bułka pszenna - 8801 przepisów (strona:40/587)

Bułki na zakwasie żytnim, z pieczonym czosnkiem 295

siemienia jest pełen nieregularnych dziurek. I na koniec porada - ciasto jest stosunkowo luźne, nie bójcie się podsypywać je mąką podczas składania i formowania bułek. Zaczyn: 40 g zakwasu żytniego razowego 180 g mąki pszennej chlebowej 110 g letniej wody Odświeżony 12 godzin wcześniej zakwas żytni wymieszaj(...)wodą. Dodaj przesianą mąkę, po czym drewnianą kopyścią całość dokładnie wymieszaj. Odstaw w przykrytym pojemniku na 12 godzin w temperaturze około 21 °C. Ciasto (18 bułek): 290 g zaczynu 630 g mąki pszennej chlebowej 90 g mąki orkiszowej razowej 480 g wody o temp 24 - 25 °C 50 g oliwy 16 g świeżych drożdży 20 g soli 50 g pieczonego

Grahamka, weka i kajzerka
Bułki pszenne z reszek odrzucanego zakwasu 157

gofry. Tym razem spróbowałem upiec bułki i wyszły naprawdę bardzo smaczne, dodatek zakwasu nadaje im charakteru i świetnie podbija aromat. Na 5 bułek po ok. 90 g: 120 g resztki zakwasu z lodówki (u mnie żytniego i pszennego zbierane do słoiczka) 110-130 g zimna woda (w zależności ile wody było w zakwasie, lepiej dać mniej i ewentualnie potem dolać(...)mąka pszenna T 650 2 g drożdże świeże 5 g sól 6 g miód lub cukier 5 g masło lub olej/oliwa (wmieszać dopiero po wyrobieniu ciasta) Po wyrobieniu gładkiego ciasta o średniej gęstości zostawić je w misce do fermentacji na godzinę. Po godzinie złożyć i zostawić na dalsze 30-40 min w t. pokojowej lub schować do lodówki

Przepisy na domowy ser i chleb
Bułki pszenno-razowe z przedziałkiem 171

życzenie moich domowników, bułki bez dodatków. Upiekłam proste bułeczki pszenno-żytnie z przedziałkiem. Pamiętam te bułki z dzieciństwa, więc postanowiłam takie upiec ale z dodatkiem mąki żytniej razowej. Bułki upiekłam na pszennym zakwasie z dodatkiem odrobiny drożdży. Zastosowałam również melasę, która nadaje pieczywu bardzo fajny smak. Często otrzymuję pytania, czy melasę można zastąpić czymś innym. Pewnie, że można ale chleb(...)błogi stan zadowolenia i satysfakcji. Cała niedziela przed nami, wieczorem kolacja u znajomych…Z przyjemnością zacznę nowy tydzień pracy. Bułki pszenno-razowe z przedziałkiem Składniki: 12 bułek z przedziałkiem 600 g pszennej mąki chlebowej 150 g mąki żytniej razowej + trochę do podsypania 350 g zakwasu, u mnie pszenny 5 g świeżych drożdży 450 ml – 500 ml wody

codojedzenia
Bułeczki faszerowane 186

Bułeczki pszenne faszerowane szynką i serem " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Oczywiście najlepiej smakują od razu po upieczeniu – bułka jest gorąca, a ser się ciągnie " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Czas wykonania: 2 h 30 min Ilość porcji: 2 h 30 min Składniki: Ciasto: 500 g mąki pszennej(...)pozostawić do wyrośnięcia 4. Pokroić szynkę i ser 5. Rozwałkować ciasto 6. Podzielić ciasto, i nałożyć składniki 7. Zawinąć ciasto tworząc piękną podłużną bułeczkę 8. Upiec bułki Pobierz wersję do druku: Pobierz Bułeczki faszerowane Artykuł Bułeczki faszerowane pochodzi z serwisu KuchniaWeDwoje.pl

KuchniaWeDwoje.pl
Smażony karp panierowany 148

mięsiwami. W smażeniu karpia najważniejsze to jego nieprzesmażenie, które może spowodować wysuszenie tej wspaniałej tłustej ryby. Składniki : dzwonka (lub połówki dzwonków) karpia pieprz mielony sól świeży imbir mąka pszenna jajka bułka tarta olej do smażenia Kawałki karpia dobrze wypłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym. Rybę ze wszystkich stron posypać solą i świeżo mielonym pieprzem, a następnie wetrzeć świeżo starty imbir. Odstawić

