bułki - 33426 przepisów (strona:759/2229)

Pulpety wieprzowe w sosie musztardowym. Krok po kroku. 123

mielonego mięsa wieprzowego np. z szynki lub łopatki 1 jajko 2 łyżeczki musztardy stołowej (ja użyłem Roleskiego ) 1 łyżeczka majonezu duża szczypta suszonego oregano 3 łyżki bułki tartej mąka pszenna do obtoczenia pulpetów sól, pieprz czarny   Sos:   800 ml wody lub lekkiego wywaru mięsnego lub warzywnego 4-5 łyżek musztardy stołowej (ja użyłem musztardy Roleskiego(...)śmietanki 30% UHT 2 łyżki mąki pszennej sól, pieprz czarny   Przygotowanie: Do mięsa dodaj jajko, musztardę, majonez, oregano, bułkę tartą oraz sól i pieprz. Masę na pulpety dokładnie wymieszaj. Zwilżonymi dłońmi formuj niewielkie kulki wielkości piłeczki do ping ponga. Układaj na desce posypanej mąką pszenną.   W garnku zagotuj wodę lub wywar

kuron.com.pl
Pulpety z makaronem w sosie pomidorowym – danie jednogarnkowe 257

danie jednogarnkowe. Przygotowanie takiego obiadu zajmie nam do 30 minut     Składniki: 0,5 kg mielonego mięsa wieprzowego 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 jajko 2-3 łyżki bułki tartej lub kaszki manny przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, majeranek 1 szklanka makaronu (u mnie kolorowe mini rurki) pół pęczka koperku 0.5 litra bulionu warzywnego lub mięsnego(...)szklanki kwaśnej śmietany 1 łyżka koncentratu pomidorowego 0,5 szklanki mąki olej do smażenia         *** Mięso mielone mieszamy z jajkiem, bułką tartą i przyprawami – do smaku *** *** Z masy mięsnej formujemy klopsiki wielkości orzecha włoskiego i obtaczamy je w mące *** *** Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i podsmażamy klopsiki z każdej strony na rumiano, a następnie przekładamy

Blog z Apetytem
Ciasto jogurtowe z rabarbarem 109

masła + do wysmarowania tortownicy 400 g jogurtu typu greckiego 120 g cukru kryształ 400 g mąki pszennej typ 650 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli cukier puder dodatkowo: bułka tarta PRZYGOTOWANIE: Rabarbar umyj, obierz ze skórki, pokrój w kostkę i przełóż do miski. Zasyp 1 łyżką cukru i 1 łyżką mąki. Wymieszaj i odstaw. W rondelku rozpuść masło(...)kremową puszystą masę. Dolej rozpuszczone masło i wymieszaj. Dodaj jogurt i zmiksuj wszystko razem. Następnie przelej płynną masę do suchych składników i całość zmiksuj. Tortownicę wysmaruj masłem i oprósz bułką tartą.  Ciasto przełóż do tortownicy, na wierzchu ułóż rabarbar i dociśnij do ciasta, tak aby część owoców zatopiła się w cieście. Ciasto piecz w piekarniku rozgrzanym

kulinarnyJa
SERNIK NA ZIMNO O SMAKU KIWI Z GALARETKĄ CYTRYNOWĄ 211

galaretki kiwi Krem 2 kajzerki 2 ,5 szkl mleka 0,5 szkl cukru cukier waniliowy 250 g miękkiego masła Dodatkowo Galaretka cytrynowa  SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Masa kajzerkowa Bułki zalać dwoma szklankami mleka, odstawić na kilka minut aby namiękły. Bułki rozdrobnić. Pozostałe mleko zagotować z cukrami. Do gotującej się mleka dodać „ papkę  kajzerkową „ energicznie mieszając gotować

