bułka pszenna - 8801 przepisów (strona:43/587)

Sezamowe brioszki do hamburgerów 168

bułki hamburgerowe obficie posypane sezamem. Sezamowe brioszki różnią się od słodkich brioche tym, że zawierają mniej tłuszczu i oczywiście o wiele, wiele mniej cukru. Sezamowe brioszki Składniki: 8 bułek ½ kg pszennej mąki 200 ml ciepłego mleka 1 jajko 35 g świeżych drożdży 100 g miękkiego masła 1 łyżeczka cukru 1½ łyżeczki soli 4 łyżki nasion sezamu 1 żółtko + 2 łyżki(...)kawałków, uformuj kule, ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach i spłaszcz. Brioszki powinny być duże ale niezbyt wyrośnięte. Rozmąć żółtko w mleku i posmaruj bułki, następnie posyp obficie sezamem. Przykryj folią i odstaw do ponownego wyrośnięcia na 20 minut. W międzyczasie nastaw piekarnik na 225ºC. Wstaw bułki do piekarnika i piecz na złoty kolor przez około

codojedzenia
Panierowany filet rybny z musztardą i serem 115

Składniki: 4 duże filety u mnie z mintaja, mogą być z dowolnej ulubionej ryby kilka plasterków żółtego sera ok 3 płaskie łyżki musztardy 3 jajka połówka cytryny mąka pszenna i bułka tarta do obtoczenia ryby przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Odmrożone filety rybne myjemy, osuszamy i przekrawamy na pół, solimy, pieprzymy i skrapiamy

Blog kulinarny S9.PL
Bułki pszenne na kefirze 122

Składniki 460 g mąki pszennej 1 średnie jajko 1 łyżeczka soli 300 ml kefiru 2 łyżki oleju lub oliwy 1 łyżeczka miodu lub cukru 14 g świeżych drożdży lub 7 g suchych Przygotowanie Jeśli używacie świeżych drożdży, to trzeba przygotować rozczyn, czyli do małej miseczki włożyć drożdże (świeże) dodać trochę kefiru, miód, łyżkę mąki całość wymieszać i odstawić na chwilę(...)ciasta. Po tym czasie wyjąć ciasto z miski na podsypany mąka blat i uformować z ciasta długi wałek lekko spłaszczyć, a następnie pokroić na 12 kawałków 6 dużych paluchów. Bułki przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, przykryć ściereczką i odstawić na 25 minut do wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzać do 200 st C opcja górnej i dolnej grzałki. Wyrośnięte bułki wstawić

KUCHNIA POLSKA
Mini burgery z patelni. Z kalifornijskim pozdrowieniem dla mięsożerców 194

Jakiś czas temu przedstawiłam Wam prosty i przepyszny przepis na czarną fasolę duszoną ze świeżą kolendrą i chili japapeno . W wersji podstawowej, jest to znakomity posiłek

Jem więc Jestem
Bułki pszenne na jogurcie 143

dodajemy bezpośrednio do pozostałych składników) lub 20 g *świeżych 200 ml jogurtu naturalnego 100 ml wody 1 łyżka miodu 2 łyżki oleju słonecznikowego 1 łyżeczka soli 460 g mąki pszenne j typ 550 1 średnie jajko Przygotowanie Jeśli używacie *świeżych drożdży, należy zrobić wcześniej zaczyn, czyli; drożdże połączyć z łyżeczką miodu, dodać 100 ml wody i 100 ml jogurtu oraz(...)ciepłe miejsce na około 30 minut. Przed pieczeniem wsypać szklankę lodu na dno piekarnika lub spryskać jego wnętrze wodą ze spryskiwacza, para pozwala na uzyskanie pięknej chrupiącej skórki. Bułki pieczemy przez 12 – 15 minut lub do czasu zarumienienia. Po upieczeniu przełożyć na kratkę i wystudzić. Smacznego

KUCHNIA POLSKA
Pstrąg z grilla 135

skórą pstrąga nie ma zbyt wiele tłuszczu. Pstrąga z grilla możemy podać z różnymi dodatkami, ale bardzo naturalne dla tego mięsa będzie np. zapieczone lekko na grillu pszenne pieczywo (bułka, bagietka), ewentualnie z dodatkiem masła ziołowego. To ostatnie możemy łatwo zrobić sami np. z drobno posiekanego koperku, pietruszki, czosnku i odrobiny soli dokładnie wymieszanych z masłem lub margaryną. Bardzo dobry(...)wypatroszone i oczyszczone z łusek pstrągi – po 1 na osobę, ok. 300g każdy kilka ząbków czosnku kilka łodyg rozmarynu 1 cytryna sól pieprz czarny świeżo mielony oliwa Do podania pszenna bagietka/bułka przypieczona na grillu masło ziołowe/czosnkowe Instrukcje Pstrągi nacieramy solą i pieprzem, zarówno na zewnątrz jak i w środku. Ostrym nożem wykonujemy płytkie (2-3mm) nacięcia

