bułki - 33426 przepisów (strona:759/2229)

Panierowany kurczak z sosem pomidorowo paprykowym i pesto z jarmużu 121

piersi kurczaka oprószone panko wymieszanym z ziołami i parmezanem. Kilku minut na patelni i soczysty panierowany kurczak jest gotowy. Lubię alternatywne panierki do kurczaka . Warto wzbogacić zwykłą tartą bułkę o zioła czy orzechy. Nieco dłużej schodzi się z przyrządzeniem sosu. Do sosu możecie wykorzystać świeże pomidory i paprykę, które ja grilluję w piekarniku zanim je zmiksuję na delikatny sos pomidorowo(...)mnie to żaden problem podać makaron na obiad właśnie w ten sposób. Panierowany kurczak 4 porcje Składniki: 600 g fileta z piersi kurczaka 50 g panka lub innej tartej bułki 30 g parmezanu 1 łyżka suszonych ziół prowansalskich sól i pieprz do smaku 1 jajko masło do smażenia Sos pomidorowo paprykowy 2 kartony krojonych pomidorów w sosie

codojedzenia
Szarlotka 154

proszku do pieczenia 3/4 kostki margaryny 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 2 całe jajka 2 żółtka 3 łyżki kwaśnej śmietany Nadzienie: 1,5 kg jabłek cukier waniliowy łyżka bułki tartej cynamon Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, następnie posiekać nożem z margaryną. Dodać żółtka, całe jajka, cukier, cukier waniliowy, śmietanę i wyrobić ciasto. Wstawić do lodówki.   Jabłka obrać(...)zetrzeć na tarce, odcisnąć sok i wymieszać z bułka tartą, cukrem i cynamonem.   Ciasto podzielić na dwie części, pierwszą rozwałkować i wyłożyc do blaszki, na to dać obrane jabłka i przykryć drugą rozwałkowaną częścią ciasta – ponakłuwać je widelcem.   Piec ok godziny

Moje Wyroby
Kalarepka w panierce 124

Składniki /2 porcje: – 1 sztuka młodej kalarepki – 1 jajko –  kilka łyżek bułki tartej – ulubione przyprawy wg. uznania ( np. papryka, sól, pieprz) – olej rzepakowy do smażenia Propozycja podania : sałatka wiosenn a Przygotowanie: Kalarepkę obrać, pokroić w plastry o grubości ok. 1 cm. Gotować na półmiękko w osolonej wodzie. Następnie odcedzić i lekko przestudzić. Jajko wbić(...)miseczki, rozbełtać. Kalarepkę maczać w jajku a następnie obtaczać w przygotowanej bułce tartej Kalarepkę w panierce kłaść na rozgrzany na patelni olej. Smażyć na rumiano z obu stron. Podawać np.z ulubioną sałatką wiosenną z tego przepisu . Artykuł Kalarepka w panierce pochodzi z serwisu I LOVE LIFE

I LOVE LIFE
TOSTY FRANCUSKIE Z PIEKARNIKA Z OWOCAMI 201

Tosty zapiekane z piekarnika z owocami to pyszne śniadanie lub kolacja na słodko z pozostałości czerstwego pieczywa: np bułek. Można użyć również chałki, będzie jeszcze pyszniej. Do tego garść świeżych owoców, np. malin, borówek i truskawek, gęsty jogurt lub śmietana albo odrobina miodu i uczta dla całej rodziny gotowa. Tosty upiekłam w moim nowym piekarniku firmy  Electrolux z serii(...)SenseCook EOE7C31X.   Szczegółowe dane Techniczne znajdziecie  TU (KLIK) , a poniżej moja recenzja piekarnika. Zapraszam!  SKŁADNIKI: 2-3 bułki lub 1 chałka 3/4 szklanki mleka 2 jajka 1 laska wanilii 2,5 łyżki cukru pudru 3/4 szklanki ulubionych owoców (np. maliny, borówki, truskawki, itp.) masło do wysmarowania formy WYKONANIE: Piekarnik nagrzej do temperatury 200 stopni C (grzałka