RAROSSA
Szparagi smażone z szynką i serem 149

inna ilość. Mi wyszło 5 roladek, w każdej po 3 szparagi. Składniki na 2 porcje: pęczek białych szparagów 5 plasterków szynki* 5 plasterków sera  Dodatkowo: 2 jajka mąka, bułka tarta sól, cukier masło  *plastry szynki powinny być duże, aby bez problemu można było zawinąć w nie szparagi Szparagi obrać, odciąć zdrewniałe końce i gotować przez kilka minut(...)sera a na ser po 3 szparagi. Następnie zawinąć je w rulony a końce spiąć wykałaczką. Roladki panierować kolejno w mące, następnie w roztrzepanym jajku a na koniec w bułce tartej. Smażyć je na rozgrzanym tłuszczu na brązowy kolor z każdej strony. Podawać na ciepło lub na zimno. Przed podaniem wyjąć wykałaczki

My simple kitchen
Lekkie kotlety ryżowe z sosem pomidorowym 135

zmielonego siemienia lnianego + 3 łyżki gorącej wody 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka mieszanki przypraw do mięsa (np. do kurczaka) 1/2 łyżeczki chrzanu 2 łyżki mąki z ciecierzycy lub grochowej bułka tarta do obtoczenia olej lub inny tłuszcz do obsmażenia Sos: 400 g zblendowanych pomidorów 1 łyżeczka papryki mielonej 1/2 łyżeczki soli przygotowanie Ryż ugotuj – na 100 g ryżu potrzebujesz(...)drobno posiekaną cebulę, startą na małych oczkach tarki marchewkę, kleik z siemienia lnianego, sól, przyprawę, chrzan oraz mąkę z ciecierzycy. Wszystkie składniki wymieszaj i uformuj kotlety. Obtocz je w bułce tartej i obsmaż z obydwu stron. Obsmażone kotlety włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza, piecz 25 minut. Aby przygotować sos, zblendowane pomidory wymieszaj z papryką oraz solą, całość

Via Gusto
Drożdżówka z rabarbarem i kruszoną 100

waniliowego Kruszonka: 12 dkg margaryny bez soli 8 łyżek cukru kryształu 14 dkg mąki pszennej Owoce: 40 dkg rabarbaru 1 łyżka cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Dodatkowo : margaryna i bułka tarta do wysmarowania formy. Jak przygotować drożdżówkę . Drożdżówka: do miski wbić jajka, żółtka, dodać cukier puder i cukier waniliowy. Ubić mikserem na puszystą konsystencję. W kubku w letnim mleku rozpuścić(...)minut. Owoce: rabarbar umyć, pokroić w kawałki długości około 1,5 do 3 centymetrów. Pokrojone kawałki wymieszać z cukrem oraz mąką ziemniaczaną. Formę do pieczenia wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą. Kiedy ciasto jest już wyrośnięte przełożyć do formy do pieczenia. Na wierzch ciasta wyłożyć kawałki rabarbaru. Z zamrażalnika wyjąć ciasto na kruszonkę. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach

mecooks
BAGIETKI ORKISZOWE NA KEFIRZE 151

lekko wilgotne. Dzięki temu, że zawierają kefir długą utrzymują swoją świeżość i nie zsychają się tak szybko jak te kupne. Użycie mąki orkiszowej zamiast zwykłej pszennej sprawiło, że bułki stały się bardziej wartościowe odżywczo. Pszenica orkisz obok dużej zawartości białka zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe oraz  jest doskonałym źródłem witamin z grupy B i składników mineralnych: żelaza, potasu, wapnia

Kuchnia MagdaLeny
BAGIETKI ORKISZOWE NA KEFIRZE 151

lekko wilgotne. Dzięki temu, że zawierają kefir długą utrzymują swoją świeżość i nie zsychają się tak szybko jak te kupne. Użycie mąki orkiszowej zamiast zwykłej pszennej sprawiło, że bułki stały się bardziej wartościowe odżywczo. Pszenica orkisz obok dużej zawartości białka zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe oraz  jest doskonałym źródłem witamin z grupy B i składników mineralnych: żelaza, potasu, wapnia

