podniebienie. 6 jaj 200 g łososia wędzonego 8 liści sałaty 1 papryka czerwona sól, pieprz 200 g serka chrzanowego puszystego 120 g mozzarella kulka margaryna Śniadaniowa klasyczna bułka pszenna Jaja wbijam do miski, dodaję sól, pieprz i roztrzepuję widelcem. Na patelni o średnicy 22 cm rozpuszczam łyżkę margaryny, wylewam połowę masy jajecznej i na wolnym ogniu smażę omleta aż się(...)mozzarelli, pokrojoną w kostkę paprykę, kawałki łososia. Omlet dobrze jest ułożyć na papierze do pieczenia i potem razem z nim zwijać w roladę. Po zwinięciu kroję i podaję z bułką
wesoła kuchniajajka 120g mąki (2 dl) 120g mąki orkiszowej (2 dl) 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli ok 0,5 kg truskawek 1 łyżeczka masła i 1-2 łyżki bułki tartej do posmarowania i obsypania foremki rozgrzej piec do 190ºC w misce umieść miękkie masło, jajka, cukier, mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Mieszaj przy pomocy ręcznego miksera przez(...)minuty (aż składniki się połączą) posmaruj foremkę masłem i obsyp bułką tartą (nadmiar wysyp z foremki) przełóż połowę ciasta do foremki i rozprowadź równomiernie na dnie ułóż warstwę truskawek, następnie przykryj je pozostałym ciastem i ułóż kolejną warstwę owoców piecz w 190ºC ok 40 minut, aż ciasto ładnie wyrośnie i się zrumieni. Zostaw w uchylonym piecu na około pół godziny
SandraFrej.comOdrywane bułeczki czosnkowo-ziołowe Mięciutkie, puszyste i niesamowicie aromatyczne pieczywo, które świetnie pasuje do grilla albo jako przekąska na przyjęcie lub do rodzinnej kolacji. Bułeczki są
Blog z Apetytemżeby w różny sposób łączyć ze sobą te same składniki. Lista składników jest naprawdę krótka: 300 g krewetek (najlepiej surowych) 500 g mielonego indyka ½ szklanki tartego parmezanu ½ szklanki bułki tartej ½ szklanki ryżu 2 szklanki makaronu orzo (lub innego drobnego makaronu, np. gwiazdki, łezki) 1 czerwona papryka 1 zielona papryka Garść rukoli Ostra papryczka Mrożonka – warzywa chińskie na patelnię(...)Skład jest następujący: Poniedziałek: Pulpety z makaronem orzo Środa: Szaszłyki z pulpetami Środa: Kurczak teriyaki z ryżem Lista składników jest następująca: 500 g mielonego indyka ½ szklanki tartego parmezanu ½ szklanki bułki tartej ½ szklanki ryżu 2 szklanki makaronu orzo (lub innego drobnego makaronu, np. gwiazdki, łezki) 1 czerwona papryka 1 zielona papryka Ostra papryczka Mrożonka – warzywa chińskie na patelnię
Niedzielny kucharzPomysł na obiad na szybko, czyli ryba w panierce z ziemniakami i duszonymi w curry marchewką i pietruszką. Szybko i zdrowo! Składniki : -filet z morszczuka - jajko - bułka tarta - ziemniaki - świeża natka pietruszki - odrobina masła - marchew - pietruszka - curry - sól -pieprz - olej roślinny Przygotowanie : 1. Ziemniaki obrać, po czym gotować w osolonej wodzie przez około 25 minut. 1. Rybę rozmrozić, następnie(...)obtoczyć w jajku i w bułce tartej, po czym smażyć przez około 10 minut. 3. Obrać marchew i pietruszkę, następnie pokroić w talarki i gotować w osolonej wodzie około 15 minut. 3. Ugotowaną marchewkę i pietruszkę obtoczyć w przyprawie curry, następnie doprawić solą i pieprzem i dusić na wolnym ogniu około 10 minut. 4. Do ugotowanych ziemniaków dodać odrobinę masła
