kostki margaryny 3-4 jajka 1,5 szklanki cukru 3 szklanki mąki 4 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao szklanka mocnej kawy szczypta gałki muszkatołowej tłuszcz i bułka tarta do formy polewa czekoladowa Margarynę ucierać, dodając po jednym jajku i po łyżce cukru. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, wlać ostudzoną kawę, dokładnie wymieszać. Dodać przesiane kakao(...)gałkę muszkatołową, wyrobić (ciasto powinno być dość gęste). Formę do babki natłuścić, posypać bułka tartą. Wlać ciasto. Piec godzinę w temp. 180ºC. Ostudzić. Polewę przygotować według przepisu na opakowaniu, polać babkę
przepisy- MilkitotalTime":"PT40M"} Schabowy kotlet to w wielu domach podstawa niedzielnego obiadu. I słusznie, bo to najpyszniejszy oraz jednocześnie soczysty rodzaj mięsa. Przyrządzony w tradycyjny sposób w chrupiącej panierce z bułki tartej. Ponadto smakuje dobrze zarazem na ciepło i na zimno. Pamiętam jak w podstawówce obowiązkowo wszystkie mamy przygotowywały dzieciom kanapki z kotletem schabowym. Kanapki przypominały domowe swojskie burgery. Sprawdzały się(...)doskonale podczas wycieczek, ponieważ zaspokajały nawet największy głód dopadający podczas górskich spacerów. Wystarczył jedynie chrupiący kotlet pomiędzy połówkami świeżej bułki, by nasycić się na długo. Gwarantuję powodzenie powyższego przepisu, ponieważ kotlety schabowe to istny klasyk polskiej kuchni. Proponuję zaserwować je z ziemniaczkami i mizerią z ogórków. Artykuł Soczyste kotlety schabowy w chrupiącej panierce pochodzi z serwisu ProstePesto
ProstePesto.plWczoraj wreszcie zdobyłam drożdże. Pojechałam rowerem w sam raz na otwarcie sklepu, więc świeże drożdże jeszcze zastałam. Dzisiaj od samego rana wzięłam się za przygotowywanie chlebowego ciasta. Zaplanowałam upiec bułki i chleb z formy. Okazuje się, że ten przepis na chleb jest bardzo uniwersalny, bułki i chleb wyszły idealne. Dzisiaj pokażę Wam jaki pyszny chleb upiekłam. Jest chleb z nasionami
codojedzeniaprzed obiadem włożyć do piekarnika, aby się podgrzały, a ser roztopił. Polecam nie tylko na niedzielny obiad, smacznego:) 6 małych kotletów schabowych, 2 duże jajka, 1-2 szklanki bułki tartej, sól, pieprz 1-2 szklanki domowego sosu pomidorowego (na przykład takiego ), 1/2 dużej czerwonej papryki, ok. 200 g pieczarek, garść posiekanych oliwek, cebula, kilka czubatych łyżek startego serasól, pieprz, oregano(...)bazylia, tymianek (do smaku), Kotlety rozbić, oprószyć solą i pieprzem, obtoczyć w rozmieszanych jajkach i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu, odłożyć. Paprykę, cebulę i pieczarki pokroić w kostkę, usmażyć do miękkości na niewielkiej ilości tłuszczu, doprawiając do smaku. Na dno naczynia do zapiekania wlać sos pomidorowy, układać kotlety, na każdy nałożyć porcje dodatków i posypać serem. Piec do podgrzania
Lekcje w kuchnisera pleśniowego z niebieską pleśnią lub innego ulubionego sera, 200 ml śmietanki 30%, 50-75 ml mleka, 5 dużych ziemniaków, ok. szklanki startego żółtego sera, kilka łyżeczek bułki tartej, przyprawy do smaku: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, tymianek, oregano, bazylia, słodka i ostra papryka Mięso zrumienić na niewielkiej ilości tłuszczu, dodać drobno posiekaną cebulę, a następnie czosnek. Gdy się zeszklą, dodać(...)siebie nachodziły. Oprószyć solą i pieprzem, polać częścią sosu serowego. Nałożyć mięso. Polać pozostałym sosem i posypać połową sera. Nałożyć pozostałe ziemniaki, polać resztą sosu, posypać serem i bułką tartą. Piec około 45 minut w 180 C lub do miękkości ziemniaków i zarumienienia wierzchu. Zmodyfikowany przepis Mariety Mareckiej z książki ABC Gotowania 3 POTATO AND GROUND MEAT CASSEROLE