Kuchnia MagdaLeny
Drożdżówki z rabarbarem 124

części (ok. 12). Z każdej formujemy kulkę, spłaszczamy dłonią i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. W każdej bułeczce za pomocą naczynia z niedużym dnem (mniejszym niż średnica bułki) robimy w każdej bułce wgłębienie. Do wgłębienia wkładamy przygotowany wcześniej rabarbar. Bułeczki smarujemy zmąconym jajkiem. Pieczemy ok. 25-30 minut w 180 st. C. Po upieczeniu polewamy miodem. Z mąki

Kucharzyca
Kotleciki szpinakowe z kaszy jaglanej z surówką z czerwonej kapusty i jabłka 88

przypadku szpinak. Kotleciki podałam z soczystą surówką z mojej ulubionej czerwonej kapusty, lekko kwaśnego jabłka i słodkiej żurawiny. 100 g kaszy jaglanej Risana 70 g bułki tartej 70 g szpinaku łyżka oliwy łyżka soku z cytryny kilka listków bazylii spora szczypta soli i pieprzu łyżka oleju do posmarowania surówka: kapusta czerwona (kawałek wielkości jabłka) jabłko łyżka oliwy łyżka soku(...)czekamy 12 minut, aż woda się wchłonie. Umyty szpinak miksujemy z oliwą, sokiem z cytryny i bazylią. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Lekko przestudzoną kaszę miksujemy. Dodajemy szpinak, bułkę tartą, doprawiamy i dokładnie mieszamy. Zwilżonymi dłońmi, formujemy kotleciki. Smarujemy je olejem z obu stron i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 30 minut. Kapustę szatkujemy. Jabłko ścieramy

Mienta blog
Mój Sposób Na Kotlet Schabowy 130

prosty i nie czasochłonny ;) Składniki: 3 plastry schabu 1 jajko kl L odrobinka wody 1 płaska łyżeczka musztardy lub majonezu sól, pieprz, czosnek granulowany (lub sól czosnkowa) do panierki bułka tarta lub mąka kukurydziana lub zwykła mąką (kto, co, lubi) olej lub smalec do smażenia 1. Z kotletów usuwam białą błonkę (nie usunięcie jej najczęściej powoduje że kotlet się bardzo(...)jajko, dolewam odrobinkę wody, dodaje łyżeczkę musztardy lub majonezu lub pół na pół, solę, pieprzę i mieszam wszystko dokładnie, roztrzepując ewentualne grudki. 5. Maczam kotlety w jajku i w bułce i smażę na rozgrzanym tłuszczu po około 5 minut z każdej strony. Przez pierwsze 3-4 minuty przykrywam kotlety pokrywką. Potem odkrywam i smażę normalnie do końca. Usmażone kotlety odsączam

Gotowanie...to proste !
BAGIETKI Z SAMOPSZY, PŁASKURKI I ORKISZU 128

bazie płaskurki pomagają obniżyć poziom cholesterolu, uregulować poziom glukozy, przeciwdziałają nowotworom układu pokarmowego.  Z mąki z płaskurki można przygotowywać wszystko to, co przygotowuje się ze zwykłej pszenicy: chleby, bułki, ciasta, ciasteczka, naleśniki, itp. Ciasta przygotowane na jej bazie są delikatne, słodkawe, o orzechowym posmaku.  Źródła:   Stressfree ,  superpokarmy Zaczyn: Drożdże rozkruszyć do kubeczka, dodać łyżkę mąki

Smaczne Zdrowe
Ciasto imprezowe 215

Beza orzechowa: 5 białek  szklanka cukru 150 g mielonych orzechów (u mnie pół na pół laskowe i włoskie, ale mogą być też np migdały) 2 łyżeczki bułki tartej szczypta soli Białka ubijamy z solą, a gdy piana będzie gęsta dodajemy stopniowo cukier i dalej ubijamy. Pod koniec wsypujemy orzechy i bułkę tartą, całość delikatnie mieszamy. Przekładamy do blaszki wyłożonej

Cynamonowe szczęście