bułka pszenna - 8801 przepisów (strona:41/587)

Tiropsomo, czyli greckie bułeczki z fetą 208

godziny Składniki Na ciasto: 300 g mąki pszennej chlebowej 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka suchych drożdży  5 łyżek ciepłej wody 1 łyżka cukru lub miodu 4 łyżki oliwy 120 ml ciepłego mleka Dodatkowo: 270 g sera feta suszone pomidory (opcjonalnie) oregano (opcjonalnie) topione masło do posmarowania bułek 1 żółtko wymieszane z 1 łyżeczką wody

Kulinarne przygody Gatity
Bagietka 165

Nie ma to, jak chrupiąca bagietka na śniadanie. Z podanych w przepisie proporcji wychodzą 3 sztuki, o wadze ok. 220 g każda. Zaczyn:  150 g

Przepisy na domowy ser i chleb
Bułki żytnie 40% z kminkiem, wg Hamelmana 301

zdecydowanym żytnim smakiem i aromatem kminku. Te 40% w nazwie oznacza ilość zaczynu, dzięki któremu miąższ ma delikatnie kwaskowaty smak i ciemniejszy kolor. Mąka pszenna dodała lekkości. Dzięki zakwasowi i mące żytniej razowej bułki lepiej się przechowują, dłużej nadają się do jedzenia, choć najfajniej chrupią bezpośrednio po upieczeniu, zwłaszcza podane na śniadanie w słoneczny sobotni poranek na balkonie.Świetnie komponują(...)przykryciem w ciepłe miejsce na 14-16 godzin. Optymalna temperatura wynosi 21 °C. Tuż po wymieszaniu zaczyn będzie miał konsystencję dość zwartej pasty.Składniki (na 9 bułek): 332 g zaczynu 273 g mąki pszennej chlebowej 159 g letniej wody 9 g soli 8 g świeżych drożdży9 g kminku6 g zmielonego słodu jęczmiennego (opcjonalnie)trochę czarnuszki do posypania (opcjonalnie)Przygotowanie bułek

Grahamka, weka i kajzerka
Sznycel z indyka w panierce pełnoziarnistej 206

piersi indyka bardzo łatwo i szybko można przygotować smaczny i zdrowy obiad. Tym razem przygotowałam sznycle z indyka, do których panierowania użyłam zdrowszej mąki pszennej pełnoziarnistej, zamiast zwykłej pszennej i bułki tartej. Taka forma bardziej mi odpowiada, a dodatkowo taka panierka mniej się przypala i mniej wchłania tłuszczu podczas smażenia. Do sznycli z indyka w panierce pełnoziarnistej świetnie

Kuchcik gotuje
Bułki mieszane z ostropestem i chia 181

razem z ostropestem i ziarenkami szałwi hiszpańskiej - chia. Równie proste i pyszne jak poprzednie. Bez konieczności sporządzania rozczynu co także ułatwia ich przygotowanie. Składniki  na 10 bułek: 350 g mąki pszennej typ 450 200 g mąki żytniej pełnoziarnistej  300 ml ciepłej wody 2 łyżki oleju 10 g drożdży instant (ok 1,5 opakowania) 4 łyżeczki nasion chia(...)łyżka miodu 1,5 łyżeczki soli morskiej Przygotowanie: Wszystkie składniki wsypać do miski i wyrobić elastyczne ciasto.  Ciasto może lekko się kleić, nie należy dosypywać mąki, bo bułki będą twarde i zbite. Spód miski oprószyć mąką, włożyć do niej wyrobione ciasto, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na minimum 45 minut. Po tym czasie jeśli ciasto

