bułka pszenna - 8801 przepisów (strona:35/587)

Zapiekanka z pieczarkami 148

sera na tarce jarzynowej z dużymi oczkami. Przygotuj również ogórek konserwowy – pokrój go w ultra-cienkie paski. Bagietkę przekrój na pół. Możesz również skorzystać z mojego przepisu na bułki pszenne , aby wypiec swoje bagietki. W pierwszej kolejności przygotuj smarowidła – tak sobie je potocznie nazywam. Przyrządź masło czosnkowe: masło (50 g) przełóż do małej miseczki i wyciśnij przez praskę

ugotuj-przepis.pl
Bułki klasyczne z mąki i drożdży 89

Gotowe w : 1 h   Od dłuższego czasu prosicie mnie o mój sprawdzony przepis na bułki, dlatego dziś postanowiłam, że udostępnię go na moim blogu. Bułki

uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisy
Ruskie kotlety wg Aleex 92

efekt końcowy jest naprawdę, naprawdę pyszny. Wypróbujcie w swoich domach, bo warto. Składniki: • 1 kg obranych ziemniaków • 250 g białego sera • 1 duża cebula • 2 jajka • 3/4 szklanki mąki pszennejbułka tarta • olej • sól, pieprz Sposób przygotowania: 1.Cebulkę pokroić w drobną kostkę i zrumienić na niewielkiej ilości oleju. Przełożyć do miseczki i zostawić do ostygnięcia. 2. Ziemniaki ugotować

W mojej kuchni
Bułeczki drożdżowe z wiśniami i czekoladą 95

siłowni, jestem aktywna fizycznie, ale takie ciasto drożdżowe potrafi dać kopa . A może jesteście już zaprawieni w boju i uwielbiacie drożdże jak ja, mam dla Was kilka przepisów: Słodkie bułki pszenne z ziemniakami Drożdżowe kieszonki z serem i szynką Cynamonowe bułeczki Domowe Precle     Artykuł Bułeczki drożdżowe z wiśniami i czekoladą pochodzi z serwisu Słodkie Gotowanie

Słodkie Gotowanie
roladki ziemniaczane ze szpinakiem w waflu 112

ziemniaków ugotowanych 1 małe jajko 40 g mąki ziemniaczanej 250 g szpinaku rozdrobnionego, mrożonego 2 ząbki czosnku sól, pieprz ziołowy, gałka muszkatołowa dodatkowo: 1 jajko mąka orkiszowa lub pszenna bułka tarta wykonanie: Na patelni podsmażamy szpinak z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, doprawiamy solą oraz gałką muszkatołową i smaży, aż nadmiar wody wyparuje. Do gorących ziemniaków dodajemy mąkę ziemniaczaną, jajko, doprawiamy

Domowy Smak Jedzenia
Pasta z makreli i jajek 187

past wolę tą bardziej tłustą wersję i nie dodaje jogurtu naturalnego. Można spożywać od razu, bądź pozostawić na kilka godzin w lodówce celem schłodzenia. Najlepiej smakuje z dodatkiem świeżych pszennych bułek. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Smacznego! Pasta z makreli i jajek 2020-01-25 Malinowa chmurka 2020-01-24 5 trików, dzięki którym zawsze kupisz świeże mięso

To Musisz Wiedzieć
Tiftele ziemniaczano-serowe z dipem czosnkowym 572

chrupiące z zewnątrz i kremowe w środku. Zapewniam Was , że pokochacie je.  SKŁADNIKI: 1 kg ziemniaków 1 jajko 2 łyżki masła 50g sera żółtego 2 łyżki mąki pszennej bułka tarta 3 łyżki jogurtu greckiego 1 ząbek czosnku koperek 1/2 cytryny sól, pieprz olej PRZYGOTOWANIE: Ziemniaki gotujemy i odcedzamy z wody. Do gorących ziemniaków dodajemy masło i rozdrabniamy na puree

kulinarnyJa
Bułki pszenne ze złotym siemieniem lnianym 93

Bułki pszenne na drożdżach doskonale smakują z wędliną, nabiałem, warzywami lub z dżemem

Przepisy Kulinarne
Opiekana ciabatta z gruszką, serem pleśniowym i syropem klonowym 97

tosty z grillowaną gruszką, serem pleśniowym i odrobiną syropu klonowego. To prawdziwa smakowa rozpusta! Przepis na tosty z grillowaną gruszką, serem pleśniowym i syropem klonowym Składniki: ciabatta lub inne pszenne bułki, ewentualnie chleb tostowy gruszki ser pleśniowy - u mnie z niebieską pleśnią syrop klonowy - ewentualnie miód Jak zrobić opiekaną ciabattę z grillowaną gruszką, pleśniowym serem i syropem klonowym - krok

Codzienna kuchnia niecodzienna
Francuska zupa cebulowa 114

takiego przypieczonego. Można zatem zrobić grzanki z pszennego pieczywa i plastra (lub wiórków) ulubionego żółtego sera. Zupę wlać do miseczki, w której można zapiekać. Na wierzchu ułożyć grubszy kawałek pszennej bułki lub bagietki z plastrem sera. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 ℃ i zapiekać do zrumienienia sera. Rozwałkowane ciasto francuskie rozłożyć na blacie lub stolnicy. Przyłożyć miseczkę na zupę

Codzienna kuchnia niecodzienna
Roladki z kurczaka ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i mozzarellą 119

Składniki: Filet z kurczaka 3 sztuki u mnie 750 g Szpinak świeży 200 g Mozzarella kulka Suszone pomidory 6 sztuk Cebula mała Czosnek ząbek Mąka pszenna Bułka tarta jajka 2 Sól Pieprz Papryka czerwona w proszku Olej do smażenia Przygotowanie: Filet rozbić i przyprawić z dwóch stron solą pieprzem oraz papryką czerwoną. Na patelni podsmażyć cebulą oraz czosnek. Dodać szpinak

Kulinarne przygody
Kotlety z kani 144

Gąski panierowane smażone rydze panierowane składniki (3 porcje): 1-2 sztuki średniej wielkości ok. 20 cm średnicy ( kania vel sowa na głowę), 2-3 jajka, 50 ml mleka, mąka pszenna, bułka tarta do panierowania, sól i pieprz do smaku, olej rzepakowy do smażenia, Przygotowanie kotletów „schabowych” z kani: Do smażenia wykorzystujemy tylko kapelusze. Kanie oczyszczamy, delikatnie płuczemy i osuszamy. Doprawiamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zupa cebulowa 117

oignon jest potrawą kuchni francuskiej, której bazą jest wywar mięsno-warzywny lub warzywny, a głównym składnikiem jest smażona cebula. Zupa ta podawana jest z grzankami/bagietkami z pszennej bułki posypany The post Zupa cebulowa appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Co zrobić z pokrzywy – przepisy 138

pokrzywą i jarmużem Placki z jabłkiem, żurawiną, kaszą jaglaną i pokrzywą Placki z kaszy jęczmiennej Placki z ugotowanych ziemniaków z ziołami – przepis i film Pełnoziarnista Focaccia z kukurydzą Bułki pszenne z pokrzywą Paluszki Grissini z topinamburem i pokrzywą Artykuł Co zrobić z pokrzywy – przepisy pochodzi z serwisu Dorota Smakuje

Dorota Smakuje
Bułki pszenne z siemieniem 121

Puszyste pszenne bułki są doskonałe nie tylko na śniadanie. Ciasto na pachnące domowe pieczywo z dodatkiem siemienia możemy wyrobić ręcznie lub w automacie do chleba

Przepisy Kulinarne
Najlepszy przepis na kotlet schabowy - marynowany w mleku, cebuli i czosnku 479

kawałek schabu bez kości 2 szklanki mleka 1 duża cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz 2 listki laurowe 4 kulki ziela angielskiego olej do smażenia do obtoczenia mąka pszenna bułka tarta  2 jajka Najlepiej dzień przed smażeniem (lub z samego rana) schab umyć, osuszyć i pokroić na 4 kawałki. Mięso lekko rozbić. Cebulę obrać i pokroić w krążki

Ugotować
Zupa rybna z warzywami korzeniowymi 95

bulionu warzywnego 2 duże marchewki 2 pietruszki 1 mały lub pół dużego selera duża cebula 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka posiekanego koperku panierka: mąka pszenna, bułka tarta, jajko sól, pieprz cytrynowy, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz ziarnisty Przygotowanie: Do garnka wlewamy bulion, wrzucamy liście laurowe, ziele angielskie, pieprz ziarnisty. Dodajemy starte na tarce na grubych oczkach marchewki

Życie ze smakiem
Bułki na jogurcie 563

Chrupiące i super puchate bułki pszenne na jogurcie ! Przepis idealny na weekend, gdy nie mamy w domu świeżego pieczywa. Bułeczki jogurtowe są proste do zrobienia i potrzebują tylko trochę czasu, by wyrosły. - prosty skład i wykonanie - długo zachowują świeżość  - bez dodatku jajek w składnikach - bardzo chrupiące i puszyste

