bułki - 33926 przepisów (strona:750/2262)

Zupa z ciecierzycy z pulpecikami z indyka 146

łodyżka selera, lubczyk łyżka masła litr bulionu warzywnego Pulpety: 1/2 kg mięsa mielonego z indyka ząbek czosnku 1/3 łyżeczki cynamonu łyżka posiekanej natki pietruszki szczypta gałki muszkatołowej pół suchej bułki (namoczonej uprzednio w mleku) sól i pieprz jajko Przygotowanie: Cebulkę i czosnek obieramy i drobno siekamy. W garnku rozpuszczamy masło i wrzucamy do niego cebulę i czosnek. Delikatnie mieszamy przez(...)w3raz z selerem, lubczykiem i przyprawami. Wlewamy passate pomidorową oraz bulion i gotujemy do zmięknięcia warzyw. Mięso mielimy jeżeli nie zostało wcześniej zmielone. Mieszamy z jajkiem, rozmiękniętą i odciśnięta bułką oraz przyprawami. Formujemy małe pulpeciki i obsmażamy bez tłuszczu na patelni do zarumienienia z każdej strony. Wrzucamy je do garnka z zupą. Dodajemy makaron i zagotowujemy. Odstawiamy do momentu

ChilliJemy
Chlebek pita 130

Czas Przygotowania : 1,5h Czas Gotowania : 45 min Gotowe w : 1 h Liczba porcji : 6 szt.   Chleby, chlebki, bułki wszyscy je lubimy, ale czasem potrzebna jest odmiana, dlatego kolejnym przepisem będą chlebki o nazwie pita. Wszyscy je znamy choćby z przysłowiowych budek z fastfudami. Czas na to aby zrobić je w domu i nafaszerować tym na co mamy ochotę

uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisy
Panierowane kotlety z kaczej piersi 145

mocniej iż są łatwe w hodowli i mega smaczne . Polecam składniki na 4 osoby ; 4 kacze piersi bez skóry i kości 2 jajka kacze lub kurze 2 szklanki bułki tartej 1 płaska łyżeczka granulowanego czosnku sól , pieprz do smaku olej do smażenia Kacze piersi lekko , delikatnie rozklepujemy tłuczkiem . Mają pozostać dość grube , nie jak pergamin Każdy kawałek mięsa doprawiamy czosnkiem(...)solą i pieprzem do smaku . Obtaczamy najpierw w roztrzepanym jajku , następnie w bułce tartej . Podobnie jak schabowe Smażymy krótko na bardzo mocno rozgrzanej patelni do momentu aż panierka nabierze złotego koloru . Serwujemy na gorąco z dowolnymi dodatkami . Smacznego ! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Panierowane kotlety z kaczej piersi pochodzi z serwisu Ogrodnik w podróży

Ogrodnik w podróży
KOTLETY Z KASZY, BATATÓW i BURACZKÓW 205

upieczony lub ugotowany 1 ząbek czosnku 1 mała cebula PRZYPRAWY: sól, świeżo zmielony czarny pieprz, 1 płaska łyżeczka kurkumy i suszonego oregano, szczypta chili w proszku DO PODANIA: bułki drożdżowe , frytki z batatów, rozgnieciona feta, dip paprykowy (1 łyżka majonezu wymieszana z 2 łyżkami jogurtu naturalnego i 1 łyżeczką sosu sriracha), guacamole WYKONANIE Wszystkie składniki kroimy na mniejsze kawałki(...)umiarkowanym ogniu, po 2-3 minuty z każdej strony, do zrumienienia. Podajemy z sosami lub/i warzywnymi dodatkami, np. surówką czy gotowanym kalafiorem lub brokułami. Najlepiej smakują w opieczonej bułce posmarowanej fetą i guacamole

cool and minty
Krokiety z jajkiem, szpinakiem i serem 184

szklanki mąki szczypta soli Farsz: 450 g mrożonego szpinaku 1 cebula 1 ząbek czosnku 3 jajka ugotowane na twardo 10 dag żółtego sera sól, pieprz, gałka muszkatołowa Dodatkowo: jajka bułka tarta tłuszcz do smażenia Naleśniki: Podane składniki zmiksować ze sobą na jednolite ciasto. Usmażyć naleśniki z obu stron na złoty kolor. Farsz: Szpinak rozmrozić starając się, aby jak najwięcej wody(...)żółty ser. Wymieszać i doprawić całość do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Gotowy farsz nakładać na naleśniki i zwinąć w krokiety. Panierować w roztrzepanym jajku a następnie w bułce tartej. Krokiety smażyć na brązowo-złoty kolor z każdej stron (nie zapominając o bokach). Podawać gorące

