bułki - 33426 przepisów (strona:741/2229)

Kotlety z karkówki w dwóch wersjach 171

Wczoraj na obiad zrobiłam kotlety z karkówki, 2 usmażyłam, a dwa upiekłam w piekarniku, obie wersje smakowały równie dobrze Potrzebujemy: 4 plastry karkówki mąka jajko + opcjonalnie mleko bułka tarta sół,pieprz, czosnek oliwa z oliwek   Kotlety rozbijamy, doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem. Obsypujemy mąką, obtaczamy w jajku i bułce tartej. Jeśli pieczemy, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia

Moje Wyroby
Roladki Suprajski 113

Pieczarki ·        Papryka ·        Pieprz ·        Sól ·        Bułka tarta do panierki ·        2 jajka ·        Mąka pszenna do panierki ·        10 dag sera żółtego(...)kawałku sera oraz trochę farszu grzybowego. 6.   Zawijamy ciasno robiąc kształt roladek. 7.   Panierujemy najpierw w mące, następnie w roztrzepanym widelcem jajku i na koniec w bułce tartej. 8.   Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron. 9.   Gotowe. 10.              Smacznego

Kulinarna Chwila
Roladki Alabsterki 122

Szczypta czosnku ·        2 łyżki majonezu ·        10 dag sera żółtego ·        Bułka tarta do panierki ·        Mąka do panierki ·        2 jajka Sposób przygotowania: 1.   Mięso kroimy w plastry, rozbijamy i doprawiamy pieprzem(...)czosnkiem oraz pieprzem. 6.   Farsz rozkładamy na każdym kawałku mięsa i zawijamy roladki. 7.     Panierujemy w mące, zanurzamy w roztrzepanym widelcem jajku na koniec panierujemy w bułce tartej. 8.   Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron. 9.   Roladki gotowe. 10.              Smacznego

Kulinarna Chwila
Pulpeciki groszkowe w sosie śmietanowo-pomidorowym 101

saponiny zmniejszają ryzyko chorób serca i zwiększają odporność organizmu. Reguluje też przemianę cukrów i obniża ciśnienie tętnicze. Co nam trzeba? 100g grochu połówki 500g mięsa mielonego 1 jajko 100g bułki tartej przyprawy: po pół łyżeczki: soli, pieprzu ziołowego, papryki słodkiej, ostrej oraz tymianku i bazylii sos: woda (100ml) koncentratem pomidorowym (200ml) plus 2 czubate łyżki śmietany plus łyżka mąki. olej(...)dolewając trzy razy więcej wody, zagotować, zebrać pojawiającą się pianę i gotować około 1 godziny. Groch miksujemy na gładko np. blenderem i dodajemy do mięsa mielonego. Mieszamy dodając jajko, bułkę i przyprawy. Mokrymi rękoma formujemy małe kulki i obsmażamy na oleju rzepakowym z każdej strony. Sos: wszystkie składniki ze sobą porządnie mieszamy (ja używam słoika i w nim wstrząsam) Zalewamy

Latosiowydom
Kotlety schabowe po meksykańsku 141

delikatności w smaku. Polecam!     Składniki: 3-4 plastry schabu 3/4 szklanki mleka masło klarowane lub olej – do smażenia PANIERKA: 1/2 szklanki mąki 1 jajko 3/4 szklanki bułki tartej sól, pieprz 1/3 łyżeczki chilli w proszku 1/2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej 1/2 łyżeczki suszonego oregano 1 łyżka posiekanej pietruszki     *** Mięso rozbijamy tłuczkiem, przekładamy do miski, zalewamy(...)zrobić dzień wcześniej i przechowywać w lodówce *** *** Po tym czasie kotlety odsączamy z mleka i przyprawiamy z dwóch stron solą oraz pieprzem *** *** Mięso obtaczamy równomiernie w mące *** *** Przygotowujemy panierkę: bułkę tartą mieszamy z papryką, chilli, oregano i posiekaną zieleniną *** *** Kotlety maczamy w roztrzepanym jajku i obtaczamy z dwóch stron w panierce *** *** Smażymy na rozgrzanym tłuszczu z każdej strony na złoty

Blog z Apetytem
Mielone w sosie śmietanowo - grzybowym. 189

Taki sos, możecie też zrobić do innego mięsa, niekoniecznie mielonego. Składniki: 400-500 g. mięsa zmielonego 1/2 cebuli 1 kajzerka czerstwa 1 jako 1 łyżka musztardy sól, pieprz, majeranek bułka tarta, do obtoczenia kotletów olej do smażenia Sos: 200 g. grzybów świeżych lub mrożonych (grzyby ważyłam po rozmrożeniu) 1/2 cebuli 1 ząbek czosnku 50 g. masła 1/2 szklanki śmietany(...)mięsa. Kajzerkę namoczyć w wodzie. Kiedy napęcznieje, odcisnąć i dodać do mięsa. Następnie wbić jajko, dodać musztardę i przyprawy. Wyrobić, do uzyskania gładkiej masy. Uformować kotlety i obtoczyć w bułce tartej. U mnie wyszło 6 kotletów. Rozmrożone grzyby, pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na maśle. Dodać drobno pokrojony czosnek, a następnie dodać grzyby. Smażyć