Weekendy w domu i ogrodzie
Domowe burgery 189

zjedzenie makaronu, kaszy, czy ziemniaków tylko 3-4 razy w tygodniu.  Pamiętaj: Do smażenia kotletów nie używamy oliwy, nie dodajemy do burgera sosów majonezowych, dobrze gdyby bułka nie była pszenna. Jeśli nie jest dostępna wersja pieczywa pełnoziarnistego, to nic się nie stanie jeśli zjesz jedną bułkę raz na 2 tygodnie.  Dieta Naturhouse uczy Cię zdrowego żywienia(...)kotlety, doprawione i uformowane możesz zamrozić przydadzą się next time:) 1 żółtko kotlety doprawiam płaską łyżeczką ostrej papryki odrobiną pieprzu i soli( używam himalajskiej) bułki hamburgerowe ( powinno się wyrzec mąki pszennej, ale sporadycznie jest to dopuszczalne, słowa dietetyka;) sałata, pomidor, cebulka, ogórek konserwowy jogurt naturalny, czosnek i koperek ewentualnie odrobina koncentratu pomidorowego około 4 małych ziemniaczków na porcję  rozmaryn

Rusty Fork
Katsu Curry 185

możesz użyć ulubionego mięsa wieprzowego lub z kurczaka. 6 Kotletów z wieprzowiny lub kurczaka 1/4 cup Mąki z tapioki (lub mąki pszennej jeśli nie paleo) 1 Jajko 1/2 cup Mąki z manioku Gari (lub panierki panko lub bułki tartej jeśli nie paleo) 1 Cebula lub szalotka 2 cm kawałek Imbiru 2 ząbki Czosnku 1 tbsp przyprawy Curry 1 tsp Kurkumy(...)pieprzem obtaczamy w mące z tapioki, następnie w rozbełtanym jajku, a potem w mące z manioku gari. Jeżeli nie jesteśmy paleo możemy zrobić zwykłą panierkę z mąki pszennej i bułki tartej lub panko (japońska bułka tarta, trochę grubsza niż zwykła). Pieczemy przez ok. 20-25 minut, na ostatnie kilka włączamy termoobieg by były chrupiące. Ja dodatkowo dodałem warzywa posypane przyprawą

Oslov.
Kotlety rybne 138

polecam! Składniki: 1 kg filetów z ryby morskiej 3 jajka 1 czerstwa bułka 1/2 szklanki mleka 1 mała cebulka 2 łyżki posiekanego koperku 1 łyżka posiekanego szczypiorku tarta bułka mąka pszenna sól pieprz olej Rybę zmielić w maszynce o dużych oczkach lub bardzo drobno posiekać. Bułkę namoczyć w mleku. Cebulkę drobno posiekać. Wymieszać rybę z dwoma jajkami, koperkiem, szczypiorkiem

kuchnia doski
Bułki dwusezamowe 186

bułki dwusezamowe spotkały się, nieskromnie napiszę, z całkiem zasłużonym uznaniem... Wpis znalazł się na listach Na zakwasie i na drożdżach , YeastSpotting i Panissimo (#26) . Składniki (na 12 bułek ): 540 g mąki pszennej chlebowej 7 g soli 12 g cukru 24 g świeżych drożdży 30 g masła 265 g letniego mleka z wodą po połowie 1 jajko (L) 15 g nasion

Grahamka, weka i kajzerka
Rogale 117

Dzisiaj kolejny przepis na domowe bułki. Jak często bywa w moich przepisach jest łatwo, przyjemnie i smacznie. Bardzo polecam wszystkim :) 500 g mąki pszennej 100 ml mleka 180 ml wody 1 łyżeczka soli 3 łyżki ( 50 g ) cukru 20 g drożdży dodatkowo : 2 łyżki miodu 4 łyżki wody sezam Wszystkie składniki

Polska Zupa
Ryba w zalewie octowej 247

Składniki:  ok. 650g ryby (ja użyłam ryby mintaj), bułka tarta,  mąka pszenna, cytryna, sól, pieprz, majeranek, olej. Zalewa octowa: 2 duże cebule, 1 marchew, 3/4 szklanki octu, 1l wody, 3 listki laurowe,  6 ziarenek ziela angielskiego, 1 łyżeczka soli, 3 łyżeczki cukru. Przygotowanie: Rybę pokroić na kawałki, z obu stron skropić cytryną, posolić, popieprzyć i posypać majerankiem(...)Bułkę tartą wymieszać z mąką pszenną ( pół na pół) i opanierować rybę. Rozgrzać olej na patelni i smażyć rybę do zarumienienia z obydu stron. Rybę włożyć do naczynia żaroodpornego lub słoika lub też do innego naczynia, w jakim się będzie chciało trzymać rybę w zalewie. Zalewa: Cebule pokroić w półksiężyce, a marchew w plasterki. Wszystkie składniki razem z sobą zagotować

