bułki - 33426 przepisów (strona:742/2229)

Kruche ciasto ze śliwkami i budyniową pianką 141

budyniu biszkoptowego –  oczywiście może być waniliowy lub śmietankowy, wówczas pianka będzie lepiej wyróżniać się na tle ciasta 1/4 szklanki oleju Dodatkowo: ponad 700 g śliwek 2 łyżki bułki tartej (ja dziś pominęłam) cukier wanilinowy do śliwek cukier puder do oprószenia ciasta przed podaniem Przygotowanie: Spód formy (u mnie 24×24 cm, ale można użyć tortownicy(...)podpieczone spodu, bo za chwilę włożymy do niego ciasto z resztą warstw. W tym czasie kroimy śliwki na pół i wyciągamy z nich pestki. Śliwki przekładamy do miski, posypujemy bułką tartą (ja dziś pominęłam) i cukrem wanilinowym (około 1-2 łyżeczek w zależności od słodkości śliwek). Śliwki wykładamy na podpieczony spód. Przygotowujemy piankę budyniową. 4 białka jaj ubijamy na sztywno

Słodkie okruszki
Kotlety brokułowe z jajkiem 140

będą pasować na obiad lub kolację. Składniki: 1 brokuł 6 jajek ugotowanych na twardo 1 surowe jajko 1 cebula około 3/4 szklanki startego żółtego sera 1 łyżka masła olej bułka tarta sól, pieprz Brokuła podzielić na różyczki i ugotować w osolonej wodzie, aby były lekko twarde. Odcedzić i ostudzić. Następnie drobniutko pokroić lub ugnieść tłuczkiem do ziemniaków. Cebulę drobno posiekać(...)rozgniecionego brokuła dodać posiekane jajka, starty żółty ser, usmażoną cebulę i surowe jajko. Dobrze przyprawić, aby kotlety nie były mdłe i dokładnie wymieszać. Formować kotlety i obtaczać je w bułce tartej, a następnie smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron. Gotowe kotlety można podawać z dowolnym sosem lub innymi warzywami. Życzę Smacznego! Zapraszam do polubienia mojego bloga

talerz przyjemności
Wytrawna, razowa tarta z dynią i czerwoną cebulą 90

pełnoziarnistej mąki razowej 2 łyżki mąki zwykłem 100g zimnego masła szczypta soli 5 łyżek lodowatej wody odrobina masła i mąki do oprószenia i wysmarowania formy łyżka kaszy manny lub bułki tartej Na farsz: 300g kawałek dyni 2 duże czerwone cebule 250g sera ricotta 1/2 szklanki mleka 2 jajka sól i pieprz do smaku pół łyżeczki suszonego tymianku 2 łyżki oleju(...)wykleić formę. Można też podzielić ciasto na małe kawałki, każdy wałkować i powyklejać formę. Sposób jest tak naprawdę dowolny. Wyklejone ciasto nakłuwamy widelcem i posypujemy równomiernie manną lub bułką tartą.   Na ciasto wykładamy równomiernie dynię z cebulą. Całość zalewamy masą serowo-jajeczną.   Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 30 minut, aż masa się zetnie, a brzegi ciasta staną

Smaczna Strona
Pierogi leniwe pełnoziarniste 141

szybkie do przygotowania. Wystarczy twaróg wymieszać z mąką i jajkiem, uformować wałek i pokroić go na mniejsze kawałki. Jak dla mnie pierogi leniwe najlepiej smakują polane bądź podsmażone na bułce tartej z masłem. Pycha. Pierogi z poniższego przepisu są mocno sycące. Zachęcam Was do zamieniania mąki pszennej na pełnoziarnistą żytnią, ponieważ ta druga zawiera więcej błonnika i wpływa korzystnie(...)wodę i ją posolić. Gdy zaczynam ie wrzeć to przełożyć pierogi. Gotować 3-4 minuty na małym ogniu (czas liczyć od momentu wypłynięcia wszystkich pierogów). Ugotowane odcedzić. Podawać z bułką tartą podsmażoną na maśle i cukrem. Wyrabianie masy Pierogi leniwe przed i w trakcie gotowania Pomysł na przepis STĄD

