bułki - 33426 przepisów (strona:716/2229)

Pieczone kotlety mielone z indyka z serem i pieczarkami 80

łyżki kaszy manny 1 duża cebula 50g żółtego sera 6-7 szt. pieczarek 1 łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego 1 łyżka sosu sojowego sól i pieprz do smaku bułka tarta do obtoczenia 1 łyżka masła Przygotowanie: 1.   Cebulę ścieramy na tarce o dużych oczkach. 2.   Łączymy w misce: mięso, cebulę, kaszę mannę, jajka, przyprawy(...)powstałej masy formujemy owalne, płaskie kotlety. 4.   Obtaczamy kotlety w bułce tartej i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 5.   Kotlety pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200℃ (góra-dół) przez 1 godzinę. 6.   W czasie, gdy kotlety się pieką, kroimy pieczarki na grube paski i smażymy na maśle. Pod koniec smażenia (gdy pieczarki

Prosto z Kotła
Zapiekanka z makaronu z szynką, warzywami i serem 109

sera mozzarella 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1/2 łyżeczki oregano 1/2 łyżeczki bazylii sól i pieprz 1 łyżeczka pesto 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego 2 łyżki masła 2 łyżki bułki tartej 2 jajka 1.  Cebulę obrać. Pieczarki oczyścić, a papryki umyć i pozbawić gniazd nasiennych. 2.  Pieczarki pokroić w plasterki, cebulę w piórka , a paprykę w paseczki. Wszystko podsmażyć(...)bazylią. 3.  Szynkę pokroić w półcentymetrową kosteczkę. Makaron ugotować al'dente i ostudzić. Ser zetrzeć na tarce. 4.  Formę żaroodporną wysmarować pozostałą łyżką masła i wysypać bułką tartą. Na dno naczynia wyłożyć makaron. Jajka roztrzepać z pesto i ziołami prowansalskimi, zalać nimi makaron. Na makaron wyłożyć 1/3 sera, następnie szynkę, oraz podsmażone i przestudzone warzywa i grzyby

Krylowa Kuchnia
Krokiety z kapustą kiszoną i pieczarkami 99

farsz: 2 kg kiszonej kapusty listek laurowy 3 ziarenka ziela angielskiego 1 kg pieczarek 2 łyżki masła 2 cebule sól i pieprz Na panierkę 8 jajek 500 g bułki tartej sól i pieprz Ponad to : olej do smażenia  Naleśniki. Do wysokiej miski wlać mleko i jajka, chwilę miksować mikserem, następnie dodać gorącą wodę i znów miksować. Dodać olej oraz(...)wystudzonej kapusty dodać pieczarki i cebulę, doprawić solą i pieprzem. Farsz ma wyjść dość ostry. Na naleśniki nakładać farsz i dość ciasno zwijać. Panierować w roztrzepanych jajkach i bułce tartej. Smażyć na średnim ogniu na rozgrzanym oleju. Podać gorące z czerwonym barszczykiem. Smacznego

Krylowa Kuchnia
Tort serowy z brzoskwiniami 98

pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 szk.l wody 1/2 szkl.oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2/3 szkl cukru esencja waniliowa szczypta soli Ponad to: 1 łyżeczka masła 1 łyżka bułki tartej Krem serowy: 250 g sera białego homogenizowanego (np.Pacynka) 250 g Palmy "Z murzynkiem" 1 szk.l cukru pudru 1 budyń śmietankowy 1/2 szkl. mleka 2 jaja Do dekoracji: brzoskwinie(...)dodając stopniowo pozostałe składniki. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pianę z białek delikatnie połączyć z resztą ciasta. Dno tortownicy wyłożyć papierem, boki posmarować masłem i obsypać bułką tartą, aby ciasto mogła się "wspinać " po bokach tortownicy. Piec w 180 st bez termoobiegu przez 45-50 min. Krem.Margarynę rozpuścić z cukrem pudrem i odstawić do ostygnięcia. Budyń