Ze smakiem i z pasją
ROLADKI DROBIOWE ZE SZPINAKIEM 233

Soczyste i zgrabne roladki z kurczaka, otoczone chrupiącą panierką z bułki tartej i parmezanu. Podane na pysznym sosie pomidorowym, z aromatycznym szpinakiem w środku.  Całość pełna smaku, pięknie prezentuje się na stole. Aby lepiej zorganizować i ułatwić sobie pracę można przygotować roladki wieczorem i wstawić do lodówki, a następnego(...)dnia lekko ocieplić w temperaturze pokojowej i usmażyć jak w przepisie. Polecam z ryżem lub aksamitnym puree ziemniaczanym. SKŁADNIKI / 2 porcje 2 małe pojedyncze piersi kurczaka ¹⁄₃ szklanki mąki pszennej ¹⁄₃ szklanki bułki tartej 2 łyżko tartego parmezanu / opcjonalnie 1 jajko / roztrzepane sól morska pieprz olej do smażenia FARSZ 150 g świeżego szpinaku lub mrożonego 1 ząbek czosnku starty na tarce sól

cool and minty
Klopsiki drobiowe w sosie koperkowym 206

połączyć wieprzowe z wołowym 2 cebule - duże 4 ząbki czosnku olej - do smażenia 2 jajka - duże, wielkoœści L 1 czerstwa bułka - duża, wrocławska 1/2 szkl mleka - do namoczenia bułki 3-4 łyżki kaszy manny - dodać jeœli masa mięsna na pulpety wyjdzie za rzadka 2-3 łyżki maki - do obtaczania pulpetów przed smażeniem PRZYPRAWY: 1 płaska łyżeczka soli(...)czosnku granulowanego 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu SOS: 1 pęczek œświeżego koperku - duży 2 kostki bulionu pieczarkowego z maślaną nutą 1 śœmietana 18% [400ml] 3-4 łyżki mąki pszennej Czerstwą bułkę namoczyć na godzinę w mleku. Cebulę i czosnek posiekać w drobną kostkę. Podsmażyć na patelni na rozgrzanym oleju do zeszklenia. Do mięsa mielonego dodać bułkę odcisniętą z mleka, podsmażona

Grunt to przepis!
Grahamki wytrawne 240

grahamek, i delikatnie chrupiącą skórkę. Zostały przetestowane w pierwszej kolejności w towarzystwie marmolady dyniowej, w drugiej kolejności -  z plastrem gotowanego baleronu. Bułki oba testy zdały, i to na piątkę z plusem. Zaczyn:100 g zakwasu pszennego razowego150 g mąki pszennej graham12 g świeżych drożdży10 g cukru150 g letniej wodyNakarm zakwas 12 godzin przed rozpoczęciem przygotowywania bułek. Rozetrzyj drożdże(...)następnie dodaj roztarte drożdże, wymieszaj i odstaw do przefermentowania pod przykryciem na 3 godziny w ciepłe miejsce. W tym czasie zaczyn ładnie urośnie.Składniki (na 8 bułek): 300 g zaczynu 300g mąki pszennej typ 50010 g soli15 g oliwy80 g wody5 g słodu pszenicznego  Przygotowanie bułek: W dużej misce wymieszaj dokładnie wszystkie składniki. Jeśli ciasto będzie zbyt suche, możesz

Grahamka, weka i kajzerka
Domowe bułki do hamburgerów 146

wyrośnięcie. Więc najlepiej będzie jeżeli przygotowanie burgerów zaczniesz od nich. W czasie gdy bułki będą wyrastać zajmij się mięsem, surówkami i sosami. Będziesz potrzebować na 5 wielkich bułek mąka pszenna - 500 g drożdże świeże - 25 g mleko -150 ml woda - 150 ml sól - płaska łyżeczka cukier - 2 łyżeczki masło - 1 duża łyżka// 2 łyżki roztopionego jajko sezam mleko - 1/4 szklanki(...)Wysmaruj blachę tłuszczem. Uformuj 5 okrągłych bułeczek, przykryj ściereczką i ponownie odstaw  na 30-45 minut. Etap V - pieczenie rozbełtaj jajko z 1/4 szklanką mleka i posmaruj każdą bułkę następnie posyp sezamem. Blachę z bułkami wstaw do nagrzanego piekarnika 180 stopni. Piecz 15-20 minut.     Ciasto przed wyrośnięciem Bułki przed wyrośnięciem    Bułki po wyrośnięciu

