bułka pszenna - 8801 przepisów (strona:37/587)

PRECLOWE BUŁECZKI 182

używanej przeze mnie mąki. W oryginale były na mące pszennej chlebowej, ja przygotowałam od razu na orkiszu, ale podaję także ilości mąki pszennej, dla tych, którzy chcieliby bułki preclowe pszenne. Składniki: - 520-540g mąki orkiszowej typ750       (lub 450g mąki pszennej typ650) - 3 łyżki oleju lub oliwy (daję 30g oliwy z oliwek) - 270g (ml) letniej wody(...)ok.60 minut, do podwojenia objętości. Po tym czasie wyrośnięte ciasto przekładam na podsypany mąką blat, formuję wałek i dzielę go na 8-10 części. Z każdej części formuję bułkę i odkładam ją na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Blachę z bułkami odstawiam pod przykryciem do napuszenia, na ok.30 minut. Wyrośnięte bułeczki nacinam ostrym nożem (kiedyś nacinałam przed odstawieniem do napuszenia

Smaczne Zdrowe
Miruna w chrupkim makaronie na duszonym szpinaku. 174

jajeczny gniazda wstążki pół opakowania 4 płaty miruny 200 g mrożonego szpinaku 1-2 ząbki czosnku sól, pieprz do smaku 2-4 łyżki kwaśnej śmietany olej do smażenia bułka tarta mąka pszenna Wykonanie: Makaron gotujemy zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Odstawiamy do wystygnięcia. Następnie smażymy go partiami w mocno rozgrzanym oleju i odsączamy z nadmiaru tłuszczu. Makaron widoczny na zdjęciu(...)dodajemy śmietanę dokładnie mieszamy i wyłączamy gaz. Płaty miruny kroimy na pół, delikatnie osuszamy i posypujemy solą.  Bułkę tartą łączymy w proporcjach 1:1 z mąką pszenną. Rybę panierujemy w bułce z mąką lekko ją dociskając i smażymy na mocno rozgrzanym  oleju na złoty kolor z każdej ze stron. Osobiście życzę smacznego

Malinowe Pocałunki
Drożdżowe bułeczki – mini chlebki 134

Oczywiście, możecie im nadać dowolny kształt. Ale czyż takie mini chlebki nie wyglądają uroczo? Jeśli szukacie innych przepisów na domowe pieczywo, to polecam Wam te: Chleb pszenny Domowe bułki Składniki: 4 szklanki mąki pszennej 1 szklanka ciepłego mleka 25 g świeżych drożdży 4-5 płaskich łyżek cukru (ilość można zmniejszyć) 1 małe jajko (klasa M) 4 łyżki oleju szczypta soli

Słodkie okruszki
Ryba w chrupiącej panierce 164

szczypcie na płat ryby) kilka kropli soku z cytryny (plaster z cytryny) Do panierki: 4 jajka świeżo mielony kolorowy pieprz świeżo mielona sól morska kilka łyżek mąki pszennej kilka łyżek bułki tartej Do smażenia: masło klarowane Ghee – do nabycia w Kuchnie Świata Przygotowanie: Jeśli używamy mrożonej ryby (u mnie dziś taka) płaty najlepiej zostawić na noc w celu rozmrożenia(...)ryby szczyptą słodkiej czerwonej papryki i szczyptą suszonej natki pietruszki). Skrapiamy delikatnie sokiem z cytryny i odstawiamy na kilka minut. Szykujemy 3 płaskie talerze. Do jednego wsypujemy bułkę tartą, do drugiego mąkę pszenną, w trzecim roztrzepujemy jajka doprawione solę i kolorowym pieprzem. Ryby kroimy na mniejsze kawałki (u mnie około 3 cm lub ciut większe). Każdy kawałek obtaczamy ostrożnie najpierw