Ugotować
Siedzuń sosnowy – szmaciak smażony panierowany 104

jest bardzo smacznym grzybem, gdy na niego trafimy warto go zabrać. Siedzuń smażony panierowany jest pyszny. Sprawdzi się jako przekąska lub danie główne. Siedzuń, jajka, mąka (u mnie gryczana), bułka tarta, masło i olej rzepakowy, Siedzunia umyć – do miski wlać wodę, dodać garść soli i wymieszać. Włożyć grzyba, chwilę go pomoczyć, wyjąć przepłukać. Operację powtórzyć. Dzięki moczeniu w słonej wodzie(...)piasku i innych fragmentów ściółki leśnej. Umytego grzyba osuszyć i pokroić w plastry grubości około 2 cm, oprószyć mąką. Zanurzyć w rozmąconych jajkach, a następnie obtoczyć w bułce tartej. Na patelni rozgrzać masło z olejem. (Ja na patelni kładę papier do pieczenia i na nim smażę, dzięki czemu mam pewność, że grzyby nie będą przywierały.) Kłaść grzyby na rozgrzanym tłuszczu

królestwo garów
Szwedzkie klopsiki w sosie pieczeniowym jak köttbullar z Ikea. PRZEPIS 462

Wychodzą bardzo podobne, a nawet lepsze. Przekonajcie się sami. Przepis na szwedzkie klopsiki köttbullar jak w Ikea Składniki: około 800 gramów mięsa mielonego wieprzowo-wołowego, 1 jajko, 4 łyżki bułki tartej, 4 cebule, łyżka słodkiej papryki w proszku, łyżka wędzonej papryki w proszku, olej, łyżka mąki pszennej, łyżeczka mąki ziemniaczanej, ciemny sos sojowy, sól, pieprz. Zrób tak: mięso dopraw solą(...)pieprzem, wbij jajko, wsyp bułkę tartą, dokładnie wyrób dłońmi i odstaw do lodówki. W tym czasie masa stężeje. Zwilżonymi wodą dłońmi formuj malutkie pulpeciki, które następnie przesmaż z dwóch stron na oleju, zdejmij z patelni i odstaw. Teraz na tym samym tłuszczu zrumień posiekaną cebulę, do której na końcu dodaj oba rodzaje papryki w proszku i dokładnie wymieszaj, po czym

Kulinarna Polska
Mocno serowe roladki drobiowe 104

pojedyńcze filety z piersi kurczaka 8 plastrów serka topionego szynkowego ( Hochland, Lactima itp ) granulowany czosnek 4 łyżeczki miodowej musztardy sól , pieprz do smaku panierka : 2 jajka 1 szklanka bułki tartej   Filety z piersi kurczaka rozklepujemy cieniutko , najlepiej przez folię . Każdy solimy , pieprzymy , mocno doprawiamy czosnkiem . Smarujemy musztardą miodową i na każdym układamy po dwa plastry serka topionego , szynkowego . Zwijamy(...)małe roladki . Każdą roladkę obtaczamy w roztrzepanym jajku, a następnie w bułce tartej . Odstawiamy na około 30 minut do lodówki , to sprawi że się usztywnią i nie rozpadną podczas smażenia . Smażymy na głębokim tłuszczu z obu stron na złoty kolor . Serwujemy na gorąco , pokrojone w plastry lub w całości Smacznego ! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Mocno serowe roladki drobiowe pochodzi

Ogrodnik w podróży
Ciacho jogurtowe z malinami 101

jajka 200 g gęstego jogurtu naturalnego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 180 g oleju słonecznikowego Dodatkowo: Maliny lub inne owoce sezonowe (śliwki, borówki, jeżyny) Cukier puder Odrobina masła + bułka tarta Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Wszystkie składniki na ciasto łączymy ze sobą za pomocą robota kuchennego lub mocnego miksera tak, aby powstala idealnie gładka masa. Brytfankę smarujemy niewielką(...)ilością masła lub oleju i wysypujemy bułką tartą. Ciasto wykładamy na brytfankę i wyrównujemy. Na wierzchu układamy maliny. Pieczemy ok. 45 minut, sprawdzając po tym czasie stopień upieczenia za pomocą wykałaczki (jeśli po nakłuciu ciasto oblepia się na wykałaczce to znaczy, że jest jeszcze surowe). Po upieczeniu i wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem. Bon appetit

Kate's Kitchen
Bułeczki z cynamonową skorupką. 127

rozczyn, zagniatamy ciasto. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 60 minut do wyrośnięcia. Gdyby ciasto było zbyt luźne dosypujemy jeszcze mąki tortowej. 3. Formowanie bułek: Ciasto dzielimy na części, tak około 18 części. Z każdej części ciasta na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną formujmy podłużne bułeczki, następnie każdą bułeczkę smarujemy jajkiem i oprószamy cukrem wymieszanym