Wylizany Rondel
Kotlety ziemniaczane – puszyste, miękkie i delikatne, z minimalną ilością mąki 191

patelni olej rzepakowy – warstwa powinna sięgać poniżej połowy wysokości kotleta. Łyżką odmierzamy sobie porcję ciasta i dopiero teraz używamy rąk – toczymy kulkę, panierujemy ją w mące lub tartej bułce, spłaszczamy między dłońmi na wysokość około 1,5-2cm i od razu wkładamy gotowego kotleta na rozgrzany tłuszcz. Smażymy kotlety partiami z obu stron po 4-5 minut na średnim(...)jogurtem, drobniutko posiekanym koprem i wędzonym na zimno łososiem. SKŁADNIKI na 12 kotletów 1kg ziemniaków typu użytkowego C, bardzo mącznych 70g mąki pszennej 30g mąki ziemniaczanej sól mąka pszenna lub bułka tarta do panierowania olej roślinny do smażenia wybrane dodatki do podania

Karo in the Kitchen
Kurczak po czerkiesku 258

nietypowej odsłonie. Świetny pomysł na wykorzystanie kurczaka z rosołu. Nieco egzotyczny, orzechowy, lekko pikantny. Składniki: 1 kurczak, waga około 1-1,2 kg 1 porcja włoszczyzny 1 czerstwa bułka, najlepiej pszenna 30 dag łuskanych orzechów zmielonych, można też dać 150 g mielonych orzechów i 150 g mielonych migdałów 8 ząbków czosnku 3 szklanki wody 2 łyżki oleju (najlepiej z orzechów(...)zdejmij skórę, usuń kości, a mięso podziel na cienkie paski wzdłuż włókien i ułóż na ryżu. Jeśli orzechy są w całości – zmielić. Dodajemy do nich namoczoną i odciśniętą bułkę i posiekane ząbki czosnku (można też przecisnąć przez wyciskarkę do czosnku). Tak przygotowane orzechy zmiksować w blenderze. Mieszamy z wywarem z kurczaka na jednolitą masę, doprawiamy pieprzem i słodką

Pociąg Do Kuchni
Sezamowe brioszki do hamburgerów 195

bułki hamburgerowe obficie posypane sezamem. Sezamowe brioszki różnią się od słodkich brioche tym, że zawierają mniej tłuszczu i oczywiście o wiele, wiele mniej cukru. Sezamowe brioszki Składniki: 8 bułek ½ kg pszennej mąki 200 ml ciepłego mleka 1 jajko 35 g świeżych drożdży 100 g miękkiego masła 1 łyżeczka cukru 1½ łyżeczki soli 4 łyżki nasion sezamu 1 żółtko + 2 łyżki(...)kawałków, uformuj kule, ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach i spłaszcz. Brioszki powinny być duże ale niezbyt wyrośnięte. Rozmąć żółtko w mleku i posmaruj bułki, następnie posyp obficie sezamem. Przykryj folią i odstaw do ponownego wyrośnięcia na 20 minut. W międzyczasie nastaw piekarnik na 225ºC. Wstaw bułki do piekarnika i piecz na złoty kolor przez około

codojedzenia
Panierowany filet rybny z musztardą i serem 146

Składniki: 4 duże filety u mnie z mintaja, mogą być z dowolnej ulubionej ryby kilka plasterków żółtego sera ok 3 płaskie łyżki musztardy 3 jajka połówka cytryny mąka pszenna i bułka tarta do obtoczenia ryby przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Odmrożone filety rybne myjemy, osuszamy i przekrawamy na pół, solimy, pieprzymy i skrapiamy

Blog kulinarny S9.PL
Bułki pszenne na kefirze 154

Składniki 460 g mąki pszennej 1 średnie jajko 1 łyżeczka soli 300 ml kefiru 2 łyżki oleju lub oliwy 1 łyżeczka miodu lub cukru 14 g świeżych drożdży lub 7 g suchych Przygotowanie Jeśli używacie świeżych drożdży, to trzeba przygotować rozczyn, czyli do małej miseczki włożyć drożdże (świeże) dodać trochę kefiru, miód, łyżkę mąki całość wymieszać i odstawić na chwilę(...)ciasta. Po tym czasie wyjąć ciasto z miski na podsypany mąka blat i uformować z ciasta długi wałek lekko spłaszczyć, a następnie pokroić na 12 kawałków 6 dużych paluchów. Bułki przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, przykryć ściereczką i odstawić na 25 minut do wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzać do 200 st C opcja górnej i dolnej grzałki. Wyrośnięte bułki wstawić

KUCHNIA POLSKA