Słodko-Słony Świat Ilony
Domowy sznycel z frytkami 152

mięso bardzo dokładnie rozbić. Wbrew pozorom przygotowanie takie obiadu wcale nie jest czasochłonne. Pamiętajcie, że taki obiad najlepiej smakuje zaraz po przygotowaniu. Składniki kotlety ze schabu mąka 2 jajka bułka tarta sól pieprz cytryna frytki Domowy sznycel z frytkami – przepis Mięso rozbijamy przy pomocy tłuczka na bardzo cienkie kawałki. Solimy i pieprzy z obu stron. Mięso obtaczamy w mące(...)następnie w roztrzepanym jajku, a na końcu obtaczamy w bułce tartej. Sznycle smażymy na rozgrzanym smalcu na rumiany kolor z obu stron. Smażąc sznycle w rondelku rozgrzewamy olej i wrzucamy frytki (możecie użyć gotowych, będzie szybciej). Smażymy na rumiany kolor z obu stron. Sznycel podajemy razem z ćwiartką cytryny. Smacznego! Artykuł Domowy sznycel z frytkami pochodzi z serwisu Kulinarny Blog

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Quiche z wędzonym łososiem, serem pleśniowym i owocową nutą 143

słodkością gruszki i żurawiny oraz wyrazistym smakiem sera pleśniowego. Składniki: Ciasto kruche: 190g mąki pszennej 95g masła extra 1 jajko 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli bułka tarta do oprószenia formy masło do wysmarowania formy Nadzienie: 150g wędzonego na zimno łososia Mowi (6 plastrów) 170g sera camembert 2 gruszki 1 łyżka soku z cytryny 60g żurawiny ze słoika(...)przesiać na stolnicę, dodać masło, jajko, proszek do pieczenia, sól i zagnieść na jednolite ciasto. Gotowe ciasto rozwałkować, wylepić formę tarty o średnicy 24 cm, wysmarowaną masłem i oprószoną bułką tartą.  Całe ciasto nakłuć widelcem i podpiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15-20 minut na złoty kolor. 2. Masa jajeczna: Jajka roztrzepać ze śmietaną, doprawić

Szalona Kuchnia Eweliny
Klopsy gotowane w sosie szparagowym 127

Pyszny obiadek. Bardzo smakowity dla maluszków i dorosłych. Polecam. Wykonanie klopsów – do miski wrzucić mielone mięso, posiekaną drobno cebulkę, jajko, majeranek, bułkę tartą, śmietanę. Dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. Formować małe klopsy. Gdyby klopsy się rozpadały dodać odrobinę więcej bułki tartej. Gotowanie – szparagi oskrobać i oderwać zdrewniałe końcówki. Odciąć końcówki szparag a łodyżki

Kuchnia Pokoleń
De volaille z koperkiem , pyszny klasyk 215

kurczaka średniej wielkości mały pęczek koperku 4 kawałki masła , długości i grubości kciuka Mogą być większe ale nie mniejsze . granulowany czosnek , sól , pieprz do smaku 2 jajka 1 szklanka bułki tartej do obtoczenia klarowane masło do smażenia ( może być też olej ale na maśle są nie do pobicia ) Piersi z kurczaka rozklepujemy przez woreczek foliowy bardzo cienko . Solimy , doprawiamy czosnkiem(...)każdej układamy kawałek masła i sporą porcję siekanego koperku . Zwijamy formując de volaille , takie troszkę cygarowe w kształcie Obtaczamy w roztrzepanym jajku , a następnie dokładnie , lekko dociskając w bułce tartej . Po uformowaniu i obtoczeniu warto schłodzić je przez godzinkę w lodówce , będą się lepiej trzymały i nie będzie zagrożenia ,że masło ucieknie ze środka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Smażymy na dość

Ogrodnik w podróży
Ciasto z rabarbarem - najlepsze! 137

oleju 140 g mąki tortowej 60 g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 łodygi rabarbaru płatki migdałów do posypania tłuszcz i bułka tarta do obsypania formy Przygotowanie: Rabarbar umyć i obrać jeśli ma twardą skórkę. Pokroić na małe kawałki. Żółtka, olej i kefir wymieszać trzepaczką. Idealnie by było gdyby miały temperaturę pokojową. Dodać cukier(...)przesiać suche składniki: mąke i proszek do pieczenia. Krótko wymieszać do połączenia skłądników. Nie miksować. W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 160 stopni (termoobieg).  Formę natłuścić masłem i obsypać bułką tartą. Wlać ciasto. Ciasto jest dość gęste. Wyrównać wierzch i wyłożyć go pokrojonym rabarbarem. Posypać płatkami migdałów. Włożyć do piekarnika i piec ok 30-35 minut aż wierzch ciasta ładnie

