bułka pszenna - 8801 przepisów (strona:47/587)

Bitki/kotlety ze śledzia (według przepisu z 1904 roku) 149

często!  (około 6-7 sztuk)  4 filety śledziowe 1 sucha bułka + mleko do namoczenia 1 cebula (mała) 1 jajko pieprz (do smaku) Panierka: mąka pszenna 1 jajko  bułka tarta Dodatkowo: olej/masło do smażenia Wymoczone i oczyszczone śledzie należy drobno posiekać. (Tu użyłam filetów z oleju, więc pominęłam etap moczenia.) Cebulę zetrzeć na tarce o drobnych

Di gotuje
Kotleciki Myśliwego 138

Sól ·        Papryka ostra ·        Majeranek ·        3 łyżki bułki tartej ·        Mąka pszenna do obtoczenia ·        Olej do smażenia ·        Cebula ·        2 laski(...)przecieru pomidorowego ·        2 łyżki musztardy sarepskiej ·        2 łyżeczki mąki pszennej Sposób przygotowania: 1.   Mięso przekładamy do miski, wbijamy jajko, solimy, doprawiamy papryką ostrą, wsypujemy bułkę tartą oraz majeranek i wyrabiamy. 2.   Obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju, po usmażeniu układamy w naczyniu

Kulinarna Chwila
Wielkanocny chleb w kształcie jajka 185

wybrać dowolnie. Zależało mi na puszystym chlebie, więc upiekłam go z wysoko proteinowej pszennej mąki z dodatkiem oliwy. Przepis na wielkanocny chleb Składniki: na 3 chlebki lub 16 bułek 750 g pszennej mąki, wysoko proteinowej 250 g mąki durum 50 g świeżych drożdży 50 ml oliwy 1 łyżka soli 700 – 750 ml zimnej wody nasiona do posypania 1 jajko

codojedzenia
BOCZNIAKI JAK SCHABOWE. 234

było tym razem. Postanowiłam więc połączyć ochotę ze swoją dietą i powstało oto to. BOCZNIAKI JAK SCHABOWE /własny;/ 1 opakowanie boczniaków (ok. 500 g) 2 jajka bułka tarta mąka pszenna sól, pieprz suszony czosnek oregano, bazylia suszone Jajka roztrzepuję z przyprawami. Mąkę mieszam z bułką tartą  w stosunku 1:2 Boczniaki zanurzam w jajku, obtaczam wmieszance bułki

W kuchni Karmel-itki
Burgery z kaszy jaglanej i ciecierzycy 227

otrąb owsianych  1 jajko Słodka papryka mielona  Eco Blik Chili mielone  Eco Blik Czosnek mielony  Eco Blik Sól himalajska Olej do smażenia Bułki żytnie: Zaczyn: 250 gram mąki pszennej typ 750 250 ml letniej wody 15 gram drożdży Ciasto właściwe 250 gram mąki żytniej typ 720 50 ml. letniej wody 1 łyżeczka soli himalajskiej 1 łyżeczka(...)Słodka papryka mielona  Eco Blik Chili mielone  Eco Blik Dodatkowo: 1 cebula czerwona 2 pomidory Ogórek zielony Kilka liści sałaty Sposób przygotowania: Przygotowujemy zaczyn na bułki: do miski wsypujemy mąkę pszenną, wlewamy drożdże wymieszane w wodzie, mieszamy i pozostawiamy pod przykryciem na 12 godzin lub na noc. Do miski wsypujemy mąkę żytnią, dodajemy zaczyn i pozostałe składniki, ciasto

Bajeczna Kuchnia
Sernik z orzechami 146

cukru pudru 1 cukier waniliowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia tłuszcz do formy papier do pieczenia Składniki na masę orzechową: 4 białka jaja ½ szklanki cukru 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka bułki tartej 15 dag zmielonych orzechów włoskich 1 szczypta proszku do pieczenia Składniki na masę serową: 1 kg sera 1 szklanka oleju 2 szklanki mleka 4 żółtka jaja(...)waniliowy 6 łyżek cukru 2 ½ łyżki mąki ziemniaczanej 1 ½ łyżki mąki pszennej 1 ciemna czekolada deserowa 1 kostka masła Wykonanie ciasta na spód placka: Z podanych składników zagnieść ciasto i przełożyć do przygotowanej formy. Wykonanie masy orzechowej: Z podanych składników ubić masę (jeżeli jest za rzadka dodać bułki tartej). Następnie rozkładać kupkami na ciasto i obficie posypać prawdziwą kawą. Wykonanie

Tradycyjna Kuchnia
Pszenne bułeczki na drożdżach 164

siebie' nie zmodyfikowała. Bułeczki są bardzo dobre, najlepsze zaraz po upieczeniu. U nas zagościły podczas śniadania w niedzielny słoneczny poranek. 'pszenne bułeczki na drożdżach' Składniki (na 9 bułek): - 3 szklanki mąki pszennej - 3/4 szklanki letniej wody - 10g świeżych drożdży lub 1 łyżeczka suchych - 1,5-2 łyżeczek płynnego miodu - 1 jajko - 1 łyżeczka soli - 2 łyżki roztopionego masła Z drożdży

CookYourself
Schabowy z cukinii? PANIEROWANA CUKINIA. 233

Dojrzałam długą, smukłą młodą cukinię. Popatrzyłam na nią.Leczo? Już było. Coś szybkiego i smacznego. PANIEROWANA CUKINIA. /pyszna! - pomysł własny./ 1 młoda cukinia 2 jajka odrobina mleka bułka tarta mąka pszenna olej do smażenia Cukinię obrałam, pokroiłam w plastry ok. 1 cm. Jajka rozstrzepałam z odrobiną mleka. Bułkę tartą wymieszałam na pół z mąką. Plastry cukinii panierowałam w jajku