Krylowa Kuchnia
Kotlety z piersi drobiowej marynowane w zalewie octowej 66

znajomymi w większej ilości:) Kotlety (16 szt): 1 kg piersi z kurczaka 4 jajka 3 łyżki mleka 1 łyżeczka czosnku granulowanego pieprz, sól 1/2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka bułki tartej olej do smażenia Zalewa: 2 litry wody 1 i 1/2 szklanki octu 100 g koncentratu pomidorowego 6 ziaren ziela angielskiego 2 listki laurowe 1/2 łyżeczki pieprzu 4 średnie cebule(...)czosnkiem granulowanym, pieprzem i solą. Rozbić mięso przez folię spożywczą aby nie było dziur. Jajka roztrzepać z mlekiem. Mięso panierować w mące, potem w jajku i na końcu w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoto. Gotowe kotlety przełożyć na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Cebule pokroić w półplasterki. Wodę wlać do garnka, dodać ocet, koncentrat i przyprawy, zagotować. Kotlety

Krylowa Kuchnia
Pikantne wieprzowe klopsiki pieczone w piekarniku 81

dodatkowego tłuszczu i stania przy patelni czy garnku. Do podania z ryżem, makaronem lub ziemniakami. Składniki Na klopsiki: 500 g łopatki wieprzowej 1 cebula 1 jajko 1 łyżka bułki tartej 2 ząbki czosnku 1/4 papryki ostrej w proszku 1/2 łyżeczki pieprzu 1/2 słodkiej papryki w proszku 1 łyżka posiekanej natki pietruszki sól 1 łyżka maki pszennej(...)świeża papryczka chili sól i pieprz Mięso i cebulę zmielić w maszynce na sitku o grubych oczkach. Czosnek przecisnąć przez praskę. Do mięsa dodać przyprawy, jajko, posiekaną natkę i bułkę tartą, dokładnie wymieszać. Uformować małe kuleczki (aby mięso nie przywierało do rąk moczyć ręce w zimnej wodzie), następnie obtoczyć mięsne kulki w mące i umieścić w formie żaroodpornej. Pomidory wraz

Krylowa Kuchnia
Szarlotka z budyniem i kajmakową polewą 104

masę budyniową 2 budynie waniliowe lub śmietankowe z cukrem 0,5 l mleka Ponad to: 200 g gotowej masy kajmakowej 50 g płatków migdałowych 1/2 łyżki masła 1 łyżka bułki tartej  Mąkę , proszek do pieczenia i cukier wsypać do miski. Zimne masło zetrzeć na tarce jarzynowej. Dodać jajko i żółtko i szybko zagnieść ciasto. Ciasto zawinąć w folie spożywczą(...)wsadzić do lodówki na 0,5 h. Tortownicę o średnicy 24 cm wysmarować 1/2 łyżki masła i obsypać bułką tartą. Połowę ciasta rozwałkować i wyłożyć nim dno tortownicy. zrobić w cieście dziurki widelcem, aby równo rosło. Wstawić do nagrzanego do 180 st C piekarnika na 10 minut, aby ciasto się podpiekło. Jabłka obrać i dość grubo pokroić, wrzucić

Krylowa Kuchnia
Krokiety z mięsem z rosołu 119

naleśników: 4 jaja L 2 szklanki mleka 4 łyżki oleju 2 szklanki gorącej wody 3 szklanki mąki szczypta soli Ponad o: Olej do smażenia 4 jajka 1 łyżka mleka bułka tarta sól i pieprz  Naleśniki. Do wysokiej miski wlać mleko i jajka, chwilę miksować mikserem, następnie dodać gorącą wodę i znów miksować. Dodać olej oraz mąkę i znów miksować(...)oraz przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszać. Na naleśniki nakładać po kopiatej łyżce farszu i zawijać w krokietowe roladki. Jajka rozmącić z mlekiem, sola i pieprzem. Krokiety panierować w jajku, następnie bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu na średnim ogniu, ze wszystkich stron na złoto. Serwować gorące na przykład z kubkiem czerwonego barszczu. Smacznego

Krylowa Kuchnia
Kotlety pożarskie 107

kotletów 600 g piersi z kurczaka   1 czerstwa kajzerka 1 szklanka mleka 1/2 pęczka zielonej pietruszki 1 kopiata łyżka masła 2 jajka L sól, pieprz olej do smażenia bułka tarta do panierowania  Mięso z piersi zmielić w maszynce do mielenia. Kajzerkę namoczyć w mleku. A zieloną pietruszkę myjemy i drobno siekamy. Żółtka oddzielamy od białek. Masło w temperaturze(...)patelni rozgrzać olej. Formować owalne kotleciki. Masa mięsna jest dość luźna, dlatego aby nie kleiła się do rąk, kotlety formować zwilżonymi w zimnej wodzie rękami. Kotleciki panierować w bułce tartej i smażyć na średnim ogniu z obu stron na złoto. Gorące odsączyć na ręczniku papierowym. Serwować gorące z ziemniakami i ulubioną surówką. Są też bardzo smaczne podane na zimno