Słodkie okruszki
Stripsy z kurczaka jak z KFC 674

polędwiczek z piersi kurczaka; 2 jaja; Duża szczypta soli; 1 łyżeczka curry; 1 łyżeczka ostrej papryki; 2 łyżeczki słodkiej papryki; 3 łyżki mleka; 6 łyżek bułki tartej; 2 łyżki mąki pszennej; 2 łyżki płatków kukurydzianych; Olej do smażenia.   Sposób przygotowania: Polędwiczki z kurczaka umyć pod bieżącą wodą, osuszyć i oczyścić z ewentualnych błon. Włożyć do miski, zalać zimną wodą(...)wymieszać. Płatki kukurydziane rozdrobnić (blenderem z przystawką do rozdrabniania lub wsypać do worka i utłuc tłuczkiem do ziemniaków) na grudkowaty proszek. W drugiej miseczce wymieszać ze sobą mąkę pszenną z bułką tartą i rozdrobnionymi płatkami kukurydzianymi. Namoczone polędwiczki odsączyć z wody i panierować w następującej kolejności: najpierw w bułce tartej z mąką i płatkami, następnie w jajku z mlekiem

Gospodyni Miejska
Fishburgery z dorsza z sosem cytrynowo-kaparowym 192

ziemniaki dodajemy do ryby. Wrzucamy posiekany koperek, łyżeczkę skórki startej z cytryny, świeżo mielony pieprz, ulubioną przyprawę do ryb. Całość dokładnie mieszamy widelcem. Dodajemy dwie pełne łyżki mąki pszennej i bułki tartej, całość ponownie dokładnie mieszamy. Dodajemy przestudzoną cebulkę z czosnkiem i całe jajko. Całość doprawiamy i mieszamy widelcem, do połączenia składników.   Na dużej patelni grzejemy pozostały olej roślinny(...)bułki hamburgerowej. SKŁADNIKI 400-450g filetu z dorsza 250g mącznych ziemniaków (po obraniu, nie młodych) mały pęczek koperku 1 jajko M 2 łyżki mąki pszennej 2/3szklanki + 2 łyżki stołowe z lekkim czubem bułki tartej 1 łyżeczka przyprawy do ryb sól pieprz czerstwa bułka 2/3 + 1/2 szklanki mleka 0,5 szklanki wody mała cebula ząbek czosnku 4-5 łyżek oleju

Karo in the Kitchen
Włoska zapiekanka z bakłażana z sosem pomidorowym – wegetariańska lazania 226

względu na panierowane i smażone plastry bakłażana oraz sos pomidorowy. Składniki zapiekanki z bakłażana: (6-8 porcji) 3 średnie bakłażany – (1-1.5 kg) 3 duże jaja L bułka tarta + mąka pszenna do panierowania olej rzepakowy do smażenia klasyczny sos pomidorowy z tego przepisu 15-20 listków świeżej bazylii 375 g mozzarelli w kulkach bez zalewy (3 opakowania po 125g(...)innych talerzach wysypać osobno bułkę tartą i mąkę. Panierować plastry bakłażana w mące, strzepując nadmiar, następnie w jaju, a na końcu w bułce tartej. 3 duże jaja L bułka tarta + mąka pszenna do panierowania Na dużej patelni rozgrzać 7 mm warstwę oleju (około 1 szklanki) do temperatury 170°C (jeśli nie mamy termometru to olej będzie gotowy do smażenia, jeśli