Kuchenne innowacjeJest to przepis na bułki polskie według receptury z 1940 roku. Przepis znalazłam na instagramie u Jacka #jacekobszarny24. Zaglądajcie i do niego, ciekawe przepisy, nietypowe wypieki można znaleźć u Jacka. Bułki po polsku. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniełyżki roztopionego masła szczypta soli Nadzienie: 300g świeżych truskawek 2 łyżki cukru brązowego 1 łyżka maki ziemniaczanej Panierka: 1 szklanka płatków kukurydzianych 3 łyżki wiórków kokosowych 2 łyżki bułki tartej 1 jajko Dodatkowo: olej do smażenia cukier puder do posypania krokietów Wykonanie: 1. Ciasto: Wszystkie składniki na ciasto przełożyć do miski i dokładnie zmiksować mikserem. Z gotowego ciasta usmażyć(...)naleśniki. 2. Nadzienie: Truskawki umyć, usunąć szypułki, pokroić na mniejsze plasterki i zasypać brązowym cukrem. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną i całość dokładnie wymieszać. 3. Panierka: Płatki kukurydziane skruszyć, dodać bułkę tartą, wiórki i dokładnie wymieszać. 4. Na każdy naleśnik nałożyć nadzienie, zwinąć i złożyć formując krokiet. Następnie krokiety zanurzyć w rozkłóconym jajku, panierce i smażyć na rozgrzanym oleju
Szalona Kuchnia Ewelinymielone ok.400 gramów mięsa mielonego wieprzowego 1 średnia cebula 150 ml bulionu lub wody wegeta ( przepis na domowej roboty wegetę znajdziecie Tutaj ) sól pieprz majeranek 3 czubate łyżki bułki tartej 1 jajko 2,3 łyżki oleju na sos 2 duże cebule 1 łyżeczka tymianku 500 ml.wody lub bulionu pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku 1/3 szklanki wody wymieszanej(...)kopiastą łyżką mąki pszennej Cebulę kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na odrobinie masła. Do mięsa mielonego dodajemy przyprawy, jajko,bułkę tartą wodę lub bulion oraz przestudzoną usmażoną cebulę. Wyrabiamy na jednolitą masę o odstawiamy na 10/15 minut. Po tym czasie formujemy kotlety mielone. Na dużej patelni rozgrzać 2/3 łyżki oleju wkładamy przygotowane mięso i smażymy z każdej strony
Andzia Pichcimasła – 4-5 ząbków czosnku – 1 chilli o średnim poziomie ostrości – 3-4 filety anchois – 2-3 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki – 2 łyżki bułki tartej – 2 jajka – 1-2 łyżki drobno startego parmezanu do posypania – sól i pieprz Przygotowanie : Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. SOS DO MAKARONU: Czosnek pokrój w cienkie plasterki(...)podobnie anchois i chilli. Na oliwie podsmaż krótko czosnek, chilli i anchois. Zmniejsz grzanie patelni i dodaj masło. Rozpuść masło i dodaj bułkę tartą, a następnie dopraw całość solą i pieprzem. Do sosu dodaj ugotowany makaron i wymieszaj, dorzucając posiekaną natkę pietruszki. JAJKA SMAŻONE NA WODZIE: jajek nie musisz smażyć na tłuszczu aby nie dodawać już dodatkowych kalorii, wystarczy
nietylkopasta.plpiknik. Świetnie smakują również na zimno. Składniki: 100 gramów kaszy jaglanej, 4 małe jajka, 1 cebula, 2 średnie marchewki, puszka tuńczyka w sosie własnym w kawałkach, sól, pieprz, bułka tarta do panierowania, olej do smażenia. Zrób tak: kaszę ugotuj i przełóż do miski. Ugotuj na twardo także dwa jajka. Marchewkę obierz i zetrzyj na małych oczkach razem cebulą, następnie przesmaż(...)odstaw na około pół godziny, aby masa stężała. Można ją także schłodzić, łatwiej będzie uformować z niej kotleciki – powinny być płaskie i niezbyt duże. Każdy obtocz w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju z obu stron aż się zrumienią. Rada: do kotlecików świetnie pasują wszelkie sałatki. My zjedliśmy je z sałatą, ogórkiem i szczypiorkiem wymieszanymi z kwaśną śmietaną
