bułka pszenna - 8801 przepisów (strona:53/587)

Placki z cukinii 92

miękkie. Ale znalazłam na to sposób. Do ciasta wystarczy dodać drobno posiekaną cebulę (albo startą na drobnej tarce, czyli bardziej taki mus cebulowy), oraz  kilka łyżek tartej bułki.   I tym sposobem placki są wystarczająco wytrawne i wystarczająco chrupiące.  A gdyby ktoś jeszcze nie wiedział co zrobić z nadmiarem cukinii, to różne są sposoby, na przykład ketchup(...)cukinią  To było na tyle. W kolejce czeka fasolka szparagowa. Składniki: 1 średnia cukinia  1 mała cebula 2 jajka ok. 6-7 łyżek mąki pszennej 3 łyżki bułki tartej  2-3 łyżki posiekanego koperku  sól pieprz olej do smażenia sos czosnkowy: 3 łyżki majonezu  3 łyżki jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku sól, pieprz

bistro mama
Sernik na kruchym cieście z rodzynkami i kisielem. 128

wiadereczku ) 5 jajek 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 3 kisiele cytrynowe ( 38 g każdy ) 15 dag masła lub margaryny 1 szklanka rodzynek Dodatkowo: 2 łyżki bułki tartej mąka pszenna do posypania stolnicy Wykonanie: 1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto, formujemy kulę i wkładamy do lodówki do schłodzenia na czas przygotowania masy serowej. 2. Masa serowa: Masło(...)delikatnie mieszamy. 3. Do pieczenia: Schłodzone ciasto wałkujemy na stolnicy posypanej lekko mąką, wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 x 35 cm, oprószamy bułką tartą, a następnie wykładamy delikatnie i równomiernie masę serową. 4. Pieczenie: Sernik pieczemy w temperaturze 160 stopni przez około 60-70 minut do zrumienienia. Upieczony dokładnie studzimy. Ja studzę w piekarniku

Izabelawkuchni
BABKA MAJONEZOWA - NIEZAWODNY PRZEPIS Z KILKU PODSTAWOWYCH SKŁADNIKÓW 125

niewielkim nakładzie czasu i pracy można wyczarować prawdziwą bombę! 💣 👏 SKŁADNIKI NA BABKĘ: 4 jajka (w temp. pokojowej) 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki majonezu (w temp. pokojowej) 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia skórka otarta z 1 średniej cytryny opcjonalnie: kilka kropel aromatu śmietankowego lub wanilinowego SKŁADNIKI NA LUKIER KRÓLEWSKI: 1 białko (z wyparzonego(...)oddzielam białko od żółtka). WYKONANIE: BABKA: Piekarnik nagrzej do temperatury 170 stopni C. Formę na babkę z kominem o górnej średnicy około 23 cm wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Mąki: pszenną i ziemniaczaną przesiej z proszkiem do pieczenia. Odstaw. Jajka wbij do miski i ubij z cukrem za pomocą miksera na jasną i puszystą masę. Do masy dodaj majonez

Słodko-Słony Świat Ilony
Nocne bułki pełnoziarniste i pierwszy test parowego piekarnika 128

pozostałych fajnych funkcjach piekarnika Electrolux Steambake EOD5C71Z przeczytacie już niebawem w kolejnych postach :) Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE Składniki na 8 bułek: 250g mąki pszennej pełnoziarnistej 250g mąki pszennej luksusowej 1 ⅓ szklanka mleka 50g masła 1 jajko 25g drożdży 1 płaska łyżeczka soli ½ łyżeczki cukru Pestki dyni, słonecznika, czarnuszka, czarny sezam Sposób przygotowania: Masło(...)topimy i studzimy. Mleko lekko podgrzewamy- do temperatury max. 35⁰, ⅓ łączymy z cukrem, drożdżami i 2 łyżkami mąki pszennej. Odstawiamy do lekkiego wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, jajko, rozczyn i połowę masła. Wyrabiamy kilka minut, po czym dodajemy pozostałe masło i nasiona. Wyrobione gładkie ciasto przekładamy do większej miski, przykrywamy folią spożywczą, by nie wyschło i wstawiamy

Kuchnia w czekoladzie
Bułki mleczne na Tang Zhongu 261

moje pierwsze bułki o kształcie rasowych bułek. Do tej pory wychodziły bułki mniej lub bardziej plackowate, teraz bułki po prostu rasowe :-)Składniki na 8 bułek:160 g zaczynu Tang Zhong na mleku470 g mąki pszennej chlebowej73 g cukru 9 g soli4 g drożdży instant (lub 14 g drożdży świeżych)1  jajko167 g mleka40 g masłaPrzygotowanie bułek:W jednej misce