Krylowa Kuchnia
Dziesięciominutowy łatwy placek z jednego jajka na kwaśnej śmietanie 75

łyżeczka cukru waniliowego Na kruszonkę: 8 łyżek mąki pszennej 4 łyżki cukru 2 łyżki masła Ponad to: szklanka odcedzonej z syropu czarnej porzeczki 1 łyżeczka margaryny i 1 łyżka bułki tartej do posmarowania tortownicy Piekarnik rozgrzać do 180 st C. Tortownicę Jajko zmiksować z cukrem, następnie dodać pozostałe składniki ciasta i ponownie zmiksować. Ciasto wylać do wysmarowanej margaryną i posypanej(...)bułką tartą tortownicy. Składniki na kruszonkę umieścić w misce i je razem zagnieść. Kruszonka powinna mieć konsystencję mokrego piasku. Na ciasto wyłożyć odsączone na sitku porzeczki z syropu. Posypać obficie kruszonką. Piec 70-80 minut, do suchego patyczka. Smacznego

Krylowa Kuchnia
Kotlety ziemniaczane nadziewane mięsem z rosołu 88

Farsz: mięso obrane z wołowego szpondra 1 udko gotowane z rosołu 1 marchewka z rosołu 1 mała pietruszka z rosołu 1/2 pora z rosołu 2 cebule pieprz sól bułka tarta do obtaczania olej rzepakowy do smażenia Na sos pieczarkowy 350 g pieczarek 2 cebule 1 łyżka masła 300 g śmietany 13% 1 łyżeczka mąki pszennej sól pieprz 2 łyżki natki(...)formować kulkę, a następnie placuszek. Na ziemniaczany placek nakładać porcje farszu i dokładnie formować zgrabne kotleciki zawijając brzegi placuszka, tak aby farsz znalazł się w środku. Kotlety obtaczać w bułce tartej i smażyć z obu stronna średnim ogniu, tak aby kotlety zrobiły się złote i chrupiące, a ziemniaki w środku "doszły" i nie były surowe. Za duży płomień palnika może

Krylowa Kuchnia
Cytrynowa babka z białej fasoli 126

pieczenia szczypta soli Na lukier : 4 czubate łyżki cukru pudru sok z 1/2 małej cytryny 1 łyżka gorącej wody Do wysmarowania formy: 1 łyżka masła lub margaryny 2 łyżki bułki tartej Piekarnik rozgrzać do 160 st C. Fasole odcedzić na sitku, opłukać wodą i rozdrobnić na gładką masę za pomocą blendera lub malaksera. Do fasoli dodać jajka, miękkie masło(...)pieczenia i sól wymieszać w osobnej misce. Nadal miksując dodawać po łyżce mąki z proszkiem, aż do wykorzystania składników. Formę do babki z kominem wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Ciasto wylać do formy. Piec w nagrzanym piekarniku w 160 st C przez 50 minut, bez termoobiegu. Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny i wrzątkiem. Kiedy babka wystygnie, wyjąć

Krylowa Kuchnia
Mielone z szynki z piekarnika 93

moich diet kończy się po 2-3 dniach) polecam moje kotlety pieczone. Na 16 kotletów: 1 kg chudej wieprzowej szynki 2 duże cebule 1 jajko L 1 duża bułka namoczona w wodzie 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku sól pieprz  Mięso umyć, osuszyć i zmielić na drobnych oczkach maszynki do mielenia mięsa. Bułkę odcisnąć z wody

Krylowa Kuchnia
Ekspresowy chleb na mleku (bez drożdży i zakwasu) 99

chleb na mleku (bez drożdży i zakwasu)[/caption] Zobacz inne przepisy na domowe pieczywo: Chleb Pszenny Na Suchych Drożdżach – Prosty I Szybki Przepis Chleb Z Suszonymi Śliwkami I Żurawiną Bułki Pszenno-Żytnie Z Serem Żółtym I Cebulą Bułki Pszenne Na Jogurcie Bułeczki Bez Mąki Chałka Z Kruszonką Artykuł Ekspresowy chleb na mleku (bez drożdży i zakwasu) pochodzi z serwisu e-PrzepisyKulinarne.pl

e-PrzepisyKulinarne