przygotowania ciasta znajdziecie w sklepie Helio, oraz Stovit. Składniki : Ciasto: 5 jajek 120 g cukru pudru 150 zmielonych orzechów włoskich Helio 2 łyżeczki zmielonej kawy rozpuszczalnej 1 płaska łyżka bułki tartej 1 płaska łyżka kaszy manny Poncz: 120 ml kawy chapucino Krem orzechowy Russel: 50 dag masła 4 jajka niepełna szklanka cukru 4 łyżek spirytusu 2 łyżki kawy naturalnej(...)sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy porcjami cukier. Kiedy będą dobrze ubite dodajemy po jednym żółtku i miksujemy do uzyskania puszystej masy. Do masy jajecznej dodajemy orzechy wymieszane z bułką tartą, kaszą manną oraz kawą i miksujemy krótko. Ciasto przelewamy do formy i wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i pieczemy 30 minut . Po wyjęciu z piekarnika ciasto odstawiamy
Podróż w kulinariatakim wydaniu to gorąco polecam spróbować! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1kg schabu bez kości 30dkg pieczarek 20dkg kapusty kwaszonej 1 mała cebula 2 jajka 2 łyżki masła lub margaryny bułka tarta sól, pieprz olej (do smażenia) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na tłuszczu. 2. Pieczarki umyć i zmielić w maszynce do mięsa o grubych(...)pokroić w plastry i rozbić dosyć cienko tłuczkiem. Oprószyć lekko solą i pieprzem. Następnie nakładać po łyżce farszu i zawijać roladki. Obtoczyć roladki w rozbełtanym jajku, a następnie w bułce. Smażyć na niewielkim ogniu na złoty kolor. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Danka PichciDietetyczne kotlety z ryżu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 20dag ryżu 1 pęczek dymki 2 jajka 2 łyżki bułki tartej 10 dag startego żółtego sera 1 łyżka posiekanego oregano 1 mały strączek ostrej papryczki 3 łyżki masła ząbek czosnku 50dag pomidorów 1/2 żółtej papryki 1/2 czerwonej papryki olej do smażenia sól, pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Dymkę posiekać(...)reszcie masła podsmażyć pozostałą cebulę, dodać pokrojone pomidory w kostkę lub ćwiartki, żółtą i czerwoną paprykę pokrojoną w większą kostkę i lekko poddusić. 3. Ryż wymieszać z jajkami, bułką tartą, połową startego sera, oregano i posiekaną papryczką. Doprawić solą i pieprzem. Z powstałej masy uformować kotlety i usmażyć na oleju. 4. W naczyniu żaroodpornym ułożyć warzywa, posypać posiekanym
Danka Pichci400g filetów rybnych 300ml mleka 2 ugotowane ziemniaki 1 łyżka sosu sojowego 1 ząbek czosnku 1 cebula 1 liść laurowy 2 łyżki posiekanego koperku 1 jajko ugotowane na twardo bułka tarta olej sól, pieprz surowe jajko (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Filety rybne umyć, osączyć, chwile poddusić w mleku z dodatkiem 1/2 cebuli i listka laurowego, odcedzić. Drugą połówkę cebuli(...)przepuszczony przez praskę ząbek czosnku. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Wymieszać dokładnie na jednolitą masę. Wilgotnymi dłońmi formować z masy nieduże płaskie placuszki. Panierować w rozmąconym jajku i bułce tartej. Usmażyć na rozgrzanym oleju z obu stron. 2. Placuszki podawać z ryżem i surówką warzywną. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Danka Pichcisurówki. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: podwójna pierś z kurczaka 3 marchewki kawałek pora 2 łyżki masła ząbek czosnku 1/4 kostki sera feta łyżka mąki 1 jajko 2-3 łyżki bułki tartej olej do smażenia sól, pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Marchewkę obrać, potrzeć na tarce o grubych oczkach. Por pokroić w półplasterki. Ząbek czosnku obrać, posiekać. 2. Na patelni(...)powstał duży płat mięsa). Rozbić delikatnie tłuczkiem, oprószyć pieprzem i solą. 4. Na każdym płacie mięsa ułożyć farsz i zawinąć roladki. Następnie obtoczyć w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej. 5. Tak przygotowane roladki smażyć na oleju ze wszystkich stron na złoty kolor. Następnie przykryć i dusić około 5 minut, aby mięso doszło w środku. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Danka Pichcimąki pszennej 1/2 szklanki posiekanych migdałów 3/4 szklanki cukru pudru 1 kostka margaryny 1 jajko 2 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% tłuszcz i bułka tarta do blachy cukier puder do posypania (ewentualnie lukier) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na kawałki. Włożyć do garnka, dodać cukier i cukier(...)żółtka i śmietanę. Szybko zagnieść jednolite ciasto, podzielić na dwie części, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na około 15-20 minut. 4. Blachę wysmarować tłuszczem i oprószyć bułką tartą. Jeden kawałek ciasta cienko rozwałkować i wylepić nim spód i brzegi blachy. Na cieście równomiernie rozsmarować masę bananowo-jabłkową. Rozwałkować drugi kawałek ciasta i przykryć nim masę, zlepić dokładnie
