bułki - 33426 przepisów (strona:730/2229)

Pieczone roladki z mięsa mielonego z brokułem 117

Takie upieczone roladki są o wiele zdrowsze niż te smażone na tłuszczu. 500 g mięsa mielonego z szynki wieprzowej 1 biała cebula 3 jajka 10 różyczek brokuła 3 łyżki bułki tartej 100 g surowego boczku wędzonego Sól Pieprz Czosnek granulowany Liść lubczyku Brokuł gotujemy do miękkości w delikatnie osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzamy na sitku.  Do miski przekładamy mięso(...)mielone. Dodajemy posiekaną bardzo drobno białą cebulę. Wbijamy jajka oraz wsypujemy bułkę tartą. Doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym i suszonym liściem lubczyku. Brokuł kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do mięsa. Mięso wyrabiamy na jednolitą i gładką masę. Formujemy podłużne kotleciki, każdy owijamy plastrem surowego wędzonego boczku. Roladki układamy w naczyniu żaroodpornym. Pieczemy w 190*C przez 50-60 minut

VioletoweKucharzenie
Czerstwe pieczywo – jak odzyska świeżość? 94

znajdziecie najlepsze sposoby na czerstwe pieczywo. Czerstwe pieczywo – najlepsze sposoby na jego odświeżenie Zacznijmy od tego jak powinno się przechowywać pieczywo, żeby jak najdłużej cieszyć się jego świeżością. Bułki i chleb powinny być trzymane w suchym i ciemnym  miejscu w pokojowej temperaturze. W chlebaku wykonanym z drewna, metalu lub z plastiku, zaleca się sprawdzenie czy pojemnik posiada atest(...)minut . Ten czas wystarczy żeby ser się trochę roztopił, a czerstwe pieczywo stało się chrupiące. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Odświeżenie pieczywa w mikrofalówce Czerstwe pieczywo możemy odświeżyć w mikrofalówce. Bułkę lub chleb należy owinąć  namoczonym ręcznikiem papierowym i włożyć do mikrofalówki na 5-10 sekund. Tak przygotowane pieczywo będzie o wiele świeższe i smaczniejsze. Odświeżenie pieczywa w piekarniku Jest

To Musisz Wiedzieć
Zupa koperkowa na zasmażce 100

małego selera 3-4 liście laurowe duży pęczek koperku łyżka masła 125 g pokrojonego w małą kostkę wędzonego boczku łyżka smalcu 2-3 łyżki mąki sól Grzanki francuskie: 1/2 bułki paryskiej (weki) pokrojonej na kromki 2 jajka 125 ml mleka płaska łyżka mąki masło klarowane/olej do smażenia sól Rozpoczynamy od przygotowania warzyw. Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy. Następnie ścieramy(...)dodajemy szczyptę soli. Całość dokładnie mieszamy. Później dodajemy mąkę i również dokładnie mieszamy, tak żeby nie było grudek. Na patelni rozgrzewamy około dwie łyżki masła klarowanego/oleju. Każdą kromkę bułki paryskiej moczymy z obu stron w mleku z jajkiem i smażymy na średnim ogniu z obu stron na brązowo. Zupę podajemy z pysznymi, brązowymi grzankami. Smacznego   Artykuł Zupa koperkowa

PatiGotuje
Rolada serowa z polędwiczką wieprzową 120

Składniki: Ciasto serowe: 3 jajka ok 300g żółtego sera ( użyłam sera gouda ) 3 łyżki majonezu Farsz: 1 polędwiczka wieprzowa 350g pieczarek 1 cebula 1 jajko 1 łyżka bułki tartej sól, pieprz       *** Polędwiczkę myjemy i osuszamy. Ostrym nożem odcinamy od mięsa białe błonki i rozcinamy polędwiczkę wzdłuż, aby powstał duży płat mięsa *** *** Polędwiczkę rozbijamy tłuczkiem na cienki płat(...)Dodajemy starte pieczarki i smażymy ciągle mieszając, aż cała woda odparuje. Przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i odkładamy do wystudzenia *** *** Gdy pieczarki przestygną dodajemy do nich jajko oraz bułkę tartę, mieszamy i odstawiamy *** *** Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach *** *** Do sera dodajemy jajka oraz majonez. Całość dokładnie mieszamy *** *** Dużą blachę ( z wyposażenia piekarnika ) wykładamy papierem do pieczenia

Blog z Apetytem
Pasztet zwinięty po francusku w świątecznej odsłonie 112

sera camembert, 1 cebula dymka ze szczypiorkiem, 1 łyżka oleju rzepakowego, szczypta soli, 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego (375 g), pieprz czarny świeżo mielony, 1 płaska łyżka bułki tartej, świeżo mielona suszona chili do smaku, ok. 12 szt. całych zielonych oliwek. Przygotowanie: Cebule kroimy w drobna kostkę, szklimy na oleju z dodatkiem soli. Pasztet, ser camembert dzielimy na mniejsze kawałki(...)miksujemy na puszystą masę.   Dodajemy cebulę, bułkę tartą, pieprz, chili i całość krótko miksujemy. Dodajemy posiekany szczypiorek i mieszamy. Ciasto rozwijamy i na całej powierzchni rozsmarowujemy masę z pasztetu. Ciasto delikatnie zwijamy i za pomocą ostrego noża kroimy na roladki, które wkładamy do foremek na babeczki. Do środka każdej roladki wkładamy po oliwce. Rada: metalowe foremki wykładamy małym krążkiem