AniaGotuje.pl
Karp wigilijny 8742

Składniki: 4 spore dzwonka karpia – ok. 840 g 2 szklanki mleka – 500 ml 1 średnia cebula – ok. 140 g sok z 1 średniej cytryny mąka pszenna bułka tarta jajko sól i pieprz do smaku masło klarowane do smażenia (lub oliwa z oliwek + zwykłe masło) Przepis na smażonego karpia wigilijnego: Dzwonka karpia pozbawić ewentualnych łusek (za pomocą

Kulinarne Przeboje
Panierowane polędwiczki z piersi kurczaka z orzechową nutą 109

jogurtu naturalnego 1 łyżka masła orzechowego 1 łyżeczka suszonego koperku (lub ulubionych ziół) 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 1/2 łyżeczki papryki ostrej Panierka: 1 jajko + 2 łyżki mleka mąka pszenna bułka tarta + 2-3 łyżki zmielonych orzeszków ziemnych (*) Ponadto: tłuszcz do smażenia    Umyte polędwiczki dokładnie wymieszać w marynacie - tak, aby pokryła każdy kawałek. Całość odstawić do lodówki

Di gotuje
Pierogi z pstrągiem 97

pszennej  110 ml wrzącej wody  30 gramów masła  duża szczypta soli  Składniki na farsz: 1 upieczony w soli, cytrynie i koperku pstrąg  1 pszenna bułka  1 mały por  50 gramów masła  1 jajko  szczypta soli i pieprz sok z cytryny  świeży koperek  Mąkę przesiewam z solą. We wrzątku

Mango Papaja
Kotlety z suszonych grzybów + film 138

barszczu. Takie kotleciki będą ciekawą alternatywą dla tradycyjnych kotletów.     składniki na około 15 sztuk 200 g suszonych grzybów 2 cebule 2 jajka 1/2 – 3/4 szklanki mąki pszennej bułka tarta do panierowania olej do smażenia czarny pieprz sól przepis Opłukane grzyby przekładamy do garnka, zalewamy letnią wodą w takiej ilości aby grzyby były przykryte i odstawiamy

Smakowite Dania
Zupa cebulowa 169

oignon jest potrawą kuchni francuskiej, której bazą jest wywar mięsno-warzywny lub warzywny, a głównym składnikiem jest smażona cebula. Zupa ta podawana jest z grzankami/bagietkami z pszennej bułki posypanymi startym serem. Francuska zupa cebulowa charakteryzuje się tym, że wykorzystuje się do niej dużą ilość alkoholu (z reguły białego wina i koniaku, aczkolwiek ja koniak pomijam – ale Wy wedle uznania

Kulinarne Przeboje
Smażona panierowana mozzarella 105

Mozzarella panierowana smażona – ciepły, lekko ciągnący ser w chrupkiej panierce. 2 kulki mozzarelli, 1 duże lub 2 mniejsze jajka, mąka pszenna, bułka tarta, tłuszcz do smażenia (masło z olejem), Mozzarellę oprószyć mąką, zanurzyć w rozbełtanym jajku, obtoczyć w bułce tartej. Ponownie zanurzyć w rozbełtanym jajku i obtoczyć w bułce tartej. Ser odłożyć na około 30 minut, aby panierka trochę

królestwo garów
Podwójnie panierowane polędwiczki z piersi kurczaka na ostro 170

400g polędwiczek z piersi kurczaka Marynata: 4 łyżki sosu sojowego 2 łyżki jogurtu naturalnego 1,5 łyżeczki suszonej natki pietruszki 1/2 łyżeczki papryki ostrej Panierka: 2 jajka mąka pszenna bułka tarta + 3/4 łyżeczki papryki ostrej Ponadto: tłuszcz do smażenia    Umyte polędwiczki dokładnie wymieszać w marynacie - tak, aby pokryła każdy kawałek. Całość odstawić do lodówki na około

Di gotuje
Kotleciki z soczewicy 111

kotlety i smakują tak samo pysznie Składniki na ok. 8-10 sztuk: – 1 szklanka surowej czerwonej soczewicy – 1 mała cebula – 1 jajko – ¾ kubka mąki pszennejbułka tarta do obtaczania – olej do smażenia Przygotowanie: Ugotuj soczewicę wg instrukcji, odcedź z nadmiaru wody i ostudź. Cebulę drobno pokrój i podsmaż na małej ilości tłuszczu na złoty

I LOVE LIFE
Gigantyczne klopsy pieczone w białym winie 173

pamiętajcie – dopiero kiedy wyjdą goście! SKŁADNIKI KLOPSY (8 porcji – 8 sztuk) 500g mielonej wołowiny (zawartość tłuszczu 15 do 20%) 500g mielonej wieprzowiny (najlepiej mięso od szynki) 50g czerstwej podeschniętej bułki pszennej 50-70g sera cheddar 50g słoniny wędzonej (jeśli nie znajdziecie – bardzo tłusty wędzony boczek) 1 jajko L 50g cebuli 2 ząbki czosnku 1 płaska łyżeczka soli

Karo in the Kitchen
Chrupiąca wołowina po tajsku danie, w którym się zakochacie 155

ładnie posiekać i pociąć, a to zajmuje odrobinę więcej czasu jest sos sojowy, jest pasta chilli. Wychodzę z założenia, że wolimy od czasu do czasu zjeść odrobinę soji niż bułkę pszenną, ale wybór zostawiam Wam. Możecie też korzystać z zamienników lub zostawić naszą propozycję. Dorzuciłem też łyżkę masła z migdałów bo uwielbiam Wołowina po tajsku ( dwie wielkie porcje

PaleoLife
Hot dogi w cieście francuskim 166

dogów - wystarczą parówki, keczup i ciasto francuskie:). Przygotowanie kolacji nawet dla kilku osób zajmie nam 10 minut + czas pieczenia. Polecam ciasto francuskie w hot dogach jako alternatywę dla zwykłej, pszennej bułki.  1 arkusz ciasta francuskiego  6 parówek  6 plastrów żółtego sera keczup  1 jajko sezam 1. Ciasto francuskie kroimy na 6 prostokątów. Każdy z nich smarujemy

Szefowa kuchni
Zupa cebulowa 94

francuskiej i tradycyjnie sporządzana jest na wywarze mięsno-warzywnym lub warzywnym, z dodatkiem dużej ilości smażonej cebuli, pod grubą warstwą startego sera. Dodatkiem do zupy cebulowej są grzanki z pszennej bułki. Ja przedstawię Wam przepis na zupę cebulową krem, z grzankami i chipsami serowymi. Jest to bardzo łatwa i pożywna... Tryb czytania Artykuł Zupa cebulowa pochodzi z serwisu Blog kulinarny

PysiaGotuje.pl
Zupa krem ze szparagów z grzankami ziołowymi 125

bulionu warzywnego lub drobiowego ćwierć łyżeczki gałki muszkatołowej (lub do smaku) sól i pieprz do smaku 2 łyżki masła kilka łyżek śmietany do dekoracji Grzanki ziołowe Kilka kromek czerstwej bułki pszennej pokroić w niewielką kostkę, mocno skropić oliwą i wymieszać. Posypać ulubionymi ziołami, mielonym czosnkiem, ostrą papryką i ponownie przemieszać. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
ryba zapiekana z jabłkiem i serem żółtym 143

składniki: 3 płaty mrożonej ryby (np. mintaja) 6 plasterków sera żółtego 1 jabłko 1 cebula, średniej wielkości 1 jajko 2 łyżki ketchupu mąka orkiszowa lub pszenna bułka tarta sól, pieprz tłuszcz do smażenia wykonanie: Rybę rozmrażamy. Jeśli mamy duże płaty to przekrawamy je na mniejsze kawałki. Każdy kawałek panierujemy w mące, jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu

Domowy Smak Jedzenia
Big Woyda 120

rozwiązanie jest zdrowe, ma swoje zastosowanie dla każdego, w tym dla wegetarian i wegan oraz jest oparte na diecie rozdzielnej... Warzywny Big Woyda w Twoim domu... :) Składniki: bułka żytnio-pszenno-owsiana (Przepis:  Bułki żytnio-pszenno-owsiane ) masło kapusta pekińska  pomidor pieczarka papryka czerwona sól i pieprz ulubiony sos lub majonez, ketchup lub sos czosnkowy Agnieszki (Przepis

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Amerykańska kanapka Cudighi Sandwich 174

stosowane dodatki to: pieczarki, papryka, cebula, ser mozzarella i sos pomidorowy. Najczęściej do kanapki używam sosu pomidorowego zrobionego według przepisu na  Ryż kubański Składniki (2 porcje) -2 duże pszenne bułki -500 g chudej wołowiny -1 ząbek czosnku -sól, pieprz -2 łyżki czerwonego wina -cynamon -gałka muszkatołowa -100 g pieczarek -1/2 małej cebuli -kawałek zielonej i/lub czerwonej papryki