W kuchni Karmel-itki
Bułki śniadaniowe 129

jedne i drugie były smaczne...dodatkowo można dodać np, siemię , sezam lub inne dodatki..polecam i zapraszam do wspólnego wyrabiania bułek.. 450 g wody  30 g drożdży świeżych 50 g maślanki  650 g mąki pszennej typ 650  100 g mąki pszenno-razowej [ dałam orkiszową] 10 g soli 15 g octu balsamicznego  Jamar 10 g miodu(...)stopni  i piec na drugim poziomie od dołu przez 15  min potem zmniejszyć na 190 i piec 10 minut. A tu bułeczki z samej mąki pszennej.. Te pyszne bułki piekły [ dziękuję za wspólne pieczenie] :AgnieszkaJoasiaDariaMarzenaRynnAlinaMagdalenaMałgosia

Moje domowe kucharzenie
Błyskawiczny piątek - Panierowane kosteczki mozzarelli 156

razem szybka przekąska. Uwielbiam przygotować sobie takie kosteczki, podawać je z sosem i oglądać swój ulubiony serial z lampką wina. Składniki : * 200g sera mozzarella  * jajko * bułka tarta  * mąka pszenna  * olej do smażenia Przygotowanie : Ser pokroić w kostkę. Panierować w jajku, mące, jeszcze raz w jajku i bułce tartej. Smażyć na złoty kolor. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu

Magiczne Życie Marty
Bułki pszenno-owsiane 134

zapisuję i w najbliższym możliwym czasie sprawdzam. Tak też właśnie było z tymi bułkami pszenno-owsianymi. Siedzę sobie grzecznie w pracy, robię co mam robić i nagle takie gło s y zaczynam słyszeć: "Ej, Paweł, a może by ś tak zmieszał mąkę pszenną z płatkami owsianymi, zamiast wody dał mleko, do tego trochę miodu... Ciekawe co z tego wyjdzie(...)ignorujcie głosów w głowie :) Pomysł zatem szybko spisałem na kartkę, po pracy rączo pogalopowałem do domu i tak oto powstały te bułki. Pomysł naprawdę okazał się dobry, bułki mają przyjemny pszenny smak przełamany lekkim pazurem płatków owsianych. »»» CZYTAJ DALEJ

Marder&Marder Manufacture
Kotlet schabowy po wiedeńsku 355

młodymi ziemniakami z koperkiem i klasyczną mizerią.  Do przygotowania dania użyłem: 500 gram schabu bez kości, 6 jajek, 1 kg młodych ziemniaków, 100 gram mąki pszennej, 100 gram tartej bułki, 60 gram masła, 1/2 łyżeczki mielonej papryki słodkiej, 1/2 łyżeczki mielonej papryki gorzkiej, 1,2 łyżeczki suszonego majeranku, 1/2 pęczka koperku, 1/2 pęczka szczypiorku, 2 ogórków, 100 ml śmietany(...)świeżo mielonego pieprzu, 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego i 1/2 łyżeczki suszonego majeranku. Całość wymieszałem. Każdego kotleta obtoczyłem dokładnie w mące pszennej, następnie w rozmąconym jajku, a następnie w przyprawionej bułce tartej. Na patelni mocno rozgrzałem 6 łyżek oleju i smażyłem na nim kotlety. Istotnym jest, aby kotlety kłaść dopiero po solidnym rozgrzaniu się oleju, dzięki

Wyprawy kulinarne
Smażone kulki mięsne 358

kurczak- 200 g * ryż surowy- 50 g * marchewka- 1 szt. * pietruszka- 1 szt. * bułka tarta- 4-5 łyżek * chili, bazylia, sól, pieprz- do smaku * olej- 1/2 litra Dodatkowo: * bułka tarta * mąka pszenna * jajko- 2 sztuki Ugotować ryż. Gotowanego kurczaka zmielić wraz z ugotowaną marchewką i pietruszką. Masę połączyć z ryżem, bułką tartą (masa powinna być dosyć zwarta), przyprawami, ponownie wyrobić

Kraina Miodem Płynąca
Karp smażony 163

klasyk i mus na wigilijnym stole. Polecamy Wam również nasze inne przepisy na dania główne oraz przepisy na Boże Narodzenie . Składniki: 1 kg karpia 3/4 szklanki bułki tartej 3 łyżki mąki pszennej Sok z 1 cytryny Sól, pieprz Olej do smażenia 2 jajka Opis przygotowania: Karpia dokładnie oczyszczamy oraz osuszamy i dzielimy na dzwonka. Następnie rybę doprawiamy dokładnie solą

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Kokosowy sernik z ajerkoniakiem. 205

budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy ) 5 jajek 1 szklanka ajerkoniaku 10 dag wiórek kokosowych ( 2 łyżki dajemy do ciasta ) Dodatkowo: 2 łyżki bułki tartej mąką pszenna do posypania stolnicy kolorowa posypka według uznania kilka łyżek ajerkoniaku do dekoracji Wykonanie pysznego sernika: 1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i wkładamy do lodówki(...)schłodzenia na czas przygotowania masy serowej. Po tym czasie ciasto wałkujemy na stolicy lekko posypanej mąką pszenną, przekładamy do blaszki o wymiarach około 24 cm x 35 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto nakłuwamy widelcem i oprószamy bułką tartą. 2. Masa serowa: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, stopniowo wbijamy po jednym jajku i dokładnie ucieramy, wsypujemy

Izabelawkuchni