bułka pszenna - 8801 przepisów (strona:110/587)

Chała purimowa 113

Słodka chałka z rodzynkami, z zewnątrz chrupiąca a w środku puszysta i maślana. Przepis kuchni żydowskiej, który pochodzi z opracowania zbiorowego Magazynu Kuchnia pt.:"Domowy chleb, bułki i bułeczki". Składniki: 500 g mąki pszennej 30 g świeżych drożdży 80 g cukru 1/2 szkl. mleka jajko 3 żółtka szczypta soli 150 g masła 50 g rodzynek łyżka stopionego masła do posmarowania

wyzwania kuchenne
bomba de la Barceloneta 369

danie główne. Składniki: 1/2 kg ziemniaków 250 g mielonego mięsa (może być wołowe, wieprzowe, mieszane – jak komu pasuje) 1 cebula 2 jajka 1 łyżeczka mąki pszennej 1 kieliszek białego wina sól pieprz bułka tarta oliwa olej do głębokiego smażenia Ziemniaki ugotować w mundurkach, ostudzić, obrać i zgnieść. Dodać mąkę i 8 łyżeczek roztrzepanego jajka, sól i pieprz do smaku

stajnia gołębie od kuchni
Szarlotka , jabłecznik leniwej żony , szybki przepis, bez jajka 228

dzieła! Przepis znalazłam na stronie Sióstr ADIHD , a w oryginale pochodzi on od Soni Bohosiewicz. Składniki (na tortownicę o średnicy 23cm): - 1 szklanka mąki (dowolnej - użyłam pszennej) - 0,5 szklanki cukru - 1 szklanka bułki tartej/kaszy manny - 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia - 500-700g jabłek  - 200g masła (zimnego prosto z lodówki) - cynamon - opcjonalnie: cukier waniliowy/ekstrakt waniliowy Piekarnik nagrzać

CookYourself
Kotlety ziemniaczane z twarogiem 267

sałatka z pomidorów. Polecam szczerze! Kotlety ziemniaczane z twarogiem 800 g ugotowanych ziemniaków 2 mała cebula 200 g twarogu półtłustego 1 duże jajko 2 łyżki mąki pszennej sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku bułka tarta do obtoczenia olej do smażenia Ziemniaki, twaróg i cebulę mielimy w maszynce do mielenia. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką. Wbijamy jajko i wsypujemy mąkę. Wyrabiamy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Bułki musli 147

domowa bułeczka :) Myślę, że większość z Was spokojnie znajdzie w domu składniki do przygotowania takich bułek. Składniki: 2-2,5 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki dowolnego musli 1 łyżeczka soli 2 łyżeczki suszonych drożdży 1 łyżeczka miodu 1 szklanka ciepłej wody Sposób przygotowania: 1. Do miski wsypać mąkę, sól, płatki, drożdże i miód. Wymieszać. Powoli wlewać ciepłą wodę i cały

Kuchnia domowa Ani
Chrupiące placki ziemniaczane 138

śmietaną i z cukrem.  Ale żeby nie przedłużać więcej zapraszam dalej po przepis :). Składniki: 1,5 kg ziemniaków (waga po obraniu) 1 szklanka mąki pszennej 2 jajka 1 cebula 3 łyżki bułki tartej sól pieprz olej do smażenia Dodatkowo: śmietana 18% cukier Przygotowanie: Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach lub w maszynce do ścierania ziemniaków

Gotuj z Mąką
Tacos z białą rybą, salsą z awokado i sałatą 224

filetów z białej ryby (waga po odmrożeniu, razem z lodem to jakieś 500-550g) 2 płaskie łyżeczki przyprawy tex-mex, np. do fajita ½ dużej czerstwej bułki zmielone w malakserze 3 łyżki mąki pszennej 1 jajko S olej do smażenia, np. ryżowy SOS MAJONEZOWO-PAPRYKOWO-LIMONKOWY 2 czubate łyżki majonezu 2 czubate łyżki śmietany 18% lub jogurtu greckiego 3 łyżki

