Średnia:5/5] składniki: 1500 g ziemniaków 2 jajka 1 szkl mąki ziemniaczanej 500 g pieczarek 1 cebula 100 g żółtego sera natka pietruszki sól, pieprz dodatkowo: tłuszcz do smażenia bułka tarta jajka wykonanie: Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie. Ugotowane odcedzamy i dusimy tłuczkiem do ziemniaków lub prasą. Odstawiamy do wystudzenia. Pieczarki oczyszczamy, myjemy. Ścieramy na tarce o grubych oczkach(...)ziemniaczaną. Odrywamy po kawałku masy ziemniaczanej, forujemy płaskie placuszki. Na środek każdego nakłada porcję farszu pieczarkowego i sklejamy brzegi tworząc kotlety. Każdy panierujemy w rozbełtanym jajku a następnie w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym tłuszczu, na rumiano z każdej strony. Podajemy zamiast tradycyjnych ziemniaków np. z sosem mięsnym i surówkami
Domowy Smak Jedzeniawaniliowego 200g jogurtu naturalnego 100g masła pół szklanki drobnego cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia szklanka świeżej żurawiny 2 łyżki cukru pudru do wysmarowania formy: łyżka masła i łyżka bułki tartej Przepis: Żurawinę opłukać i oprószyć cukrem pudrem, W dużej misce utrzeć masło z cukrem i cukrem pudrem, dodać jajka i jogurt, Do masy maślanej dodać przesianą mąkę i proszek(...)pieczenia, dobrze wymieszać, Na końcu dodać żurawinę, ciasto delikatnie wymieszać łyżką, Piekarnik nagrzać do 180 stopni, formę do babek wysmarować masłem i lekko oprószyć bułką tartą, Ciasto przełożyć do formy, babkę piec około 40 minut do suchego patyczka. Babkę podawać oprószaną cukrem pudrem lub polaną lukrem. Artykuł Babka jogurtowa z żurawiną pochodzi z serwisu tyfranbox
tyfranboxmasła 2 łyżeczki kurkumy 2 łyżeczki wędzonej papryki (słodkiej) 1/2 łyżeczki chili 1 łyżka suszonego tymianku 1 łyżka suszonego lubczyku sól Do przygotowania foremek: 1 łyżka masła 2 łyżki bułki tartej 2 małe foremki "keksówki" Sposób wykonania: Soczewicę płuczemy, wrzucamy do garnka, zalewamy 3 szklankami zimnej wody i gotujemy około 7 minut od momentu wrzenia (soczewica powinna wchłonąć wodę). Cukinię(...)Warzywa z patelni przerzucamy do dużej miski, dodajemy ugotowaną soczewicę, mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180°C oraz smarujemy foremki masłem i oprószamy bułką tartą. Gdy masa będzie letnia wbijamy do niej jajka. Całość dokładnie mieszamy i przekładamy do foremek. Pieczemy przez 1 godzinę. Podajemy z pieczywem i z ostrymi dodatkami (np. chrzan
Qchnia po prostucałej rodziny. Sos sojowy wzmocnił smak warzyw. Brukselki to kolejny smak jesiennych dań. 500 g fileta z kurczaka Sól Pieprz Czosnek granulowany Przyprawa do mięsa 1 jajko 4 łyżki bułki tartej 0,5 szklanki sezamu <Radix-bis> Przesmażone warzywa: 1 biała cebula 5 kulek mrożonego szpinaku 2 ząbki czosnku 10 pieczarek 15 brukselek 1 łyżka sosu sojowego(...)Czosnek granulowany Filet z piersi kurczaka kroimy na paseczki. Rozbijamy tłuczkiem, doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym i przyprawą do mięsa. Każdy filecik maczamy w rozmąconym jajku, następnie w wymieszanej bułce tartej z sezamem. Mięso smażymy na rozgrzanej patelni do miękkości z każdej strony. Na osobnej patelni przesmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy mrożony szpinak oraz
