Cukru – 20 dag Jajka - 4 szt Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka Mleko – ¾ szklanki Cukier waniliowy – 1 łyżeczka Kakao – 2 łyżki Tłuszcz do formy Bułka tarta do formy Gotowa polewa czekoladowa Żółtka wybić do miski i utrzeć z cukrem pudrem na masę, następnie połączyć z utartym masłem i dosypywać powoli produkty sypkie, pod koniec dodać(...)białek ubić pianę i delikatnie połączyć z ciastem. Ciasto podzielić na 2 części, i do jednej dodać kakao i dobrze wymieszać. Formę na babkę wysmarować tłuszczem i wysypać tartą bułką, następnie wylać trochę ciasta jasnego a na wierzch ciemne i ponownie resztę jasnego. Babkę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 45 min w 180stC. Po upieczeniu i ostudzeniu wyjąć
ciasta i desery czyli na słodkopolecam :D Składniki na 8 placków: 350 g marchewki przed obraniem 1 duży ząbek czosnku 2 jajka kl L 3 czubate łyżki mąki pszennej 1 łyżka z małym czubkiem bułki tartej 3 łyżki startego sera żółtego sól, pieprz, ewentualnie szczypta kurkumy olej do smażenia 1. Marchew ścieramy na grubych oczkach tarki ( ja jedną marchew starłam na tych średnich(...)troszkę zagęścić bardziej masę). 2. Do startej marchwi wbijamy dwa jajka, dodajemy mąkę, przeciśnięty ząbek czosnku, bułkę tartą, starty ser żółty oraz przyprawy wedle smaku. 3. Na rozgrzanym oleju smażymy niezbyt grube placki na złoto- brązowy kolor. Po usmażeniu odsączamy na papierowym ręczniku. Placki podajemy z kwaśną śmietaną, jogurtem naturalnym, ketchupem lub jeśli mało Wam czosnku to z sosem czosnkowym
Gotowanie...to proste !spaghetti. Pulpeciki w sosie pomidorowym z kaparami i oliwkami Składniki: Na pulpeciki: 500g mięsa mielonego mieszanego 2 garście natki pietruszki 1 łyżeczka suszonego oregano garść bułki tartej 1 jajko sól, pieprz olej do smażenia Do sosu: 50ml czerwonego wytrawnego wina 1 łyżka kaparów 2 garście zielonych oliwek puszka krojonych pomidorów (400g) Jak przygotować pulpeciki w sosie pomidorowym(...)kaparami i oliwkami? Przygotowanie pulpetów: W dużej misce wymieszać mięso mielone z drobno posiekaną natką pietruszki, suszonym oregano, bułką tartą, jajkiem, solą i pieprzem. Mięso dokładnie wyrobić i uformować nieduże pulpeciki. Przygotowanie sosu: Na głębokiej patelni lub w rondlu rozgrzać olej i przesmażyć na nim pulpeciki. Gdy pulpety będą obsmażone ze wszystkich stron wlać czerwone wino i chwilę smażyć
Codzienne Gotowaniepassaty pomidorowej cebula 2 ząbki czosnku papryka pepperoni czerwona (można dodać również chili) 150 g sera cheddar sól, pieprz, kolendra, tymianek, papryka ostra, papryka wędzona Ponadto: 2 jajka szklanka bułki tartej szklanka zmielonych płatków kukurydzianych Przygotowanie Mąkę przesiewamy przez sito. Dodajemy do niej mleko, wodę, olej i sól. Składniki miksujemy ze sobą przez chwilę i odstawiamy na 20 minut(...)mieszamy dokładnie. Na gotowe naleśniki wykładamy po łyżce farszu. Zawijamy do środka brzegi naleśnika. Następnie zwijamy rulon, formując tym samym krokiety. Tak przygotowane krokiety obtaczamy w roztrzepanych jajkach i bułce tartej wymieszanej z płatkami kukurydzianymi. Smażymy na oleju z wszystkich stron do zrumienienia. [caption id="attachment_8377" align="aligncenter" width="685"] Krokiety po meksykańsku z mięsem mielonym[/caption] Zobacz
e-PrzepisyKulinarnesoda oczyszczona 1/2 łyżeczki, kakao 4 łyżki, aromat arakowy 3 krople, orzechy włoskie 200 gram, czekolada gorzka 100 gram, śmietana 18% 3 łyżki, posypka kolorowa - ile potrzeba, olej + tarta bułka do formy Składniki temperatura pokojowa = jajka, olej, cukier ubić mikserem do spienia z 4 minuty na najwyższych obrotach. Wsypać przesianą mąkę, proszek do pieczenia. sodę, kakao, aromat arakowy i mikserem(...)włoskie uprażyć na suchej patelni, pilnować, aby się nie przypaliły bo będą gorzkie. wsypać do ciasta i wymieszać. Forma do babki falista 24 cm, wysmarować formę olejem, posypać tartą bułką, do formy wylać ciasto, piec w nagrzanym piekarniku na 190C, grzanie góra/dół do suchego patyczka. Czekoladę ze śmietaną stopić w garnuszku mieszając, od razu polać wierzch babki, posypać
