bułki - 33426 przepisów (strona:724/2229)

Jarskie gołąbki bez zawijania 91

kapusty 1 cebula ok. 50 gramów por biała część ok, 100 gramów pół dużej papryki czerwonej 1 mała marchewka ok. 50 gramów 1 jajko M lub L 20 gramów bułki tartej  sól  pieprz majeranek Opcjonalnie wegeta Sos pomidorowy do gołąbków 1 łyżka masła 2 łyżki mąki pszennej ok 700 ml bulionu warzywnego lub drobiowego 2 łyżki dobrego(...)miękkie.  Warzywa od czasu do czasu mieszamy aby się nie przypaliły.  Przesmażone warzywa dodajemy do ryżu. Całość studzimy. Do przestudzonych składników ( mogą być letnie) dodajemy jajko i bułkę tartą doprawiamy do smaku solą, pieprzem,majerankiem, opcjonalnie wegetą. Całość dokładnie mieszamy najlepiej dłońmi. Z gotowego farszu formujemy zgrabne gołąbki. W międzyczasie nagrzać piekarnik do 200 stopni. Do naczynia żaroodpornego

Andzia Pichci
Babka zebra z białek 111

dodatkowo 4 łyżki 4 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli do ubijania białek Dodatkowo: 1 łyżka tłuszczu (masła lub margaryny) do wysmarowania foremki 2-3 łyżki bułki tartej 100g czekolady mlecznej lub deserowej + 2-3 łyżki mleka       *** Masło roztapiamy i studzimy. Białka jaj ubijamy na sztywno ze szczyptą soli *** *** Gdy białka będą sztywne stopniowo(...)jednej części dosypujemy 4 łyżki kakao- dokładnie mieszamy. Do drugiej części dodajemy 4 łyżki mąki i również dokładnie mieszamy- łyżką, nie mikserem *** *** Foremkę do babki smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą *** *** Następnie na zmianę łyżką nakładamy ciasto, raz ciemne raz jasne *** *** Babkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy około 50 minut- do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto

Blog z Apetytem
Roladki Groszkowo marchewkowe 149

sera żółtego w plasterkach ·        Sól ·        Olej do smażenia ·        Bułka tarta do panierki ·        2 jajka ·        Mąka pszenna do panierki Sposób przygotowania: 1.   Mięso kroimy w plastry i rozbijamy, solimy(...)każdym kawałku mięsa plasterek sera i łyżkę groszku z marchewką. 3.   Zawijamy w roladki. 4.       Panierujemy w mące, następnie w roztrzepanym jajku oraz bułce tartej. 5.   Smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju. 6.   Roladki gotowe. 7.   Smacznego

Kulinarna Chwila
Bułki pełnoziarniste z mlekiem 96

Pieczenie łatwe, znikają szybko bo są pulchne, zdrowe, smakowite, odżywcze. Polecam do szkoły, pracy, na uczelnię. Do takiej buły wystarczy plaster sera czy wędliny i śniadanie gotowe. Czy lubicie bułki pełnoziarniste? Bułki razowe z mlekiem. CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Pulpety drobiowe w sosie pieczarkowym z gniocchi 122

sprawą dodatków. Zamiast ziemniaków, makaronu czy ryżu podajmy go z ziemniaczanymi gnocchi - smakuje wtedy doskonale:).  Pulpety: 500 g mięsa mielonego drobiowego  1 cebula 1 jajko 3 łyżki bułki tartej sól, pieprz olej Sos: 500g pieczarek 2 cebule  2 łyżki śmietany 18% sól, pieprz, czosnek granulowany, papryka słodka natka pietruszki do dekoracji 1. Przygotowujemy pulpety: cebulę drobno siekamy(...)łączymy z mięsem, jajkiem, bułką tartą, solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy, formujemy małe pulpety. Podsmażamy je na rozgrzanym oleju do zarumienienia  2. Pieczarki kroimy w plastry, cebulę kroimy w kostkę. Wrzucamy do pulpetów. Smażymy do odparowania wody.  3. Do garnka dodajemy śmietanę. Doprawiamy do smaku. Przed podaniem dekorujemy posiekaną natką pietruszki