Agusiowe smakołyki
Klopsiki z kapustą w sosie serowo-porowym 110

kapusty nadaje mięsu miękkości i soczystości. Klopsiki możemy podać z ryżem, makaronem lub ziemniakami z wody.       Składniki: 0,5kg mięsa mielonego wieprzowego 1 jajko 3 łyżki bułki tartej 1 niewielka cebula 2 ząbki czosnku przyprawy do mięsa: pieprz, sól, papryka mielona słodka oraz ostra, majeranek, czosnek granulowany 1/4 małej główki kapusty lub kawałek większej pół szklanki mąki(...)olej do smażenia 1 łyżka posiekanej pietruszki lub świeżych ziół – do posypania potrawy olej do smażenia     *** Do mielonego mięsa dodajemy, drobno pokrojoną cebulę, przeciśnięty czosnek, jajko, bułkę tartą oraz przyprawy- do smaku. Całość dokładnie mieszamy *** *** Kapustę kroimy w drobną kosteczkę *** *** Pokrojoną kapustę dodajemy do mięsa i dokładnie mieszamy *** *** Z masy mięsnej formujemy niewielkie klopsiki, które następnie obtaczamy

Blog z Apetytem
Placek drożdżowy ze śliwkami – kuchnia podkarpacka 149

formę 25x35 cm: 50 g drożdży 500 g mąki pszennej 150 g cukru kryształu 1 szklanka mleka 5 żółtek 100 g masła ½ płaskiej łyżeczki soli 3-4 łyżki bułki tartej 2 kg śliwek węgierek Posypka (kruszonka): 100 g masła 1 szklanka mąki 1-2 żółtka ½ opakowania cukru wanilinowego 50 g cukru kryształu Placek drożdżowy ze śliwkami - kuchnia podkarpacka Śliwki myjemy(...)wyrośnięcia. Ciasto będzie gotowe, kiedy podwoi swoją objętość, co może zająć około 30-40 minut. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, a na nim układamy rozwałkowane drożdżowe ciasto. Ciasto posypujemy bułką tartą i układamy na nim, skórką do dołu, podpieczone śliwki. Na śliwki wykładamy posypkę. Pieczemy 45-50 minut w temperaturze około 180 stopni C. Placek drożdżowy ze śliwkami - kuchnia podkarpacka

Trzeci talerz
Kotlet z grzybami i serem 137

grzybów z cebulą i sera staje się bardzo sycącym daniem obiadowym. Świetnie smakuje podany z ziemniakami i podsmażonymi buraczkami. Składniki : schab bez kości - około 400 - 450g (4 sztuki), jajko, bułka tarta, sól, pieprz, olej, 250 g obgotowanych grzybów (podgrzybki, maślaki lub inne ulubione), łyżka masła, średniej wielkości cebula, ser żółty Przygotowanie: Ser ściemy na grubych oczkach na tartce. Cebulę oraz(...)grzyby kroimy w kostkę. Podsmażamy na łyżce masła do zeszklenia się cebuli. Schab rozbijamy. Solimy i pieprzymy z obu stron. Panierujemy najpierw w roztzepanym jajku, a następnie w bułce tartej. Smażymy na oleju z jednej strony, przewramy, dodajemy grzyby z cebulą i posypujemy serem. Zmniejszamy gaz, przkrywamy, smażymy do roztopienia się sera

Lena Gotuje
Szarlotka na kruchym cieście z kratką 184

jestem z siebie dumna, że narszcie udało mi się zrobić idealną szarlotkę z kratką. Ta szarlotka to klasyk, kruche cieńkie ciasto na spodzie, farsz to same jabłka (z odrobiną bułki tarkej, ale w sumie była zbędna), a górę zwieńcza kartka. Do tego jeszcze dopadłam w Lidlm wegeńskie waniliowe lody Grycana- w skali od 1-10 daję 9, są naprawdę dobre(...)wylep formę do pieczenia, a drugą zawiń w papier i umieść wszystko w lodówce na 10 minut. Farsz: około 1,5 kg jabłek łyżka cynamonu łyżeczka kardamonu 50 g bułki tartej lub zmielonych płatków owiasnych sok z 1 cytryny Jabłka obierz i pokrój w 1 cm kostkę, wymieszaj wszystkie składniki Na schłodzony spód ciasta wyłóż równomierznie farsz. Pozostałą część ciasta

