bułki - 33426 przepisów (strona:745/2229)

Szarlotka na chlebowym spodzie 111

cieście to pieczywo – produkt, który My Polacy wyrzucamy najczęściej do kosza. Myślę, że każdy z nas często kupuje go za dużo. Czasem zrobimy z niego grzanki, bułkę tartą lub nakarmimy nim zwierzęta. Niestety jednak najczęściej zapominamy o nim i przypominamy sobie, gdy jest już za późno. Ląduje w koszu. Dlatego chciałam Wam pokazać, że wcale tak być nie musi(...)zaskoczy i na przykład zainspiruje do chlebowych, kulinarnych eksperymentów Szarlotka na chlebowym spodzie przepis na blachę o wymiarach 24 cm x 24 cm 300 g czerstwego chleba lub bułek 200 ml mleka 2 jajka 100 g mąki pszennej 3 łyżki cukru kilka kropel esencji waniliowej budyń waniliowy 3 średnie jabłka cynamon 40 g masła 40 g cukru 70 g mąki

365 dni dookoła kuchni
Zamaskowany schabowy 196

jest soczyste oraz chrupiącym ciastem francuskim. Składniki: ·        ½ kg schabu ·        2 jajka ·        Bułka tarta do panierki ·        Olej do smażenia ·        Pieprz ·        Sól(...)pieczarek Sposób przygotowania: 1.   Mięso kroimy w plastry i rozbijamy, doprawiamy pieprzem oraz solą. 2.   Zanurzamy w roztrzepanym widelcem jajku i panierujemy w bułce tartej. 3.   Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron. 4.   Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 5.   Cebule obieramy, drobno kroimy i prużymy na rozgrzanym oleju. 6.   Do cebuli

Kulinarna Chwila
Pulpety faszerowane brukselką w sosie koperkowym 141

nią sięgać.  Ok. 8 sztuk średniej wielkości pulpetów ok. 500 gramów mięsa mielonego z łopatki wieprzowej sól pieprz czosnek granulowany szczypta majeranek ok. 100/150 ml. wody 2 łyżki bułki tartej  4 kulki ziela angielskiego 2 liście laurowe wegeta brukselka 8 szt. Sos koperkowy 1 czubata łyżka masła lub margaryny 2 łyżki mąki pszennej  150 ml. wywaru(...)gotowania pulpetów 150 ml. wody 3 lub 4 łyżki posiekanego koperku opcjonalnie 2 łyżki słodkiej śmietanki Mięso przekładamy do miski dodajemy przyprawy, wodę i bułkę tartą( ja nie dodaję jajka pulpety są wtedy delikatniejsze)Bardzo starannie wyrabiamy masę na pulpety. Odstawiamy na 15 minut. W między czasie w garnku zagotować wodę (ok 750 ml.) z wegetą liściem laurowym i zielem

Andzia Pichci
KOTLETY Z UDEK KURCZAKA Z JARMUŻEM I SEREM + FILMIK 102

jarmużu 150 g pieczarek 1 cebula, 3 ząbki czosnku 100 g  serka topionego ( gouda lub ementaler ) 1 łyżeczka masła 50 g sera żółtego 20 g sera blue (niekoniecznie ) bułka tarta do posypania(...)rozmąconym jajku i mące, smażymy na złoty kolor i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.  Na kotlety rozkładamy po 1 łyżce farszu i posypujemy po wierzchu bułką tartą, lub serem albo parmezanem.  Zapiekamy jeszcze 15 minut w temperaturze 180-190 % C.  Kotlety są smaczne na ciepło i zimno. Polecam.  Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji

Kulinarne Fantazje Marioli
Tarta z figami i serem z pleśnią niebieską 92

proszku do pieczenia, farsz : 6 fig, 200 g sera z niebieską pleśnią (u mnie gorgonzola pikantna), 3 żółtka, 300 ml śmietany 30 % 1 – 2 gałązki rozmarynu, 2 – 3 łyżki bułki tartej lub mielonych orzechów włoskich; Mąkę, pokrojone masło, żółtka i proszek do pieczenia włożyć do miksera, szybko zmiksować. Przełożyć na blat lub do miski – zlepić ciasto w kulę, zawinąć(...)włożyć do lodówki na 60 minut. Figi pokroić w szóstki. Śmietanę zagotować z rozmarynem, odstawić do ostudzenia. Żółtka utrzeć na pulchną masę, dodać śmietanę, ubić. Dodać zmielone orzechy lub bułkę tartą, pokruszony ser i wymieszać. Formę do tarty wysmarować masłem. Ciasto rozwałkować, przełożyć do formy, ładnie przyciąć brzegi.  Widelcem ponakłuwać ciasto.  Przykryć papierem i obciążyć fasolą lub ryżem

królestwo garów
Babka marchewkowo-pomarańczowa 76

cukru 3 jajka 150 g orzechów włoskich 1 łyżeczka proszku do pieczenia skórki pomarańczowe Helio 2 łyżki soku wyciśniętego z pomarańczy 3 łyżki cukru pudru masło i bułka tarta do posypania formy Jajka utrzeć z cukrem aż masa zrobi się biała.Dodajemy posiekane orzechy, marchewkę, skórki pomarańczowe, mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszamy delikatnie. Wykładamy do formy na babkę wysmarowanej(...)masłem i posypanej bułką tartą. Pieczemy w 180 stopniach przez 40 minut – do suchego patyczka. Po ostygnięciu babki wyjmujemy ją z formy i polewamy lukrem zrobionym z soku pomarańczowego i cukru pudru. Pycha

MojaQchnia.pl
Serowiec ze Świętoniowej - kuchnia podkarpacka 1784

pieczenia. Spód blaszki wykładamy ciastem i posypujemy je kawą. Składniki na ciasto orzechowe: 5 jajek 5 łyżek cukru 150 g orzechów włoskich zmielonych 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka bułki tartej Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je dodając stopniowo cukier. Do ubitych białek dodajemy po jednym żółtku i dalej ubijamy. Na koniec dodajemy zmielone orzechy, mąkę, bułkę tartą

Trzeci talerz
Paleo Chicken Burger w tostones 133

Chicken burger w tostones Co zamiast burgera w bułce? Przechodząc na dietę Paleo wcześniej czy później stanie się przed problemem zastąpienia czymś pieczywa. O ile mowa o zwykłych kanapkach na śniadanie czy kolację w przypadku diety standardowej, to tutaj rozwiązanie jest proste- po prostu się z nich rezygnuje. Jest milion innych dań, które można zjeść na śniadanie czy kolację. Zresztą(...)Chicken Burger w tostones Paleo wariacja na temat klasycznego amerykańskiego dania, jakim są burgery. Tym razem jest to chicken burger, w dodatku włożony pomiędzy dwa kawałki smażonych plantanów zamiast bułki. Zupełnie inaczej, ale jakże smacznie! Polecam! Dania Danie główne , Przekąska Kuchnia Amerykańska Keyword burger , guacamole , tostones Porcje 8 porcji Czas przygotowania 15 minut Czas gotowania 20 minut Składniki Tostones

Modern Cave Girl
PROJEKT ŚNIADANIE: Jajka po florencku i sos holenderski, który zawsze się udaje 154

której niedawno pisałam. Niech będzie po królewsku i niech będzie przepysznie! W końcu sos holenderski to dodatek z dworskich stołów ;) Jajka po florencku z sosem holenderskim Potrzebujesz: 2 bułki przekrojone na pół wzdłuż / 2 grubsze kromki brioche lub chałki ziołowej 300g świeżego szpinaku 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku 3 szczypty soli 2 szczypty pieprzu 1 łyżka oleju rzepakowego 2-4 jajka(...)cytryny sól i pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: 1. Szpinak podsmaż na łyżce oleju do miękkości (3-4min), dopraw solą, pieprzem i czosnkiem. 2. Połówki bułek/ kromki pieczywa stostuj lub opiecz w piekarniku (100*C przez 5-7min.). 3. Do średniej wielkości garnka nalej do połowy wody, dodaj ocet i doprowadź do wrzenia. 4. Wbij do miseczki

