wierzchu chrupiąca panierka. Polecam i Wam bardzo serdecznie :) Składniki: 4 udka z kurczaka 2 ząbki czosnku zioła prowansalskie słodka papryka sól pieprz 2 łyżki majonezu 2 łyżki ketchupu bułka tarta Przygotowanie: Udka z kurczaka oczyścić, opłukać i wytrzeć do sucha np. ręcznikiem papierowym. Każde udko z obydwu stron natrzeć czosnkiem przepuszczonym przez praskę, oprószyć solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i słodką(...)przypraw. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 0 C. Udka przełożyć na blaszkę lub do naczynia posmarowanego olejem. W miseczce wymieszać ketchup i majonez. Mieszanką posmarować dokładnie udka i posypać bułką tartą. Udka wstawić do piekarnika i piec 45 minut pod przykryciem (pokrywa naczynia żaroodpornego lub folia aluminiowa) i kolejne 20-25 min bez przykrycia do zrumienienia skórki. Smacznego
Kocham..lubię..gotuję..masła w temperaturze pokojowej 120 g cukru Warstwa wiśniowa: 700 g świeżych wiśni (waga bez pestek) 80 g cukru 5 łyżek mąki ziemniaczanej Dodatkowo: 3 łyżki bułki tartej lub zmielonych migdałów cukier puder do oprószenia Przygotowanie: Składniki na ciasto kruche umieścić w misce i wyrobić na kruszonkę. Formę o średnicy 23-24 cm wyłożyć papierem do pieczenia(...)tylko delikatnie rozsypać i uklepać. Spód wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 0 C i zapiec 15 min, do bladozłotego koloru. Piekarnika nie wyłączać. Na podpieczony spód wysypać bułkę tartą lub mielone migdały. W misce wymieszać wydrylowane wiśnie, cukier i mąkę ziemniaczaną. Owoce rozłożyć na podpieczonym spodzie, całość posypać resztą kruszonki. Formę z powrotem wstawić do piekarnika i zapiekać
Kocham..lubię..gotuję..pszenna – 2,5 szkl Cukier – 1 szkl Olej- ¾ szkl Woda gazowana – ¾ szkl Proszek do pieczenia – 2,5 łyżeczki Kakao słodkie – 3 łyżki Mąka pszenna – 2 łyżki Cukier puder Tłuszcz Bułka tarta Jajka wbić do miski, ubić wsypując powoli cukier aż do uzyskania gęstej puszystej masy. Następnie dodajemy na przemian : 2 łyżki mąki wymieszane z proszkiem, trochę wody gazowanej(...)wyczerpania składników. Kiedy składniki dobrze się połączą, dzielimy ciasto na pół, do jednej dodajemy kakao, do drugiej mąkę pszenną. Formę keksową smarujemy margaryną i posypujemy cienko bułką tartą. Wylewany ciasto na przemian do formy, i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170st i pieczemy około godziny. Po przestudzeniu ciasta posypujemy cukrem pudrem
ciasta i desery czyli na słodkokostki margaryny 3-4 jajka 1,5 szklanki cukru 3 szklanki mąki 4 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao szklanka mocnej kawy szczypta gałki muszkatołowej tłuszcz i bułka tarta do formy polewa czekoladowa Margarynę ucierać, dodając po jednym jajku i po łyżce cukru. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, wlać ostudzoną kawę, dokładnie wymieszać. Dodać przesiane kakao(...)gałkę muszkatołową, wyrobić (ciasto powinno być dość gęste). Formę do babki natłuścić, posypać bułka tartą. Wlać ciasto. Piec godzinę w temp. 180ºC. Ostudzić. Polewę przygotować według przepisu na opakowaniu, polać babkę