Moja Delicja
Bułki orkiszowo-pszenne na pâte fermentée 230

tego dnia specjalnym, okolicznościowym wypiekiem. W zeszłym roku pochwaliłem się chlebem mieszanym z ostropestem . W tym roku nie mogłem odmówić sobie uczestnictwa w tej akcji, i upiekłem wyśmienite bułki, orkiszowo-pszenne, na zaczynie w stylu pâte fermentée . Wzrowałem się na przepisie z książki o włoskich chlebach, uwadniając trochę ciasto i wymieniając część mąki na orkiszową. Sądzą, że z korzyścią(...)minuty (do uzyskania zwartej masy o jednolitej strukturze). Odstaw pod przykryciem do przefermentowania w temperaturze pokojowej. Ciasto powinno fermentować 8 - 10 godzin. Bułki (9 sztuk): całe pâte fermentée 300 g maki orkiszowej chlebowej 300 g mąki pszennej typ 650 300 g wody o temp. pokojowej 20 g świeżych drożdży  30 g roztopionego smalcu 30 g oliwy 10 g soli

Grahamka, weka i kajzerka
Bułki hamburgerowe z kleikiem tangzhong 98

aromacie. Idealne do burgerów lub jako bułki śniadaniowe. Przepis z You Tube, The Best Burger Buns Of All Time  https://youtu.be/gTGSUYMu6Ns Na 6 sztuk bułek Kleik tangzhong: 20 g mąki pszennej typ 650 27 g wody 60 g mleka Składniki bardzo dokładnie wymieszać, aby nie było grudek. Następnie kilka minut podgrzewać w rondelku na małym ogniu, cały czas(...)zrobi się gęsty kleik. Przed dodaniem do ciasta ostudzić. Ciasto: cały kleik tangzhong (zimny) 120 g mleka 12 g drożdże świeże lub 4 g instant 320 g mąki pszennej typ 650 7 g soli 20 g (lub 35 g) cukru 1 całe jajko 1 żółtko po dobrym wyrobieniu na samym końcu wrobić w ciasto masło 42 g masła miekkiego, wcześniej

Przepisy na domowy ser i chleb
Podłużne bułki pszenne 95

Kolejne w ostatnim czasie bułki. Jakaś taka bułkowa faza mnie ogarnęła, pewnie to przez to słońce. To znaczy nie chce mi się ciężkiego chleba jeść więc lekkimi bułkami się objadam. A z drugiej strony to aż sam się dziwię, że chce mi się stać w kuchni przy ogniu, gdy temperatura w cieniu dochodzi do 35 stopni! Po prostu koszmar. Taka(...)naprawdę moje podniebienie zostało miło połechtane. A niedługo kolejne przepisy z mąk z e-maka.pl , bądźcie więc czujni :) Ale właściwie nie powiedziałem jeszcze co takiego zrobiłem :) Otóż takie podłużne bułki z mąki pszennej. Takie zwykłe śniadaniowe bułki. Zwykłe, ale niezwykle smaczne. Mięciutkie i puchate, na śniadanie idealne. Madzia pochłaniała je z dżemem, a ja do jajecznicy. Mniaaam :) 500 g mąki pszennej

Marder&Marder Manufacture
Bułki jarosławskie zdobione, prosto z Rosji... 172

wyjęciu z lodówki powinna co najmniej godzinę od stać w temperaturze pokojowej. Kruszonka: 7,5 g miękkiego masła 10 g mąki pszennej typ 600 10 g cukru pudru Kruszonkę zacznij przygotowywać w czasie, gdy ciasto na bułki będzie w trakcie drugiej fermentacji. Proporcje składników w kruszonce wynoszą: 2 części cukru pudru, 1,5 części masła(...)części mąki. Umieść składniki w małej misce i dokładnie wyrabiaj aż do połączenia się składników. Kiedy powstanie kulka o jednolitej strukturze, umieść ją w lodówce. Bułki (4 sztuki): cała podmłoda 240 g mąki pszennej typ 600 20 g roztopionego masła 40 g cukru pudru 5 g soli 110 g letniej wody Przygotowanie bułek: W misce umieść podmłodę, przesianą mąkę, sól