Kulinarna Pokusa
Bułki wrocławskie 108

ciasto, nie mogą się nie udać. Przełóż je swoimi ulubionymi dodatkami i będą idealne na śniadanie, lub zabierz je ze sobą do pracy lub szkoły. SKŁADNIKI: 500 G MAKI PSZENNEJ TYP 550 20 G ŚWIEŻYCH DROŻDŻY 150 ML LETNIEGO MLEKA 100 ML LETNIEJ WODY 1 ŁYŻECZKA CUKRU 1 PLASKA ŁYŻECZKA SOLI 1 JAJKO ZOBACZ RÓWNIEŻ FILM WYKONANIE: ZROBIĆ ROZCZYN(...)TĘPĄ STRONA NOŻA, ZROBIĆ PRZEDZIAŁEK. BLACHĘ PRZYKRYĆ ŚCIERECZKĄ I ODSTAWIĆ W CIEPLE MIEJSCE NA 20 MINUT. PO DWUDZIESTU MINUTACH ZDJĄĆ Z BLACHY ŚCIERECZKĘ. MOŻNA PONOWNIE „DOCISNĄĆ” PRZEDZIAŁKI. BUŁKI PIEC W TEMPERATURZE 200 ST. C. PRZEZ 15 – 20 MINUT. MAJA SIĘ UPIEC NA ZLOTY KOLOR. GOTOWE BUŁECZKI WYSTUDZIC NA KRATCE. SMACZNEGO

Pani M - kuchnia smakowita
Na pyszne śniadanie we dwoje 202

dwoje.Ciasto nieco się klei - ja odrobinę podsypywałam mąką, ale moim zdaniem nie warto dodawać jej więcej do ciasta - dzięki temu bułeczki będą lżejsze i bardziej puszyste. Pszenno-żytnie bułki z pieczoną papryką i czosnkiemSkładniki:(na 12 sztuk)400 g mąki pszennej200 g mąki żytniej25 g świeżych drożdży1 łyżeczka cukru125 ml letniego mleka125 ml letniej wody1 jajko1 łyżeczka soli40

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Bułki maślankowe z miodem 207

dodana, jest typu 1200, gdyż taką akurat miałem w zapasie. Można z powodzeniem dać mąkę żytnią chlebową. Bułki są świetne, w ciągu miesiąca piekłem je już cztery razy, i już mam zamówienie na kolejną partię :) Podmłoda: 200 g mleka 200 g mąki pszennej typu 500 7 g świeżych drożdży Rozprowadź drożdże w mleku. Dodaj przesianą mąkę i dokładnie wymieszaj drewnianą(...)lodówki. Po tym czasie wyjmij podmłodę z lodówki i odstaw do ogrzania się w temperaturze pokojowej przez 1 - 1,5 godziny. Składniki (na 9 bułek): cała podmłoda 100 g maślanki 290 g mąki pszennej typu 500 10 g mąki żytniej typu 1200 8 g soli 15 g miodu 15 g masła 5 g słodu pszenicznego (opcjonalnie)   Przygotowanie bułek: Umieść

Grahamka, weka i kajzerka
Bułki śniadaniowe 99

Puszyste, mięciutkie i pachnące – takie są właśnie bułki śniadaniowe z tego przepisu. Do tego trochę masła i ulubionych dodatków i pełnia szczęścia od rana. Na zdjęciu widzicie bułki pszenno-orkiszowe, ale zaletą tych bułek jest to, że możecie zrobić je w różnych wariantach (z dodatkiem mąki pszennej pełnoziarnistej, żytniej…) Składniki na 12 bułek: 3 ½ szklanki mąki pszennej(...)soli Uwaga: szklanka 200 ml Drożdże zasypuję cukrem i rozprowadzam w 2 łyżkach ciepłego mleka. Odstawiam do wyrośnięcia pod przykryciem na około 10 minut. 3 szklanki mąki (2 szklanki pszennej i 1 szklanka orkiszowej), sól, jogurt umieszczam w misce, dodaję wyrośnięte drożdże i ciepłe mleko, mieszam. Następnie dodaję wodę i dokładnie wyrabiam łyżką. Ciasto będzie kleiste i z łatwością

