Pokusić nie mogliśmy się na mały eksperyment z kaniami. Na „tapetę” wzięliśmy mega aromatyczną przyprawę od Skworcu. Składniki: 10 kapeluszy kani 1 litr mleka 3,2% mąka 4 jajka bułka tarta olej do smażenia Zalewa: 450 g ketchupu 2 łyżki gorczycy 10 liści kaffiru 10 g przyprawy chana masala 1 łyżeczka soli wędzonej 2 łyżki miodu spadziowego 2 duże cebule(...)oczyszczamy, kapelusze kroimy na ćwiartki, zalewamy mlekiem z dodatkiem soli i pieprzu. Następnie osączamy, obtaczamy w mące, rozkłóconych jajkach (z dodatkiem soli, mielonej papryki i pieprzu), na koniec w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju. Osączamy z nadmiaru tłuszczu. W tym samym czasie cebule kroimy w piórka, przekładamy do garnka, dodajemy ketchup, gorczycę, ocet, kaffir, przyprawę, sos mango, sól wędzoną
R'n'G Kitchenkolejny pomysł na nieco zdrowszą wersję leniwych pierogów. Tym razem wersja bezglutenowa na mące ryżowej. Poniższe pierogi są błyskawiczne do przygotowania i najlepiej smakują podane z bułką tartą podsmażoną na maśle. Zachęcam do wypróbowania moich innych przepisów na leniwe pierogi: - tradycyjny przepis: https://ugotowac.blogspot.com/2017/02/leniwe-pierogi-z-samego-sera.html - z dodatkiem gotowanych ziemniaków: https://ugotowac.blogspot.com/2016/12/pierogi-leniwe-z-ziemniakami.html - na mące pełnoziarnistej żytniej(...)wodę i ją posolić. Gdy zaczynam ie wrzeć to przełożyć pierogi. Gotować 3-4 minuty na małym ogniu (czas liczyć od momentu wypłynięcia wszystkich pierogów). Ugotowane odcedzić. Podawać z bułką tartą podsmażoną na maśle i cukrem. Wyrabianie masy Wygląd pierogów przed i w trakcie gotowania
Ugotowaćjajka, sól, farsz : 400 g mięsa gotowanego, 4 jajka ugotowane na twardo, 5 - 6 cebul, 100-200 ml bulionu, sól, pieprz, majeranek, masło do duszenia cebuli, bułka tarta, tłuszcz do smażenia, Farsz : cebule pokroić w półplasterki, poddusić na maśle. Mięso, jajka na twardo i cebulę zemleć w maszynce do mięsa. Doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Dokładnie wymieszać(...)dodać jajka, mąkę ziemniaczaną, sól i wyrobić na jednolitą masę. Z ciasta uformować wałek, podzielić na kawałki, uformować placuszki. Nakładać na nie farsz, zawijać i formować kotleciki. Obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na niezbyt silnym ogniu na rumiano z obu stron. Smażymy na maśle z olejem lub oleju. Podawać z sosem grzybowym. zastawa
królestwo garówzwykłym życiu i szaleństwie. Cudowna lektura na długie jesienne wieczory Składniki na ciasto makowe: 5 jajek ¾ szklanki cukru 3 szklanki maku 3 łyżki kaszy manny 1 łyżka tartej bułki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Mak należy sparzyć i odstawić na pół godziny, a następnie odcedzić i dwukrotnie zmielić (możecie też użyć mielonego maku sypkiego, który zalewa się gorącym mlekiem). Żółtka(...)ubijam z cukrem, następnie dodaję mak, proszek do pieczenia, kaszę i tartą bułkę. Wszystkie składniki mieszam mikserem. Białka ubijam i mieszam delikatnie łopatką z masą makową. Ciasto wykładam do foremki (20×25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i piekę 40 minut w 170 stopniach do suchego patyczka. Upieczone ciasto odstawiam do wystygnięcia. Mogę przystąpić do przygotowania warstwy śliwkowej. Składniki