W Mojej Kuchni Lubięmaki - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 230 g cukru - cukier waniliowy - 4 jajka - 130 ml oleju - 120 ml mleka - 1 łyżka ciemnego kakao - 15-17 śliwek - masło, bułka tatra, sól, cukier puder Wszystko powinno być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiewam z proszkiem, cukier łączę z cukrem waniliowym. lekko podgrzewam mleko. Białka oddzielam od żółtek. Żółtka ucieram z połową cukru. Następnie(...)daję mąkę, mleko i olej w trzech porcjach. Do tak utartego ciasta dodaję pianę ubitą ze szczyptą soli i resztą cukru na sztywno. Do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą wylewam 2/3 ciasta. Układam na nie mniej więcej połowę owoców, w przypadku śliwek układam ich ćwiartki, wcześniej osuszone na papierze. Do pozostałej części ciasta dodaję kakao i miksuję
I tu będę miała takie tetakże kefir lub maślanka – sprawdziłam ) 1,5 kg jabłek (najlepiej papierówki, Szara reneta, malinówka lub późne odmiany jesienne) 1-2 łyżeczki cynamonu 2-3 łyżki kaszy manny lub bułki tartej Czas przygotowania 20 minut + 45 minut pieczenia Liczba porcji tortownica o średnicy 24 cm – około 16 porcji Wartości odżywcze w jednej porcji Kalorie: 205 Białko(...)wcześniej papierem do pieczenia. Ciasta nie trzeba rozwałkowywać. Można je porwać na kawałki i rozsypać je dnie formy i lekko docisnąć. Ciasto w foremce oprószamy równomiernie kaszą manną lub bułką, które wchłoną ewentualny nadmiar soku z jabłek. Uwaga: Do przygotowania ciasta można wykorzystać malakser. Wystarczy w tej samej kolejności dodawać składniki i za każdym razem miksować. Kiedy ciasto odpoczywa
Analiza Smakucebula 1 łyżeczka masła do smażenia 2 łyżki siekanej natki sól pieprz porządna szczypta gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczka granulowanego czosnku 1/2 łyżeczki czerwonej papryki sól pieprz 2 łyżki tartej bułki 1 jajko 500 g mrożonych całych borowików Leśne Skarby oliwa z oliwek Wykonanie: Mrożone borowiki wyjmujemy z zamrażarki i odstawiamy do rozmrożenia. Suszone grzyby zalewamy zimną wodą(...)przez 3-4 minuty. W międzyczasie gotujemy kaszę zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. W misce mieszamy ugotowaną kaszę, przesmażone grzyby wraz z cebulą, natkę, jajko, bułkę tartą i wszystkie przyprawy. Wszystko bardzo dokładnie mieszamy i z powstałej masy formujemy kotleciki. Kotleciki smarujemy oliwą. Układamy je na papierze do pieczenia na blaszce i pieczemy przez około
Kulinarne przygody Gatitypanierowane smażone rydze panierowane składniki (3 porcje): 1-2 sztuki średniej wielkości ok. 20 cm średnicy ( kania vel sowa na głowę), 2-3 jajka, 50 ml mleka, mąka pszenna, bułka tarta do panierowania, sól i pieprz do smaku, olej rzepakowy do smażenia, Przygotowanie kotletów „schabowych” z kani: Do smażenia wykorzystujemy tylko kapelusze. Kanie oczyszczamy, delikatnie płuczemy i osuszamy. Doprawiamy solą(...)dobrze je roztrzepujemy za pomocą widelca. Kani przygotowujemy do smażenia identycznie jak kotleta schabowego . Kapelusze maczamy z obu stron najpierw w mące, potem w jajku, a następnie panierujemy w bułce tartej. Kanie smażymy na dużej patelni, aby się mogły dokładnie usmażyć. Wkładamy je na rozgrzany olej i smażymy na rumiano z obu stron na średnim ogniu. Podajemy np. z pieczywem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięłyżki majonezu 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 2 łyżki posiekanego koperku 1 płaska łyżeczka soli pół łyżeczki pieprzu mielonego 1 płaska łyżeczka papryki mielonej ok 1,5 szklanki bułki tartej masło klarowane, olej lub smalec do smażenia *** Do miski wbijamy jajka, dodajemy majonez i jogurt *** *** Całość mieszamy na jednolitą masę i dodajemy sól, pieprz, paprykę i siekany koperek(...)marynacie wkładamy do lodówki na co najmniej kilka godzin (można zostawić nawet na całą noc) *** *** Po tym czasie kotlety wyjmujemy z marynaty i obtaczamy z dwóch stron w bułce tartej *** *** Kotlety smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na rumiano *** *** Po usmażeniu kotlety układamy na ręczniku papierowym w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu *** *** Podajemy z ziemniaczkami i ulubioną surówką