Słodki sentyment
Bürli. Szwajcarskie bułki z winogronową wodą drożdżową 83

Dzisiaj ostatni dzień września. Od rana pada, a ja postanowiłam dodać przepis na bułki, który znalazłam na blogu Kuchennymi drzwiami. Bułki te były pieczone w ramach

Polska Zupa
Kanapka ze śledziem 308

pomysł na podanie tej znanej głównie z przystawek ryby. Wykorzystamy tutaj śledzia marynowanego w occie. Do przygotowania tej kanapki możecie użyć dowolnej bułki, ja tym razem wykorzystam zwykłą pszenną bułeczkę. Składniki bułka sałata cebula cukrowa filety śledziowe z octu Kanapka ze śledziem – przepis Bułkę kroimy na pół, ale uważając aby nie przekroić do końca. Spód smarujemy odrobiną masła, następnie

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Kotleciki rybne 114

sposoby smażę lub piekę w piekarniku. Polecam! Składniki: 3 filety z ryby cebula czosnek przyprawa do ryb pieprz czarny mielony natka pietruszki jajko łyżka mąki pszennej ewentualnie bułka tarta Rybę,  natkę pietruszki,  posiekaną cebulę i czosnek, miksujemy na gładką masę za pomocą miksera. Dodajemy jajko, mąkę i przyprawy i dokładnie mieszamy. Formujemy kotleciki i albo układamy na blaszce

Na moim talerzu
Hiszpańskie krokiety z szynką serrano / croquetas de jamón 74

mała cebula (około 100 g) 2 łyżki oliwy (ewentualnie oleju) 4 łyżki masła duża szczypta gałki muszkatołowej sól i pieprz do smaku olej do smażenia Panierka mąka pszenna, jajka, bułka tarta Przygotowanie   Wersja dla użytkowników Kohersen Mycook Cebulę zmiksować na wirujących nożach przez 10 s, z prędkością 5.   Dodać olej i masło, smażyć przez 4 minuty

Cztery Fajery
Zapiekany Camembert z ziemniakami i boczkiem 164

Ziemniaczki w takim wydaniu z dodatkiem zapiekanego sera Camembert to strzał w dziesiątkę. Są tak pyszne, że nikogo do nich nie trzeba namawiać. Potrzebujemy: Czytaj więcej

Tylko pysznie
Puszyste bułeczki z ziemniakami czyli lipiec w Piekarni Amber 109

Po długiej przerwie udało mi się dołączyć do Piekarni Amber. Tym razem z innymi blogerami piekliśmy bułki z dodatkiem ziemniaków. U mnie przepis trochę zmieniony, to

Polska Zupa
Bułki z ciasta drożdżowego z lodówki, przygotowane wieczorem 136

To są idealne sposób na przygotowanie bułek na rano. Normalnie gdybyśmy chcieli zrobić świeże bułeczki potrzebujemy kilka godzin. Te natomiast około 1 godziny. Przygotowanie ciasta drożdżowego

Kuchnia Pokoleń
Chudziutka wędlinka 143

Hej! Tym razem przepis na domową wędlinę dla tych, którzy chcą troszkę zrzucić wagę. Smaczna, chudziutka i bez konserwantów. Super. Potrzebujemy: Czytaj więcej »

Tylko pysznie
Bezglutenowe bułeczki kukurydziane 116

BEZGLUTENOWE BUŁECZKI KUKURYDZIANE Przepis jak zwykle prosty i szybki, jednakże pamiętajmy o tym, iż nie ma w przepisie mąki pszennej, zatem bułki wychodzą lekko twarde - przed podaniem zawsze warto włożyć bułeczkę na kilka sekund do mikrofalówki, aby zmiękła. Składniki: - 3,5 szklanki mąki kukurydzianej; - 2 szklanki mąki bezglutenowej; - 150g jogurtu naturalnego; - 2 szklanki wody; - 4 łyżki oleju; - 1,5 łyżeczki

MintTaste
SZYBKIE BUŁECZKI ŚNIADANIOWE 176

Ekspresowe bułeczki z mąki pszennej chlebowej oraz płatków jaglanych... bez wyrabiania, czekania i miksera 😉 Gotowe w 30 minut razem z pieczeniem! Wystarczy tylko zmieszać wszystkie składniki