My simple kitchen
Pulpety z czerwonymi buraczkami -przepis zaczerpnięty z mojego bloga 183

mięsa z indyka mielonego 1 jajko przyprawy, 2 buraczki czerwone ugotowane starte 1 bułka namoczona w mleku i odciśnięta . wszystko razem wymieszać i nabierać łyżką i tworzyć pulpety, jeżeli masa jest za rzadka dodać bułkę tartą , tworzymy pulpety i układamy na blaszce zapiekając w piekarniku . Potem wystarczy tylko sos czosnkowy i ziemniaczki i obiad gotowy

Moje Wyroby
Królewski keks poświąteczny. 147

masła 5 jajek 2 szklanki bakalii (suszone owoce, orzechy) 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 2 łyżki mąki ziemniaczanej masło sklarowane do wysmarowania formy 1 łyżka bułki tartej lub kaszy manny do wysypania formy Bakalie zalej wrzątkiem na 20 minut po czym odsącz na sicie. Większe owoce pokrój na mniejsze kawałki .Orzechy posiekaj. Żółtka utrzyj z cukrem i miękkim(...)dodaj mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszaj. Na końcu dodaj bakalie oprószone mąką ziemniaczaną - delikatnie wymieszaj z masą.  Przełóż masę do wysmarowanej i wysypanej bułką keksówki po czym piecz w nagrzanym do 180 st.C piekarniku około 45 minut (do suchego patyczka). Po przestudzeniu jeszcze lekko ciepły keks wyjmij z formy. Mimo smakowitego wyglądu próbuj dopiero

Gotuj Sam!
Kotlety drobiowe w chrupiącej panierce 200

zrobić od razu więcej na zaś. PRZEPIS NA KOTLETY DROBIOWE W CHRUPIĄCEJ PANIERCE Składniki na kotlety drobiowe w chrupiącej panierce: 2 piersi kurczaka sól morska pieprz 2 jajka mąka bułka tarta olej Jak zrobić kotlety drobiowe w chrupiącej panierce: Mięso myjemy, osuszamy, kroimy w plastry i delikatnie rozbijamy. Każdy kotlet oprószamy sola i pieprzem. Jajka rozbijamy na talerz i roztrzepujemy(...)widelcem. Kotlety obtaczamy w mące, potem w jajku i na końcu w bułce tartej. Smażymy na oleju na złoto z obu stron Artykuł Kotlety drobiowe w chrupiącej panierce pochodzi z serwisu Dorota Smakuje

Dorota Smakuje
KOTLETY SCHABOWE ALA DEWOLAJ + FILMIK 134

zimno, polecam.  SKŁADNIKI : 8 kotletów ze  schabu  150 g sera żółtego 150 g szynki konserwowej sól, pieprz, oregano do smaku odrobina ketchupu mąka, jajko i bułka tarta do panierowania olej do smażenia  PRZYGOTOWANIE :  Schab ubijamy, doprawiamy do smakiu.  Na każdy kawałek mięsa kładziemy po plastrze szynki, sera i podpieczonych pieczarek. Zawilamy kotlety i panierujemy(...)mace, rozmąconym jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z jednej i drugiej strony na złoto.  Smacznego.                                      Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału

Kulinarne Fantazje Marioli
Zupa cebulowa z serowymi grzankami. 163

bulionu warzywnego 2-3 łyżki masła sól do smaku pieprz czarny mielony do smaku pół łyżeczki tymianku suszonego pół łyżeczki bazylii suszonej 5 dag sera żółtego Na grzanki: 1 bułka lub pół bagietki 5 dag sera żółtego Wykonanie pysznej zupy cebulowej: 1. Cebule obieramy i kroimy. W garnku rozgrzewamy masło, wrzucamy cebulę i szklimy przez kilka minut, uważamy żeby(...)mocno nie przypiec. Cebulę zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości. Na koniec dodajemy zioła, starty ser na tarce o dużych oczkach i przyprawimy do smaku solą i pieprzem. 2. Bułkę lub bagietkę kroimy na cieniutkie kromeczki, posypujemy startym serem i zapiekamy w piekarniku, aż będą grzanki chrupiące i ser się roztopi. 3. Gorącą zupę podajemy z grzankami.Smacznego życzę. Moje rady

