułki tartej Dodatkowo: olej lub smalec do smażenia Wykonanie pysznych kotletów schabowych: 1. Mięso oczyszczamy, myjemy i dokładnie osuszamy. Następnie rozbijamy dokładnie tłuczkiem do mięsa. 2. Rozbite plastry mięsa oprószamy solą(...)pieprzem mielonym kolorowym, smarujemy musztardą. Mięso smarowałam i przyprawiałam z jednej strony. 3. Jajko roztrzepujemy ze szczyptą soli, zanurzamy w nim kolejno plastry schabu, a następnie w bułce tartej. Tak wykonane mięso wstawiamy do lodówki na co najmniej pół godziny. 4. Mięso smażymy do miękkości i zrumienienia z obu stron na rozgrzanym tłuszczu. Usmażone odsączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru
IzabelawkuchniSkładniki : 60 dag wątróbki wieprzowej 60 dag tłustego, surowego boczku 2-3 jajka 1 duża cebula mały pęczek szczypiorku lub koperku 3 łyżki bułki tartej sól, pieprz, ostra papryka chili, majeranek, 2 ząbki czosnku dodatkowo mleko, smalec do smażenia, bulion Przygotowanie: Wątróbkę moczyć przez ok.30 min. w mleku, pokroić cebulę i osączoną wątróbkę również Boczek zmielić Wątróbkę i cebulę przesmażyć(...)krótko, przestudzić i również zmielić Do zmielonych składników dodać namoczoną w bulionie bułkę tartą, ubite na pianę jajka, przeciśnięty przez praskę czosnek, wszystkie przyprawy do smaku i dokładnie wymieszać, jeśli masa będzie sucha dodać kilka łyżek bulionu Do wysmarowanej smalcem lub wyłożonej papierem foremki o wymiarach 30 x 12 cm wyłożyć przygotowaną masę Wyrównać wierzch, wstawić do nagrzanego
Proste Potrawymocna herbata z cytryną, rumem i cukrem, mus truskawkowy : 700 g odszypułkowanych truskawek, 29 g żelatyny 4 - 5 łyżek cukru pudru, 300 g truskawek do przybrania, masło i bułka tarta do formy, Ciasto : truskawki zmiksować z sokiem z cytryny. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać olej oraz roztopione masło (nie gorące, musi być chłodne!). Następnie dodać zmiksowane(...)proszkiem do pieczenia. Kolejność dodawania produktów jest bardzo ważna!!! Aby ciasto było bardziej różowe, można dodać trochę czerwonego barwnika. Tortownicę (u mnie 24 cm) posmarować masłem i oprószyć bułką tartą, przełożyć do niej ciasto i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni z termo obiegiem na około 45 minut. Upieczone ciasto wyjąć z tortownicy i odstawić do wystygnięcia
królestwo garów