Kuchnia MagdaLeny
Pasztet na kurczakach 168

Hej! Tym razem pokażę Wam nie moją pracę. Ten cudownie wyglądający i niezwykle przepyszny pasztet zrobiła moja Mama, więc nie będę "ściemnić" że to

Tylko pysznie
Hiszpańskie krokiety z szynką serrano / croquetas de jamón 255

mała cebula (około 100 g) 2 łyżki oliwy (ewentualnie oleju) 4 łyżki masła duża szczypta gałki muszkatołowej sól i pieprz do smaku olej do smażenia Panierka mąka pszenna, jajka, bułka tarta Przygotowanie Wersja dla użytkowników Kohersen Mycook Cebulę zmiksować na wirujących nożach przez 10 s, z prędkością 5.   Dodać olej i masło, smażyć przez 4 minuty w temp. 100ºC

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
kotlety schabowe z prawdziwkami... 168

porcje schabu bez kości o 3 cm grubości każdy, jajka 2 sztuki, kucharek 1 łyżeczka, pieprz mielony 1/2 łyżeczki, maślanka 1/2 szklanki, olej Wielkopolski rzepakowy - ile potrzeba, mąka pszenna+tarta bułka - ile potrzeba, prawdziwki 50 dag, cebula 1 sztuka, kucharek 1 łyżeczka, papryczka pepperoni 1 mała, śmietana gęsta 2 łyżki, frytki domowe - w opisie, mizeria - w opisie grube kotlety schabowe

W Mojej Kuchni Lubię
Jak zrobić domowe grzanki? 161

wykonać je samemu w domu. Ich zrobienie zajmuje dosłownie chwilkę, a smak grzanek możemy dobra ć według własnych upodobań. Domowe grzanki Do każdego rodzaju będziemy potrzebowali kromki chleba pszennego lub bułki - dobrze do tego sprawdzi się już lekko czerstwe pieczywo. Z jednej kromki wyjdzie mniej więcej jedna porcja - podane proporcje przypraw są odpowiednie dla 1 kromki chleba/połowy bułki. Używamy

Bananowe Pole
Smażony żółty ser w boczku + film 207

surówką może stanowić świetny pomysł na obiad.     składniki na 5 porcji 40-50 dag żółtego sera 10 plastrów wędzonego boczku 2 jajka 1/2 szklanki mąki pszennej szklanka bułki tartej olej do smażenia przepis Ser kroimy w dość grube około 1/2 centymetrowe plastry a następnie każdy kawałek sera owijamy dwoma plastrami boczku. Tak przygotowany ser z boczkiem obtaczamy kolejno

Smakowite Dania
Makiełki 166

maku 1 szkl. mleka 100 g miodu daktyle figi skórka pomarańczowa sok z cytryny orzechy laskowe aromat migdałowy łyżka masła kawałek pszennej słodkiej bułki  ok 1 szklanka mleka do namaczania mandarynki  bakalie do przybrania Mak namaczamy w przegotowanym mleku, najlepiej na noc, nadmiar odlewamy, mak mielimy przez maszynkę na drobnej siatce. Dodajemy do maku posiekane bakalie i miód

Gotowanie jest łatwe
KETO KARP WIGILIJNY W PANIERCE (keto, LCHF, optymalny, paleo, bez glutenu) 283

oraz modelu odżywiania ) Wiem, ze tradycyjnie karp smażony jest w postnym oleju roślinnym np rzepakowym, ale ten nie należy do najzdrowszych więc jeśli sięgamy po zdrowe zamienniki mąki pszennej czy bułki tartej to zwróćmy też uwagę na rodzaj tłuszczu Kiedyś gdzieś widziałam lub czytałam, że aby ryba po usmażeniu nie miała ości należy na karpiu od wewnątrz przed krojeniem zrobić

Ola la LCHF
Maminkowe zapiekanki z kapustą i pęczakiem 246

pęczaku ze skwarkami.     Składniki: -70 dkg kapusty -50 dkg obranych ziemniaków -8 dkg pęczaku -5 dkg wędzonego boczku -2 cebule -2 jajka -ok. 10 dkg mąki pszennej -olej -bułka tarta -przyprawy: sól, pieprz ziołowy i naturalny, czosnek niedźwiedzi -bulion warzywny Kapustę sparzamy w bulionie warzywnym i odsączamy. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i zgniatamy gnieciuchem. Pęczak gotujemy