Moniki Smakołyki
Jogurtowo-czosnkowe kotleciki drobiowe 384

całej rodziny. Polecam!     Składniki: 2 filety z kurczaka 1 jajko 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu 2 ząbki czosnku 1/4 szklanki mąki 1 szklanka bułki tartej Przyprawy: 1 płaska łyżeczka soli, 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki mielonej, szczypta chilli olej do smażenia       *** Filety myjemy, osuszamy i kroimy na części *** *** Każdy kawałek mięsa lekko(...)całość ponownie dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji *** *** Rozbite mięso przekładamy do marynaty, delikatnie mieszamy i odstawiamy na około pół godziny *** *** Po tym czasie kotleciki obtaczamy kolejno w bułce tartej *** *** Kotlety smażymy na rozgrzanym tłuszczu, na średnim ogniu z dwóch stron na rumiano *** *** Po zdjęciu z patelni mięso odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym *** *** SMACZNEGO ***     POLECAM TAKŻE

Blog z Apetytem
szybkowar-pyszne gołąbki z suchym ryżem,łopatką wieprzową... 111

kości 50 dag, jajka 2 sztuki "L", ryż suchy 3 szklanki, papryka słodka 1 łyżka, kucharek 2 łyżki, pieprz mielony 1 łyżeczka, cebula smażona 2 sztuki, smalec 1/4 kostki, bułka sucha moczona w wodzie 1 sztuka, kapusta młoda 2 główki większe, woda 1,5 litra, sok pomidorowy 1/2 litra, śmietana 12% 100 gram, mąka pszenna 3 łyżki, natka pietruszki(...)wrzątku i gotować na średnim ogniu ściągając liście z kapusty, po wystudzeniu wyciąć gruby nerw z liści. Łopatkę zmielić w maszynce do mięsa, wsypać suchy ryż, paprykę, pieprz, kucharka, bułkę moczoną w wodzie i odciśniętą z wody, wystudzoną cebulę pokrojoną w kostkę usmażoną na smalcu razem z tłuszczem, jajka. Mięso dokładnie wymieszane ręką z ryżem, na każdy liść nakładać porcję

W Mojej Kuchni Lubię
Krokiety z mięsem 76

łopatki wieprzowej 1 duża marchewka 1 duży korzeń pietruszki 2 cebule 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego sól pieprz olej rzepakowy do panierowania: 2 jajka + bułka tarta (przepis na 12 krokietów) Mleko, wodę, mąkę, 1 łyżkę oleju i szczyptę soli wrzucamy do blendera i miksujemy na gładką masę, odstawiamy na 30 minut (w międzyczasie można ugotować mięso), można oczywiście(...)robię). Doprawiamy to porządnie solą i świeżo zmielonym pieprzem, mieszamy. Na naleśniki nakładamy farsz z mięsa i formujemy krokiety. Jajka roztrzepujemy widelcem, maczamy w nim krokiety i panierujemy w bułce. Smażymy na złoty kolor, na wolnym ogniu, ze wszystkich stron (na dość sporej ilości oleju

Kardamonovy
Sylwestrowe grzanki z pastą surimi 75

minuty do momentu odparowania wody. 2 Przekładamy paluszki do blendera, dodajemy serek, imbir i przyprawy, miksujemy do momentu uzyskania jednolitej masy i wkładamy do lodówki. Składniki na grzanki 1 bułka paryska 2 ząbki czosnku 100 ml oleju szczypta soli do roztarcia czosnku Krok po Kroku 1 Przeciśnięty przez praskę czosnek delikatnie posypujemy solą i rozcieramy łyżką. Następnie dodajemy olej(...)mieszamy. 2 Bułkę kroimy ukośnie na kromki, smarujemy jedną stronę olejem i układamy na kratce do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego do 210 stopni piekarnika na około 6-8 minut (do uzyskania złotego koloru). 3 Wystudzone grzanki smarujemy pastą. Dekorujemy plasterkiem jajka, ogórka konserwowego i szczypiorkiem. Życzę smacznego! Interesujesz się gotowaniem? Zapraszam no moją grupę na Facebooku , gdzie możesz podzielić się

uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisy
pyszne schabowe kotlety mielone... 176

Składniki: kotlety schabowe bez kości 5 sztuk, bułka czerstwa 1 sztuka, jajka 1 sztuka, cebula podsmażona 1 sztuka, kucharek 1,5 łyżeczki, pieprz mielony 1 łyżeczka, mąka do panierki 3 łyżki, smalec 1/2 kostki cebula 4 sztuki, jabłko 2 sztuki, ząbki czosnku 4 sztuki, cukier 1 łyżeczka, kucharek 1 łyżeczka, pieprz mielony 1/2 łyżeczki, smalec 2 łyżki ziemniaki ugotowane(...)sztuk, surówka - ile potrzeba W rozdrabniaczu zmiksować pokrojone kotlety schabowe. Mięso przełożyć do miski, dodać namoczoną w wodzie bułkę, podsmażoną, wystudzoną cebulę, kucharka, pieprz, wbić jajka i wszystko dobrze ręką wyrobić na kleistą masę. Zwilżonymi dłońmi formować kotlety i obtaczać je w mące pszennej. Na mocno gorącym smalcu smażyć rumiane kotlety z każdej strony, na koniec nakryć pokrywką i dusić