Izabelawkuchni
Wegetariańskie. Krokiety ryżowe z selerem 132

ząbek czosnku polskiego 2 łyżki oleju 2 łyżki masła sól, pieprz 1 łyżeczka kminu rzymskiego 1/4 łyżeczki cayenne 1/2 łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka curry 2 duże jajka do panierki bułka tara olej do smażenia Ryż ugotować od miękkości z dodatkiem soli (ok 30 minut), następnie odcedzić i wystudzić. Warzywa obrać, zetrzeć na tarce na grubych oczkach, cebulę i czosnek drobno(...)masło i warzywa, podsmażyć aż warzywa zaczną mięknąć. Dodać przyprawy, wymieszać, odstawić do wystudzenia. Ryż połączyć z warzywami, dodać jajka, wymieszać, formować krokieciki wielkości ok 7 cm, obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na oleju na złoty kolor, następnie osuszyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Smacznego

Mój pomysł na
Klopsiki zapiekane z ziemniakami w sosie pomidorowym 238

sosie pomidorowym Składniki(na 4 porcje): 500g mięsa mielonego wołowego 0,5kg ziemniaków 1 pomidor 3 łyżki koncentratu pomidorowego „Pudliszki” 1 papryka stożkowa 1 cebula 2 ząbki czosnku Bułka tarta Pęczek pietruszki ½ łyżeczki kminu rzymskiego w proszku ¼ łyżeczki papryki chili w proszku Pieprz Sól 2 łyżki oliwy 1/3 szklanki wody Tureckie klopsiki zapiekane z ziemniakami w sosie pomidorowym – przepis(...)Przygotowanie: Cebulę kroimy w drobną kostkę, przekładamy do większej miski, dodajemy dwa ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, dwie łyżki bułki tartej, oraz pęczek pietruszki drobno posiekanej. Dodajemy mięso mielone, ½ łyżeczki kminu rzymskiego, ¼ łyżeczki papryki chili, sól i pieprz do smaku, dwie łyżki oliwy i 1/3 szklanki wody. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Z powstałej masy mięsnej formujemy porcje wielkości jaja kurzego

Księga-Smaku
Szparagi - jak przyrządzać? 414

kompletnie pomysłu - przedstawiam moje propozycje. Przede wszystkim można po prostu jeść szparagi saute - doprawione delikatnie solą morską i ugotowane mają swój niepowtarzalny smak. Drugi pomysł dla miłośników bułki tartej - ugotowane szparagi posypać podsmażoną bułką tartą na masełku. Kolejno mogę polecić dodanie szparagów (zielonych lub białych) do różnego rodzaju potraw warzywnych (np. leczo) lub zup - i tutaj mogę z czystym sumieniem

MintTaste
Zupa gołąbkowa z młodej kapusty z pulpecikami 159

obiad na dwa dni macie z głowy ;) a na drugi dzień jest ona jeszcze smaczniejsza. Pulpeciki: 500 g mielonej wołowiny  jajko 1/2 małej cebuli ząbek czosnku 3 łyżki bułki tartej  łyżeczka majeranku sól, pieprz olej do smażenia Zupa: 2 małe główki młodej kapusty słoiczek koncentratu pomidorowego Pudliszki (210g) 1 marchewka korzeń pietruszki kilka ziarenek ziela angielskiego 2 liście(...)zmielony pieprz pęczek koperku 100 g ryżu Pulpeciki: Do miski przełożyć mięso, dodać jajko, drobno posiekany czosnek i cebulkę. Całość wymieszać, doprawić do smaku i dodać ok 3 łyżki bułki tartej. Wyrobić masę, z której łatwo będzie formować małe kuleczki. Mięsne pulpeciki obsmażyć na oleju. Kapustę obrać z wierzchnich liści, drobno poszatkować. Marchew i pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce

Smakołyki Asi
Piątek: Krokiety rybne po hindusku 127

przepis , bo jest dziecinnie prosty do zrobienia, a danie jest bardzo smaczne. Przepis pochodzi z Saveur.com Składniki: 500 g ryby (może być mrożona) 1/2 kg ziemniaków 1/3 szklanki bułki tartej 2 łyżki siekanej kolendry lub pietruszki 1 łyżeczka kminu 2 łyżeczki soku z cytryny Sól i pieprz Na wywar 3 ząbki czosnku 1 kawałek kory cynamonu lub łyżeczka sproszkowanego(...)Gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut. Wyciągnij rybę z wywaru łyżką cedzakową. Krok 3 Połącz rybę z ziemniakami, dodaj kolendrę, kmin, sok z cytryny, posól, popierz. Obtocz w bułce tartej. Uformuj zgrabne kotlety. Rozgrzej olej na patelni, usmaż kotlety na złoto po 2 minuty z każdej strony. Podawaj z dowolną sałatką. Smacznego! Artykuł Piątek: Krokiety rybne po hindusku pochodzi

Niedzielny kucharz