Kulinarna Polskamasła roztopionego 160 g twarogu półtłustego w kostce parę kropel esencji waniliowej szczypta soli Nadzienie: 320 g jagód 4 łyżki cukru 1 i 1/2 łyżki skrobi ziemniaczanej lub bułki tartej Kruszonka (możemy pominąć) 8 łyżek cukru 12 łyżek mąki 140 g masła roztrzepane jajko kl M do posmarowania drożdżówek po wierzchu Lukier: 4 łyżki gorącej wody(...)około 1 h. 3. Wyrośnięte ciasto zagniatamy jeszcze raz i dzielimy wagowo na 18-20 kulek. Każda ma ważyć około 60-70 g. 4. Jagody mieszamy z cukrem i bułką tartą bądź skrobią ziemniaczaną. Każdą kulkę rozpłaszczamy w dłoni bądź wałkujemy na nieduży placuszek o średnicy około 10-12 cm. Na taki placuszek nakładamy po łyżce jagód, szczelnie zalepiamy formując
Gotowanie...to proste !plastrów Bez deka mleka o smaku Goudy 2 łyżki lnu mielonego 6 łyżek wody 2 łyżki majonezu wegańskiego sól, pieprz Farsz: 2 cebule 500 g pieczarek 1 łyżka bułki tartej sól, pieprz olej do smażenia Wykonanie: Farsz: Pieczarki obieramy, myjemy, osuszamy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebule obieramy, kroimy w drobną kostkę i podsmażamy do zeszklenia(...)rozgrzanym oleju. Następnie dodajemy starte pieczarki i smażymy do momentu, aż cała woda z nich odparuje. Przyprawiamy solą oraz pieprzem. Studzimy, a następnie dodajemy bułkę tartą i mieszamy. Rolada: Len mielony rozprowadzamy w ciepłej wodzie tak, aby powstała jednolita "papka" bez grudek. Plastry "Bez deka mleka" ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy majonez wegański oraz lnianą papkę. Przyprawiamy szczyptą
Kuchnia MagdaLenyplastrów Bez deka mleka o smaku Goudy 2 łyżki lnu mielonego 6 łyżek wody 2 łyżki majonezu wegańskiego sól, pieprz Farsz: 2 cebule 500 g pieczarek 1 łyżka bułki tartej sól, pieprz olej do smażenia Wykonanie: Farsz: Pieczarki obieramy, myjemy, osuszamy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebule obieramy, kroimy w drobną kostkę i podsmażamy do zeszklenia(...)rozgrzanym oleju. Następnie dodajemy starte pieczarki i smażymy do momentu, aż cała woda z nich odparuje. Przyprawiamy solą oraz pieprzem. Studzimy, a następnie dodajemy bułkę tartą i mieszamy. Rolada: Len mielony rozprowadzamy w ciepłej wodzie tak, aby powstała jednolita "papka" bez grudek. Plastry "Bez deka mleka" ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy majonez wegański oraz lnianą papkę. Przyprawiamy szczyptą
Kuchnia MagdaLenywersja roladek drobiowych na obiad na różne okazję. Składniki 1 podwójny filet z kurczaka szynka - 4 plastry ser żółty - 4 plastry natka pietruszki sól i pieprz Panierka: mąka bułka tarta jajko tłuszcz do smażenia Dodatkowo : pomidory sałata karbowana Sposób przygotowania : Filety drobiowe cienko rozbić, oprószyć solą i pieprzem. Na każdym filecie rozłożyć po plastrze żółtego sera, szynki(...)pietruszki, zwinąć ciasno w roladki. Panierować roladki w mące, roztrzepanym jajku i tartej bułce. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu, z obu stron na wolnym ogniu. Roladki ułożyć na wyłożonym sałatą karbowaną półmisku, udekorować pomidorkami. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document
Kuchnia Danusi