Słodki sentymentwymieszać. Do dużej miski włożyć makaron, zalać sosem, dodać karczochy i parmezan. Całość dobrze przemieszać, naczynie do zapiekania wysmarować masłem i przełożyć masę. Piekarnik nagrzać do 180 stopni Bułki pokroić na kawałki a następnie rozdrobnić w melakserze (albo bardzo drobno porwać). Pokruszoną bułką posypać wierzch zapiekanki, wstawić do piekarnika i piec 30 minut. 0 false
Smaczny zeszytpłatków owsianych 1 cebula dymka ze szczypiorkiem 1 łyżka soku z cytryny 1/2 łyżeczki sosu chilli sól, pieprz do obtaczania: nasiona sezamu do smażenia: olej Do podania: bułki, avocado pokrojona cienko czerwona cebula 4 łyżki majonezu zmieszanego z sosem chilli ( zgodnie z indywidualną preferencą ostrości) ogórek Cebulę dymkę posiekać wraz ze sczypiorkiem. W robocie kuchennym rozdronić płatki owsiane(...)pieprz. Całość dokładnie wymieszać ręką i odstawić do lodówki na 30 minut. Z masy uformować dwa kotlety, obtoczyć w nasionach sezamu i usmażyć z obu stron. Podawać w bułkach z dodatkami
Smaczny zeszytgarść posiekanej bazylli 1 łyżeczka oregano sól, pieprz do smaku Pulpeciki 600 g mięsa mielonego z indyka 1/2 cukinii ( ok 100 g) 1 cebula 2 łyżeczki oleju 2 łyżki bułki tartej 1 jajko pół pęczka natki pietruszki sól, pieprz do smaku 400 g makronu muszle 1 kulka mozzarelli w zalewie Galbani Passatę pomidorową wymieszać z posiekanym czosnkiem, bazylią, oregano, solą(...)drobnej tarce, posolić i odstawić do odcieknięcia na sitku. Cebulę posiekać i zeszklić na 1 łyżeczce oleju, odstawić do lekkiego ostygnięcia. W misce wymieszać mięso, odciśniętą cukinię, cebulę, bułkę tartą, jajko, posiekaną pietruszkę, doprawić solą i pieprzem - wyrabiać ręką aż wszystko się dobrze połączy. Z masy uformować malutkie pulpeciki - mi wyszło 40. Makaron wstawić do gotowania (muszli powinna być
Smaczny zeszytbalsamicznego sól, pieprz 3 grube pory 200 g makaronu penne łyżka masła duża garść szpinaku ( ok 100 g) 50 g parmezanu 3 jajka 250 serka ricotta łyżeczka musztardy kromka bułki bez skórki ( może te być kajzerka wydrążona ze środka) sól, pieprz Jeżeli sami przygotowujecie sos: Pokroić pomidory, posiekać czosnek. W garnku rozgrzać oliwę , dodać czosnek, podsmażyć chwilę i dorzucić(...)wody i odsączyć. Resztę pora posiekać i usmażyć ok 5 minut na maśle, odstawić. Ugotować makaron na pół twardo. Do miski przełożyć pora, parmezan, ricottę, szpinak, jajka, musztardę, bułkę, sól i pieprz i całość zmiksować. Do powstałej masy dodać makaron i wymieszać. Wysmarować podłużną formę do zapiekanki albo blachę do pasztetu masłem. Na dno blachy wyłożyć jeden
Smaczny zeszytbotwinki 1 łyżka oliwy 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka soku z cytryny 100 ml śmietany 3 jajka 70 g parmezanu sol, pieprz 1 łyżka masła 2 łyżki bułki tartej Wykonanie: Ryż ugotować do miękkości. Odstawić do ostygnięcia ( można użyć resztek ugotowanego wcześniej ryżu). Z botwinki odkroić buraczki i zachować do innego dania. Liście i łodyżki umyć i obsuszyć(...)poczekać aż całość trochę przestygnie. W większej misce wymieszać jajko, śmietanę i parmezan, dodać ryż z botwinką, wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Formę do zapiekania wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Przełożyć masę. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Piec zapiekankę 35 minut