Szefowa kuchni
Pasztet z białych warzyw, zielonej soczewicy i kurczaka z żurawiną i sosem malinowym 85

warzyw, selera i pietruszki cebula  gruszka  tymianek  masło do smażenia  sól i pieprz do smaku  2 jajka  garść suszonej żurawiny  3 łyżki bułki tartej  posiekany koperek  Sos malinowy: 100 g mrożonych malin  50 g masła  szczypta soli, pieprzu i cukru  Na rozgrzanej patelni podduś posiekaną cebulę z tymiankiem(...)miękkości owocu. Za pomocą blendera lub malaksera zmiksuj na gładką masę gotowane i wystudzone mięso, soczewicę, białe warzywa i zawartość patelni. Dopraw składniki solą i pieprzem. Dodaj jajka oraz bułkę tartą. Do przygotowanej masy dodaj suszoną żurawinę i posiekany koperek. Przełóż przygotowaną masę do "keksówki" o wymiarach 10 cm x 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku

Mango Papaja
Zawijane fileciki w boczku 117

podłużnych plastrów boczku parzonego ·        Sól ·        Mąka pszenna do panierki ·        Bułka tarta do panierki ·        2 jajka ·        Olej do smażenia Sposób przygotowania: 1.   Mięso kroimy w plastry i rozbijamy, solimy(...)ogórka i paprykę kroimy w słupki, układamy na środku mięsa. 3.   Zwijamy w roladki i zawijamy w boczek. 4.   Panierujemy w mące, w roztrzepanym jajku oraz w bułce tartej. 5.   Smażymy na rozgrzanym oleju. 6.   Roladki gotowe. 7 .   Smacznego

Kulinarna Chwila
Kotleciki z kaszy jaglanej i jajek 89

kaszy jaglanej i jajek - przepis na 8 sztuk Do przygotowania kotlecików będziesz potrzebować: 8 jajek, pół szklanki suchej kaszy jaglanej, 2 łyżki sezamu, łyżkę miękkiego masła, 2 łyżki oleju, bułkę tartą do panierowania (w przypadku diety bezglutenowej można zastąpić np. panierką z ciecierzycy), natka pietruszki, sól i pieprz do smaku. 1. Na suchej patelni upraż sezam. 2. Kaszę przesyp(...)widelcem, po czym dodaj surowe jajko, miękkie masło, przestudzoną kaszę, ziarna sezamu i przyprawy. 7. Tak przygotowaną masę dokładnie wymieszaj i mokrymi dłońmi uformuj kotleciki. 8. Obtocz je w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju.  Kotleciki w połączeniu z ziemniakami i surówką z sałaty rzymskiej, ogórka i pomidora stworzyły pyszny obiad - polecam

Z notatnika dietetyka
Wielkanocny koszyczek 109

Kilka paluszków słonych ·        Kilka liści sałaty ·        Pęczek szczypiorku ·        Bułka duża okrągła ·        ½ ogórka świeżego ·        Sałatka jarzynowa lub dowolna Sposób przygotowania: 1.   Odcinamy 1 cm spodu z bułki. 2.   Utykamy

Kulinarna Chwila
Serowy garnek 116

kubki surowego makaronu świderki 5 trójkątnych serków topionych chohland śmietankowych 100 gram sera żółtego, u mnie gouda przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, przyprawa do mięsa mielonego, 2 łyżki bułki tartej 1 jajko olej do smażenia, mąka pszenna do obtoczenia pulpetów (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: pora kroimy w półplasterki, cebulę kroimy w drobną kostkę podsmażamy na oleju aż ładnie się zeszkli(...)miski przekładamy mięso mielone, dodajemy cebulkę, jajko, bułkę tartą, doprawiamy solą,pieprzem,słodką papryką i przyprawą do mięsa mielonego, następnie wyrabiamy pulpeciki, gotowe pulpeciki obtaczamy w mące i obsmażamy na patelni z obu stron na złocisty kolor, następnie przekładamy do garnka, na patelni podsmażamy pora, gdy się ładnie zeszkli dodajemy go do pulpetów, całość zalewamy bulionem, gdy bulion zacznie się

Blog kulinarny S9.PL
Przepis dnia: Super chrupiące pieczone nuggetsy 91

efekt chrupkości można osiągnąć w inny sposób, uźywając odpowiedniej panierki i stosując wlaściwy sposób pieczenia. Chrupiące pieczone nuggetsy panieruje się w taki sam sposób jak klasyczne nuggetsy: mąka, jajko, bułka, tyle tylko, że zamiast bułki używamy pokruszonych płatków kukurydzianych wymieszanych z solidną ilością tartego parmezanu. Ser topiąc się w wysokiej temperaturze sprawia, że chrupiące pieczone nuggetsy pokrywają się przyjemnie chrupką

Niedzielny kucharz
Roladki wieprzowe w stylu devolay 120

proponuję dodać natkę pietruszki. 3 kotlety schabowe (bez kostki), 100 – 120 g masła, 1,5 - 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, sól, pieprz świeżo zmielony, do panierowania: 1-2 jajka, bułka tarta, mąka tłuszcz do smażenia – masło klarowane, masło i olej Masło wymieszać z posiekaną natką pietruszki. Mięso lekko rozbić. Oprószyć solą i pieprzem. Masło ułożyć wzdłuż kotleta. Zawinąć brzegi(...)dokładnie na siebie nachodziły. Tak przygotowane mięso można na chwilę schłodzić, łatwiej będzie panierować. Kotlety oprószyć mąką, zanurzyć w rozmąconym jajku, a następnie obtoczyć w bułce tartej. Smażyć najlepiej w głębokim tłuszczu. Można też obsmażyć ze wszystkich stron na rumiano, a następnie dopiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.  Z dobrze przyrządzonej roladki, po przekrojeniu, powinno wypłynąć masło

królestwo garów
Wielkanocna pieczeń z jajkami 59

mięsa mielonego z dodatkiem ugotowanych jaj. Można ją jeść i na ciepło i na zimno. Składniki (8 porcji): 1 kg mięsa mielonego wołowo-wieprzowego 2 jajka 3 łyżki bułki tartej 1 łyżka mąki 4 ząbki czosnku majeranek, sól, pieprz do smaku 5 jajek ugotowanych na twardo 1 łyżka oleju Sos chrzanowy  Sposób przygotowania: Do mięsa wybić jajka, dodać bułkę

Wymiar Zdrowia
Śliwkowa makówka 74

zwykłym życiu i szaleństwie. Cudowna lektura na długie jesienne wieczory Składniki na ciasto makowe: 5 jajek ¾ szklanki cukru 3 szklanki maku 3 łyżki kaszy manny 1 łyżka tartej bułki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Mak należy sparzyć i odstawić na pół godziny, a następnie odcedzić i dwukrotnie zmielić (możecie też użyć mielonego maku sypkiego, który zalewa się gorącym mlekiem). Żółtka(...)ubijam z cukrem, następnie dodaję mak, proszek do pieczenia, kaszę i tartą bułkę. Wszystkie składniki mieszam mikserem. Białka ubijam i mieszam delikatnie łopatką z masą makową. Ciasto wykładam do foremki (25×30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i piekę 40 minut w 170 stopniach do suchego patyczka. Upieczone ciasto odstawiam do wystygnięcia. Mogę przystąpić do przygotowania warstwy śliwkowej. Składniki

Słodki sentyment
Szarlotka walentynkowa 149

push({}); Składniki na kruche ciasto: 2szkl. mąki tortowej 0,5szkl. cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 2 żółtka 100g masła 2 łyżki kwaśnej śmietany 2 łyżki bułki tartej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Nadzienie: 1kg jabłek użyłam jonagold 2 białka 1 budyń śmietankowy bez cukru 40g 2 łyżki cukru szczypta soli 2 łyżki płatków kukurydzianych z miodem i orzeszkami(...)kształcie sera wyłożyłam na dnie papierem do pieczenia, wpuszczając jego brzegi w rant formy. Ok. 2/3 ciasta starłam na dno tortownicy i wyrównałam, lekko je dociskając. Ciasto posypałam równomiernie bułką tartą. Jabłka obrane ze skórki starłam na tarce na grubych oczkach. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wymieszałam je z proszkiem budyniowym i cukrem i na chwilę odstawiłam. Białka ubiłam ze szczyptą soli

Waniliowe Improwizacje