Ze smakiem i z pasją
KOTLETY Z KASZY GRYCZANEJ 134

szklanki) ugotowanej kaszy gryczanej 50 g sera, najlepiej parmezanu lub twardego sera żółtego 1 ząbek czosnku 1 łyżka pestek słonecznika 2 suszone pomidory ze słoiczka / można pominąć 2 łyżki bułki tartej + 3 łyżki do obtoczenia 2 jajka przyprawy: sól, świeżo zmielony czarny pieprz, 1 łyżeczka suszonego oregano, szczypta chili olej do smażenia WYKONANIE Ser i czosnek ścieramy na tarce(...)razem z pozostałymi składniki rozmiksowujemy w malakserze. Można dokładnie wymieszać widelcem.  Łyżką nabieramy porcje masy i w zwilżonych wodą dłoniach formujemy okrągłe kotlety. Kolejno obtaczamy w bułce i partiami smażymy na mocno rozgrzanym oleju, po około 3 minuty z każdej strony, do zezłocenia

cool and minty
Krucha tarta z jabłkami i musem 130

łyżki zimnej wody 2-3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii pół łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli dodatkowo masło do wysmarowania formy i bułka tarta do obsypania formy Nadzienie do kruchej tarty z jabłkami i musem 6-7 Jabłek Grójeckich 2 łyżki miodu pół łyżeczki cynamonu lub do smaku szczypta mielonych goździków 1 łyżka masła W rondelku(...)odkładam na około 1 godzinę do lodówki. Wyjęte z lodówki ciasto rozwałkowuję na placek grubości około 3 do 4 mm. Formę na tartę smaruję cienko masłem i oprószam bułką tartą. Wykładam ciasto do formy, obcinam wystające brzegi, nakłuwam na całej powierzani widelcem i podpiekam przez około 10 -12 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Na podpieczony spód wykładam

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Kotlety pieczarkowe z kaszy gryczanej 138

palonej kaszy gryczanej,   8 niewielkich pieczarek, 2 całe dymki, 100 g żółtego sera, 2 jajka,   4 łyżki mąki gryczanej/ryżowej/pszennej, 1 płaska łyżeczka tymianku, bułka tarta (u mnie bezglutenowa) sól i pieprz do smaku, olej do smażenia. Sposób przygotowania kotletów pieczarkowych z kaszy gryczanej: Kaszę płuczę, zalewam 300 ml wody, dodaję pół łyżeczki soli i gotuję(...)kaszą gryczaną. Dodaję całe jajka, mieszam, dodaję mąkę i mieszam dokładnie. Masa wydaje się dość sypka ale bez problemu udaje się z niej uformować kotleciki które obtaczam w tartej bułce i smażę na patelni z gorącym olejem. W czasie smażenia jajko zwiąże składniki i kotleciki nie powinny się rozpadać. Kotlety pieczarkowe z kaszy gryczanej gotowe

Gotuj Się Kto Może
NUGGETSY 147

greckiego 1 jajko 1 łyżka oleju 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej łyżeczka soli łyżeczka przyprawy do mięs lub inna np. do kurczaka lub kebaba trochę pieprzu bułka tarta do obtoczenia olej do smażenia WYKONANIE: Mięso obieramy z żyłek, osuwamy chrząstki itp. Kroimy w poprzek piersi (na nieduże kawałki)  Jogurt mieszamy z jajkiem, olejem, mąkami oraz(...)przyprawami na gładką masę. Dodajemy nasze mięso i dobrze mieszamy. Możemy odstawić na godzinę do lodówki żeby przeszło przyprawami lub zaraz smażyć. Każdy kawałek mięsa obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Podajemy z ziemniakami lub frytkami i surówką.  Świetne również na zimno jako zakąska. Smacznego

Pani na deser
Pulpety wieprzowe w sosie musztardowym. Krok po kroku. 113

mielonego mięsa wieprzowego np. z szynki lub łopatki 1 jajko 2 łyżeczki musztardy stołowej (ja użyłem Roleskiego ) 1 łyżeczka majonezu duża szczypta suszonego oregano 3 łyżki bułki tartej mąka pszenna do obtoczenia pulpetów sól, pieprz czarny   Sos:   800 ml wody lub lekkiego wywaru mięsnego lub warzywnego 4-5 łyżek musztardy stołowej (ja użyłem musztardy Roleskiego(...)śmietanki 30% UHT 2 łyżki mąki pszennej sól, pieprz czarny   Przygotowanie: Do mięsa dodaj jajko, musztardę, majonez, oregano, bułkę tartą oraz sól i pieprz. Masę na pulpety dokładnie wymieszaj. Zwilżonymi dłońmi formuj niewielkie kulki wielkości piłeczki do ping ponga. Układaj na desce posypanej mąką pszenną.   W garnku zagotuj wodę lub wywar

kuron.com.pl