Lekcje w kuchniryżem, ale pasują też do ziemniaków lub kaszy. Polecam, smacznego:) Przepis na pulpeciki w sosie słodko-kwaśnym: 400-500 g mielonego mięsa, mała cebula, ząbek czosnku, kilka łyżek bułki tartej, duże jajko, przyprawy do smaku: sól, pieprz, granulowany czosnek, granulowany imbir, słodka i ostra papryka, suszona bazylia na sos słodko-kwaśny: mała cebula, 4-5 łyżeczek ketchupu(...)czosnek, zeszklić na niewielkiej ilości tłuszczu. P ołączyć mięso z cebulą i czosnkiem oraz pozostałymi składnikami na klopsiki, wyrobić. Zwilżonymi dłońmi formować małe klopsiki, każdy posypać dodatkową porcją bułki tartej (warto usmażyć jeden kotlecik na próbę, by sprawdzić, czy nie potrzeba doprawić mięsa). Smażyć do zarumienienia na niewielkiej ilości tłuszczu, odłożyć. Cebulę drobno posiekać, zeszklić na patelni po klopsikach razem
Lekcje w kuchnipomidorowego, 2 szklanki wody lub bulionu (drobiowego lub jarzynowego), przyprawy do smaku: sól, pieprz, słodka i ostra papryka, tymianek, oregano, bazylia, majeranek ok. 200 g startego sera, kilka łyżek bułki tartej Kiełbasę i warzywa pokroić na średniej wielkości kawałki, pieczarki pokroić w plasterki. Na niewielkiej ilości tłuszczu smażyć kiełbasę z warzywami do zarumienienia i miękkości, doprawić solą i pieprzem, odłożyć(...)sprawdzić, czy nie potrzeba bardziej doprawić całości). Połowę przełożyć do blaszki, nałożyć połowę usmażonych składników i posypać częścią sera. Dodać resztę makaronu i pozostałe składniki, posypać serem i bułką tartą. Piec około 20 minut w 180 C (do rozpuszczenia się sera i zarumienienia wierzchu). Spaghetti Casserole with Sausages and Mushrooms Recipe: 250 of spaghetti, 6 small Polish sausages
Lekcje w kuchnisuszonych grzybów (opcjonalnie), ok. 300 g pieczarek, cebula, 2 ząbki czosnku, 3-4 łyżeczki posiekanej natki pietruszki, przyprawy do smaku: sól, pieprz, tymianek, rozmaryn, ok. 4 łyżek bułki tartej (lub więcej), jajko Przygotować ciasto: mąkę posiekać z masłem (lub rozetrzeć palcami; masło ma być w malutkich kawałeczkach). Dodać proszek, jajka i śmietanę lub jogurt oraz sól. Zagnieść gładkie ciasto, zawinąć(...)godzin w wodzie (lub na noc), ugotować do miękkości i drobno posiekać. Drobno pokroić pieczarki i usmażyć z cebulką i czosnkiem, doprawić do smaku. Ostudzić. Grzyby połączyć z jajkiem, bułką tartą i natką pietruszki. Ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie (1/2 cm). Wycinać kółka o średnicy 10 cm. Na każde z nich nakładać płaską łyżkę farszu, zlepiać jak pierogi. Ścisnąć
Lekcje w kuchniszpinaku, przyprawy do smaku: sól, pieprz, suszony tymianek, oregano, bazylia, słodka i/lub ostra papryka, opcjonalnie odrobina kurkumy (lub inne ulubione przyprawy do drobiu), kilka łyżeczek oleju, opcjonalnie kilka łyżeczek bułki tartej Każdą pierś naciąć wzdłuż, nie przecinając do końca - ma powstać kieszonka. Każdą pierś posmarować olejem i dokładnie oprószyć przyprawami. Na niewielkiej ilości tłuszczu usmażyć drobno pokrojona paprykę, cebulę(...)każdej kieszonki z kurczaka nakładać porcję usmażonych warzyw, kilka listków szpinaku i 2 plastry żółtego sera. Ułożyć w naczyniu do zapiekania wysmarowanej tłuszczem. Opcjonalnie posypać wierzch każdej piersi odrobiną bułki tartej. Piec około 20-25 minut w 180 C lub do miękkości mięsa. Spinach and Pepper Stuffed Chicken Breast: 2 chicken breast, 1/2 of a red bell pepper