ciasta i desery czyli na słodkofont-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Klopsiki 1 podwójna pierś z kurczaka 2 jajka 2 łyżki drobno startego parmezanu 2 łyżki bułki tartej Pół łyżeczki suszonych ziół – bazylia i oregano. Można zastąpić świeżą natką pietruszki. Sól i biały pieprz do smaku Sos pomidorowy: 1 butelka pasaty pomidorowej lub puszka krojonych pomidorów(...)dodać pomidory lub pasatę. Dusić ok. 10 min. Na koniec dodać pokrojony lub zmiażdżony czosnek. Można odrobinę posłodzić. Przygotowanie klopsików: Mięso zmielić w maszynce lub blenderze. Dodać jajka, tartą bułkę, parmezan, zioła i wszystko dokładnie wyrobić na gładką masę. Doprawić solą i pieprzem. Z masy formować małe kulki i od razu wrzucać je do gotującego się sosu pomidorowego. Klopsiki dusić
Gotujemy i jemymłode cukinie 2 całe jajka 1 - 2 kopiatych łyżek bułki tartej Pół filiżanki tartego sera żółtego (np. Gouda) Pół łyżeczki suszonego tymianku Pół łyżeczki suszonego czosnku Pół łyżeczki pieprzu cytrynowego Pół łyżeczki soli Oliwa z oliwek do smażenia (nie extra vergine) lub olej roślinny Cukinie utrzeć na grubej tarce, posolić, wymieszać i pozostawić na ok. pół godziny, aby puściły(...)Starte warzywa odcisnąć na gęstym sitku lub przez gazę. W misce rozmącić całe jajka, ale ich nie ubijać. Dodać przyprawy, ser oraz cukinię. Na końcu stopniowo dodawać bułkę tartą, tak żeby masa miała zwartą konsystencję. Porcje wykładać na dobrze rozgrzaną patelnię i smażyć na oliwie na złoty kolor z obu stron. Kotleciki z cukinii świetnie smakują na ciepło
Gotujemy i jemymłode cukinie 2 całe jajka 1 – 2 kopiatych łyżek bułki tartej Pół filiżanki oscypka startego na tarce Po pół łyżeczki posiekanych świeżych ziół: tymianku, majeranku i estragonu Pół łyżeczki startej skórki cytrynowej 2 ząbki czosnku (zmiażdżyć lub drobno posiekać) Pół łyżeczki soli Pieprz do smaku. Olej + łyżeczka masła do smażenia Cukinie utrzeć na grubej tarce, posolić. Wszystko wymieszać i pozostawić(...)misce rozmącić całe jajka, ale ich nie ubijać. Dodać zioła, czosnek, skórkę cytrynową oraz oscypka i wszystko wymieszać. Dołożyć starte cukinie i ponownie wymieszać. Na końcu stopniowo dodawać bułkę tartą, tak żeby masa miała zwartą konsystencję. Na patelni rozgrzać olej z dodatkiem masła. Porcje masy wykładać na dobrze rozgrzaną patelnię i smażyć na złoto z obu stron. Kotleciki z cukinii
Gotujemy i jemybiałek 1 szklanka cukru 1 budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru 3 łyżki oleju Dodatkowo: Forma o wym. 25×35 cm śliwki – około 1/5 kg 2 łyżki tartej bułki Wykonanie Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem, umieszczamy na stolnicy. Dodajemy kawałki zimnego masła i szczyptę soli. Składniki siekamy nożem . Dodajemy żółtka i szybciutko zagniatamy na ciasto(...)grubych oczkach i równomiernie rozkładamy na dnie formy, lekko dociskając palcami. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 C na około 20 min. Podpieczony spód wyjmujemy i oprószamy tartą bułką. Zapobiegnie to wsiąkaniu soków w ciasto. Układamy połówki śliwek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec zmniejszamy obroty miksera i dalej ubijając, dosypujemy po łyżce cukru, budyniu
Kasia i jej kobiecy światbiałka 15 dag wiórek kokosowych 15 dag cukru łyżka mąki ziemniaczanej CIASTO ORZECHOWE: 4 jajka 15 dag cukru 15 dag zmielonych orzechów 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka proszku do pieczenia JABŁKA: 1,5 kg jabłek (najlepiej kwaśnych) 1 łyżka cukru ok.1 łyżka cynamonu WYKONANIE: JABŁKA: Jabłka obieramy, kroimy w kostkę, dusimy z cukrem(...)sztywno, dosypujemy powoli cukier. Na końcu dodajemy mąkę ziemniaczaną i kokosy. Delikatnie mieszamy. CIASTO ORZECHOWE: Białka ubijamy na sztywno, dosypujemy powoli cukier. Dodajemy po jednym żółtku. Orzechy, proszek, bułkę tartą i mąkę mieszamy. Wsypujemy partiami do jajek i delikatnie mieszamy. SKŁADANIE CIASTA: Na podpieczone kruche ciasto wykładamy jabłka, wyrównujemy. Wylewamy ciasto z kokosem i równo rozprowadzamy. Na nie wylewamy ciasto