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Kurczak z serem francuskim w cieście 191

porcje: opakowania ciasta francuskiego (XL) 1 duża pierś z kurczaka 6 szt. dużych pieczarek kawałek twardego sera francuskiego "zapachowego" ;-) 1 mała cebula 1 ząbek czosnku - posiekany 2 jajka bułka tarta szczypiorek przyprawy: sól, pieprz przyprawa do kurczaka 1 łyżeczka słodkiej lub ostrej papryki olej lub oliwa i łyżka masła do smażenia Przygotowanie: - Kurczaka myjemy i oczyszczamy z błonek, kroimy(...)kilka mniejszych kawałków. - Mięso wkładamy do miski i doprawiamy przyprawami i mieszamy ... następnie panierujemy w jajku i bułce tartej. - Naczynia do zapiekania smarujemy olejem lub oliwą za pomocą pędzelka i układamy przycięty na rozmiar naczynia kawałek ciasta francuskiego - smarujemy rozbełtanym jajkiem za pomocą pędzelka, posypujemy papryką i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na ok. 8 min - temp. 180 stopni (środkowa półka

Alutka-Gotuje
Faszerowany mostek cielęcy 96

wędzonego boczku 3 łyżki oleju natka pietruszki sól, pieprz Przygotowanie: Z mostka usunąłem kości. Płat mięsa naciąłem tak, aby powstała duża kieszeń. Mięso umyłem, osuszyłem, posoliłem, natarłem przyprawą. Bułki pokroiłem w kostkę, zalałem mlekiem oraz rozkłóconymi jajkami. Cebulę i boczek drobno pokroiłem, obsmażyłem na oleju. Wymieszałem z rozmoczoną bułką. Całość doprawiłem solą i pieprzem, posypałem posiekaną natką pietruszki. Dokładnie wymieszałem

R'n'G Kitchen
Siekane kotleciki z dorsza 103

dorosłym. Polecam!     Składniki: ok 300g filetu z dorsza 1 jajko 2 łyżki posiekanego szczypiorku 1/3 czerwonej papryki 3 łyżki mleka 1 łyżka mąki 1 łyżka bułki tartej sól, pieprz, ostra papryka mielona olej do smażenia     *** Rybę myjemy, osuszamy i kroimy w drobną kostkę *** *** W miseczce łączymy jajko z mlekiem i mąką *** *** Dodajemy pokrojoną rybę, szczypiorek(...)paprykę *** *** Dodajemy bułkę tartą, solimy, pieprzymy oraz doprawiamy szczyptą ostrej papryki mielonej. Wszystko razem dokładnie mieszamy *** *** Masę wykładamy na rozgrzany olej za pomocą łyżki i lekko spłaszczamy tworząc kotleciki *** *** Smażymy z dwóch stron po kilka minut – do mocnego zrumienienia *** *** SMACZNEGO ***       POLECAM TAKŻE: DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ PRZEPISY NA SZYBKIE, TANIE

Blog z Apetytem
Rozpustne kotlety 122

sarepska ·        Sól ·        Pieprz ·        2 jajka ·        Bułka do panierki ·        Mąka pszenna do obtoczenia ·        Olej do smażenia Sposób przygotowania: 1.    Schab i fileta kroimy(...)mące. 9.    Zanurzamy w jajku. 10.                     Panierujemy w bułce tartej. 11.                     Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron

Kulinarna Chwila
Schab z jajkiem i papryką 127

szynki ·        Sól ·        Pieprz ·        2 jajka ·        Bułka tarta do panierki ·        Mąka pszenne do obtoczenia ·        Olej do smażenia Sposób przygotowania: 1.    Mięso kroimy(...)papryce cząstki jajka. 6.    Składamy w sakiewki. 7.    Obtaczamy w mące. 8.    Zanurzamy w roztrzepanym jajku. 9.    Panierujemy w bułce tartej. 10.              Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron

Kulinarna Chwila
Pokusa naleśnikowa z niespodzianką 100

Cebula ·        20 dag pieczarek ·        Kilka plasterków sera żółtego ·        Bułka tarta do panierki ·        2 jajka ·        pieprz Sposób przygotowania: 1.    Mięso kroimy na cieńsze plastry. 2.    Doprawiamy przyprawą(...)Zanurzamy w jajku. 17.                        Obtaczamy w bułce tartej. 18.                        Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron

Kulinarna Chwila