Zielona Kuchnia
Panierowane Roradki z Kurczaka z Szynka i Pieczarkami 92

firmą nigdy się nie skończy !!! :D SKŁADNIKI: 1 duży filet z kurczaka 3-4 pieczarki kilka plasterków Polędwicy Dymionej firmy HAŃDEREK z Dymnej Chaty sól pieprz zioła prowansalskie mąka pszenna bułka tarta olej do smażenia 2-3 jajka WYKONANIE: 1. Filet z kurczaka pokroić w grubsze plastry, rozbić tłuczkiem. 2. Przyprawić solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi. 3. Pieczarki pokroić w plastry

Dziś Ja gotuje
Panierowane Roradki z Kurczaka z Szynka i Pieczarkami 111

SKŁADNIKI: 1 duży filet z kurczaka 3-4 pieczarki kilka plasterków Polędwicy Dymionej firmy HAŃDEREK z Dymnej Chaty sól pieprz zioła prowansalskie mąka pszenna bułka tarta olej do smażenia 2-3 jajka WYKONANIE: 1. Filet z kurczaka pokroić w grubsze plastry, rozbić tłuczkiem. 2. Przyprawić solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi. 3. Pieczarki pokroić w plastry, i delikatnie przysmażyć. 4. Na każdym

Dziś Ja gotuje
Zawijane drożdżówki z dżemem… 246

piekarni. Do nich tylko kubek kakao (takiego prawdziwego, nie instant) i mamy śniadanie, jak za czasów mojej podstawówki :) Ach, jak wtedy wszystko smakowało, czy to drożdżówka, czy jogurt z bułką pszenną, czy kanapka z żółtym serem… Bo jak się miało te 8 – 10 lat… Czytaj dalej Zawijane drożdżówki z dżemem

brunetkawkuchni
Bułki pszenne na zakwasie żytnim 176

mące żytniej pełnoziarnistej drobno mielonej. Zakwas żytni , jeśli go nie posiadacie, robi się bardzo prosto więc zachęcam do pieczenia. Na śniadanie będą idealne, do szkoły czy pracy również. Bułki pszenne na zakwasie żytnim. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Kacze nogi smażone panierowane 113

lubi prawdziwe schabowe, takie z kostką, to polubi też kacze nogi panierowane smażone :) 2 nogi kaczki, 1 jajko, 2 – 3 łyżki mąki pszennej, bułka tarta, tłuszcz do smażenia (najlepiej kaczy lub gęsi) Jajko rozbełtać. Jajko rozmącić w głębokim talerzu. Bułkę wysypać na duży talerz.  Nogi oprószyć mąką, zanurzyć w rozmąconym jajku, a następnie w bułce tartej. Panierkę przycisnąć dłonią

królestwo garów
Panierowane Roradki z Kurczaka z Szynka i Pieczarkami 110

SKŁADNIKI: 1 duży filet z kurczaka 3-4 pieczarki kilka plasterków szynki firmy HAŃDEREK z Dymnej Chaty sól pieprz zioła prowansalskie mąka pszenna bułka tarta olej do smażenia 2-3 jajka WYKONANIE: 1. Filet z kurczaka pokroić w grubsze plastry, rozbić tłuczkiem. 2. Przyprawić solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi. 3. Pieczarki pokroić w plastry, i delikatnie przysmażyć. 4. Na każdym rozbitym

Dziś Ja gotuje
Prawdziwe włoskie klopsy – pulpety w sosie pomidorowym 305

ręką gotowe! SKŁADNIKI KLOPSÓW 500g mielonej wołowiny 500g mielonej wieprzowiny 50g siekanej lub mielonej słoniny 50g startego parmezanu 2 jajka M 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki 60g czerstwej bułki pszennej 2 łyżki octu z czerwonego wina 3 ząbki czosnku 2 płaskie łyżki nasion kopru włoskiego, podprażone na suchej patelni 2 płaskie łyżeczki soli 1 płaska łyżeczka pieprzu 1 płaska

Karo in the Kitchen
Makówki Śląskie 250

rodzynek 80 g płatków migdałowych (bądź posiekanych) 80 g orzechów włoskich 80 g orzechów laskowych wiórki kokosowe do ozdoby * wek = bułka paryska (francuska) , można też użyć pokrojone bułki pszenne lub chałkę **Jeśli wolicie mniej słodkie rzeczy można całkowicie zrezygnować z cukru, najlepiej dosłodzić wedle własnego upodobania. Przygotowanie: Mleko zagotować z cukrem, miodem i masłem, dodać maku, gotować około

My sweet a life
Roladki drobiowe z serem i koperkiem 743

Bogucice z kolekcji Odeon Platin. Składniki: 2 duże piersi z kurczaka 200 g żółtego sera 1 łyżeczka posiekanego koperku 2 łyżki majonezu sól,pieprz do smaku Do panierowania: mąka pszenna bułka tarta jajko olej rzepakowy do smażenia  Przygotowanie: Piersi oczyścić, umyć i osuszyć. Przekroić wzdłużna na 2 części i rozbić. Doprawić z dwóch stron solą i świeżo zmielonym pieprzem

Ala piecze i gotuje
Roladki schabowe z pastą pomidorowa baziółka (obiad w 15 minut) 160

także jest wyśmienita. Sprawiła, że były one szybkie w przygotowaniu oraz naprawdę zachwycające w smaku! Polecam! 5-6 plastrów schabu sól, pieprz pasta pomidorowa baziółka Panierka: 1 jajko mąka pszenna bułka tarta Ponadto: olej do smażenia (u mnie słonecznikowy Woj-Len)   Każdy plaster schabu należy delikatnie rozbić tłuczkiem do mięsa (nie za cienko) i oprószyć solą z pieprzem. Następnie

Di gotuje
Bułki pszenne z płatkami zbożowymi 160

Domowe bułki pszenne z dodatkiem mąki razowej są doskonałe na śniadanie

Przepisy Kulinarne
Amerykańska kanapka Sloppy Joe 149

łyżka musztardy -4 plasterki sera topionego tostowego -1/2 szkl. wody -100 ml keczupu -sos tabasco/piri piri/worchester (wedle uznania) -ostra papryka lub pieprz cayenne -sól, pieprz, kminek -2 pszenne bułki -2 łyżki oleju rzepakowego Przygotowanie  Cebulę i paprykę obrać i pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać olej, wyłożyć mięso. Smażyć aż się zetnie. Dodać kminek, paprykę lub cayenne

Zielona Kuchnia
Kotleciki jajeczne z marchewką i kukurydzą. 229

tanie i łatwe w wykonaniu. W zależności jak duże zrobimy wyjdzie ich około 10 sztuk. Zapraszam :) Składniki: Kotleciki: 6 jajek 1 średnia marchewka 5 łyżek kukurydzy z puszki 1 pszenna bułka koperek świeży według uznania 2 łyżki bułki tartej sól do smaku  pieprz czarny mielony do smaku Sos: 6 łyżek majonezu pieprz czarny mielony do smaku koperek świeży według

Izabelawkuchni
Japoński schabowy na ryżu – katsudon, kotlet zwycięzców 319

zimnej wody i w osobnej miseczce otaczamy w jajku kotlety. Panierujemy je w panko. Jeśli nie macie panko, łatwo zrobić zbliżoną panierkę – świetnie nadaje się do tego większość czerstwych pszennych bułek. Ja zazwyczaj kupuję jedną dodatkowo, rwę ją w dłoniach na mniejsze kawałki, podsuszam na blacie i wkładam taką czerstwą, podsuszoną, ale nie całkowicie suchą bułkę do malaksera – kilka obrotów

Karo in the Kitchen
Śniadaniowe bułki 104

Zostało mi trochę drożdży po pieczeniu bułek z budyniem i bułek z kruszonką , postanowiłam zrobić bułki pszenne na śniadanie. Pachnące drożdżami i puszyste. Po prostu pyszne. Składniki: (na 5 sztuk) 25 g drożdży 1 1/2 mąki  Ok 1/2 szklanki ciepłej wody Szczypta soli 1/4 szklanki mleka Łyżka cukru Łyżka mąki  Przygotowanie: Mleko podgrzewamy. Dodajemy drożdże oraz po łyżce

Lena Gotuje
Łatwe bułki pszenne na śniadanie 215

też szybkie i przepyszne. Idealnie nadają się do kanapek do pracy czy szkoły. Śniadanie z ich udziałem jest sycące i smakowite. Dodatek w postaci warzyw będzie znakomity, polecam. Łatwe bułki pszenne na śniadanie. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Roladki schabowe z kurkami (panierowane) 501

plastrów) 200g kurek 1 łyżka masła (do podsmażenia kurek) sól, pieprz do smaku papryka słodka w proszku pęczek natki pietruszki olej rzepakowy do smażenia roladek jajko, mąka pszenna, bułka tarta do panierowania (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Roladki schabowe z kurkami (panierowane) – Wykonanie: Kurki umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki. Na patelni roztopić łyżkę masła, podsmażyć kurki, doprawić solą, pieprzem