Izabelawkuchni
Cicho jogurtowe z malinami 83

jajka 200 g gęstego jogurtu naturalnego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 180 g oleju słonecznikowego Dodatkowo: Maliny lub inne owoce sezonowe (śliwki, borówki, jeżyny) Cukier puder Odrobina masła + bułka tarta Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Wszystkie składniki na ciasto łączymy ze sobą za pomocą robota kuchennego lub mocnego miksera tak, aby powstala idealnie gładka masa. Brytfankę smarujemy niewielką(...)ilością masła lub oleju i wysypujemy bułką tartą. Ciasto wykładamy na brytfankę i wyrównujemy. Na wierzchu układamy maliny. Pieczemy ok. 45 minut, sprawdzając po tym czasie stopień upieczenia za pomocą wykałaczki (jeśli po nakłuciu ciasto oblepia się na wykałaczce to znaczy, że jest jeszcze surowe). Po upieczeniu i wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem. Bon appetit

Kate's Kitchen
Szybkie ciasto z gruszkami i kruszonką 119

łyżek mąki 2 duże jajka 3 łyżki masła i trochę do wysmarowania blachy pół szklanki mleka łyżeczka proszku do pieczenia pół szklanki cukru łyżka esencji waniliowej 3 dojrzałe gruszki bułka tarta do obsypania blachy Na kruszonkę: 6 łyżek brązowego cukru 6 łyżek mąki 150g zimnego masła   Nastawiamy piekarnik na 180°. Blachę do pieczenia smarujemy masłem i obficie obsypujemy bułką

Smaczna Strona
Pasztet z mięsa i warzyw z rosołu 113

ćwiartki z kurczaka 2 golonki z indyka 4 marchewki kawałek pora 2 pietruszki kawałek selera 3 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 3 jajka M pęczek natki pietruszki 2 bułki kajzerki 4-5 ząbków czosnku 500 g wątróbki drobiowej 3 cebule 6-7 suszonych pomidorów 1 łyżka soli pieprz zioła prowansalskie 1. Do dużego garnka wlewamy 3 litry wody, dajemy(...)mięso obieramy. 3. Wątróbkę razem z cebulą pokrojoną w piórka podsmażamy na oleju, studzimy. 4. Przy użyciu maszynki do mięsa mielimy mięso, warzywa, wątróbkę, natkę pietruszki i suszone pomidory. Bułki kajzerki moczymy w 1 kubku rosołu i również mielimy.  5. Do przemielonych składników dodajemy przepuszczony przez praskę czosnek, wbijamy jajka, mieszamy. Dodajemy sól, pieprz i zioła prowansalskie. Mieszamy

kruche babeczki
Tych produktów nie przechowuj w zamrażalce! 5 na pewno Cie zdziwi. 101

Gorące potrawy – przed włożeniem do lodówki bądź zamrażalnika potrawy muszą być całkowicie zimne. Jeśli włożymy je gorące bakterie będą się szybciej rozmnażać przez co żywność szybciej się zepsuje. Bułka tarta – bułka tarta po wyciągnięciu z zamrażalki jest miękka i niesmaczna, lepiej zamrozić mięso i panierować je przez samym smażeniem. Miękkie sery – po rozmrożeniu nie są już puszyste

To Musisz Wiedzieć
Kanie smażone 107

pamiętajmy, że zabieramy je z lasu, tylko gdy mamy pewność, że są to kanie, a nie inne (czasem trujące) grzyby. 6 kań, mąka (u mnie gryczana), 2 – 3 jajka, bułka tarta, masło i olej rzepakowy do smażenia, sól Kapelusze kań oczyścić. Starajmy się oczyścić je pędzelkiem, tak aby ich nie moczyć. Kapelusze grzybów oprószyć mąką. Zanurzyć w rozmąconych jajkach(...)następnie obtoczyć w bułce tartej. Na patelni rozgrzać masło z olejem. (Ja na patelni kładę papier do pieczenia i na nim smażę, dzięki czemu mam pewność, że grzyby nie będą przywierały.) Kłaść grzyby na rozgrzanym tłuszczu. Smażyć z obu stron na rumiano. Przed podaniem oprószyć solą. zastawa

królestwo garów
Pieczone roladki z fasolką szparagową 134

mięsa mielonego. Roladki można podać z dowolnymi dodatkami a po wystudzeniu można pokroić na plastry jako wędlinkę na kanapki. składniki: 1,3 kg mięsa mielonego, zmieliłam łopatkę 1 bułka kajzerka namoczona w mleku 100 g żółtego sera, dałam goudę + do posypania roladek 2 łyżki posiekanej natki pietruszki ugotowana fasolka szparagowa sól,pieprz Do mięsa mielonego dodać odciśniętą bułkę, posiekaną natkę

Monia miesza i gotuje