bułka pszenna - 8801 przepisów (strona:119/587)

Najlepsze pierogi na Wigilię 402

Wigilia coraz bliżej, należy się więc już na poważnie zabrać za układanie świątecznego menu. U mnie to wszelkiego rodzaju ciastka - cała reszta zostaje zapewniona. Niemniej, staram

Pożeraczka, czyli raz adobrze
KRĄŻKI CEBULOWE 149

KRĄŻKI CEBULOWESkładniki:- 4 duże białe cebule- 1 jajko- 1 szklanka mąki pszennej- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia- 2 szklanki bułki tartej- sól do smaku- olej do smażeniaSposób przygotowania:Cebulę kroimy w grube plastry i dzielimy je na krążki. Do miski wrzucamy mąkę, proszek do pieczenia, jajko, szczyptę soli i mieszamy, aż wyjdzie nam konsystencja ciasta. Nasze przygotowane krążki obtaczamy

Mentor Smaku
CEBULARZE 158

zmodyfikowałam zamieniając mak na chudy boczek. Mięciutkie drożdżowe ciasto i podsmażona cebula z boczkiem stanowią pyszną przekąskę albo ciepłą kolację. Składniki: 0,5 kg mąki pszennej 3 żółtka (białka zostawić do posmarowania brzegów bułek) 1 szklanka letniego mleka 100 g masła 50 g drożdży 1 łyżeczka cukru 0,5 łyżeczki soli 250 g cebuli 200g boczku 3 łyżki oleju

Walijskie Pichcenie
Kotlety schabowe faszerowane warzywami 206

Kotlety schabowe w wersji z warzywami. Bez jajek i bułki tartej. Panierowane wyłącznie w przyprawach i mące (pszennej lub bezglutenowej). Idealne do ziemniaków ale i do kanapki. Składniki: schab bez kości olej do smażenia sól, pieprz, majeranek czerwona papryka cebula czosnek (opcja) Przejdź do przepisu

w kuchni i w ogrodzie
Kotlety schabowe faszerowane warzywami 215

Kotlety schabowe w wersji z warzywami. Bez jajek i bułki tartej. Panierowane wyłącznie w przyprawach i mące (pszennej lub bezglutenowej). Idealne do ziemniaków ale i do kanapki. Składniki: schab bez kości olej do smażenia sól, pieprz, majeranek czerwona papryka cebula czosnek (opcja) Schab myję i kroję na kotlety. Zazwyczaj z pół kilograma mięsa wychodzi mi 8 kotletów. Te muszą być

prawdziwe jedzenie
Bułki z bazylią i oregano 130

Post Bułki z bazylią i oregano pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl.

Kulinarne Przeboje
Bagietki midi i "Dwie niedźwiedzice" 129

Bagietki są bułkami, które świetnie pasują jako dodatek do różnych dań np. do zup, ale też są podstawą różnego rodzaju zapiekanek. W czasie ich pieczenia po mieszkaniu roznosi się niesamowity zapach. Mają chrupką skórkę i miękki miąższ, więc trudno się im oprzeć. Ale gdy sczerstwieją, stanowią dobrą bazę pod zapiekanki. Składniki (na 4 bagietki): 10 g świeżych drożdży(...)syropu klonowego lub płynnego miodu ok. 300 g ciepłej wody 500 g mąki pszennej 10 g soli 10 g miękkiego masła Do 100 g ciepłej wody dodać syrop klonowy lub płynny miód oraz drożdże. Wszystko razem dokładnie wymieszać. Wierz posypać sporą szczyptą mąki. Odstawić do wyrośnięcia drożdży. W dużej misce wymieszać mąkę z solą. Gdy drożdże się namnożą, dodać

Weekendy w domu i ogrodzie
Knedle z białym serem 639

ziemniaki należy zmielić. Jednak smak serowych knedli polanych podrumienioną na maśle bułką tartą wszystko wam wynagrodzi :)  Składniki na 20 dużych sztuk (4 porcje): ciasto co najmniej 0,5 kg ugotowanych ziemniaków (np. z dnia poprzedniego) 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej (70 g) 2/3 szklanki mąki pszennej*+ do podsypania, oprószenia blatu 1 jajko szczypta soli farsz 0,5 kg twarogu(...)półtłustego 1 łyżka zwykłego cukru 1 łyżka masła 1 żółtko  do podania 3 łyżki masła 2-3 łyżki bułki tartej cukier *jeśli ciasto na knedle będzie lepić się do rąk to należy dosypać do niego jeszcze więcej mąki pszennej i ponownie wyrobić. Ciężko określić konkretną ilość mąki, ponieważ wszystko zależy od wilgotności ugotowanych ziemniaków.  Twaróg zmielić w maszynce

Ugotować
CIASTO DROŻDŻOWE Z BORÓWKĄ AMERYKAŃSKĄ 162

łyżka mąki (do rozczynu z drożdży) 1 szklanka cukru opakowanie cukru wanilinowego parę kropli zapachu waniliowego 200 g masła 4 szt.jaj 1 łyżka bułki tartej do posmarowania blachy Składniki na kruszonkę: 150 g mąki pszennej 50 g cukru 125 g masła(...)zrobiłam kruszonkę. Do miseczki wlałam rozpuszczone masło. Wsypałam do niego cukier i dosypywałam mąkę  do momentu aż powstanie charakterystyczna kruszonka. Blachę do pieczenia wysmarowałam masłem i wysypałam tartą bułką.   Ciasto wyrosło. Przełożyłam je do blachy. Pora na borówki. Wysypałam je na ciasto. Powciskałam je w nie głębiej. Chociaż polecam spróbować wymieszać je z ciastem. W czasie pieczenia ciasto