Kulinarne Przeboje
Węgierski bigos, czyli leczo dla niemowlaka BLW. 202

pominąć dodatek mięsny. Leczo możecie zawekować i zabrać ze sobą na wycieczkę. Do leczo świetnie pasują nasze bułeczki z kaszą jaglaną: Jak podać dziecku kaszę ? Proponuję bułki Przepis na bułki pszenno – kukurydziane z kaszą jaglaną Leczo węgierskie 1 papryka 1 cukinia 1 cebula 3 kiełbaski typu myśliwka 4-5 pomidorów 2 łyżeczki suszonej bazylii ( /czubate) 15 listków świeżej

Krupeczki
Boczniaki panierowane 178

Składniki: 250 g boczniaków; 250 ml mleka; 2 jaja; 2 łyżki mąki pszennej; Bułka tarta; Sól; Pieprz; Masło klarowane do smażenia. Sposób przygotowania: Boczniaki umyć pod bieżącą wodą, osuszyć papierowymi ręcznikami, jeżeli mają długie nóżki należy je delikatnie rozbić tłuczkiem do mięsa (jak u mnie) lub odciąć, gdyż mogą być twarde. Przełożyć do miski. Zalać zimny mlekiem. Odstawić

Gospodyni Miejska
Chlebek piknikowy 212

Karinka. Taki chlebek jest świetnym rozwiązaniem na piknikowe wyprawy. Zamiast całego kosza różnych produktów zabieramy gotowy chlebek, deskę nóż i dobry nastrój.     Składniki: -chleb lub bułka pszenna typu wek -szpinak lub sałata lodowa -szynka wędzona lub kiełbasa szynkowa -żółty ser -pomidory -ogórek -papryka -sos czosnkowy lub tatarski -przyprawy do warzyw Z chleba odcinamy górę. Ze spodu wydłubujemy

Maminek kulinarny
Jak przemycić dziecku kaszę – ciąg dalszy. Bananowo – waniliowy krem na kanapki. 186

maluch mógł poczuć różnorodność smaków i jednocześnie napełnić brzuszek mnóstwem wartości odżywczych i witamin. Krupeczki polecają również bułeczki. Przepis znajdziesz tu: Jak podać dziecku kaszę ? Proponuję bułki Przepis na bułki pszenno – kukurydziane z kaszą jaglaną Dla tych nie zaznajomionych z metodą BLW ściąga jest tutaj: Jak skutecznie rozszerzać dietę niemowlakowi? BLW (Baby Led Weaning, Bobas Lubi Wybór) Krem

Krupeczki
Kotlety ziemniaczane z pieczarkami i żółtym serem 4757

kotlety nadziewane. składniki: 600 g ugotowanych letnich ziemniaków 200 g pieczarek 100 g żółtego sera, u mnie gouda 2 jajka 1 łyżka tymianku sól,pieprz 3-4 łyżki mąki pszennej bułka tarta olej do smażenia Letnie ziemniaki przepuścić przez praskę i odstawić do wystudzenia. Pieczarki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Rozgrzać patelnie z odrobina oleju i wrzucić pieczarki, smażyć

Monia miesza i gotuje
Capirotada. Meksykański pudding chlebowy. 222

Odważyłem się i będę teraz powtarzał za innymi - zróbcie to! Jeżeli chcecie poznać coś nowego, a jednocześnie stworzonego ze składników dostępnych pod ręką, to oto jest przepis :) Składniki: chleb pszenny (bułka paryska) 1 szklanka rodzynek 1/3 szklanki płatków migdałowych 200 ml cukru muscovado 600 ml wody 6 goździków 4 laski cynamonu masło 1 szklanka startego żółtego sera Wykonanie: Chleb pokroić

zadanie-gotowanie
Jajeczne muffiny 309

porcji potrzebujemy: 6 dużych jaj 1 dużą pszenną bułkę  10 dkg dowolnej wędliny pokrojonej w kostkę 10 dkg startego żółtego sera garść posiekanego szczypiorku sól i pieprz Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.  W misce roztrzepujemy jajka, doprawiamy solą i pieprzem. Bułkę rozdrabiamy na małe kawałki. Formę do muffinów lub kokilki natłuszczamy oliwą lub masłem, na spodzie umieszczamy

Kolejny blog o gotowaniu
Rybka smażona 141

Rybka , prosta i szybka do zrobienia.. dowolna ryba sok z cytryny sól, pieprz, lubczyk suszony mąka pszenna bułka tarta olej  Rybę pokroić na kawałki, skropić sokiem z cytryny i posypać solą i pieprzem, lubczykiem,odstawić do lodówki.Następnie kawałki ryby obtoczyć w mące wymieszanej z bułką tartą i smażyć z każdej strony na rozgrzanym oleju

Moje domowe kucharzenie
Wegański chleb na bazie ziaren i bakalii 169

więcej... Zobaczymy na święta czy waga choć trochę drgnęła... w dół oczywiście! Trzymajcie kciuki ;)  A przepis zapiszcie zarówno mój jak i Doroty, bo naprawdę warto zastąpić nim zwykłe pszenne bułki. Pokuszę się też o nazwanie go wegańskim, bo choć na tej kuchni wcale się nie znam, to w składnikach nie widzę nic, co mogłoby weganom popsuć humor. Chyba

Kuchnia w czekoladzie
Cebularze 174

Cebularze wywodzą się z kuchni żydowskiej. To pszenne bułki czy też placki (zależy od wykonania) na których jest umieszczony farsz z posiekanej duszonej cebuli - często z makiem. Obecnie są dość powszechne na Lubelszczyźnie, ale trafiają się też w innych rejonach kraju. Według mnie są świetnie jako drugie śniadanie czy przekąskę w trakcie dnia, ale i tak najlepiej smakują gorące świeżo

Milion Smaków
Bułki pszenno - żytnie na zakwasie pomarańczowo - jabłkowym 165

chcecie ze mną powypiekać tak pyszne bułki. Bułki są sprężyste, z fajnymi dziurkami, pachnące pięknie pomarańczą i doskonałe na śniadanie. Ja zajadałam suche, takie one dobre. Zachęcam do wypieku. Bułki pszenno - żytnie na zakwasie pomarańczowo - jabłkowym. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Pyszne kanapki 154

dodatkiem cząstek pomidorów i kiełków z rzodkiewki. Kanapka nr 2: Plastry awokado na przemian z plastrami białej rzodkiewki z dodatkiem papryczki chili.  A wszystko to ułożone na połówkach bułki pszennej posmarowanych cienką warstwą najprawdziwszego masła. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Kulinarne przemyslenia
Pierogi z karpiem 202

płat z karpia o wadze około 350 g 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki suszonej żurawiny  2 gałązki rozmarynu 1 łyżka mielonych orzechów włoskich  pół pszennej bułki - może być czerstwa 1 szklanka mleka sól, pieprz Wykonanie: Płat karpia oczyścić, usunąć skórę i ości.  Następnie pokroić w nieduże kawałki i zmielić w maszynce do mięsa

kolorowotorcikowo
Makówki 255

orzechów (ja dałam laskowe i włoskie, można dać migdały, nerkowca itd.) 150 g miękkich bakalii (u mnie rodzynki i suszone morele, można dać figi, daktyle, śliwki, żurawinę) 3 duże pszenne bułki +bakalie do dekoracji – u mnie kokos i płatki migdałowe Przekrawamy wzdłuż laskę wanilii i wyskrobujemy ziarenka (zamiast wanilii można użyć cukru waniliowego). Do garnka wlewamy mleko, dodajemy miód

Ciastkozercy
Roladki schabowe z pesto pietruszkowym i suszoymi pomidorami 169

smacznie smakują z mięsem drobiowym :) Składniki: 3 plastry schabu 3 łyżki pesto pietruszkowego mały słoiczek suszonych pomidorów 3 plastry sera żółtego Sól, pieprz do smaku Dodatkowo: 1 jajko mąka pszenna bułka tarta do panierowania olej do smażenia Sposób przygotowania: Plastry schabu rozbijamy np przez folię spożywczą na cienkie płaty. Oprószamy je solą i pieprzem, smarujemy zielonym, pietruszkowym pesto

Kuchnia w czekoladzie
Schabowy zapiekany z pieczarkami 182

Składniki na 2 porcje: 2 kotlety schabowe 6 pieczarek 1/2 cebuli 4 plastry sera mozarella olej do smażenia ostra papryka - tylko do pieczarek przyprawa do grilla sól, pieprz mąka pszenna bułka tarta jajko dodatkowo: bazylia i papryka piri piri Przygotowanie: Schabowe rozbijamy tłuczkiem i przyprawiamy z obu stron. Następnie obtaczamy kolejno: w mące, jajku i bułce tartej - smażymy na rozgrzanym