Maminek kulinarny
Tosty francuskie czyli tosty z chałki 136

się zakochasz! " , jednak zamiast sosu truskawkowego użyłam całych owoców. Zresztą jeśli chodzi o dodatki, to ilość możliwości jest nieograniczona :) Składniki – proporcje na 3 osoby 9 kromek chałki, słodkiej bułki lub pszennego chleba tostowego o grubości około 1 cm pół szklanki mleka kokosowego lub migdałowego (można zastąpić zwykłym mlekiem) 3 jajka pół łyżeczki cukru waniliowego  masło lub olej do smażenia

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Bułki pszenno-orkiszowe na podmłodzie… 191

Jeżeli miałabym wybrać jedną ulubioną tradycję w naszym szalonym domostwie, to z pewnością byłyby to leniwe weekendowe śniadania, które zjadamy nieśpiesznie, popijając wciąż jeszcze gorącą kawę

brunetkawkuchni
Create Your Taste w McDonald's - Czy nadchodzi burgerowa rewolucja? 117

50zł. W nią mamy wliczone: ćwierć funta wołowiny i wszelkie dodatki (oprócz dodatkowego mięsa) wymienione poniżej. Komponowanie własnego burgera składa się z 5 kroków: Pieczywo: chrupiąca pszenno-żytnia bułka lub maślana brioche do wyboru Mięso: burger wołowy (maksymalnie 3 sztuki, pierwsza w cenie, kolejne po 5 zł) i bekon (maksymalnie 5 sztuk po 2,50 zł). Ser (maksymalnie 3 porcje

Food Square
Wegetariańska tortilla 181

małych korniszonów 6 rzodkiewek Sos: 1 mały jogurt naturalny gęsty 4 łyżki majonezu 4 łyżki pikantnego ketchupu 3 ząbki czosnku sól, pieprz do smaku Dodatkowo: 1 jajko mąka pszenna oraz bułka tarta do panierowania kotletów olej do smażenia kotletów oraz podgrzania tortilli  sól, pieprz Sposób przygotowania: 1. Kotlety sojowe gotujemy do miękkości według wskazówek na opakowaniu. Studzimy, dzielimy

Kuchnia w czekoladzie
Niezwykłe currywurst – biała kiełbasa na curry z soczewicy 199

biała kiełbasa i szybkie curry z soczewicy, śmietanki kokosowej, pomidorów, cebuli i przypraw. Całość – 30 minut. Smak- zabójczy. Wieprzowa kiełbaska, mocno octowe pikle, przesiąknięte tłuszczem frytki, nieśmiertelny ketchup, pszenna dmuchana buła, łycha mieszanki przypraw curry na wierzchu – 3-4 Euro mniej w kieszeni i zostajecie sam na sam z niemiecko-indyjsko-amerykańskim miszmaszem w łapie. Niezłe multikulti(...)rozkładamy na talerze, na wierzch curry rozkładamy kiełbasy, próbując zachować ich wyjściowy kształt. Posypujemy z wierzchu pozostałą przyprawą curry, posiekaną pietruszką. I jemy od razu. Zamiast frytek polecam pszenną lekką bułkę, która elegancko zbierze sos z talerza. SKŁADNIKI 4-6 białych kiełbas surowych, dobrze przyprawionych (ja używam Mroza) 1 puszka soczewicy lub 250g ugotowanej soczewicy 2 czerwone cebule

Karo in the Kitchen
Sola na parze na pure z dyni i kilka słów o mojej diecie 170

także pikantnych i gruboziarnistych.  Posiłki powinny być spożywane świeżo przyrządzone w niewielkich porcjach, w równych odstępach czasu, najlepiej 5 razy dziennie.  Produkty dozwolone: Pieczywo - jasne, pszenne, czerstwe (bułki, biszkopty, sucharki), płatki owsiane, płatki kukurydziane. Nabiał - chude mleko, kefir, maślanka, zsiadłe mleko, jogurt odtłuszczony, jogurt grecki, chudy twaróg, chudy biały ser, białko z jajek. Mięso - chude mięso: kurczak, indyk

Codzienne Gotowanie
BRUSCHETTA 184

Włoska grzanka z pszennwgo pieczywa, z oliwą z oliwek, czosnkiem, pomidorami, świeżą bazylią oraz oliwkami. Pyszny początek włoskiego dnia :D Składniki: (na 2 porcje) 2 pszenne długie bułki, bądź chlebek do bruschetty 1 duży pomidor 2 szczypty świeżo mielonego pieprzu 2 szczypty soli 2 ząbki czosnku oliwa z oliwek kilka czarnych bądź zielonych oliwek- moje faszerowane chilli garstka świeżych liści