Grahamka, weka i kajzerka
Karp wigilijny smażony i pieczony w piekarniku 125

jedno z dań, które pojawi się w tym roku na naszym świątecznym stole. W moim domu rodzinnym zazwyczaj karp serwowany był w klasycznym wariancie - panierowany w mące, jajku, bułce tartej i usmażony. Bardzo lubię karpia w tej postaci, ale ten, którego przygotowaliśmy podczas warsztatów z Instytutem Win Niemieckich i  szefową kuchni Agatą Wojdą jest wyjątkowy - delikatny, soczysty, rozpływający się(...)osób 3 - 4 płaty karpia, oczyszczone i pozbawione ości 1 duże (500g) opakowanie masła klarowanego 100 g świeżego masła 2 cebule pokrojone w krążki mąką pszenna 1 szklanka bułki tartej sok z 1-2 cytryn sól i pieprz do smaku 2-3 jajka Karp wigilijny smażony i pieczony w piekarniku Płaty karpia kroimy w paski o szerokości około

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Bułki pszenno razowe ze słonecznikiem 148

pszenno razowe są bardzo pożywne. Zdecydowanie wolę pieczywo z mieszanych mąk i jak najbardziej z tych gruboziarnistych, do których razowa mąka niewątpliwie należy. Bułki pszenno razowe Składniki: 16 bułek 750 g pszennej mąki 50 g drożdży 800 ml wody, zimnej 250 g mąki razowej 100 g nasion słonecznika + 2 łyżki do posypania 1 łyżka soli 1 białko Rozpuść drożdże(...)stolnicę i złóż kilka razy. Odczekaj 10 minut po czym podziel ciasto na 16 kawałków i uformuj z nich kule. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj bułki rozmąconym białkiem i posyp słonecznikiem. Nastaw piekarnik na 225ºC na termoobieg (250ºC bez termoobiegu lub wedle piekarnika). Wstaw bułki do nagrzanego piekarnika i piecz i złoty kolor przez 20 minut. Kiedy

codojedzenia
Rodzaje mąk i ich zastosowanie w zdrowej kuchni 89

jasna), którą właściwie odpuszczamy w zdrowej kuchni: typ 450, 500, 550, 650 Mąka pszenna (szara), typ: 750, 850, 1400, 1850 . Te rodzaje możemy zastosować do wypieku pizzy, bułek i chleba.  Mąka pszenna (ciemna), typ: 2000, 3000. Najlepsza mąka z typu pszennych, która ma wysoką zawartość błonnika . Zastosowanie znajdzie w wypiekach pieczywa pełnoziarnistego czy wyrobów mącznych jak makaron.  Mąka(...)łączy się ją z mąką pszenna (z typu szarych). Mąka z cieciorki (bezglutenowa). Pokazała się dość niedawno na rynku, powstała dla tych, którzy poszukują mąki bez glutenu. Zawiera dodatkowo dużo białka, jest też dobrym zamiennikiem w diecie wegetarian. Swoje zastosowanie znajduję w mniejszych deserach jak placki na słono czy naleśniki. Świetnie również zastępuje bułkę tartą oraz przyda się do zagęszczania

zdrowo i aktywnie
Rodzaje mąk i ich zastosowanie w zdrowej kuchni 171

którą właściwie odpuszczamy w zdrowej kuchni: typ 450, 500, 550, 650 Mąka pszenna (szara), typ: 750, 850, 1400, 1850 . Te rodzaje możemy zastosować do wypieku pizzy, bułek i chleba.  Mąka pszenna (ciemna), typ: 2000, 3000. Najlepsza mąka z typu pszennych, która ma wysoką zawartość błonnika . Zastosowanie znajdzie w wypiekach pieczywa pełnoziarnistego czy wyrobów mącznych jak makaron(...)łączy się ją z mąką pszenna (z typu szarych). Mąka z cieciorki (bezglutenowa). Pokazała się dość niedawno na rynku, powstała dla tych, którzy poszukują mąki bez glutenu. Zawiera dodatkowo dużo białka, jest też dobrym zamiennikiem w diecie wegetarian. Swoje zastosowanie znajduję w mniejszych deserach jak placki na słono czy naleśniki. Świetnie również zastępuje bułkę tartą oraz przyda się

Zdrowie i pysznie na talerzu
STOKROTKOWY WIENIEC FRANKFURCKI - PEŁEN OWOCÓW I WSPOMNIEŃ... 159

robiła to Mama, ale za to częściej piekę ciasta... :) Prawda Mamo? 😘 SKŁADNIKI NA CIASTO: 200 g miękkiego masła  250 g cukru 5 jajek (rozmiar L) 270 g maki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej 2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g) 3 łyżki mleka SKŁADNIKI NA KREM MAŚLANY: 700 g miękkiego masła 5 żółtek(...)łyżeczki cukru  WYKONANIE: CIASTO: Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C (grzałka góra -dół). Formę o średnicy 23 -24 cm wysmaruj masłem i wysyp delikatnie mąką lub bułką tartą. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiej wraz z proszkiem do pieczenia Miękkie masło pokrój w kosteczkę i utrzyj z cukrem i cukrem wanilinowym na jasną i puszystą masę. Następnie wbijaj kolejno

