pasuje. Składniki (4 porcje) -1 litr bulionu -300 g serków topionych -1 marchew -1 pietruszka korzeniowa -1/2 cebuli -500 g mięsa drobno mielonego -1 jajko -2-3 łyżki bułki tartej -1 łyża oleju -ostra papryka -sól, pieprz -grzanki Przygotowanie Cebulę drobno posiekać. W garnku z grubym dnem rozgrzać olej, zeszklić cebulę. Zalać ciepłym bulionem. Dodać obraną i startą marchew(...)pietruszkę. Gotować na małym ogniu. Mięso przełożyć do miski. Wbić jajko, dodać bułkę tartą i przyprawić solą i pieprzem. Wyrobić masę. Formować malutkie pulpeciki i włożyć do gotującego się bulionu. Gotować około 10-15 minut. Wyjąć pulpeciki. Bulion z warzywami zmiksować. Serki topione wyjąć z opakowań. Wkładać po kolei do gotującej się na małym ogniu zupy, często mieszając
Zielona Kuchniaktóre z niego zrobiłam "utopiłam" w pysznym sosie pieczarkowym. Całość podałam dla odmiany z ryżem 😉 Składniki na klopsiki: 400g mięsa z indyka 1 jajko 1 cebula 2 łyżki bułki tartej majeranek koperek sól, pieprz olej Na sos: 200 g pieczarek ziele angielskie liść laurowy 2 łyżki śmietany 12% sól pieprz koperek olej cebula Wykonanie: Mięso z indyka mielimy razem(...)cebulą, przekładamy do miski. Wbijamy jajko. Dodajemy 2 łyżki bułki tartej oraz 2 łyżki wody. Przyprawiamy solą, pieprzem, majerankiem. Dodajemy posiekany koperek. Wyrabiamy dokładnie, aby masa się połączyła. Formujemy niezbyt duże klopsiki. Smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony. Przekładamy na talerz. Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy pokrojoną drobno cebulę, podsmażamy. Dodajemy pokrojone pieczarki, ziele angielskie, liść laurowy, sól
Walijskie PichceniePanierowane pieczarki smakują rewelacyjne, można nimi zastąpić pysznego schabowego, delikatne i w dodatku z serem. Polecam. SKŁADNIKI : 500 g średniej wielkości pieczarek 2 jajka + odrobina mleka sól mąka i bułka tara do panierowania tarty ser do posypania olej do smażenia(...)pieczarkę należy rozpłaszczyć tak aby powstały kotlet, najlepiej spłaszczają się pieczarki średniej wielkości, duże czasem pękają. Należy je posolić z każdej strony, następnie panierujemy w rozmąconym jajku, mace i bułce tartej. Pieczarki smażymy na rozgrzanym oleju z jednej i drugiej strony na złoto. Jeszcze gorące pozsypujemy tartym serem. Smacznego
Kulinarne Fantazje Mariolikurczaka 500 g mięsa drobiowego (piersi kurczaka lub mieszanka piersi i udek bez skóry i kości) 1 średniej wielkości cebula 1 małe jajko 3-4 łyżki bułki tartej sól, pieprz ok. 2 szkl. płatków kukurydzianych Sos: 3 łyżki majonezu 3 łyżki łagodnego ketchupu sól, pieprz Płatki kukurydziane rozdrabniamy na mniejsze części (w rozdrabniaczu lub za pomocą wałka(...)ciasta). Obraną cebulę kroimy na ćwiartki. Oczyszczone, pokrojone na mniejsze kawałki mięso oraz cebulę przepuszczamy przez maszynkę do mielenia. Do mięsno-cebulowej masy dodajemy jajko oraz bułkę tartą. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Zwilżonymi zimną woda dłońmi formujemy około 8-9 paluszków, które następnie otaczamy w płatkach. Smażymy na głębokim oleju, do zrumienienia (paluszki smażyłam przez około 8 minut
Smaki Na Talerzuziemniaczane: 1 kg ziemniaków 3 jajka (1 ugotowane na twardo i 2 surowe) 1 cebula 1 łyżeczka chrzanu 3 łyżki posiekanego szczypiorku 3 łyżki mąki pszennej sól, pieprz bułka tarta na panierkę Sos pieczarkowy: ok. 400 g pieczarek 1 cebula 1 duży ząbek czosnku 1 duża śmietana 18% 0,5 pęczka natki pietruszki sól, pieprz, gałka muszkatołowa uwaga, jeśli(...)przesmażyć na złoto, dodać do ziemniaków. Następnie wrzucić pozostałe składniki, czyli surowe jajka, chrzan, szczypiorek, mąkę, sól i pieprz, dokładnie wymieszać. Zwilżonymi dłońmi formować kotlety, obtaczać je w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoto. Sos: cebulę obrać i pokroić w kostkę, wrzucić na rozgrzany na patelni tłuszcz. Dodać obrany i przeciśnięty przez