Pani na deserpyszne! ;-) Składniki (4 porcje) -2 półbagietki graham -1 dojrzałe awokado -opakowanie sera pleśniowego typu lazur (ok. 125 g) -100 g wędzonego łososia -100 g tartego żółtego sera -pieprz Przygotowanie Bułki rozkroić wzdłóż. Każdą posmarować dojrzałym awokado i . Łososia pokroić na mniejsze "skrawki". Na każdej bułce poukładać porcję wędzonego łososia i posypać pokruszonym serem pleśniowym. Całość oprószyć żółtym serem. Zapiec
Zielona Kuchniakotleciki: pół kapusty pekińskiej (średniej wielkości) 480-500 g mięsa mielonego 100 g ryżu pół łyżeczki czarnego mielonego pieprzu 3/4 łyżeczki soli (u mnie ryżowa) 2 małe jajka bułka tarta olej do podsmażenia – użyłam ryżowego z Kuchnie Świata Na sos: 3 pełne łyżki (z lekką górką) przecieru pomidorowego 3 pełne łyżki (z lekką górką) pasty warzywnej Lutenica(...)mielone, startą na tarce lub drobniutko posiekaną kapustę pekińską (u mnie pół porcji startej na dużych oczkach, reszta drobno posiekana), wbijamy 2 małe jajka, dodajemy przyprawy i powoli dosypujemy bułki tartej (na początek z 2-3 łyżki). Wyrabiamy składniki ręką. Z masy ma się dać formować małe kotlety (ręce wcześniej warto przepłukać pod zimną wodą). Kotlety obsmażamy na niewielkiej ilości
Słodkie okruszkimyślcie, że siedzę w kuchni godzinami. Gotuję szybkie i proste dania. Bazuję na tradycyjnych przepisach, które nieco odświeżam. Mielone z kurczaka to właśnie taki przepis. Wystrzegam się dodawania bułki namoczonej w mleku czy też tartej bułki do mielonych. Lepiej ją zastąpić warzywami lub ricottą. Kotlety mielone z kurczaka 14 sztuk Składniki: 500 g mielonego z kurczaka 250 g ricotta
codojedzeniaszkl mleka 1 szkl mąki 3 łyżki oleju szczypta soli farsz: 1/2 główki małej kapusty 3-4 jajka ugotowane na twardo sól i pieprz do smaku dodatkowo: 1 jajko bułka tarta olej do smażenia Przygotowanie: naleśniki: Jajka roztrzepujemy z mlekiem, następnie dodajemy olej oraz mąkę i sól. Jeśłi ciasto jest za rzadkie dodajemy trochę mąki. Z ciasta smażymy naleśniki. farsz(...)momentu, kiedy kapusta zacznie się zarumieniać. Zdejmujemy z ognia i studzimy. Na usmażone naleśniki nakładamy gotowy farsz i zawijamy boki,aby powstał krokiet. Krokiety obtaczamy w roztrzepanym jajku i bułce, a potem smażymy na rozgrzanym oleju na rumiany kolor. (Na zdjęciach krokiety przed panierowaniem
Bon appetit mon amiepomidorowego 100g białego ryżu Przyprawy: sól, pieprz, cukier, chilli, 2 kulki ziela angielskiego, liść laurowy Klopsiki: 0,5 kg mięsa wieprzowego 1 jajko 1-2 łyżki kaszy manny lub bułki tartej 1/3 szklanki mąki do obtoczenia klopsików 1 łyżka oleju do smażenia Przyprawy: sól, pieprz mielony, chili, majeranek, papryka słodka mielona *** Mięso mielone mieszamy z jajkiem, kaszką(...)manną (lub bułką tartą) oraz przyprawami – do smaku *** *** Z masy mięsnej formujemy wilgotnymi dłońmi małe klopsiki i obtaczamy je w mące *** *** Na dnie dużego garnka rozgrzewamy olej, wrzucamy klopsiki i podsmażamy z każdej strony na rumiano *** *** Gdy klopsiki stracą już surowy kolor przekładamy je na talerz, a na tym samym tłuszczu podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę *** *** Następnie dodajemy pokrojoną
Blog z Apetytem