potrawyregionalne
Knedle ze śliwkami 121

Sezon na śliwki w pełni i Wam polecam zrobić te kluchy. Składniki: 1 kg ugotowanych ziemniaków 3 jajka 1,5 szklanki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 kg śliwek 2 łyżki cukru 3 łyżki masła bułka tarta Każdą śliwkę przekroić na pół i wydrążyć pestkę. Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę lub skręcić przez maszynkę. Dodać jajka, mąkę ziemniaczaną(...)pszenną. Zagnieść gładkie ciasto. W razie potrzeby dodać jeszcze odrobinę mąki tak aby ciasto nie kleiło się nam do rąk. Z ciasta uformować wałek i pokroić w poprzek na kawałki. Każdy kawałek ciasta lekko rozgnieść i ułożyć na nim śliwkę ( w każdą śliwkę do środka wsypać cukier) jak mniejsza, a jak większa to połówkę i owinąć ją ciastem tworząc kulki

O kuchni z uczuciem
Bułki śniadaniowe 142

Smakowitym, świeżym bułeczkom z chrupiącą skórką trudno się oprzeć. Tak jak chleb, najlepiej smakują te z domowej piekarni. BUŁKI ŚNIADANIOWE Składniki: (na ok.10 sztuk) 3 szklanki mąki pszennej typ 650 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka cukru 3/4 łyżeczki soli 40 g drożdży 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki oleju jajko + mleko do posmarowania sezam i mak do posypania Przygotowanie: Wieczorem(...)olej. Wyrabiamy ciasto. Ciasto przekładamy do natłuszczonej miski i odstawiamy do lodówki na noc przykryte ściereczką. Rano ciasto dzielimy na 10 kawałków, formujemy bułeczki, które układamy na blaszce.  Bułki smarujemy jajkiem rozrobionym z odrobina mleka i posypujemy sezamem albo makiem.  Odstawiamy w ciepłe miejsce na przynajmniej godzinę aby urosły. Pieczemy w temperaturze 220 stopni przez 20-25 minut

Bon appetit mon amie
Makaron z serem na słodko 294

wytopionymi z boczku (nie podczas postu), oraz bardziej oszczędnie polać podsmażoną cebulką. Przepis na najlepszy Makaron z serem na słodko. Składniki 400 g makaronu pszennego 250 g sera białego, twarogu 50 g masła i bułka tarta (opcjonalnie) sól cukier do posypania, u mnie trzcinowy opcjonalnie – gęsta śmietana lub jogurt Jak przygotować Makaron z serem białym twarogowym? Ulubiony makaron gotujemy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Szwedzkie klopsiki w sosie pieczeniowym jak köttbullar z Ikea. PRZEPIS 464

sami. Przepis na szwedzkie klopsiki köttbullar jak w Ikea Składniki: około 800 gramów mięsa mielonego wieprzowo-wołowego, 1 jajko, 4 łyżki bułki tartej, 4 cebule, łyżka słodkiej papryki w proszku, łyżka wędzonej papryki w proszku, olej, łyżka mąki pszennej, łyżeczka mąki ziemniaczanej, ciemny sos sojowy, sól, pieprz. Zrób tak: mięso dopraw solą i pieprzem, wbij jajko, wsyp bułkę tartą, dokładnie(...)około 2 szklanek wody, gotuj około 10 minut, następnie wszystko zmiksuj blenderem, ponownie zagotuj, dopraw solą, pieprzem oraz kilkoma kroplami sosu sojowego. W niepełnej szklance wody rozrób dokładnie mąkę pszenną i ziemniaczaną. Dopilnuj, aby nie było grudek. Mieszkankę wlej powoli do sosu, cały czas mieszając. Gdy się zagotuje i zgęstnieje, dołóż klosiki, następnie gotuj wszystko na małym ogniu pod przykryciem

Kulinarna Polska
Ciasto ucierane z z truskawkami i kokosem 178

więc wciąż możemy przygotować pyszne truskawkowe ciacho.Dzisiaj u mnie truskawki w połączeniu z kokosem...uwielbiam:-)  Składniki: mąka pszenna 1 szklanka, cukier pół szklanki, żółtka 3 szt, jajko 1 szt, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, olej 3/4 szklanki, dodatkowo: bułka tarta do posypania ciasta, truskawki 350 g, wiórki kokosowe 1 szklanka, białka 3 szt, cukier pół szklanki, Sposób przygotowania(...)białek. Żółtka i jedno jajko ucieramy z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodajemy olej, mieszamy. Następnie dodajemy przesianą mąkę pszenną i proszek do pieczenia, ciasto delikatnie mieszamy łyżką. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wylewamy na blaszkę, posypujemy bułką tartą, wykładamy umyte i osuszone truskawki. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, miksujemy. Następnie do ubitej piany dodajemy wiórki kokosowe

kulinarne odsłony pati
BUŁECZKI PSZENNE 131

były moje pierwsze bułki, które zrobiłam sama. Uwielbiam takie ciepłe bułki z masłem albo dżemem :) Składniki: 3 szklanki mąki pszennej, 3/4 szklanki letniej wody, 1 i 1/2 łyżeczki suchych drożdży, 1 i 1/2 łyżeczki cukru, 1 łyżeczka soli, 1 jajko, 2 łyżki miękkiego masła. Wykonanie: Wszystkie składniki umieścić w misce, wymieszać i dobrze wyrobić ciasto. Odstawić na około 1 godzinę(...)Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ścierką i ponownie odstawić na 10 minut. Po tym czasie blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200'C i piec bułki około 20 minut

Zrób to smacznie

Proponowane wyszukiwania