bułka pszenna - 8801 przepisów (strona:39/587)

Bułki z czerstwych bułek 112

leżały kilkudniowe bułki, z których jak zwykłe byłaby bułka tarta. Ja jednak miałam dla nich inne plany ;). Zrobiłam bułki z bułek- tak z tych suchych czerstwych bułek z parapetu! Smak? Jak tradycyjne pszenne bułeczki, ale z ciekawym kawowym posmakiem. Serdecznie polecam!     Składniki: (na 8 sztuk)   Do namoczenia: 100 g suchych czerstwych bułek 200 g gorącej wody(...)kawy rozpuszczalnej 2 łyżeczki cukru   Rozczyn: 12 g świeżych drożdży 3 łyżki ciepłej wody 2 łyżki mąki pszennej   Ciasto właściwe: cały powyższy rozczyn namoczone bułki (patrz wyżej) 200 g mąki pszennej+ mąka do podsypywania 50 g ciepłego mleka 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka masła, stopionego i przestudzonego     Przygotowanie:   Do namoczenia: Do gorącej wody dodać łyżeczkę

Nastoletnie Wypiekanie
Burgery z kaszy gryczanej z sadzonym jajkiem 192

startego imbiru 1 łyżeczka pestek dyni 1 łyżeczka pestek słonecznika 1 łyżeczka orzeszków pinii 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżeczka czerwonej papryki słodkiej 3 łyżki maki pszenno-orkiszowej 2 łyżki bułki tartej sól, pieprz Dodatki: jajka sadzone (6 szt.) i mix sałat PRZYGOTOWANIE: Kaszę gryczaną gotujemy i odstawiamy do wystygnięcia. Cebulę siekamy w drobną kostkę(...)przekładamy do miski. Dodajemy starty koper włoski, imbir i ząbek czosnku. Dorzucamy kaszę i wbijamy jedno jajko. Następnie dodajemy pestki słonecznika i dyni oraz orzeszki pinii. Wsypujemy mąkę pszenno-orkiszową i bułkę tartą. Doprawiamy solą, pieprzem i czerwoną papryką. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy. Powinniśmy uzyskać lekką ,a zarazem lepką konsystencję. Blaszkę wykładamy

kulinarnyJa
BUSTRENGO BOLOŃSKIE CIASTO Z KASZY KUKURYDZIANEJ JABŁEK I FIG 142

miesza (samo)...;-) Myślę, że zaskoczycie waszych gości tym niespotykanym na naszych stołach ciastem. Polecam! Składniki: Na około 8-10 porcji 100 g kaszy kukurydzianej 200 g mąki pszennej-przesianej 100 g bułki tartej 100 g cukru pudru 500 ml mleka 3 jaja 100 g płynnego miodu 50 ml oliwy 100 g rodzynek 100 g suszonych fig 500 g twardych jabłek(...)łyżeczki mielonego cynamonu skórka z 2 pomarańczy skórka z 2 cytryn 1 łyżeczka soli masło do wysmarowania formy Zacznijmy od suchych składników. Do dużej miski wsypałam przesianą mąkę pszenną, kaszę kukurydzianą, bułkę tartą i cukier. Składniki wymieszałam. W drugiej misce ubiłam jajka i dodałam do nich miód. olej, mleko. Składniki starannie wymieszałam i wlałam mieszaninę do miski z suchymi składnikami

potrawyregionalne
Schabowy, kotlet schabowy trochę inaczej zrobiony 169

wnioski ? Przeczytaj przepis do końca :)   Schabowy kotlet ( dla 7 osób) 2 kg schabu  2 cebule  1,5 litr mleka  sól, pieprz  mąka pszenna 5 jajek tarta bułka 2 kostki smalcu    Schab kroimy w plastry, rozbijamy doprawiamy solą i pieprzem odkładamy na deskę. Cebulę obieramy i kroimy w plastry. Bierzemy miskę i układamy(...)zalewamy mlekiem. Odstawiamy miskę z kotletami do lodówki na co najmniej 2 godziny. W międzyczasie przygotowujemy trzy miski ( głębokie talerze ). Pierwszy z roztrzepanymi jajkami, drugi talerz z mąką pszenną, trzeci z bułką tartą. Wyjmujemy kotlety pojedynczo z marynaty, osuszamy papierem ręcznikowym i panierujemy po kolei w mące, jajku a potem w tartej bułce. Panierujemy kotlet zaraz przed smażeniem. Smażymy

Kuchnia na wzgórzu
Kotlety z żółtego sera 464

font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Ser salami – 40 dag Jajko Mąka pszenna Tarta bułka Tłuszcz Zioła prowansalskie Sól Pieprz Ser salami obrać z osłonki i pokrajać na krążki o grubości 1 cm. Jajko wymieszać z solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i mąką pszenna

Camilla w kuchni
Roladki schabowe nadziewane jarmużem 144

cebula 2 łyżki klarowanego masła 5 plastrów sera żółtego np. gouda 5 suszonych pomidorów z zalewy Sól i pieprz do smaku 2 jajka do panierowania Mąka pszenna do panierowania Bułka tarta do obtoczenia Olej rzepakowy lub sojowy do smażenia Sposób przygotowania: Schab rozbić delikatnie na cienkie płaty, posypać z jednej strony delikatnie solą i pieprzem. Jarmuż umyć, osuszyć pokroić(...)każdym płacie schabu układać po plastrze żółtego sera, rozłożyć farsz jarmużowy posypać pokrojonymi na paseczki suszonymi pomidorami, zawinąć   ciasno w roladki. Panierować kolejno w mące pszennej, rozkłóconym jajku i bułce tartej, smażyć na rozgrzanym oleju na wolnym ogniu na złocisto. Podawać z gotowanymi ziemniakami i ulubioną surówką. Smacznego

Wanilia i Kardamon
Roladki schabowe nadziewane szpinakiem i suszonymi pomidorami z mozzarellą 106

czosnku 2 łyżki klarowanego masła 20 dag twardego sera  mozzarella 8  suszonych pomidorów z zalewy Sól i pieprz do smaku 2 jajka do panierowania Mąka pszenna do panierowania Bułka tarta do obtoczenia Olej rzepakowy lub sojowy do smażenia Sposób przygotowania: Schab rozbić delikatnie na cienkie płaty, posypać z jednej strony delikatnie solą i pieprzem. Szpinak opłukać(...)schabu rozłożyć farsz szpinakowy  posypać pokrojonymi na paseczki suszonymi pomidorami oraz tartym na grubych oczkach serem mozzarella, zawinąć  ciasno w roladki. Panierować kolejno w mące pszennej, rozkłóconym jajku i bułce tartej, smażyć na rozgrzanym oleju na wolnym ogniu na złocisto. Podawać z gotowanymi ziemniakami i bukietem surówek. Smacznego

Wanilia i Kardamon
Bułki z parówką i pieczarkami 338

farszu pieczarkowego . Do tego szklanica mocnej, czarnej herbaty i aż chce się takim śniadaniem zaczynać dzień! :) Składniki na 10 dużych bułek: ZACZYN: 80g masła 1 szkl. mleka 25g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka mąki CIASTO: 350g mąki pszennej - typ 650 150g mąki żytniej - typ 1200 80g cukru szczypta soli 1 żółtko - białko zostawić do smarowania bułeczek przed pieczeniem(...)pomidorów z zalewy - do smażenia cebuli sól, pieprz - do smaku DODATKOWO: 10 cienkich i długich parówek - używać parówek dobrej jakości, które maja ponad 90% mięsa 1 białko - do posmarowania bułek przed pieczeniem czarnuszka - do posypania bułek przed pieczeniem  Zaczyn Masło roztopić w garnuszku na wolnym ogniu. Dodać mleko i podgrzać do letniej temperatury, co jakiś czas mieszając. Zdjąć

Grunt to przepis!
chrupiące placki cukiniowo-ziemniaczane z mąką bio gorczycową i z sosem jogurtowym... 174

Składniki: cukinia 1 większa, ziemniaki młode 1 kg, natka pietruszki 1/2 pęczka, jajka 1 sztuka, bułka tarta 1/2 szklanki, mąka bio gorczycowa Royal Brand 2 łyżki, mąka pszenna 3/4 szklanki, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, kucharek 2 łyżeczki, olej rzepakowy - ile potrzeba, rzodkiewka 1 pęczek, szczypiorek 1 pęczek, sól czosnkowa - do smaku, jogurt naturalny 400 ml obrane ziemniaki, natkę pietruszki(...)umytą zetrzeć na tarce grubsze oczka ze skórką, posolić i odstawić na 20 minut, następnie dobrze odcisnąć cukinię z soku dodać do ziemniaków, wsypać makę bio gorczycową, mąkę pszenną, tartą bułkę, pieprz, kucharka i wymieszać na bardzo gorącym oleju smażyć nieduże porcje placków na rumiany kolor, odkładać na ręcznik papierowy jogurt wymieszać z pokrojoną drobno rzodkiewką, szczypiorkiem, do smaku dać