Karo in the Kitchen
Panierowane kulki ziemniaczane 193

mięsem i surówką/sałatką. Składniki: 1 kg ugotowanych i odparowanych ziemniaków 2 jajka 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej 3/4 do 1 szklanki mąki pszennej sól, pieprz, czosnek granulowany, ostra papryka bułka tarta tłuszcz do smażenia Pyszne aromatyczne i złociste kuleczki ziemniaczane:) Wykonanie: Ostudzone ziemniaki przepuść przez praskę, dodaj jajka i obie mąki, dokładnie wymieszaj na gładką masę

Zasmakuj Kuchni
Pszenno-orkiszowe bulki i pomidorowy hummus czyli Niedzielne Sniadanie odc.87 168

pomidorami suszonymi. Przepis na podstawowy hummus znajdziecie TU , wystarczy dorzucić 4 suszone pomidorki z zalewy, zmiksować i będzie miał jeszcze wspanialszy smak i kolor! Pszenno-orkiszowe bułki i pomidorowy hummus 250 g maki pszennej typ 650 120 g maki orkiszowej pełnoziarnistej 100 ml mleka (może być roślinne) 120 ml ciepłej wody 20 g świeżych drożdży po 1 łyżeczce soli

Dzieje kuchennej Wiewióry
Serowe frytki z cukinii 166

wersji solo oraz jako dodatek do obiadu. Serowa panierka jest po prostu cudowna i idealnie komponuje się z cukinią. 1 cukinia sól, pieprz Dodatkowo: mąka pszenna 2 łyżki startego parmezanu 2 jajka bułka tarta Ponadto: olej do smażenia Umytą cukinię pokroić (ze skórką) w słupki (wielkości frytek). Całość oprószyć solą i pieprzem. Jajka dokładnie rozmieszać, a bułkę tartą połączyć

Di gotuje
CIASTO KRÓWKA 127

pieczenia,  1 łyżka oleju Ciasto orzechowe: 4 białka,  0,5 szkl. cukru,  20 dag zmielonych orzechów włoskich,  1 łyżka mąki pszennej,  1 łyżka mąki ziemniaczanej,  1 łyżka bułki tartej,  2 łyżki miodu,  1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 1 kostka masła,  1 puszka masy krówkowej kakaowej,  2 łyżki spirytusu Polewa

słodki bratek
Różowe bułki z buraków & Tofu-burger z orzechami 124

Różowe bułki buraczane Przepis na ok. 14-16 bułek Potrzebujemy: 3 małe buraki 1-1,5 szklanki mleka sojowego niesłodzonego (odrobinę z tego zostawiamy do posmarowania bułek na koniec) 4-5 szklanek mąki pszennej 50 g drożdży świeżych 5 łyżek oleju sól 1,5 łyżeczki cukru 1/3 szklanki ciepłej wody sezam + opcjonalnie nasiona lnu  do posypania Przygotowanie

Bananowe Pole
smażony camembert... 157

Składniki: mąka pszenna 2 łyżki, jajka 1 sztuka "XL", bułka tarta 60 gram, ser camembert 2 krążki, masło klarowane 3 łyżki, konfitura żurawinowa - ile potrzeba, pieprz kolorowy ziarnisty - do smaku, natka pietruszki - do przybrania sery krążki camembert przekroić na połowę, jajko roztrzepac widelcem z ciut pieprzem kolorowym zmielonym, ser maczać w jajku+w mące+w jaku+ w tartej bułce smażyć

W Mojej Kuchni Lubię
Ribollita – toskańska zupa chlebowa z pomidorami i fasolą 287

łyżeczka suszonego tymianku 4 łyżki drobno startego parmezanu olej do smażenia – słonecznikowy, rzepakowy, ryżowy sól pieprz DO PODANIA garstka świeżych listków bazylii i natki pietruszki 2 bułki typu ciabatta, półbagietka lub ½ małego czerstwego pszennego chleba 1 łyżka startego parmezanu oliwa z oliwek do grzanek

Karo in the Kitchen
Chińskie pierożki z wieprzowiną i krewetkami 196

wegetariańskim, często podawane w towarzystwie warzyw gotowanych na parze oraz bułeczek baozi z jeszcze szerszą gamą wypełnienia od nadzienia mięsnego, przez warzywne, aż do słodkich bułek deserowych.   Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki gorącej wody szczypta soli Farsz: 500 g mielonego mięsa wieprzowego 250 g krewetek 2 łyżki tartego świeżego imbiru pęczek szczypiorku, drobno posiekany 2 ząbki

Smakowity Blog Kulinarny