Lekcje w kuchnikaszy i makaronu. Podajcie je z zestawem surówek lub prostą sałatką. Smacznego:) Przepis na klopsiki w sosie pietruszkowym: 400-500 g mielonego mięsa, mała cebula, ząbek czosnku, kilka łyżek bułki tartej, duże jajko, przyprawy do smaku: sól, pieprz, granulowany czosnek, majeranek, słodka i ostra papryka na sos: mały por lub cebula, 1-2 ząbki czosnku, łyżka masła, łyżka(...)czosnek, zeszklić na niewielkiej ilości tłuszczu. P ołączyć mięso z cebulą i czosnkiem oraz pozostałymi składnikami na klopsiki, wyrobić. Zwilżonymi dłońmi formować małe klopsiki, każdy posypać dodatkową porcją bułki tartej (warto usmażyć jeden kotlecik na próbę, by sprawdzić, czy nie potrzeba doprawić mięsa). Smażyć do zarumienienia na niewielkiej ilości tłuszczu, odłożyć. Cebulę lub por drobno posiekać, zeszklić na łyżce masła
Lekcje w kuchnitakże plackami ziemniaczanymi. Smacznego:) Przepis na gulasz cygański z klopsikami (bigos cygański): na klopsiki: 500 g mielonego mięsa, mała cebula i ząbek czosnku (drobno posiekane i podsmażone) kilka łyżek bułki tartej (ok. 1/4 szklanki), duże jajko, przyprawy do smaku: sól (ok 1/2 łyżeczki lub do smaku), pieprz, ok. łyżeczki słodkiej papryki i majeranku na sos: mała marchewka, 2 gałązki selera(...)rzadki), opcjonalnie posiekana natka pietruszki Przygotowujemy klopsiki: połączyć mięso z cebulą i czosnkiem oraz pozostałymi składnikami na klopsiki, wyrobić. Zwilżonymi dłońmi formować małe klopsiki, każdy posypać dodatkową porcją bułki tartej (warto usmażyć jeden kotlecik na próbę, by sprawdzić, czy nie potrzeba doprawić mięsa). Smażyć do zarumienienia na niewielkiej ilości tłuszczu, odłożyć. Na patelnię po klopsikach wrzucić pokrojone w kostkę warzywa
Lekcje w kuchniczosnek, gałka muszkatołowa, tymianek na beszamel: 1 i 1/2 szklanki mleka, czubata łyżka masła, czubata łyżka mąki, sól, pieprz, gałka muszkatołowa kilka łyżek startego sera, opcjonalnie kilka łyżeczek bułki tartej Ziemniaki pokroić w grube plastry, ułożyć w wysmarowanej masłem formie. Posypać przyprawami. Ułożyć tuńczyka i drobno pokrojonego pora lub cebulę. Przygotować beszamel: rozpuścić masło, dodać mąkę, szybko wymieszać(...)mieszając trzepaczką. Znów postawić na ogień, podgrzewać kilka minut do zgęstnienia, cały czas mieszając (jeśli sos będzie trochę rzadki, zgęstnieje w piekarniku). Doprawić. Sosem zalać zapiekanką, posypać serem, i bułką tartą. Piec około 20 minut w 180 C. Quick Potato and Tuna Casserole Recipe: 6-7 cooked potatoes, 1 can of tuna, 1 leek or large onion, salt, pepper, thyme
Lekcje w kuchnistartego sera, przyprawy do smaku: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, granulowany czosnek na klopsiki: 500 g mielonego mięsa, mała cebula i ząbek czosnku (drobno posiekane i podsmażone) kilka łyżek bułki tartej (ok. 1/4 szklanki), duże jajko, przyprawy do smaku: sól (ok 1/2 łyżeczki lub do smaku), pieprz, ok. łyżeczki słodkiej papryki i majeranku Ugotować ziemniaki. Gorące ugnieść z masłem(...)wystygnięcia. Dodać jajka i ser, doprawić. Przygotować klopsiki: połączyć mięso z cebulą i czosnkiem oraz pozostałymi składnikami na pulpeciki, wyrobić. Zwilżonymi dłońmi formować małe klopsiki, każdy posypać dodatkową porcją bułki tartej (opcjonalnie). Do naczynia przełożyć ugniecione ziemniaki. W masie zrobić wgłębienia łyżką, w każde włożyć uformowany pulpecik. Piec w 180 stopniach około 30 minut (czas pieczenia zależy od wielkości klopsików
Lekcje w kuchni