Alutka-Gotuje
Drożdżówka z serem i lukrem 216

tygodniu, piekę zarówno wypieki wytrawne rogale z makiem , czy bułki , czy na słodko np. drożdżówki z serem i jagodami. O tym uniwersalnym cieście napisałam już wszystko tutaj- domowe pieczywo – Bułki pszenne więc nie będę się znów powtarzać. Ale na 100% to ciasto sprawdza się do wszystkiego, nawet do takich jak ta słodkich drożdżówek z serem i lukrem, wystarczy do ciasta

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kotlet schabowy z karkówki. Kotlet panierowany 184

kiełbasy mortadeli . Kotlety przygotowane z karkówki smakują identycznie jak schabowe, są miękkie i soczyste. Składniki na 4 porcje: Karkówka wieprzowa ok. 70 dag 2-3 duże jajka mąka pszenna bułka tarta sól, pieprz do smaku olej do smażenia Sposób przygotowania: Karkówkę opłukujemy pod bieżącą wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym. Karkówkę kroimy na 1 cm plastry, wykroiłam 6 dużych plastrów. Plastry

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zawijana drożdżówka z musem jabłkowym 191

rozwijający się kwiat z bułeczek drożdżowych. A smakuje niesamowicie! Odkąd opublikowałam pierwszy przepis na wypieki z tej szalonej receptury, stale dostaję od Was pytania jak zrobić rogale z makiem, bułki pszenne, czy pizza rolls wykorzystując to uniwersalne ciasto. Teraz przyszła pora na pyszne Crazy Rolls . Jeśli masz zamiar zrobić zawijaną drożdżówkę to skorzystaj z tego przepisu, którego dużą zaletą oprócz

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Rogaliki z parówką i serem 277

ciasta „ Crazy Dough for Everything ”! A tak swoją drogą nazbierało się już tych „zwariowanych przepisów”, zarówno słodkich I wytrawnych! Wszystko o tym przepisie znajdziecie we wpisie na domowe pieczywo – Bułki pszenne . To ciasto sprawdza się w każdym drożdżowym wypieku. Muszę jeszcze zrobić Crazy pizza. Surowe ciasto można przechowywać w lodówce do 3 dni, oraz mrozić, ja przeważnie przygotowuję ciasto

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Wieprzowina czesana czyli pulled pork 192

godzin bez odwracania. Mięso wyjąć odstawić na około 15 minut i można "czesać" inaczej mówiąc rozdzielać na pojedyncze włókna. Mięsko najlepiej "czesać" widelcem. Najlepiej smakuje z chlebkiem pita, bułką pszenną lub razową z dodatkiem ulubionych warzyw, sałatek, musztardy, chrzanu lub ketchupu

Ala piecze i gotuje
Sałatka z ryżem,szynką i ananasem. Co zjeść na drugie śniadanie? 302

babeczki, które spełniają wszystkie drugośniadaniowe wymagania. oczywiście kanapki :) Zdarzają się raz czy dwa razy w tygodniu. Często są robione na domowym chlebie na zakwasie, ale miło też czasami zjeść pszenne bułki dla urozmaicenia. Bardzo lubimy wszelkie pasty do chleba, na przykład tą ze szprotek , sałatkę z makreli wędzonej , czy tradycyjną pastę jajeczną z majonezem i szczypiorkiem. Obowiązkowo plaster żółtego sera

Posadzone i zjedzone
Medaliony z cukinii 190

najmniejszej średnicy 300 g mięsa mielonego z karkówki 1 jajko szczypta ziół prowansalskich, ja użyłam Galeo szczypta suszonego czosnku, ja użyłam Galeo sól, pieprz do obtoczenia: 2 jajka, mąka pszenna, bułka tarta Cukinię obieramy i kroimy na plastry o grubości około 1 cm. Środek wycinamy okręgiem do wykrawania ciastek. Mięso doprawiamy ziołami, czosnkiem, solą i pieprzem, dodajemy 1 jajko

MamaOskarka
Kotlet panierowany z żurawiną 114

gustu. Polecam. 5 plastrów mięsa wieprzowego/pierś z kurczaka (u mnie polędwica wieprzowa) papryka słodka czosnek granulowany sól, pieprz olej do smażenia Panierka: 1 jajko + 2 łyżki mleka mąka pszenna bułka tarta Dodatkowo:   żurawina w słoiczku (u mnie Proeco ) Mięso umyć, osuszyć i rozbić tłuczkiem do mięsa (nie za cienko).   Każdy kawałek natrzeć przyprawami, a następnie obtoczyć

Di gotuje
Rogale z makiem 177

razu 4 sztuki, nie pozwolił by ostygły 😉 Rogale (crescent rolls) upiekłam z ciasta „ Crazy Dough for Wverything ”. O tym uniwersalnym cieście do wszystkiego napisałam w przepisie na domowe pieczywo – Bułki pszenne . Ostatnio nie ma tygodnia abym nie wykorzystała go do domowych wypieków. Ciasto sprawdza się idealnie do wszystkiego, jednak do przygotowania ciasta na rogale zamiast jogurtu wykorzystałam śmietanę

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pulpeciki z ciecierzycy 254

ciecierzycę z puszki. 1 cebula – około 100 g 2 łyżki siekanej natki pietruszki 1 łyżeczka pieprzu – warto dodać pieprz ziołowy 2 łyżeczki musztardy Dijon 2 łyżki mąki pszennej / bułki tartej 1 łyżka masła lub oliwy sól olej do smażenia WYKONANIE: Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Następnie podsmażamy na maśle do uzyskania złotego koloru. Pozostałe składniki umieszczamy

Mohiella
Ziemniaczany suflet ze śledziem 114

Kuchnia kaszubska  Składniki pół kg ziemniaków 3 żółtka 5 białek pół kostki masła 1 duża czerstwa pszenna bułka mleko 1 łyżka tartej bułki 4 świeże filety śledziowe (bez skóry) kapary gałka muszkatołowa sól pieprz   Przygotowanie   Ziemniaki ugotowałem, zrobiłem puree, przyprawiłem mieloną gałką muszkatołową, ostudziłem. Miąższ bułki namoczyłem w mleku, odcisnąłem. Utarłem masło z trzema żółtkami, dodałem ziemniaki

R'n'G Kitchen
Krążki cebulowe z papryką (wersja z bułką tartą) 215

prostą, tanią i co najważniejsze - pyszną przekąską, która znakomicie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.   Ciasto można doprawić według własnego smaku. cebule (najlepiej większe) mąka pszenna bułka tarta (opcjonalnie) olej Ciasto: 1 jajko 1/4 szklanki mleka 1/2 szklanki mąki 1/2 łyżeczka soli 1/3 łyżeczki papryki słodkiej 1/3 łyżeczki papryki ostrej Dodatkowo: dip/sos (użyłam sosu 1000 Wysp

Di gotuje
Zwykłe bułki pszenne 136

Zwykłe, proste, smaczne bułki pszenne.     Składniki: -5 dkg drożdży -1,5 łyżeczki cukru -1 czubata łyżeczka soli -300 ml ciepłej wody -ok. 3,5 szklanki mąki pszennej 480 -2 łyżki oleju Drożdże ucieramy z cukrem, dodajemy 50 ml wody, 2-3 łyżki mąki, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Do reszty wody wsypujemy sól, dodajemy rozczyn, stopniowo dosypujemy pozostałą

Maminek kulinarny
Rolada z indyka z suszonymi pomidorami i szpinakiem 514

suszonych pomidorów 4 plastry żółtego sera 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 3 łyżki aromatyzowanej oliwy z czosnkiem i pomidorami Sól i pieprz do smaku Panierka: Jajka Mąka pszenna Bułka tarta Olej do smażenia Sposób przygotowania: Fileta z indyka dzielimy na dwie porcje, delikatnie rozbijamy na cienkie płaty przez woreczek foliowy, oprószamy do smaku solą i pieprzem, odstawiamy. Na patelni

Wanilia i Kardamon
KURCZAKOWE KULE NADZIEWANE SEREM I BOCZKIEM 588

tworzyć przeróżne i pyszne dania...wystarczą tylko chęci. Składniki:   6 pojedynczych filetów z piersi kurczaka 30 dag startego sera żółtego 20 dag wędzonego boczku 2-3 jajka mąka pszenna,bułka tarta sól,pieprz Filety umyć,wysuszyć i przeciąć wzdłuż (na pół),delikatnie rozbić i doprawić pieprzem.Jeśli wędzony boczek jest słony filetów lepiej nie solić.Boczek pokroić w kostkę

Niespełnione zdolności kulinarne
JASIO FLEJTUCH - SLOPPY JOE 155

Flejtucha elegancko, bankowo coś wypadnie, na 100% się ubrudzisz, będziesz wyglądać jak jedna z bliźniaczek Olsen w filmie "Czy to ty czy to ja" :) Klasycznie podaje się go w bułce pszennej, ja zamieniłam ją na pełnoziarnistą grzankę i podałam z frytkami z batatów i czipsami z jarmużu.  SKŁADNIKI: - 500 g mielonej wołowiny - 1 cebula (pokrojona w kostkę) - 5 ząbków