Simply Foodorzecha włoskiego. Smacznego! Zobacz też: Zupa meksykańska Przepis na pulpeciki wieprzowe w sosie pomidorowym Drukuj przepis Porcji: 4 Czas gotowania: 1 godzina Składniki 400 g wieprzowego mięsa mielonego sucha bułka pełnoziarnista lub zwykła cebula 2 ząbki czosnku łyżeczka słodkiej papryki łyżeczka ziół prowansalskich łyżeczka soli pół łyżeczki pieprzu mąka do obtaczania klopsików olej do smażenia 300 ml bulionu 3 łyżki(...)koncentratu pomidorowego łyżka śmietany 18% natka pietruszki Przepis 1 Bułkę namaczamy w wodzie. Po 5 minutach wyciskamy z niej wodę i dokładnie rozdrabniamy - można to zrobić również za pomocą maszynki do mielenia. Cebulę i czosnek obieramy i ścieramy na tarce (lub mielimy w maszynce). 2 Następnie składniki łączymy z mięsem mielonym. Dokładnie wyrabiamy do powstania jednolitej i kleistej masy
Kuchnia Bazyliilodówki) 160 g gęstej śmietany (zimnej) 4 żółtka garść rodzynek garść żurawiny garść orzechów kilka biszkoptów 1 jajko (do posmarowania) Ponadto: tłuszcz do wysmarowania boków tortownicy 1 łyżka bułki tartej do obsypania boków tortownicy 2 łyżki cukru pudru do posypania ciasta Wykonanie: Mąkę, proszek do pieczenia i cukier waniliowy przesiałam do miski. Wymieszałam. Dodałam pokrojone na kawałeczki masło i margarynę(...)folię i włożyłam na około 1 godzinę do lodówki. Piekarnik włączyłam na 180 ° C. Spód tortownicy (średnicy 28 cm) wyścieliłam papierem do pieczenia. Boki wysmarowałam masłem i obsypałam bułką tartą. Rodzynki i żurawinę zalałam gorącą wodą i odstawiłam na chwilę, żeby zmiękły. Orzechy pokroiłam na drobne kawałeczki. Biszkopty zmieliłam w blenderze. Jabłka obrałam, starłam na tarce na grubych oczkach. Zasypałam
Kuchnia u KrysiSkładniki: Kalafior ok. 1 kg Czosnek ząbek Mąka ziemniaczana kopiasta łyżka ( można zastąpić bułką tartą) Jajka 2 Koperek łyżka Natka pietruszki łyżka Sól Pieprz Przygotowanie: Kalafior podzielić na większe różyczki gotować w osolonej wodzie przez 15 minut. Następnie odcedzić dokładnie z wody. Kalafior przełożyć do miski i rozgnieść dokładnie do tłuczkiem do ziemniaków lub zblendować. Dodać jajka. mąkę, czosnek przeciśnięty(...)solą oraz pieprzem. Wymieszać. (Jeśli masa będzie zbyt rzadka i nie da się uformować kotlecika podsypać odrobinę mąki.) Z gotowej masy uformować średniej wielkości kotleciki a następnie obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju przez kilka minut z każdej strony, aż ładnie się zarumienią. Smacznego! Zapraszam was również do odwiedzania mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy: Polub
Kulinarne przygodykupcie fasolkę szparagową i resztę składników i do dzieła. Ilość porcji: 2 porcje Czas przygotowania: 20-30 minut Składniki: fasolka szparagowa – 300 g boczek wędzony – 60 g bułka tarta – 2 łyżki tymianek suszony – 1 łyżeczka sól, pieprz Przygotowanie: Fasolkę umyj i odetnij końcówki. Ugotuj al dente w osolonej wodzie. Na rozgrzanej patelni podsmaż boczek pokrojony(...)wąskie paski, nie dodawaj dodatkowego tłuszczu. Kiedy boczek będzie ładnie przyrumieniony i skwierczący przełóż go na oddzielny talerz, a na tłuszczu który został po smażeniu boczku podsmaż delikatnie bułkę tartą, dodaj tymianek. Wymieszaj razem wszystkie składniki. Smacznego! table.macro { font-size: 0.9em; } table.macro + p, table.macro + img { margin-top: 35px; } table.macro th { text-align: left; } table.macro th, table.macro td { padding
wiecejwarzyw.plkaparów. Składniki (na 2 porcje): Łosoś i panierka: 2 średniej wielkości filety z łososia, bez skóry i ości sól, pieprz, sok z cytryny 3 łyżki bułki tartej, posiekany drobno koperek, sól i pieprz olej rzepakowy do smażenia Sos kaparowy: 1 szalotka 1 suszony pomidor łyżka kaparów 1 lampka wina 1/2 szklanki(...)redukuję sos. Dodaję śmietanę i gotuję sos do zgęstnienia. Na koniec doprawiam solą i pieprzem wg potrzeb. Łososia doprawiam solą, pieprzem i sokiem z cytryny. W misce przygotowuję panierkę: bułkę tartą mieszam z solą i posiekanym koprem. Jedną stronę wyfiletowanej ryby obsypuję panierką i smażę na rozgrzanej patelni na oleju, do uzyskania złocistego koloru. Po usmażeniu jednej strony ryby