greenscarf
Kanie suszone panierowane smażone 100

Kanie suszone panierowane smażone są pyszną przekąską lub w odpowiedniej ilości daniem głównym. 6 suszonych kań, 500 ml mleka, mąka (u mnie gryczana), 2 – 3 jajka, bułka tarta, masło i olej rzepakowy do smażenia, sól, Kapelusze suszonych kań namoczyć w mleku. Następnie wyjąć i osuszyć ręcznikiem papierowym lub ściereczką. Kapelusze grzybów oprószyć mąką. Zanurzyć w rozmąconych jajkach, a następnie obtoczyć(...)bułce tartej. Na patelni rozgrzać masło z olejem. (Ja na patelni kładę papier do pieczenia i na nim smażę, dzięki czemu mam pewność, że grzyby nie będą przywierały). Kłaść grzyby na rozgrzanym tłuszczu. Smażyć z obu stron na rumiano. Przed podaniem oprószyć solą

królestwo garów
Krem z pora z grzankami i serem pleśniowym 59

trochę sera pleśniowego i sięmię lniane, które zawsze mam w domu w ilościach zadowalających.  Jeżeli chodzi o pieczywo do grzanek, wybierzcie jakiekolwiek ulubione. Ja akurat w domu miałam bułkę z sezamem, więc postanowiłam ją do tego kremu dorzucić. Składniki: 1,2 l bulionu (ja użyłam warzywnego) 2 duże pory (tylko jasna część) 3 ziemniaki 1 ząbek czosnku(...)wlewamy z powrotem go garnka, doprawiamy solą i pieprzem, zagotowujemy. Zupę przelewamy do misek, dodajemy pokrojony w kostkę ser, siemię lniane i grzanki. Ja do zupy dodałam po prostu bułki opieczone w tosterze. Wy możecie zrobić klasyczne grzanki, jak macie ochotę

Kardamonovy
Fraszynki z podsmażonym mięsem z rosołu 96

ząbki czosnku 1 łyżeczka maggi 1 płaska łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej 1 cebula sól ,pieprz do smaku masło do smażenia 100 ml kremówki 30 % dodatkowo: smalec lub olej bułka tarta do obtoczenia Składniki z listy ciasto , umieszczamy w misce i wyrabiamy ręką na gładką masę . Może się nieco lepić ale wystarczy podsypać delikatnie mąką . Ciasto dzielimy na małe kulki , mniej(...)rumiany na styku z patelnią . Dolewamy śmietankę , mieszamy , wyłączamy gaz , odstawiamy do wystygnięcia . Zimny farsz umieszczamy między dwoma plackami i delikatnie zamykamy brzegi formując zgrabne placki . Każdy obtaczamy w bułce tartej . Smażymy na smalcu lub oleju na złoty kolor z obu stron . Serwujemy na gorąco po odsączeniu na papierowym ręczniku . Najlepsze z sosem grzybowym Smacznego ! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Fraszynki

Ogrodnik w podróży
Knedle z wołowiną w sosie z czerwonego wina i żurawiny 139

rozpadać/ kruszyć na kawałki. Pokrój dość drobno 1 cebulę i podsmaż ją na natłuszczonej patelni, aż stanie się szklista i miękka. Rozdrobnioną wołowinę wymieszaj z jajkiem, podsmażoną cebulką i bułką tartą. Dodaj 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu i soli. Całość wymieszaj. Składniki FARSZ z wołowiny 500 g surowej wołowiny np. na gulasz 2 małe cebule 100 ml czerwonego wytrawnego wina(...)łyżka bułki tartej 1 jajko pieprz i sól Wykonanie KNEDLE Obierz i ugotuj w osolonej wodzie ziemniaki. Odcedź wodę a ziemniaki zmiel w maszynce do mielenia lub zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Możesz je też zwyczajnie potłuc tłuczkiem – byleby było dość dokładnie. Posól ziemniaki dwiema szczyptami soli, dodaj jajko i całość wymieszaj. Wsyp mąkę i wyrób ciasto. Zostaw

Eat me! Fit me!
Kotleciki z cukinii i ziemniaków 137

ugotowanych ziemniaków 1 cukinia baby lub ok. 25 dag miąższu z dużej cukinii 1 cebula 1 jajko 1 ząbek czosnku pieprz i sól do smaku ewentualnie łyżka mąki lub bułki tartej Przygotowanie kotletów zaczynamy od ugotowania ziemniaków - jeżeli nie korzystamy z warzyw np. z obiadu. Następnie cukinię ścieramy na tarce, dodajemy utłuczone ziemniaki (lub przepuszczone przez praskę). Dodajemy jajko, czosnek(...)utarty z solą. Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy pieprzem i solą. Jeżeli masa jest zbyt rzadka możemy dodać trochę mąki lub tartej bułki, jednak placuszki są smaczniejsze bez dodatku mąki. Przepisy z cukinią: pasta serowa z pieczonymi warzywami , kotlety z cukinii z serem i ziołami , pyszne leczo z cukinią i bakłażanem Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy małe kotleciki, które

Gotujemy i jemy