W kuchni u Moniki
Bułki marchewkowe 140

było uformowanie nie 12, a 6 wiekszych bułek. Akurat zmieściłey mi się na jedną blachę od piekarnika. Bułki marchewkowe na zaczynie drożdżowym -  12 szt. inspiracja przepisem ze strony King Arthur Flour  zaczyn: 3/4 szkl. wody* 1,25 szkl. mąki pełnoziarnistej pszennej 5 g świeżych drożdży ciasto właściwe: 15 g świeżych drożdży 3 średniej wielkości marchewki ugotowane na parze(...)gotujemy w wodzie, marchewkę trzeba dobrze odparować, aby nie była zbyt wilgotna). Zmiksować blenderem na gładkie puree i wystudzić. Do zaczynu dodać pokruszone drożdże, marchewkę, 2 szklanki mąki pszennej 650, cukier brązowy i sól. Wszystko dobrze wyrobić. Jeśli okaże się, że ciasto jest zbyt luźne, dodać trochę więcej mąki. Ciasto po wyrobieniu jest gładkie i odchodzi od ręki. Zagnieść

Przepisy na domowy ser i chleb
Kotlety marchwiowe z orzechami włoskimi i sosem serowym 155

orzechowego smaku kotletów. Kotlety marchwiowe z orzechami włoskimi i sosem serowym. Składniki (Porcji: 12 kotletów) 900 g marchewki 1 cebula, obierz i drobno pokrój ok. 28 łyżek bułki tartej pszennej lub żytniej lub pół na pół garść orzechów włoskich, posiekaj drobno ok. 2 łyżki startego sera żółtego sól, biały pieprz ok. 1 łyżeczki curry 2 jajka, rozmąć do panierki(...)panierce z jajka i bułki. Kotlety w trakcie smażenia. Sos serowy Składniki 600 ml wywaru warzywnego (najlepiej przygotowanego wcześniej) 5 łyżek startego, twardego sera koziego, żółtego lub innego (najlepiej ostrego w smaku) 200 ml słodkiej śmietany lub wegańskiego odpowiednika, np. śmietany sojowej na zasmażkę: 2 łyżki masła, 1 i 1/2 łyżki mąki pszennej i ok. 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej Przygotowanie

Szybko Szybkowar
Kanapkowa vendetta 203

Cóż może być lepszego od talerza smakowitych kanapek zapitych litrami herbaty czy kakao w zimowe śnieżne popołudnie? Kanapki z chleba, bułek,bagietek,pszennych, pełnoziarnistych na zakwasie,z miodem,słonecznikiem, dynią, suszonymi pomidorami... Marginalizowane. Spychane na dół jedzeniowej durszlakowej blogowej hierarchi. Wypowiada się im wojne, ciągle marudzi: znowu kanapki...A przecież kanapki są podstawowym pożywieniem studenta... TOP 10 Kanapki z chleba(...)zajedzone michą zupy ogórkowej zabielanej jogurtem naturalnym Bułka fitness/bułka z dynią/pszenna bułka grubo posmarowana masłem i miodem, kakao/mleko z kawą Kanapki z chleba razowego z serkiem jak powyżej, wędzonym łososiem, pomidorkami koktajlowymi i przyprawą fit up do sałatek Rogal pszenny z masłem, dżemem domowym jagodowym zagryzany twarogiem i zapijany zimnym(!) mlekiem Chleb wiejski pszenny ze śmietaną,posypany cukrem

Fiolka w kuchni
Podłużne bułki wiedenki w stylu hiszpańskim 168

wiedenki”, i czy rzeczywiście nimi są...tego niestety nie wiem. Wpis znalazł się na listach Na zakwasie i na drożdżach , YeastSpotting i Panissimo (#25) . Składniki (na 5 bułek): 250 g mąki pszennej 550 100 g letniego mleka pełnego 50 g letniej wody 18 g świeżych drożdży 30 g masła 4 g soli 1 żółtko i 5 g mleka do poglazurowania(...)papierem do pieczenia. Odstaw ciasto pod przykryciem do ponownego wyrastania w ciepłym miejscu na 30 - 45 minut. Nastaw piekarnik na temperaturę 180 °C. W czasie gdy się nagrzewa, posmaruj bułki rozbełtanym żółtkiem z mlekiem. Użyj do tego pędzelka kuchennego. Następnie żyletką lub ostrym nożem zrób na każdej bułce 10 niezbyt głębokich nacięć, pod skosem i w rówych odstępach. Wstaw blachę

Grahamka, weka i kajzerka