Grahamka, weka i kajzerka
Kotlety schabowe z serem i owocami 166

żurawiną. Smacznie, oryginalnie i kolorowo. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 2 duże kotlety schabowe (200g) – bez kości lub z kością, stosownie do upodobań 2 łyżki mąki pszennej 5 łyżek bułki tartej 1 jajko 1 płaska łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 2 duże plastry względnie łagodnego sera bez dziur (np. gouda) 2 plastry ananasa z puszki 2 czubate(...)grubość 5mm. Posypujemy z obu stron solą oraz pieprzem ziołowym. Pozostawiamy na kilka(naście) minut. Jajko (żółtko razem z białkiem) rozbijamy dokładnie trzepaczką. Kotlety obtaczamy kolejno w mące pszennej, jajku i bułce tartej. Olej rozgrzewamy na patelni na średnim ogniu. Kotlety smażymy przez 8 minut, co 2 minuty odwracając je na drugą stronę. Powinny się lekko zarumienić. Na 2 minuty

Kulinarna Pokusa
Bułki ze śrutą i nasionami 177

Bułki ze śrutą i nasionami to przepis z serii tydzień wypieków. Ostatnio brakowało mi czasu na pieczenie ale postanowiłam nadrobić zaległości. Oto kolejny przepis na bułki , bułki z pszenną śrutą i trzema rodzajami nasion. Używacie śruty czyli łamanej pszenicy lub żyta do wypieków ? Ja, często.Bułki ze śrutą zawierają dużo białka i błonnika. Idealne na kanapki, do hamburgerów… Pyszne(...)domowe bułki zawsze mile widziane. Puszyste i dobrze wypieczone z chrupiącą skórką. Bułki ze śrutą Składniki: na 14 bułek 200 g mąki żytniej chlebowej 800 – 850 g mąki pszennej 50 g świeżych drożdży 100 g śruty z pszenicy 400 ml wody + 400 ml 1 łyżka melasy 2 łyżki oliwy 1 łyżka soli 1 jajko + 3 łyżki mleka 4 łyżki

codojedzenia
Kotleciki z młodej kapusty 149

piątkowy obiad . Przygotowałam je z kapusty która została nam z gotowania gołąbków . Składniki: 1 główka młodej kapusty 2-3 dymki pół pęczka koperku 2 jajka 3 łyżki bułki tartej 3 łyżki mąki pszennej sól,pieprz Vegeta olej do smażenia bułka tarta Sposób przygotowania: Kapustę kroimy na mniejsze kawałki , przekładamy do garnka , zalewamy wodą ,lekko solimy . Gotujemy do miękkości,odcedzamy(...)studzimy . Mielimy na najgrubszym sitku . Dymki kroimy w drobną kostkę i obsmażamy na oleju . Koperek drobno kroimy i dodajemy do kapusty razem z przesmażoną cebulką , jajkami , bułką tartą i mąką pszenną . Doprawiamy do smaku solą ,pieprzem i Vegetą . Formujemy małe owalne kotleciki , obtaczamy w bułce tartej . Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obydwu stron

Bajeczna Kuchnia
Idealny smażony karp z masłem czosnkowo-koperkowym 158

filetów z karpia (2 płaty; mogą być już ponacinane – można takie zakupić) 1-2 plasterki cytryny 4 cebule pokrojone w grubą kostkę 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki bułki tartej sól, świeżo mielony pieprz masło klarowane (nie może być zwykłe) do smażenia i/lub olej Masło czosnkowo-koperkowe: 200 g miękkiego masła 2 duże ząbki czosnku(...)cebuli i otrzepujemy z jej resztek. Bierzemy do ręki plasterek cytryny i pocieramy karpia od strony mięsa, aby lekko nabrał cytrusowego posmaku. Na osobny talerz wysypujemy: mąkę pszenną, ziemniaczaną, bułkę tartą i dużą szczyptę grubo mielonego pieprzu. Mieszamy. Na dużej patelni rozgrzewamy masło klarowane wraz z olejem (np.: pół na pół) – możemy użyć także samego oleju. Nie używajmy tylko

Poezja smaku