Słodko-Słony Świat Ilony
RYBA W PANIERCE ZAPIEKANA Z SEREM I PRAŻONĄ CEBULKĄ, Z TZATZIKAMI I MŁODYMI ZIEMNIAKAMI 95

bułce tartej. Następnie ułożyłam filety rybne na blasze, każdy posmarowałam łyżeczką majonezu, a następnie posypałam tartym serem i cebulką. Możecie użyć dowolnego ulubionego żółtego sera, ja akurat miałam tartą mozzarellę w paczce i taką wykorzystałam do tego przepisu. Całość zapieka się około 4-5 minut i gotowe. Dla mnie wygrała wersja w panierce z mąki i bułki tartej(...)ryby (np. mintaj, dorsz, morszczuk, lub inna ulubiona ryba) - użyłam mrożonych sól i pieprz do smaku DO WYBORU: SKŁADNIKI NA PANIERKĘ I: 2 jajka roztrzepane kilka łyżek maki pszennej kilka łyżek bułki tartej LUB  SKŁADNIKI NA PANIERKĘ II,  CZYLI CIASTO NALEŚNIKOWE: 1 szklanka mąki 0,5 szklanki mleka 0,5 szklanki wody gazowanej 1 jajko 3/4 łyżeczki proszku

Słodko-Słony Świat Ilony
Bułki , które rosną nocą 173

mąki ziemniaczanej 1/2 łyzki cukru 1/2 łyzeczki soli 20 g świeżych drożdży 60 ml wody 60 ml mleka 50 ml oliwy 1 jajko i łyżka mleka do posmarowania bułek Wieczorem: Mąki (pszenną i ziemniaczaną) przesiać do miski. W filiżance rozkruszyć drożdże i zasypać cukrem.Wym ieszać łyżeczką z cukrem i odstawić,aby się uaktywniły. Do mąki dodać sól, mleko, wodę, oliwę(...)wstawić do lodówki na całą noc. Powinno bardzo urosnąć. Rano: Piekarnik nagrzać do 200 – 220 st. C Ciasto wyłożyć na blat i podzielić na mniej więcej 6 porcji. Formować bułki o lekko podłużnym kształcie i układać na blasze wyłożonej papierem do wypieków. Przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na około 20 – 25 minut. Piekarnik spryskać wodą. Przed włożeniem do piekarnika

Moje domowe kucharzenie
Hamburgerowe bułki z sezamem 132

bułki niespecjalnie mi smakują, to postanowiłam upiec swoje. Pierwsze mi nie smakowały, były za twarde, te smakują idealnie dlatego dzielę się z Wami przepisem.   Składniki: Na 10 bułek: 700g mąki pszennej 250 ml mleka + 2 łyżki 150 ml przegotowanej ciepłej wody 3 łyżki mleka w proszku 2 łyżeczki cukru 4 łyżki roztopionego masła 1 łyżeczka soli 3 dkg drożdży(...)Dodajemy roztopione masło, wyrabiamy kolejne 10 minut. Odstawiamy w ciepłym miejscu przykryte bawełnianą ściereczką na ok 2 godziny. 2. Jeśli ciasto podwoi swoją objętość możemy zabrać się za formowanie bułek.   3. Ciasto dzielimy na 10 części. Każdą formujemy na kształt kulki, najlepiej trzymać w jednej ręce, naciągać boki i zwijać pod spód- wtedy bułki są prawie idealnie okrągłe

Kuchnia w czekoladzie
Bułeczki śniadaniowe mleczne 100

chce wiedzieć czym karmi rodzinę lub tym, którzy zostali dziś bez pieczywka! :) Przepis zaczerpnęłam od Kasi z bloga Gotuję, bo lubię , po lekkich modyfikacjach. Składniki: (na 12 sporych bułek) 730g mąki pszennej typ 450 + trochę do podsypania 16g suchych drożdży 2 łyżeczki cukru 2 łyżeczki soli 250ml mleka 250ml wody 5 łyżek oleju Przygotowanie: Mąkę przesiać razem z drożdżami, cukrem(...)nich uformować w bułeczkę (zwijając brzegi do środka). Bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i ponownie odstawić do wyrośnięcia - na 30 minut.  Wyrośnięte bułki wstawić do nagrzanego piekarnika, piec w 180'C około 20 minut

Cakes By Kejt