Blog z ApetytemSkładniki: mrożone filety dorsza 70 dag, cebula 1 sztuka średnia, jajka 1 sztuka "L", kucharek 2 łyżeczki, pieprz mielony 1/2 łyżeczki, koperek siekany 1/2 pęczka, bułka tarta 1 szklanka, smalec do smażenia 1/2 kostki Odmrożone filety z dorsza, cebulę pokroić na kawałki, włożyć do pojemnika rozdrabniacza, wbić jajko , wszystko dokładnie zmiksować, wyłożyć do miski. Wsypać kucharka, mielony pieprz czarny, bułkę
W Mojej Kuchni Lubięschabu , około 2 cm 7 pieczarek 2 szalotki bananowe 1 ząbek czosnku 6 plastrów serka topionego szynkowego ( np . hohland lub lactima ) sól , pieprz do smaku 2 jajka 1 szklanka bułki tartej 5 łyżek klarowanego masła Mięso rozklepujemy najcieniej jak się da , solimy , doprawiamy pieprzem i odstawiamy . Szalotki i pieczarki siekamy drobno , naprawdę drobniutko, dodajemy czosnek wyciśnięty praską , podsmażamy na jednej(...)odstawiamy do wystygnięcia . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Na każdym plastrze rozklepanego schabu , układamy po dwa plastry sera szynkowego i rozsmarowujemy grubą warstwę smażonych pieczarek . Rolujemy , obtaczamy w roztrzepanych jajkach i bułce tartej ( podobnie jak schabowe ) . Dociskamy lekko dłońmi , aż otrzymamy zwarty , ładny kształt Odstawiamy na pół godzinki do lodówki żeby stężały , łatwiej będą się smażyć . Smażymy na klarowanym maśle do momentu
Ogrodnik w podróżypietruszka 1 mały seler kawałek pora skrzydło lub szyja z indyka 1/2 posiekanej świeżej ostrej papryczki (lub 1/2 łyżeczka chilli) 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżka słodkiej papryki Grzanki: bułka wrocławska 100 g masła 2 ząbki czosnku 2 łyżki poszatkowanego koperku sól Sposób wykonania: Mięso z indyka wkładamy do dużego garnka, zalewamy 1,5 litra wody i zagotowujemy. Zbieramy szarą pianę(...)minut na małym ogniu. Następnie wyjmujemy z zupy pora a całość miksujemy ręcznym blenderem na gładki krem. Doprawiamy do smaku solą, cukrem, papryką słodką oraz ostrą. Grzanki: Bułkę kroimy na kromki i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180°C . Masło ucieramy ze zmiażdżonym czosnkiem, solą i koperkiem. Rumiane, gorące grzanki smarujemy masłem
Qchnia po prostujabłek, najlepiej odmiany kwaskowej sok z połowy niedużej cytryny 1-2 łyżki cukru - opcjonalnie ( jeżeli jabłka są bardzo kwaśne ) 1-2 łyżeczki cynamonu - opcjonalnie Dodatkowo: 2 płaskie łyżki bułki tartej lub mielonych migdałów lub orzechów Wykonanie: Przygotować tortownicę o średnicy 24 cm - spód wyłożyć papierem do pieczenia. W naczyniu wymieszać przesianą mąkę pszenną, proszek do pieczenia i oba cukry(...)minut. Podczas gdy spód się podpieka obrać jabłka, wykroić z nich gniazda nasienne i pokroić w ósemki. Skropić sokiem z cytryny. Na podpieczony spód ( może być ciepły ) wysypać bułkę tartą lub mielone migdały/orzechy. Na to wyłożyć jabłka ( układałam promieniście ). Posypać cukrem i cynamonem ( jeśli używacie ). Na wierzch wysypać równomiernie drugą połowę kruszonki. Ciasto piec w temperaturze
Opowieści z piekarnikaczęsto będę ją robić w swoim domu. ZAPIEKANA FASOLKA SZPARAGOWA Z MOZZARELLĄ I JAJKAMI: 0,5 kg fasoli szparagowej 1 kulka sera mozzarella 4 jajka łyżka masła ząbek czosnku bułka tarta opcjonalnie sól i pieprz Fasolkę myjemy i obgotowujemy 10-15 min w osolonej wodzie. Odcedzamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na łyżce masła podsmażamy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz(...)bułkę tartą choć można ją równie dobrze pominąć. Polewamy tym naszą fasolkę, na wierzch układamy pokrojoną w plasterki mozzarellę i całość wstawiamy do piekarnika rozgrzanego na 180 stopni, grzanie góra-dół. Po ok 15min wyciągamy i delikatnie wbijamy jajka aby żółtka zostały w całości, jednak jeśli Wam się to nie uda to nic się nie stanie Posypujemy jajka solą
Jemy i nie tyjemy. Kuchnia według Sylwii