Mango Papajaszaszłykach wykorzystaliśmy pulpeciki, które znalazły się w równie z daniu pulpeciki z makaronem orzo . Szaszłyki z młodych ziemniaków Składniki: 500 g mielonego indyka lub kurczaka ½ szklanki tartego parmezanu ½ szklanki bułki tartej 1 łyżka włoska mieszanka ziół (tu znajdziesz prosty przepi jak ją zrobić) , lub łyżka drobno posiekanego szczypiorku 8 młodych ziemniaków Kolba kukurydzy 8 pieczarek 4 szalotki Mała cukinia(...)tymianku Kilka łyżek oleju Sól, pieprz Przygotowanie: Krok 1 Przygotuj pulpety. Rozgrzej piekarnik do 215 stopni. Przełóż mięso do dużej misy Wsyp pół szklanki tartego parmezanu i pół szklanki bułki tartej, starty ząbek czosnku oraz płaską łyżeczkę soli i pieprzu. Wymieszaj dokładnie całość. Zwilż dłonie olejem i uformuj pulpeciki wielkości orzecha włoskiego. Układaj mięsne kulki na tacce wyłożonej papierem
Niedzielny kucharzsię skusi na takie pulpeciki? (około 10 sztuk w zależności od wielkości) Masa na pulpeciki: 300-350g mięsa mielonego z fileta indyka (może być dowolne) 1/2 bułki namoczonej w mleku/wodzie 1 łyżka kaszy manny (płaska) 2 ząbki czosnku 1 łyżka natki pietruszki 1 łyżka koperku 1 łyżeczka majeranku 1/2 łyżeczki czarnuszki sól (do smaku) (*) Ponadto: kilka różyczek brokuła kilka(...)różyczek kalafiora garść mini marchewek lub 1/2 zwykłej Warzywa ugotować na parze i po ostudzeniu pokroić na mniejsze kawałki. Natomiast czosnek należy drobno posiekać, a bułkę delikatnie odcisnąć z nadmiaru mleka/wody. Mięso dokładnie wymieszać ze składnikami masy mięsnej i na końcu z brokułem, kalafiorem oraz marchewką. Całość ewentualnie doprawić do smaku i uformować w kuleczki - u mnie wielkością
Di gotujeSkładniki: ok 0,5 kg schabu sól i pieprz 1 cebula 1 szklanka mleka 1 jajko 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 1 łyżeczka musztardy 1 szklanka mąki 1 szklanka bułki tartej olej lub smalec do smażenia *** Mięso tniemy na plastry i rozbijamy *** *** Rozbity schab przekładamy do miski, obkładamy pokrojoną w plasterki cebulą i zalewamy mlekiem. Całość odkładamy(...)stron solą i pieprzem *** *** Do miseczki wbijamy jajko oraz przekładamy jogurt i musztardę *** Wszystko razem dokładnie mieszamy *** *** Kotlety obtaczamy najpierw w mące, potem w cieście jogurtowym, a następnie w bułce tartej *** *** Kotlety smażymy na rozgrzanym tłuszczu, na średnim ogniu z dwóch stron na rumiano *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: POMYSŁY NA SZYBKI, TANI I ŁATWY OBIAD! KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY
Blog z Apetytem100g mąki pszennej 50g cukru 70g masła ekstra 4 łyżki wiórków kokosowych Pianka: 4 białka 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka octu winnego 500g czerwonej porzeczki 4 łyżki cukru bułka tarta masło do wysmarowania formy Wykonanie: 1. Porzeczki umyć, osuszyć, przełożyć do dużej miski, zasypać cukrem i dokładnie wymieszać. 2. Kruszonka kokosowa: Masło, mąkę, wiórki kokosowe i cukier wymieszać, rozcierać(...)folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować podsypując mąką, wylepić foremki tartaletek o średnicy 9 cm, wysmarowanych masłem i posypanych bułką tartą. Ciasto nakłuć widelcem, piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10-15 minut. 4. Pianka: Białka ubić na sztywno, dalej ubijając dodać cukier i ponownie ubić
Szalona Kuchnia Ewelinypomidorowy albo aromatyczny sos grzybowy? Teraz pojawiły się kurki ☺️ około 8 szt.: * kasza gryczana sucha- 100 g * twaróg np.typu włoskiego- 200 g * jajka- 2 szt. * cebula- 1/2 bardzo małej * bułka tarta- 4 łyżki * posiekana natka- 2 łyżki * bulion warzywny/rosół- 1,5 szklanki * sól, pieprz- do smaku * masło klarowane- 1 łyżka + do smażenia Kaszę przełożyć do wrzącego bulionu, wymieszać(...)przykryciem, aż kasza wchłonie cały płyn. W międzyczasie na maśle klarowanym zeszklić bardzo drobno posiekaną cebulę, przełożyć do kaszy gryczanej. Kolejno wbić jajka, dodać twaróg pokrojony w kostkę, wsypać bułkę tartą, natkę, doprawić solą oraz pieprzem i całość wymieszać. Z masy formować kotleciki o średnicy 5-6 cm i smażyć do lekkiego zarumienienia. Smacznego
Kraina Miodem Płynąca