VioletoweKucharzeniejeść w nieskończoność składniki dla 4 osób : 4 pojedyńcze filety z piersi kurczaka 8 plastrów, sera topionego cheddar ( Hochland , Lactima itp ) 4 łyżeczki sosu BBQ 2 jajka 2 szklanki bułki tartej sól , ostra papryka ( lub łagodna , kwestia upodobań ) , granulowany czosnek do smaku Filety z piersi kurczaka , rozklepujemy cieńko , tłuczkiem do mięsa . Warto to zrobić, przez woreczek , nie będą się rozpadać(...)łyżeczkę sosu BBQ . Zawijamy jak klasyczne de volaille , dociskamy rękami ,żeby utworzyć kształt cygara i pozbyć się powietrza ze środka . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Obtaczamy w roztrzepanym jajku i bułce tartej . Czynność tą powtarzamy dwukrotnie ,żeby panierka była dość gruba , co zapobiega wyciekaniu sera podczas smażenia . Ma płynąc ale już na talerzu Smażymy na głębokim tłuszczu , na złoty kolor ze wszystkich
Ogrodnik w podróżypozostałymi składnikami, wymieszać, miskę z ciastem przykryć folią na 30 minut. 3. Blat posmarować olejem, wyrobić na nim chwilę ciasto, utworzyć wałek 60x8cm. Mocno posypać mąką, nożem odcinać bułeczki. Bułki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem w odstępach, przykryć ściereczką na 30 minut. 4. Przed pieczeniem umieścić na dnie piekarnika kokilkę z wodą. Bułki piec w 180 st.C przez
Kuchnia domowa Aniszklanka mąki tortowej pół szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia skórka otarta z jednej pomarańczy Dodatkowo: ewentualnie cukier puder do posypania masło lub margaryna do posmarowania blaszki bułka tarta do posypania blaszki Wykonanie pysznego ciasta: 1. Żółtka ucieramy z masłem lub margaryną i cukrem na puszystą masę, następnie dodajemy otartą skórkę z pomarańczy i chwilę ucieramy, następnie wsypujemy(...)mieszamy je z utartym ciastem. 3. Cisto przekładamy do foremki keksówki o wymiarach około 7 cm x 30 cm x 8 cm posmarowanej masłem lub margaryną i posypanej bułką tartą. 4. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone. Upieczone studzimy, ale jeszcze ciepłe wyjmujemy z foremki. 5. Gotowe kroimy w plastry
Izabelawkuchnisurówką. Polecam! Składniki: 2 filety z kurczaka 1 jajko 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu 1/4 szklanki mąki 2 łyżki przyprawy kebab-gyros 1 szklanka bułki tartej 1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki opcjonalnie – 1 łyżeczka ziaren sezamu olej do smażenia *** Filety myjemy, osuszamy i kroimy na części *** *** Każdy kawałek mięsa lekko rozbijamy(...)jednolitej konsystencji *** *** Rozbite mięso przekładamy do marynaty, delikatnie mieszamy i odstawiamy na minimum jedną godziną (można także włożyć do lodówki nawet na całą noc) *** *** Po tym czasie przygotowujemy panierkę: bułkę tartą mieszamy z posiekaną pietruszką oraz opcjonalnie z sezamem *** *** Kotlety wyjmujemy z marynaty i obtaczamy z dwóch stron w panierce *** *** Kotleciki smażymy z dwóch stron na rozgrzanym oleju na złoty
Blog z ApetytemRolady są proste w przygotowaniu i smakują wybornie. Składniki: - ok. 70 dkg schabu - 30 dkg mięsa mielonego - mała czerstwa bułka - jajko - papryka - duża cebula - 2 marchewki - ząbek czosnku - sól, pieprz ziołowy - przyprawa Harissa - czosnek granulowany(...)Jedną marchew i czosnek kroimy w plastry, cebulę w ćwierćplastry a paprykę w grube kawałki. Przyprawiamy solą i pieprzem ziołowym. Do mielonego mięsa dodajemy namoczoną wcześniej i odciśniętą bułkę, jajko, sól, pieprz ziołowy i granulowany czosnek do smaku. Wyrabiamy. Drugą marchew ścieramy na grubych oczkach i przyprawiamy solą i pieprzem ziołowym. Schab kroimy na plastry tak, aby między