KreatywnePiny
Kotleciki rybne 203

sposoby smażę lub piekę w piekarniku. Polecam! Składniki: 3 filety z ryby cebula czosnek przyprawa do ryb pieprz czarny mielony natka pietruszki jajko łyżka mąki pszennej ewentualnie bułka tarta Rybę,  natkę pietruszki,  posiekaną cebulę i czosnek, miksujemy na gładką masę za pomocą miksera. Dodajemy jajko, mąkę i przyprawy i dokładnie mieszamy. Formujemy kotleciki i albo układamy na blaszce

NA MOIM TALERZU
Krokiety po hiszpańsku 172

szynki serrano 2 jajka 100 g włoszczyzny paski Hortex 2 łyżeczki musztardy sarepskiej 150 g twardego sera (parmezanu) Sól Pieprz Ok. 1 litr oleju Do panierowania: Mąka pszenna Jajko Bułka tarta  Ziemniaki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy do miękkości. Mielimy w maszynce. Ser ścieramy na tarce o średnich oczkach. Szynkę kroimy w kosteczkę. Do zmielonych ziemniaków wbijamy

VioletoweKucharzenie
Kuchenne zamienniki - co czym zastąpić i do czego stosować 185

wody z kwiatu pomarańczy można zastąpić 2-3 kroplami olejku pomarańczowego lub 3 łyżeczkami likieru pomarańczowego Zagęszczacze do mielonego mięsa, sosów, zup i deserów Do zagęszczania zamiast mąki pszennej lub bułki tartej można użyć poniższych produktów mąka ziemniaczana - do sosów, zup i mięsa mielonego mąka kukurydziana - do sosów, zup i mięsa mielonego mąka ryżowa - do sosów, zup i deserów kasza

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Babka czekoladowa 161

szczyptą soli oraz dolewamy mleko. Całość miksujemy bardzo krótko, tylko do momentu połączenia składników. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej* i lekko przestudzamy. Formę smarujemy masłem i oprószamy mąką pszenną lub bułką tartą. Na dno formy dajemy kilka kleksów jasnego ciasta (możemy pominąć jeśli chcemy by cała babka była ciemnego koloru). Pozostałe ciasto mieszamy z roztopioną czekoladą przy pomocy szpatułki. Wylewamy

Kolizje Smaków
Krokiety ziemniaczane z oscypkiem + film 108

się z sosem i surówką. składniki na ok. 15 krokietów ok. 10 średnich ziemniaków 100 g oscypka 2 duże cebule lub 3 mniejsze 2 jajka 3 łyżki mąki pszennej szklanka bułki tartej 2 gałązki natki pietruszki olej do smażenia czarny pieprz sól przepis Ziemniaki gotujemy do miękkości, odcedzamy i przestudzamy. Cebulę kroimy w kostkę, a natkę pietruszki drobno siekamy

Smakowite Dania
Magiczna, błyskawiczna, ezoteryczna potrawa, sos, przystawka na karnawałową imprezę 281

Ok, więc twoja sytuacja przedstawia się następująco . Zostałaś zaproszona na imprezę karnawałową , ale musisz przynieść se sobą jakąś, własnoręcznie zrobioną, imprezową przystawkę . Mogłabyś przynieś starą, dobrą

Jem więc Jestem
Zupa serowa po studencku 240

pokrojona w cienkie słupki wędzona słonina - w ilości około 2 łyżek,3 topione serki - ulubione, mogą być różne,sól do smaku,pieprz, ostra papryka - według gustu.Grzanki:pszenne pieczywo - bułka lub chleb tostowy.Słoninę wytapiamy na niezbyt dużym ogniu. Powstałe skwarki rumienimy do złotego koloru. Odstawiamy z ognia i zbieramy wytopiony tłuszcz na patelnię - posłuży nam do przysmażenia grzanek.Serki

Codzienna kuchnia niecodzienna
Zupa z pieczonej papryki 168

formie kremu, wtedy miksuje się wszystkie warzywa i paprykę maksymalnie. Można jednak drobno posiekać wszystko, a wtedy otrzymamy klasyczną zupę z kawałeczkami warzyw.Jako dodatek podałam własnej roboty pszenno-żytnią bułkę, którą natarłam czosnkiem. Zupę skropiłam oliwą, która nadała zupie ciekawego posmaku.Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna