ugotowanych ziemniaków 1 cukinia baby lub ok. 25 dag miąższu z dużej cukinii 1 cebula 1 jajko 1 ząbek czosnku pieprz i sól do smaku ewentualnie łyżka mąki lub bułki tartej Przygotowanie kotletów zaczynamy od ugotowania ziemniaków - jeżeli nie korzystamy z warzyw np. z obiadu. Następnie cukinię ścieramy na tarce, dodajemy utłuczone ziemniaki (lub przepuszczone przez praskę). Dodajemy jajko, czosnek(...)utarty z solą. Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy pieprzem i solą. Jeżeli masa jest zbyt rzadka możemy dodać trochę mąki lub tartej bułki, jednak placuszki są smaczniejsze bez dodatku mąki. Przepisy z cukinią: pasta serowa z pieczonymi warzywami , kotlety z cukinii z serem i ziołami , pyszne leczo z cukinią i bakłażanem Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy małe kotleciki, które
Korniszonkinowość. Robiłam ją dopiero pierwszy raz. Smakowała mi, ale chyba pozostanę fanką tradycyjnej panierki. Składniki: 1 filet ryby - u mnie dorsz mąka kukurydziana 2 jajka 1 łyżka śmietany 18% bułka tarta sól, pieprz tłuszcz do smażenia Sposób wykonania: 1. Rybę odmrozić, opłukać i osuszyć. Podzielić na porcje. Oprószyć solą i pieprzem. 2. Jajka wymieszać ze śmietaną. 3. Panierować rybę, najpierw(...)mące kukurydzianej, następnie w jajku ze śmietaną, a na końcu w bułce tartej. 4. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu na rumiano. Smacznego
Kuchnia domowa AniPapryka ostra · Przyprawa gyros · sól · Bułka tarta do panierki · Olej do smażenia Sposób przygotowania: 1. Ryż gotujemy w osolonej wodzie i studzimy. 2. Mięso przekładamy do miski, dodajemy obraną i drobno posiekaną cebulę(...)oraz papryką ostrą. 7. Na koniec dodajemy ser starty na tarce o dużych oczach i przyprawę gyros. 8. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i robimy kotleciki. Panierujemy w bułce tartej. 9. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron. 10. Gotowe
Kulinarna Chwilałyżki cukru pudru 3 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Nadzienie: 5 jabłek 3 łyżki cukru 1 cukier waniliowy 1 łyżeczka cynamonu sok z 1/2 cytryny 1 łyżka bułki tartej Różowa pianka: 3 białka 1 szklanka cukru 1 kisiel różowy (wiśniowy, malinowy lub truskawkowy) Ciasto: Wszystkie składniki zagnieść ze sobą na gładkie ciasto. Podzielić je na dwie części(...)cukier. Mieszać, aż cukier całkowicie się rozpuści i powstanie gładka i lśniąca beza. Wówczas wsypać kisiel i wymieszać. Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować i wyłożyć nim tortownicę. Posypać bułką tartą i wyłożyć podprażone jabłka. Na jabłka wyłożyć różową bezę i zetrzeć na tarce drugą część ciasta z zamrażalki. Jabłecznik piec w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut. Wystudzić
My simple kitchenSkładniki: Ciasto serowe: 3 jajka ok 300g żółtego sera ( użyłam sera gouda ) 3 łyżki majonezu Farsz: 1 polędwiczka wieprzowa 350g pieczarek 1 cebula 1 jajko 1 łyżka bułki tartej sól, pieprz *** Polędwiczkę myjemy i osuszamy. Ostrym nożem odcinamy od mięsa białe błonki *** *** Mięso nacieramy solą i pieprzem, przykrywamy folią i umieszczamy w lodówce *** *** Pieczarki ścieramy na tarce(...)Dodajemy starte pieczarki i smażymy ciągle mieszając, aż cała woda odparuje. Przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i odkładamy do wystudzenia. Gdy pieczarki przestygną dodajemy do nich jajko oraz bułkę tartę, mieszamy i odstawiamy *** *** Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy jajka oraz majonez *** *** Całość dokładnie mieszamy *** *** Dużą blachę ( z wyposażenia piekarnika ) wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy
Blog z Apetytemduszonymi ziemniaczkami. Polecam! Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego Przyprawy do mięsa: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra 1 jajko 3 łyżki bułki tartej 2 ogórki kiszone 1 cebula 10 dkg chudego boczku wędzonego 3-4 pieczarki 2 łyżki musztardy 2 szklanki bulionu lub wody kilka suszonych grzybków lub świeżych pieczarek 1 listek laurowy(...)angielskiego, 3 kulki pieprzu 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego olej lub masło klarowanego smażenia 1 szklanka mąki do obtoczenia mięsa opcjonalnie świeże zioła *** Mięso mielone mieszamy z jajkiem, bułką i przyprawami- do smaku *** *** Ogórki, cebulę, pieczarki oraz wędzony boczek kroimy w kosteczkę *** *** Pokrojone składniki dodajemy do mięsa *** *** Wszystko razem mieszamy, dodajemy musztardę i ponownie dokładnie mieszamy *** *** Z mięsa formujemy
Blog z Apetytempita. Czas: 30 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji: 2 duże Z podanych składników w tym przepisie wyjdzie Wam spora porcja pieczonej shawarmy, czyli kebaba. Część możecie zjeść z bułką, a resztę np. z kaszą bulgur lub kuskus. Tutaj możecie przeczytać co my zrobiliśmy ze shawarmy. Potrawa jest tyleż prosta co niezwykle smaczna i aromatyczna. Shawarma to świetny wstęp(...)Przekrój focaccię lub bagietkę na płowy. Na jedną połowę wyłóż sałatę i warzywa. Ułóż na nich mięso. Polej sosem. Przykryj drugą połową pieczywa. Artykuł Poniedziałek: Najprostszy kebab w bułce pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharzgrubych oczkach 120 g ugotowanej kaszy owsianej 1 natka świeżej pietruszki, posiekana 1 mała cebula, obrana i sparzona 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju roślinnego 5-6 łyżek bułki tartej sól, pieprz, mielona gałka muszkatołowa do smaku Jak zrobić? Piekarnik nagrzewam do 170 stopni Celsjusza. Dużą, płaską blachę wykładam papierem do pieczenia. Buraka, kaszę i natkę pietruszki umieszczam w misce(...)Cebulę siekam bardzo drobno, czosnek obieram i przeciskam przez praskę. Dodaję do miski. Wlewam olej, dodaję bułkę tartą. Doprawiam solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Lekko wilgotnymi dłońmi formuję kotleciki. Układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę około 20 - 25 minut, aż kotleciki będą wyraźnie "ścięte" na wierzchu, ale nadal całkiem miękkie. Podaję jako wegetariański burger lub same, z sałatką warzywną
W kuchni Karmel-itkipush({ google_ad_client: "ca-pub-4596016726727942", enable_page_level_ads: true }); Gnocchi zapiekane z pulpecikami składniki: 250 g mięsa mielonego 1 jajko 1 żółta papryka 1/2 czerstwej bułki 1 opakowanie gnocchi 1 puszka pomidorów z puszki 2 mozzarelle (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({ google_ad_client: "ca-pub-4596016726727942", enable_page_level_ads: true }); Gnocchi zapiekane z pulpecikami wykonanie(...)Bułkę namaczamy w wodzie, odstawiamy, gdy wchłonie płyn i będzie miękka odciskamy ją i dodajemy do mięsa. Dodajemy jajko, łyżeczkę ostrej i słodkiej papryki, łyżkę majeranku, sól i pieprz. Wyrabiamy całość dokładnie, formujemy pulpeciki. Podsmażamy na patelni z obu stron. Gnocchi gotujemy przez 3 minuty w gotującej się wodzie. Jedną z mozzarelli i paprykę kroimy w kostkę. Pulpeciki
Delusional Trinepracy były grzyby. Dziś dzielę się najszybszym przepisem. Wykorzystałam do niego płaskie kapelusze rydzów, ale równie dobrze sprawdzą się pecłonki, czyli gąski zielone oraz maślaki. Składniki : ulubiony rodzaj bułki kilka rydzów z płaskimi, dużymi kapeluszami sałata masłowa chili masło plaster żółtego sera natka pietruszki sól olej do smażenia Kapelusze rydzów oczyścić. Na patelni rozgrzać olej (ok. 2-3 łyżki(...)ułożyć na nim rydzowe kapelusze blaszkami do spodu patelni. Smażyć z obu stron w sumie ok. 7 minut. Bułkę przepołowić, posmarować masłem. Ułożyć sałatę, plaster sera żółtego. Rydze zdjąć z patelni i ułożyć na serze, oprószyć solą. Na wierzchu ułożyć pokrojone chili i liście natki pietruszki. Kanapkę zamknąć i zapakować
Weekendy w domu i ogrodzieSkładniki na dressing łyżka musztardy łyżka miodu 3 łyżki oliwy łyżka soku z cytryny sól pieprz Składniki na sałatkę sałata rzymska pomidorki koktajlowe Składniki na smażony camembert jajko mąka bułka tarta 2-3 łyżki masła ser camembert Przepis na sałatkę Mieszamy ze sobą wszystkie składniki dressingu. Odstawiamy na ok. 5 minut. Sałatę dzielimy na mniejsze kawałki, układamy na talerzu(...)sałacie układamy pomidorki koktajlowe pokrojone na połówki. Smażony camembert – przepis Camembert panierujemy najpierw w mące, następnie w roztrzepanym jajku, a na końcu panierujemy go w bułce tartej. Na maśle, na wolnym ogniu smażymy go z każdej strony ok. 7-8 minut. Na talerzu układamy składniki sałaty, polewamy dressingiem , a obok kładziemy usmażony camembert. Smacznego! Artykuł Smażony camembert pochodzi
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!koniecznie Składniki na 8-10 sztuk: – 1 szklanka ryżu parabolicznego – 2 szklanki wody – 1 łyżeczka kurkumy – 100g twardej mozarelli – 2 jajka – 3 łyżki bułki tartej – 1 łyżka musztardy rosyjskiej – sól i pieprz wg smaku Ryż podsmażyć na suchej patelni, dodać przyprawy, 2 szklanki cieplej wody, wymieszać i gotować pod przykrywką, aż ryż(...)całkowicie wchłonie wodę. Wystudzić. Zimny ryż przełożyć do miski, dodać ser starty na tarce na małych oczkach, jajka, bułkę tartą, musztardę i wszystko dokładnie wymieszać. Mokrymi dłońmi formować kotleciki i smażyć na mocno rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Smacznego Kotleciki ryżowo-serowe Kotleciki ryżowo-serowe Kotleciki ryżowo-serowe Artykuł Kotleciki ryżowo-serowe pochodzi z serwisu Kulinarne życie
Smaki Arminełyżeczki czarnego pieprzu. Wszystko dokładnie wymieszaj. Przelej jajka do ziemniaków, dodaj jeszcze ciepły boczek i wszystko wymieszaj. Blachę do pieczenia wyłóż papierem lub posmaruj jej brzegi masłem i posyp bułką tartą. Ja użyłam dwóch keksówek, ale możesz użyć większej prostokątnej blaszki. Przelej masę ziemniaczaną i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na 1,5 h. Babka będzie gotowa(...)zsiadłym mlekiem. Składniki 2 kg ziemniaków – najlepsze są stare odmiany np. irga 1 cebula 3 jajka 250 g wędzonego boczku pieprz i sól papier do pieczenia lub masło + bułka tarta do wysmarowania blaszki jako dodatek – zimne mleko, zsiadłe mleko lub kiszona kapusta Jeśli spodobał Ci się ten wpis, odwiedź mój Fanpage na Facebooku – będziesz na bieżąco z kolejnymi
Eat me! Fit me!budyniu biszkoptowego – oczywiście może być waniliowy lub śmietankowy, wówczas pianka będzie lepiej wyróżniać się na tle ciasta 1/4 szklanki oleju Dodatkowo: ponad 700 g śliwek 2 łyżki bułki tartej (ja dziś pominęłam) cukier wanilinowy do śliwek cukier puder do oprószenia ciasta przed podaniem Przygotowanie: Spód formy (u mnie 24×24 cm, ale można użyć tortownicy(...)podpieczone spodu, bo za chwilę włożymy do niego ciasto z resztą warstw. W tym czasie kroimy śliwki na pół i wyciągamy z nich pestki. Śliwki przekładamy do miski, posypujemy bułką tartą (ja dziś pominęłam) i cukrem wanilinowym (około 1-2 łyżeczek w zależności od słodkości śliwek). Śliwki wykładamy na podpieczony spód. Przygotowujemy piankę budyniową. 4 białka jaj ubijamy na sztywno
Słodkie okruszkibędą pasować na obiad lub kolację. Składniki: 1 brokuł 6 jajek ugotowanych na twardo 1 surowe jajko 1 cebula około 3/4 szklanki startego żółtego sera 1 łyżka masła olej bułka tarta sól, pieprz Brokuła podzielić na różyczki i ugotować w osolonej wodzie, aby były lekko twarde. Odcedzić i ostudzić. Następnie drobniutko pokroić lub ugnieść tłuczkiem do ziemniaków. Cebulę drobno posiekać(...)rozgniecionego brokuła dodać posiekane jajka, starty żółty ser, usmażoną cebulę i surowe jajko. Dobrze przyprawić, aby kotlety nie były mdłe i dokładnie wymieszać. Formować kotlety i obtaczać je w bułce tartej, a następnie smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron. Gotowe kotlety można podawać z dowolnym sosem lub innymi warzywami. Życzę Smacznego! Zapraszam do polubienia mojego bloga
talerz przyjemności