W Mojej Kuchni Lubię
Ciasto kawowo-orzechowe z kawową galaretką 437

kontrę jak i uzupełnienie. Bardzo udany wypiek. Biszkopt orzechowy: 8 jajek 8 łyżek cukru 200 g mielonych orzechów włoskich 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka kaszy manny 3 łyżki bułki tartej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem kawowy: 500 ml śmietanki 30% lub 36% 2 i 1/2 łyżki żelatyny 4 łyżki kawy rozpuszczalnej 1 puszka mleka zagęszczonego słodzonego Kawowa galaretka(...)jednym żółtku, za każdym razem miksujemy do połączenia (na tym etapie dodaję również kilka łyżek oleju, ale nie jest to konieczne). Mielone orzechy mieszamy z mąką, kaszą manną, bułką tartą i proszkiem do pieczenia. Dodajemy do masy jajecznej w kilku partiach – delikatnie mieszamy szpatułką. Wylewamy na blaszkę (21x32cm) wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego

Smaki Na Talerzu
Roladki Finezyjki 379

berlinki ·        ½ papryki czerwonej ·        3 plasterki sera żółtego ·        Bułka tarta do panierki ·        Jajko ·        Olej do smażenia Sposób przygotowania: 1.   Mięso kroimy w plastry i rozbijamy, doprawiamy pieprzem oraz solą(...)Polewamy odrobiną ketchupu. 5.   Zawijamy w ser. 6.   Układamy na środku mięsa. 7.   Zwijamy robiąc roladki. 8.   Panierujemy w roztrzepanym jajku, następnie w bułce tartej. 9.   Smażymy na rozgrzanym oleju. 10.            Danie gotowe. 11.            Smacznego

Kulinarna Chwila
Kotleciki Kontowersyjki 126

łyżki mąki ziemniaczanej ·        2 łyżki maki pszennej ·        2 łyżki majonezu ·        Bułka tarta do panierki ·        Olej do smażenia Sposób przygotowania: 1.   Mięso kroimy bardzo drobniutko, solimy i wbijamy jajko. 2.   Z papryki usuwamy nasiona(...)ścieramy na tarce o dużych oczach. 5.   Doprawiamy papryką oraz wsypujemy mąki. 6.   Dokładamy majonez i wszystkie składniki dokładnie mieszamy. 7.   Robimy kotleciki, panierujemy w bułce tartej. 8.   Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron. 9.   Danie gotowe. 10.   Smacznego

Kulinarna Chwila
Cynamonowo-pomarańczowe ciasto świąteczne 88

łyżki mąki krupczatki 2 łyżeczki mielonego cynamonu 2 łyżeczki ekstraktu pomarańczowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia sok wyciśnięty z połowy pomarańczy Dodatkowo: masło lub margaryna do posmarowania foremki bułka tarta do oprószenia foremki Wykonanie pysznego ciasta świątecznego: 1. Masło lub margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie wbijamy stopniowo po jednym jajku i ucieramy, następnie wsypujemy(...)obie mąki, dodajemy proszek do pieczenia, cynamon, ekstrakt pomarańczowy i sok i dokładnie ucieramy. 2. Ciasto przekładamy do formy wcześniej posmarowanej masłem lub margaryną i oprószonej bułką tartą, ja piekłam w formie ceramicznej, ale ciasto można upiec w keksówce, formie do babki czy tortownicy. 3. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni do zrumienienia i suchego patyczka, ja swoje ciasto piekłam

Izabelawkuchni
Kotlety devolay 136

już wypłynęło. Było szybsze. Do zrobienia kotletów devolay potrzebowałam ( porcja na trzy osoby): * 3 połówki piersi z kurczaka * 3 ząbki czosnku * mała wiązeczka natki z pietruszki * 3 łyżki masła * bułka tarta * mąka * jajko * sól, pieprz * olej do smażenia Piersi z kurczaka rozbiłam najcieniej i najdelikatniej jak mogłam. Pomocna mi bardzo była folia spożywcza, dzięki niej nie miałam mięsa na ścianach(...)łyżce farszu i oprószyłam wszystko solą i pieprzem Zawijałam w roladki i spinałam brzegi wykałaczkami. Z wierzchu tak samo oprószyłam solą i pieprzem. Panierowałam w mące, jajku i bułce tartej. W takiej też właśnie kolejności. Smażyłam na głębszym oleju do uzyskania złoto-brązowego koloru. Podałam z ziemniakami i mizerią. Ale fajnie byłoby zjeść devolaya z jakimś ciepłym dodatkiem

Pieprzyć z Fantazją