Danka Pichcimięsa mielonego najlepiej z łopatki 1 mała cebula 300g szpinaku 50g sera feta 1 jajko 1 kajzerka 2 łyżki masła 1 łyżka oleju+ olej do smażenia 2 ząbki czosnku bułka tarta mleko do namoczenia kajzerki sól, pieprz majeranek słodka papryka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Kajzerkę zalać mlekiem i odstawić by napęczniała. 2. Na patelni roztopić masło, dodać szpinak, jeden(...)porcję mięsa, rozpłaszczyć ją, na środek włożyć łyżkę szpinaku, następnie skleić brzegi i uformować kotlecik. W ten sposób postępować z resztą mięsa. 6. Tak przygotowane kotleciki obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Danka Pichcipush({}); Składniki: 500g pieczarek (najlepiej większych) 200g szpinaku 2 jajka 2 łyżki mąki pszennej 15g żółtego sera ząbek czosnku 3 łyżki masła 1 mała cebula olej do smażenia bułka tarta sól, pieprz słodka papryka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Pieczarki obrać, usunąć trzonki, oprószyć solą, pieprzem i papryką. Odstawić. 2. Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła, wrzucić szpinak, chwilę(...)chwilę odparować. Odstawić do przestygnięcia. 5. Jajka roztrzepać, połączyć z mąką i utartym serem. Łebki pieczarek nadziewać przygotowanym farszem szpinakowym. Następnie zanurzyć w roztrzepanym jajku i obtoczyć w bułce tartej. Tak przygotowane pieczarki smażyć z obu stron na złoty kolor na mocno rozgrzanym oleju. 6. Usmażone pieczarki odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Danka Pichcibiałego wina 1/4 szklanki wody 4 łyżki ketchupu pikantnego 3 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka cukru olej do smażenia 1 jajko mąka i bułka tarta do obtoczenia ryby sól, pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Seler obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. 2. W garnku rozgrzać(...)powinien być gęsty i ostry w smaku. 3. Filety osuszyć ręcznikiem papierowym, pociąć na mniejsze kawałki, oprószyć solą i pieprzem. Następnie obtoczyć w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Tak przygotowane filety smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. 4. Usmażone filety układać w szklanej misce warstwami na przemian z sosem selerowym. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Danka Pichcimixu sałat, a przepis na nią znajdziecie tutaj . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 500 g ugotowanych ziemniaków 1 brokuł (około 250 g) 150 g żółtego sera 2 jajka bułka tarta mąka sól, pieprz olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Brokuł podzielić na różyczki, zalać wrzątkiem i gotować do miękkości (około 5-7 minut). Następnie odsączyć, podusić widelcem(...)potarty na tarce. Wszystkie składniki razem wymieszać, doprawić solą i pieprzem. 4. Z tak przygotowanej masy formować małe krokiety lub kotlety, następnie obtoczyć w mące, rozbełtanym jajku i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Danka Pichcikajzerka 1 jajko 2 ząbki czosnku mleko do namoczenia kajzerki sól, pieprz, majeranek 1 cebula 3 ogórki konserwowe 1 papryka czerwona kilka plasterków boczku wędzonego olej do smażenia bułka tarta do obtoczenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Kajzerkę namoczyć w mleku i odstawić do napęcznienia. 2. Mięso przełożyć do miski, wbić jajko, dodać wyciśniętą kajzerkę. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem(...)zrazy) i każdą część rozklepać dłonią na placek. Na każdym z nich ułożyć plasterek boczku i pozostałe składniki. Następnie dłońmi zmoczonymi wodą uformować roladki. 5. Gotowe zrazy obtoczyć w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej i smażyć roladki ze wszystkich stron na złoty kolor. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Danka Pichci