Kuchnia bezglutenowa Loli
Kotlet drobiowy z pieczarkami i serem 194

dzisiaj coś bardzo prostego ale smacznego. Składniki: 2 piersi z kurczaka 300 g pieczarek 0,5 mniejszej cebuli 150 g żółtego sera sól pieprz  Do panierowania: jajko mąka pszenna bułka tarta Do smażenia: olej rzepakowy  Przygotowanie: Cebulę drobno pokroić. Pieczarki przepłukać pod pierzącą wodą. Większe pieczarki przekroić na 2 lub 4 części i pokroić w cienkie plasterki

Ala piecze i gotuje
Roladki drobiowe z salsą paprykową 177

podwójny filet z kurczaka 3 łyżki  salsy paprykowej ½ czerwonej papryki 8 dag suszonych pomidorów w zalewie 8 dag startego żółtego sera Sól do smaku Panierka: 1 jajko Mąka pszenna Bułka tarta Olej do smażenia Sposób wykonania: Mięso myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, delikatnie rozbijamy na cztery kotlety, smarujemy salsą paprykową, oprószamy solą,  dodajemy pokrojone pomidory z zalewy oraz paprykę

Wanilia i Kardamon
Sałatka z paluszków krabowych w sosie Marie Rose 131

paluszkiem, aż zaczną przypominać krojony, drobny makaron do rosołu. Wszystko razem mieszamy, zalewamy sosem. Chłodzimy razem minimum 3-4 godziny aż smaki się połączą. Pyszna jest jedzona sama, z pszenną bułką czy ciemnym, słodowym pieczywem. Ta sałatka zostaje zawsze gwiazdą imprezy – od razu mówię, na prywatkę zróbcie ją z podwójnej ilości składników bo nie zdążycie nawet porządnie się w nią

Karo in the Kitchen
Kurczak zagrodowy pieczony na płasko, z masłem czosnkowym i pomarańczami 195

Odciągamy i odcinamy uda, resztę mięsa kroimy w poprzek przez piersi. Podajemy z sosem maślanym spod mięsa, z miękką skarmelizowaną cebulką i słodkimi pomarańczami. Idealny z bagietką lub lekką pszenną bułką, która świetnie wchłonie sos. SKŁADNIKI 1 kurczak zagrodowy (ten na zdjęciach ważył 1,76kg) 5 sporych ząbków czosnku 8-10 łyżek masła klarowanego masło klarowane do wysmarowania dna formy

Karo in the Kitchen
HAMBURGER Z KANGURA rarytas na Świątecznym Targu w UK 152

Będąc na Świątecznym Kiermaszu w Centrum Newcastle przy jednej z wielu budek z jedzeniem ze świata wypatrzyliśmy Steki z Kangura. Steki te podawane były z bułka pszenną oraz duszoną cebulką. Cena nie była duża więc skusiliśmy się spróbować.  Hamburger z Kangura okazał  się rewelacyjny. Mięso w smaku przypomina chudą wołowinę. Mięso jest lekko czerwone w środku i bardzo

Gotowanie Patki
Kotlety ziemniaczane 184

Składniki : (7 kotletów) 585g obranych ziemniaków (6 sztuk), 1 cebula, 1 łyżka masła, 1 jajko, 30g startego sera żółtego, 1-2 garście natki pietruszki, 1 większa łyżka mąki pszennej, bułka tarta, sól, pieprz, olej. Przygotowanie: Obrane ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzić i pozostawić do ostygnięcia. Cebulę obrać i pokroić w kostkę, podsmażyć na łyżce masła

W kuchni u Moniki
Kremowa cebulowa! 129

więc opłaca się trochę pomęczyć. Porcja na 4 osoby: 6 dużych białych cebul 700ml bulionu 3 kromki razowego chleba gałka muszkatołowa imbir sól świeżo mielony pieprz  Dodatki: 2 pszenne bułki na grzanki 150g żółtego sera Sposób wykonania: Cebulę kroimy na grube plastry, przenosimy do garnka i szklimy na oleju. Po przygotowaniu cebulę zalewamy bulionem i gotujemy aż nadmiar odparuje

Kuchnia Pani Wiosny
Kotlety z wątróbki wieprzowej 116

Składniki: 500 g wątróbki wieprzowej  2 jajka mąka pszenna bułka tarta olej do smażenia sól, pieprz Wykonanie: Wątróbkę umyć, pokroić w plastry. Każdy kawałek przykrywamy folią spożywczą, rozbijamy delikatnie tłuczkiem do mięsa. Następnie mięso obtaczamy w mące, roztrzepanym jajku z pieprzem i i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron, aż będą rumiane. Na samym końcu solimy

magiczna kuchnia Kasi
,,Szyszki ziemniaczane’’ 201

jako dodatek do dań mięsnych. Szyszki przyrządziłam dzięki życzliwości marki Przyjemne gotowanie i Master Cook Handel. Składniki: 1kg ziemniaków 1 łyżka masła jajko 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki pszennej bułka tarta olej przyprawa do frytek i ziemniaków ( kupiony tutaj ) sól, pieprz do smaku Wykonanie: Ziemniaki myjemy, obieramy, płuczemy i gotujemy w osolonej wodzie. Następnie jeszcze ciepłe przeciskamy przez praskę

Podróż w kulinaria
Zapiekanka z cukinii i ryżu 167

trzy noce z rzędu. A później przyszła chwila refleksji, że jednak warto czasami przełamywać wewnętrzny opór :) Nie wypada mi teraz prezentować tutaj ciast ociekających czekoladowymi polewami, maślanych ciasteczek i pszennych bułek z białej mąki ;) Ale nie martwcie, nie zaczęłam jeść tylko jarmużu i buraków, nie pije tylko herbatki z czystka, którą dosładzam ksylitolem. Zasadę mam taką: na co dzień cukru

bistro mama
Bułki w stylu francuskim 163

Pszenne bułki z dodatkiem mleka. Miękkie i delikatne. Z przepisu wychodzi 9 średniej wielkości bułek. ok. 410 g mąki + kilka łyżek przy drugim wyrabianiu 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 15 g drożdży 120 ml mleka 175 ml wody Wodę i mleko delikatnie podgrzać (powinny być ciepłe, ale nie gorące). Wymieszać z pokruszonymi drożdżami, solą i cukrem. Dodać mąkę

Bullio
PODUDZIA Z KURCZAKA Z GRZANKAMI Z DIPEM PAPRYKOWYM - GRILL 184

łyżki sosu sojowego jasnego, 1 łyżka brązowego cukru, sok z ½ cytryny, sok z ½ pomarańczy, 1/2 szklanki oleju rzepakowego, 2 ząbki czosnku, 1 łyżeczka posiekanego świeżego majeranku, grzanki: 4 kromki bułek pszennych, 2 ząbki czosnku dip paprykowy: 1 papryka czerwona, oliwa z oliwek, 1 ząbek czosnku, biały pieprz, ponadto: 1 pomarańcza, świeży majeranek. Przygotowanie: Marynata: Wszystkie składniki na marynatę mieszamy

Moniki Smakołyki
Bułki pszenne ze słonecznikiem 172

śniadanie z chrupiącymi ziarenkami słonecznika we wnętrzu. Bułeczki są godne polecenia, robi się je szybko ale ostrzegam że znikają jeszcze szybciej. No to jak? zabieramy się za pieczenie? Bułki pszenne ze słonecznikiem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Świąteczny pasztet z łososia z zielonym pieprzem 158

soli papryka mielona do posypania bułka tarta i masło do wysmarowania keksówki  Łososia i cebulę pokroić w grubą kostkę, dodać sól, miękką bułkę pszenną na zakwasie i całe jajka. Zmiksować pulsacyjnie w malakserze. Na koniec dodać marynowany zielony pieprz i wymieszać już samemu

AZgotuj!
Krokiety ziemniaczane 128

recykling ziemniaków z poprzedniego dnia ;) Krokiety można również dowolnie nadziewać np. pieczonym łososiem , kabanosem lub żółtym serem. 1 kg ziemniaków 2 dymki ze szczypiorkiem  5 łyżek mąki pszennej bułka tarta olej rzepakowy 2 jajka sezam sól i pieprz Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, przekładamy do garnka i gotujemy do miękkości. Ugotowane ziemniaki odsączamy i odkładamy spowrotem na palnik, zmniejszamy

Atlas Smaków
Rogaliki śniadaniowe. 150

Rogaliki śniadaniowe, choć w mojej wersji raczej zawijańce, są wspaniałą alternatywą dla  bułek pszennych, śniadaniowych . Choć są z zupełnie innego ciasta, są równie miękkie i pachnące. Idealne na śniadanie, choć równie dobrze sprawdzą się na kolację, czy na drugie śniadanie. Ja lubię je posmarować dżemem lub miodem (sąsiad ma pasiekę, więc mam dostęp do niesamowicie smacznego, świeżego miodu