W Mojej Kuchni Lubię
Bułki otrębowo orkiszowe 395

Alternatywa do bułek białych z mąki pszennej tzw. zapychaczy.Moje bułki są pełne błonnika i łatwiej strawne, posypane sezamem dają szybko i na długo uczucie sytości, a więc:- 600 ml mleka- 50 g drożdży- 350 g otrębów orkiszowych- 500 g mąki orkiszowej- 150 g mąki razowej 2000- 3 łyżeczki soli- 3 łyżki oleju słonecznikowego- łyżka miodu- jajko i garść sezamuMleko lekko

Pasje Jolki
Bułki z pestkami dyni i ziarnami słonecznika 176

Bułki z mąki pszennej i żytniej razowej. Posypane ziarnami słonecznika i pestkami dyni. Przepis na 6 średniej wielkości bułek. To jak na razie najsmaczniejsze bułki jakie udało mi się upiec ok. 1,5 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mąki żytniej razowej 1/2 szklanki ciepłego mleka 1/2 szklanki ciepłej wody 10 g drożdży 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka ziaren(...)tylko tyle żeby udało się wyrobić ciasto). Odstawić na ok. 30 minut do wyrośnięcia (pod przykryciem, w ciepłe miejsce). Wyrośnięte ciasto wyrobić podsypując mąką pszenną. Rozwałkować w kształt prostokąta i pokroić na 6 części. Każdą bułkę posypać ziarnami słonecznika i pestkami dyni i odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia na około 20 minut. Piec na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia

Bullio
Bułki z pestkami dyni i ziarnami słonecznika 176

Bułki z mąki pszennej i żytniej razowej. Posypane ziarnami słonecznika i pestkami dyni. Przepis na 6 średniej wielkości bułek. To jak na razie najsmaczniejsze bułki jakie udało mi się upiec ok. 1,5 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mąki żytniej razowej 1/2 szklanki ciepłego mleka 1/2 szklanki ciepłej wody 10 g drożdży 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka ziaren(...)tylko tyle żeby udało się wyrobić ciasto). Odstawić na ok. 30 minut do wyrośnięcia (pod przykryciem, w ciepłe miejsce). Wyrośnięte ciasto wyrobić podsypując mąką pszenną. Rozwałkować w kształt prostokąta i pokroić na 6 części. Każdą bułkę posypać ziarnami słonecznika i pestkami dyni i odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia na około 20 minut. Piec na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia

Bullio
Polskie bułki maślane A.D.1959 380

żurawiną, albo z pokrojonymi jabłuszkami...ale o tym będzie innym razem.Wpis znalazł się na listach Na zakwasie i na drożdżach, YeastSpotting i Panissimo (#20). Składniki (na 10 bułek): 440 g mąki pszennej chlebowej110 g mąki pszennej 5508 g soli17 g świeżych drożdży82 g cukru 40 g margaryny (masła)300 g mleka1 jajko do posmarowania bułek Przygotowanie bułek: Rozpuść drożdże

Grahamka, weka i kajzerka
Dwa przepisy na rosół- klasyczny z pulpecikami warzywnymi i staropolski z pieczonej kaczki 110

łyżki bułki tartej 1 łyżka mąki pszennej sól, pieprz do smaku Włoszczyznę rozgnieść widelcem. Kajzerkę namoczyć w rosole, dobrze odcisnąć i dodać do warzyw. Dodać jajko, wsypać bułkę tartą, mąkę pszenną, sól oraz pieprz i dokładnie wyrobić. Z masy- dobrze dociskając- formować małe pulpeciki. Gotować na osolonym wrzątku, około 2 minuty od wypłynięcia. Wpis powstał przy współpracy z marką Lubella

Kraina Miodem Płynąca
BUŁKI PSZENNO-ŻYTNIE 143

bułki idealne."Pełne", pulchniutkie, z ziarenkami, a jakże- bo takie nam najbardziej odpowiadają. a co najważniejsze - na drugi dzień są równie smaczne, co zaraz po upieczeniu-są bardzo wilgotne. Co niektórzy nawet stwierdzili, że czym starsze tym lepsze. Tak więc zachęcam do wypróbowania przepisu, bo naprawdę warto! Z przepisu wychodzi ok. 10-12 bułeczek. Składniki: 450g mąki pszennej np.tortowej 100g(...)odstawić pod przykryciem do podwojenia objętości, na ok.60-90 minut. Następnie z wyrośniętego ciasta uformować okrągłe bułeczki (podwijając łączenie pod spód) i ułożyć na wyłożonej papierem blaszce. Ja formuję bułki w dłoniach posmarowanych olejem. Posmarować bułki lekko olejem i odstawić pod przykryciem na 20-30 minut,aż wyrosną. Przed włożeniem do piekarnika naciąć bułki nożem (tępą stroną ostrza) i posmarować wodą

Smaczne Zdrowe

Proponowane wyszukiwania