Maminek kulinarnyKotlety schabowe zapiekane z pieczarkami i serem... Potrzebne będą : schab pieczarki ser sól, pieprz jajko bułka tarta smalec do smażenia Schab myjemy, kroimy w plastry, rozbijamy tłuczkiem, posypujemy solą i pieprzem, jajko rozkłócamy widelcem, kotlety moczymy w jajku, później w bułce tartej i smażymy na smalcu, jak tradycyjne schabowe. Pieczarki oczyszczamy lub obieramy
Pelusiowa Kuchniasurówka. Tanie i proste w przygotowaniu urozmaicą każdy obiad. Składniki (4 porcje) -4 naleśniki -300 g mielonego mięsa -200 g pieczarek -1/2 cebuli -1 jajko -bułka tarta do panierowania -sól, pieprz -olej do smażenia Przygotowanie Przygotować naleśniki. Pieczarki pokroić, cebulę posiekać. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy. Zeszklić cebulę. Dodać pieczarki i podsmażyć do odparowania wydobywającego się(...)pieprzem. Delikatnie ostudzić i zmielić 2 krotnie w maszynce do mielenia mięsa lub blenderem. Przygotowane naleśniki posmarować farszem. Zagiąć brzegi i zwinąć w ruloniki. Panierować w jajku i bułce tartej i smażyć na złoty kolor na rozgrzanym oleju. Podawać na gorąco. Smacznego
Zielona KuchniaSkładniki: 4 filety z kurczaka po 200 g 4 łyżki pasty z karczochów 250 g brązowych pieczarek 1 cebula 4 łyżki startego parmezanu 2 łyżki oliwy z oliwek bułka tarta 2 łyżki majonezu sól, pieprz Przygotowanie: Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size(...)mieszamy ze startym parmezanem. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Rozbite filety smarujemy pastą z karczochów, następnie rozsmarowujemy farsz, zawijamy. Oprószamy solą i pieprzem. Cienko smarujemy majonezem, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju
R'n'G Kitchenfilet z kurczaka · Sól · Jajko · Bułka tarta do panierki · Olej do smażenia · Mały kalafior · Papryka czerwona · 2 łyżki(...)śmietany 36 % Sposób przygotowania: 1. Mięso kroimy na mniejsze kawałki, solimy. 2. Panierujemy w roztrzepanym widelcem jajku, następnie w bułce tartej. 3. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron. 4. Mięso układamy w naczyniu. 5. Kalafior dzielimy na małe różyczki i prużymy na maśle. 6. Do kalafiora dodajemy pokrojoną w paseczki paprykę oraz obraną
Kulinarna Chwilasię sprawdzi. Przepis można zatem dowolnie modyfikować i dopasować do swoich upodobań i smaków. Pulpeciki w sosie koperkowym Składniki: 500 g mielonej wieprzowiny duża marchewka 1 jajko 2 łyżki bułki tartej ząbek czosnku mąka pszenna do obtoczenia pulpecików 2 łyżki oleju 2 liście laurowe pęczek koperku 3 łyżki śmietany 18% pieprz sól Rozpoczynamy od przygotowania mięsa. Najpierw obieramy marchewkę(...)ścieramy ją na tarce o dużych oczkach. Dodajemy ją do mięsa. Następnie dodajemy jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek, bułkę tartą, doprawiamy solą i pieprzem. Mięso dokładnie wyrabiamy, aż wszystkie składniki dobrze się wymieszają. Później z mięsnej masy formujemy pulpeciki wielkości orzecha włoskiego. Każdy z nich, osobno obtaczamy w mące. W wysokiej i dużej patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy na niego pulpeciki
PatiGotuje