Rozpustne gotowanie
Bakłażan panierowany 134

Składniki: 2 bakłażany 2 jajka mąka pszenna bułka tarta sól,pieprz olej do smażenia Wykonanie: Bakłażany umyć i pokroić w plastry. Każdy plaster posypać solą i odstawić na 10 minut. Następnie osączyć i osuszyć papierowymi ręcznikami. Jajka roztrzepać dodać sól oraz pieprz. panierować bakłażana najpierw w mące potem w jajku i bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej. Smażyć

magiczna kuchnia Kasi
Aromatyczna bruschetta z pomidorami i parmezanem 170

mamy możliwość testowania różnych ich odmian, bo każda smakuje nieco inaczej. Znajdźcie swój ulubiony smak pomidorów i koniecznie zróbcie z nich bruschettę! Składniki (na 6 sporych grzanek): 6 kromek pszennej bułki 400 g pomidorów 2 ząbki czosnku bazylia (garść świeżej lub 1 łyżeczka suszonej) 2 łyżki dobrej oliwy z oliwek nieco tartego parmezanu pieprz sól Sposób przygotowania: Kromki bułki polać

W SMAK
Ryba duszona z warzywami i sosem sojowym 197

zaproponowała Paulina - to danie z jej rodzinnego domu. Z pewnością zagości u mnie jeszcze nie raz. Ryba z warzywami i sosem sojowym, podana z zapiekaną z ziołowo-czosnkowym masłem pszenną bułką niezwykle smakowała mojej Mamie. Powiedziała, że chce tylko spróbować, tymczasem zjadła tę porcję widoczną na zdjęciu, co dwa kęsy wykrzykując: "Ale to dobre!" ;) Dziękuję Ci Paulinko, za ten świetny

Kuchnia Prezydentowej
Drobiowe roladki z jarmużem i mozzarellą 246

piersi z kurczaka 8 plasterków mozzarelli 400 g jarmużu świeżego 3 łyżki oleju 0,5 łyżki masła klarowanego 2 ząbki czosnku Do smaku: sól pieprz  Do panierowania: mąka pszenna bułka tarta jajko Do smażenia: olej rzepakowy 1 łyżka masła klarowanego Przygotowanie: Piersi oczyścić, umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Rozbić na grubość około 0,5 cm, doprawić solą i pieprzem

Ala piecze i gotuje
Kotleciki mięsno gryczane z sosem pieczarkowo koperkowym 175

kaszy gryczanej, 2 cebule, 1 ugotowana marchew, 1 ugotowana pietruszka, 1 łyżka płaska przypraw toskańskich, 1 łyżka igiełek świeżego tymianku, 2 małe jajka, 4 -5 łyżek mąki pszennej, bułka tarta, 0,5 kg pieczarek, 2 ziela angielskie, 2 liście laurowe, 2 ząbki czosnku ze skórką, 0,5 bulionu z gotowanego mięsa, 100 ml śmietany 30%, 1 łyżeczka sosu sojowego ciemnego

Moniki Smakołyki
Wykopki! 82

ziemniaków jakie w życiu jadłem. Poważnie. A ziemniaczki te Madzia pokroiła na kawałki (bez obierania, tylko umyła) i usmażyła jak frytki. Rewelacja! A już za kilka dni zapraszam na bułki pszenne :) --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej pory żaden przepis

Marder&Marder Manufacture
Roladki z sałatą i zielonym pesto 184

podwójny filet z kurczaka 4-5 liści sałaty lodowej 4 łyżeczki zielonego pesto 1 kulka sera mozzarella sól morska do smaku pieprz zielony ziarnisty Panierka: 2 jajka mąka pszenna bułka tarta olej do smażenia Sposób przygotowania: Fileta z kurczaka myjemy dzielimy na cztery porcje, rozbijamy delikatnie przez woreczek foliowy aby nie porozrywać mięsa, oprószamy solą i posypujemy utartym w moździerzu

Wanilia i Kardamon
Ubogie śniadanie 166

potrzebne składniki znajdą się w każdym domu ;) I niech Was nie przerazi "papkowata" konsystencja - od czasu do czasu można przecież poczuć się jak dziecko :D    Składniki: bułka pszenna (chałka również sprawdzi się bardzo dobrze) cukier mleko Pieczywo rwiemy na dowolnej wielkości kawałki, zalewamy ciepłym lub zimnym mlekiem i posypujemy cukrem. Finito

My simple kitchen
Pieczeń rzymska 137

obowiązkowo z jajkami na twardo w środku. Można jednak podawać również na ciepło analogicznie jak kotlety mielone. Zapisz przepis Drukuj Składniki 750g mielonej szynki lub biodrówki wieprzowej 1/2 czerstwej pszennej bułki 3 średnie (M) i jedno duże (L) jajko 1 średnia cebula (150g) 3 gałązki natki pietruszki 2 płaskie łyżeczki soli 1 płaska łyżeczka czarnego pieprzu świeżo mielonego 1 płaska

Kulinarna Pokusa
Klasyczny burger BBQ z boczkiem i cebulą 134

Klasyczny w amerykańskim stylu. Burger z dobrej wołowiny, boczek, cebula, sos barbeque a wszystko to w tradycyjnej bułce pszennej z sezamem. Jeśli chcecie zrobić naprawdę klasycznego burgera to właśnie przepis

Milion Smaków
Kanapki... po prostu! 159

właśnie! Pomimo że zaczynam dzień naparstkiem espresso..to mimo wszystko kanapka mój Boże być musi! Upiekłam chleb, tak tak...upiekłam chleb Z TEGO PRZEPISU  i dodałam również kromeczki bułki pszennej. A dodatki? Takie jakie miałam. kiełbasa wiejska szynka domowej roboty jaja na twardo pomidor szczypiorek bazylia Skomponowałam kanapki i...zapraszam na pyszne śniadanie w towarzystwie herbatki! Miłego dnia

Z Kuchni Do Kuchni
Roladki wieprzowe z mozzarellą i suszonymi pomidorami 198

obecne na naszych stołach od lat. Składniki:  6 plastrów schab bez kości słoik pomidorów suszonych Ponti opakowanie mozzarelli Mlekovita  świeża bazylia sól, pieprz do smaku mąką pszenna bułka tarta  2 jajka 3 łyżki mleka Wykonanie: Plastry schabu rozbijamy tłuczkiem bardzo cienko, oprószamy solą i pieprzem. Na każdy przygotowany plaster układamy z brzegu pomidory suszone, pokrojoną mozzarellę

Malinowe Pocałunki
Dukkah czyli dakka czyli dugga - mieszanka do pity 195

pita i warzyw. Chleb pita zamaczamy w oliwie a następnie zanurzamy w przyprawie dukkah i.... delektujemy się smakiem :) W polskich warunkach pitę można zastąpić ciabattą, a w ostateczności zwykłą bułką pszenną. Otrzymamy w ten sposób bardzo smaczną przekąskę. Ponieważ moja Gadzina  nie lubi oliwy, więc posypuje tą mieszanką pieczywo posmarowane olejem kokosowym albo pitę skrapia dość mocno olejem lnianym

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Pasztet z królika z żurawiną 192

królika. Wywar możecie też poporcjować i zamrozić - będziecie mieć bazę do potraw. Dodatkowo: 1 łyżka majeranku 1 łyżka lubczyku ok.1 łyżeczki soli 1 łyżeczka pieprzu 1 czerstwa pszenna bułka (namoczyć w wodzie i odcisnąć) 2 jajka 50 ml rosołu z królika 2 cebule 4 łyżki oleju rzepakowego 60 g suszonej żurawiny Cebulkę pokroić w kostkę i zrumienić na patelni

Delicious Titbits
Poniedziałkowe menu - Krokiety ziemniaczane :) 153

bardzo smaczne :) Propozycja na dzisiaj : Krokiety ziemniaczane z meksykańskim sosem. Krokiety ziemniaczane z sosem w stylu meksykańskim:  (4 osoby) Krokiety : 8 dużych ziemniaków 1 jajko ½ szklanki mąki pszennej bułka tarta otręby żytnie lub gryczane olej ryżowy pieprz, ostra papryka, kmin rzymski, kolendra, świeżo starta gałka muszkatołowa, cząber Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie. Ugotowane przeciskamy przez praskę. Najlepiej ugotować

vegetanie
Szczypiorek też lubi zdjęcia ;) 97

Wakacje na wsi :) Nie zdziwcie się jak kiedyś zobaczycie zdjęcie kromki chleba ze śmietaną i cukrem....  Tak na marginesie - zawsze smieszyło mnie słowo "kromka" ;)Albo zdjęcie przekrojonej pszennej bułki, a w środku kilka plasterków jabłka. Też się tym zajadaliście w dzieciństwie? Czy ja byłam z innej planety? ;)Czytaj więcej

bistro mama
Grillowane burgery z papryką i sos cebulowy 165

pszenne bułkiskładniki na cebulowy sos:3 duże cebule1 ząbek czosnkusól, pieprzolej do smażeniaBurgery: Mięso umieszczamy w misce, dodajemy wodę, posiekane zioła oraz przyprawy. I dobrze wyrabiamy. Paprykę kroimy w drobną kostkę, cebulę oraz czosnek. Chwilę podsmażamy na oliwie i dodajemy do mięsa. Mieszamy. Formujemy w dłoniach duże burgery. Grillować po 5 minut z każdej strony. Podawać z grillowaną bułką