Smaczny zeszytpieprz 3 łyżki oliwy 1 cebula 2 ząbki czosnku 150 g szpinaku 2 marchewki 1 łyżeczka przyprawy curry 1 łyżka soku z cytryny 1 jajko kilka łyżek bułki tartej olej do smażenia do podania tzatziki albo sos jogurtowy Kaszę przesypać do garnka o grubym dnie, wstawić na ogień i prażyć kilka minut aż zacznie pachnieć intensywnie (trzeba często(...)dodać do kaszy, całość przemieszać, dodać jajko i wymieszać. Masę odstawić na co najmniej godzinę do lodówki, a najlepiej na noc. Formować małe kotleciki, obtaczać w bułce tartej i smażyć na oleju aż będą rumiane z obu stron. 0 false 18 pt 18 pt 0 0 false false false /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table
Smaczny zeszytkapusty. Polecam na rodzinny obiad! 500 g mięsa mielonego z szynki wieprzowej 70 g ugotowanego ryżu 4 jajka 1 biała cebula ½ pęczka świeżej natki pietruszki 4 łyżki bułki tartej Sól Pieprz 1 łyżeczka suszonych pomidorów z czosnkiem Czosnek granulowany Mąka ryżowa do obtoczenia Sos pomidorowy: 300 ml wody 250 ml przecieru pomidorowego lub passaty pomidorowej 1,5 łyżki mąki(...)łyżki śmietany 8% Sól Pieprz 1 łyżeczka oregano Czosnek granulowany 250 g małych pieczarek Mięso mielone łączymy z posiekaną bardzo drobno cebulą oraz ryżem. Wbijamy jajka oraz wsypujemy bułkę tartą i posiekaną natkę pietruszki. Przyprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym i suszonymi pomidorami. Mięso wyrabiamy na jednolitą masę. Formujemy podłużne roladki i każdą obtaczamy w mące. Smażymy je do zarumienienia
VioletoweKucharzeniediad, smaczne na ciepło jak i na zimno, polecam. SKŁADNIKI : 1 kg schabu wieprzowego sól, pieprz, papryki w proszku do smaku i czosnek 3 jajka i bułka tarta do panierowania(...)PRZYGOTOWANIE : Mięso ubijamy na cienkie kotlety, przyprawiamy i panierujemy w jajku i bułce tartej. Smażymy na patelni na złoto z jednej i drugiej strony. Odkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczarki szatkujemy, cebulę, paprykę, ogórki i 1 mozzarelle kroimy w kostkę. Drugą mozzarellę ścieramy na tarce. Pieczarki, cebulę i paprykę podpiekamy na oleju aż płyny
Kulinarne Fantazje Mariolipulpecikami składniki: 250 g mięsa mielonego 1 jajko 1 szklanka ketchupu z cukinii z tego przepisu KLIK (ewentualnie puszka pulpy z pomidorów) 1 żółta papryka 1/2 czerstwej bułki 1 szklanka bulionu Makaron z pulpecikami wykonanie: Bułkę namaczamy w wodzie, odstawiamy, gdy wchłonie płyn i będzie miękka odciskamy ją i dodajemy do mięsa. Dodajemy jajko, łyżeczkę ostrej
Delusional TrineBlaszka: 23x33 cm Składniki: 2 kg jabłek 300 g ziemnego masła 500 g mąki pszennej 3/4 szklanki cukru trzcinowego (może być zwykły) 4 żółtka 2 łyżki cynamonu 2 łyżki bułki tartej szczypta soli cukier puder do posypania 1. Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy połowę cukru, sól i masło i siekamy nożem. Dodajemy żółtka i zagniatamy ciasto. Owijamy go w folię(...)pozostałym, cukrem i cynamonem. 3. Bierzemy 2/3 ciasta i wykładamy na spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Zapiekamy 15 minut w 180 st. C. Podpieczony spód posypujemy bułką tartą i wykładamy na nią nasze jabłka. Na jabłka ścieramy pozostałe ciasto. Ciasto pieczemy w tej samej temperaturze jeszcze 40 minut. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem :-) Smacznego
kruche babeczki