Bon Appetit Małgorzaty
Bułeczki z patelni! 151

Szaleństwo! Dzisiaj robimy bułki pszenne z płatkami owsianymi na patelni! Tak, tak dobrze czytasz na patelni, nie w piekarniku, przygotowanie ich nie zajmie Ci zbyt wiele czasu, a smak zaskoczy i zachwyci. Wrócisz nie raz do tego przepisu ;-) Bułeczki przygotowujemy z mąki pszennej o zawartości białka minimum 10g, np. mąką Babuni, jak i płatków owsianych najlepiej użyć błyskawicznych, nie będą

SMYKWKUCHNI
Roladki schabowe panierowane 180

sól morska  i pieprz czarny, rozmaryn suszony kostka sera feta słoiczek suszonych pomidorów 250 g maślaków 1 duża cebula 100 g boczku parzonego olej do smażenia 5 jajek mąka pszenna bułka tarta Przygotowanie: Plastry schabu  rozbijamy dokładnie tłuczkiem do kotletów. Każdy plaster schabu doprawiamy z obu stron solą i pieprzem. 1 farsz: pomidory i ser kroimy w drobną kostkę, mieszamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Roladki drobiowe 244

kurczaka schab wędzony z linii Nove -Natura żółty ser papryka czerwona świeża listki bazylii sól morska Kamis pieprz kolorowy Kamis suszone pomidory z czosnkiem Kamis 1 jajko mąka pszenna bułka tarta olej do smażenia Przygotowanie:  Piersi oczyścić, umyć i osuszyć. Rozbić i każdą pierś z dwóch stron doprawić solą morską, świeżo zmielonym pieprzem kolorowym oraz suszonymi pomidorami z czosnkiem

Ala piecze i gotuje
Świąteczny pudding z pomarańczą i żurawiną 170

konsystencji budyniu, wypełniony suszonymi owocami i migdałami. Zupełnie inny niż znane nam serniki i makowce, ale równie smaczny.   Świąteczny pudding z pomarańczą i żurawiną Składniki: 300 g pieczywa pszennego (bułka, bagietka itp.) 1 litr mleka 4 jajka 1 pomarańcza 150 g brązowego cukru 30 g ciemnego kakao 20 g suszonej żurawiny 30 g płatków migdałowych 50 g margaryny Palma

Przysmaki Karolki
Ryba po grecku 144

danie wigilijne. Tym razem ryba w pysznych warzywach. Polecam zrobić to danie postne. Danie dobre i na ciepło i na zimno. Składniki : * 1,2kg filetów dorsza, mintaja * jajko , mąka pszenna , bułka tarta - do panierowania ryby * 4 marchewki  * kawałek selera  * 1 pietruszka * 2 cebule * 4 łyżki oleju rzepakowego * mały koncentrat pomidorowy * łyżka ketchupu łagodnego * cukier , sól , pieprz do smaku

Magiczne Życie Marty
Salsiccia fresca z papryką i cebulą – amerykańsko-włoski klasyk 224

kupienia na każdym rogu. Rzeźnicy prześcigają się w zawodach o lepszy przepis na salsiccie. A samo podanie przypomina konstrukcją hot-doga– kiełbaska w miękkiej, puszystej i chrupiącej, pszennej długiej bułce, nasączonej sokiem spod pieczonej kiełbaski, na wierzch łyżka aromatycznych dodatków – papryki duszonej z cebulką, ostrych pikli. Czasami wszystko polane dodatkowo pomidorowym włoskim sosem marinara, czasami – z ciągnącą się mozarellą. Nigdy(...)czerwonej 300-350g słodkiej okrągłej papryki, najlepiej czerwona i zielona 2-3 łyżki oleju lub oliwy z oliwek 1 czubata łyżeczka oregano 1 łyżeczka pieprzu ziołowego pszenny chleb lub bułki do hot-dogów do podania

Karo in the Kitchen
Bułki drożdżowe na ostatni wakacyjny weekend 226

rodzaj słodkiej przekąski (z dżemem, masłem orzechowym, miodem). Bułki drożdżowe na słodko lub na słono Składniki na 15 bułek: 15 g drożdży 1 szklanka ciepłej wody (250 g) 3,5 łyżki miękkiego masła (50 g) 1 jajko 3 i ¼ szklanki mąki pszennej (550 g) szczypta soli cukier: w wersji na słodko: ¼ szklanki (55 g) w wersji na słono: 2 łyżeczki(...)naczyniu umieszczamy pokruszone drożdże, cukier oraz wodę, miksujemy 2,5min/37stopni/obr.2, pozostawiamy na 10 minut, następnie dodajemy miękkie masło, jajko, sól oraz mąkę pszenną przesianą przez sitko i wyrabiamy ciasto: 2,5min//interwał. Artykuł Bułki drożdżowe na ostatni wakacyjny weekend pochodzi z serwisu Kulinarne Impresje

KulinarneImpresje.pl
Bułeczki otrębowe 84

Pszenne bułeczki z dużą ilością otrębów. Czas wykonania: 2 h 30 min Ilość porcji: 7 – 8 sztuk Składniki: 300 g mąki pszennej 50 g

KuchniaWeDwoje.pl
Bułki poznańskie 187

Przepis na wszystkie modele Thermomix. Składniki na 10 bułek: 20 g drożdży 1 łyżeczka cukru 180 g wody 120 g mleka 450 g mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki soli dodatkowo: mleko do posmarowania wierzchu bułek sezam do posypania Bułki poznańskie. Przepisy Thermomix Wykonanie: Do naczynia Thermomix wlewamy wodę i mleko. Dodajemy drożdże, cukier i 2 łyżki maki (ok.20g) Mieszamy całość

Themo przepisy
Bułki na zakwasie z pszennymi zarodkami 116

Ostatnio wychodowałam nowy zakwas żytni i od kilku tygodni piekę co i rusz bułki na zakwasie z pszennymi zarodkami i nie tylko. Bułki są napakowane nasionami, suszoną żurawiną i pestkami dyni. Na wierzchu posypuję je makiem i sezamem. Pieczywo na zakwasie jest bardzo pyszne i długo utrzymuje świeżość. Ma również fajną strukturę. Bułki na zakwasie jak każde inne pieczywo(...)minut. Upieczone bułki wyjmij na metalową kratkę do ostudzenia.     Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara The post Bułki na zakwasie z pszennymi zarodkami appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl

codojedzenia
Bułeczki pszenne z Poolish 132

Skoro powiedziało się A, trzeba powiedzieć B. Skoro zrobiło się Poolish, trzeba go wykorzystać. I tak wybór padł na delikatne bułeczki pszenne, odnalezione na hiszpańskojęzycznym blogu.Delikatne i aromatyczne, doskonałe na słodko i słono. Z odrobiną masła i miodu, lub plastrem topionego serka, z poranną kawusią lub popołudniową herbatą. Pyszne, a jednocześnie bardzo łatwe do zrobienia(...)Jeszcze nie wystygły po wyjęciu z piekarnika, a już połowa z nich zniknęła, i powiadomiony zostałem, że trzeba będzie je wkrótce znów zrobić... Składniki (na 12 bułek):300 g Poolish350 g mąki pszennej wysokoproteinowej15 g pełnego mleka w proszku50 g cukru6 g soli2 g drożdży instant (lub 7g drożdży świeżych)1 jajko75 g ciepłej wody50 g masła Przygotowanie: Wszystkie składniki

Grahamka, weka i kajzerka
Bułki pszenno-żytnie z siemieniem lnianym 154

dodatkiem siemienia lnianego. Bez robienia zaczynu, wystarczy wlać i wsypać wszystkie składniki, wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia. Prawda, że proste?  Składniki na 6-8 bułek: 300g mąki pszennej chlebowej typ 550 250g mąki żytniej typ 1850 3 łyżki siemienia lnianego 200ml wody 150ml mleka 2 łyżki oleju 25g świeżych drożdży 1 płaska łyżeczka cukru(...)minut. W razie potrzeby można dosypać troszkę mąki. Następnie przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce żeby ciasto podwoiło swoją objętość. Po tym czasie formujemy 6-8 bułek (ja zrobiłam 6 średniej wielkości). Każdą z nich nacinamy na środku (można to zrobić też bezpośrednio przed włożeniem bułek do piekarnika) i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce na około

Ze smakiem i z pasją