Wigilia coraz bliżej, należy się więc już na poważnie zabrać za układanie świątecznego menu. U mnie to wszelkiego rodzaju ciastka - cała reszta zostaje zapewniona. Niemniej, staram
Pożeraczka, czyli raz adobrzeKRĄŻKI CEBULOWESkładniki:- 4 duże białe cebule- 1 jajko- 1 szklanka mąki pszennej- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia- 2 szklanki bułki tartej- sól do smaku- olej do smażeniaSposób przygotowania:Cebulę kroimy w grube plastry i dzielimy je na krążki. Do miski wrzucamy mąkę, proszek do pieczenia, jajko, szczyptę soli i mieszamy, aż wyjdzie nam konsystencja ciasta. Nasze przygotowane krążki obtaczamy
Mentor Smakuzmodyfikowałam zamieniając mak na chudy boczek. Mięciutkie drożdżowe ciasto i podsmażona cebula z boczkiem stanowią pyszną przekąskę albo ciepłą kolację. Składniki: 0,5 kg mąki pszennej 3 żółtka (białka zostawić do posmarowania brzegów bułek) 1 szklanka letniego mleka 100 g masła 50 g drożdży 1 łyżeczka cukru 0,5 łyżeczki soli 250 g cebuli 200g boczku 3 łyżki oleju
Walijskie PichcenieKotlety schabowe w wersji z warzywami. Bez jajek i bułki tartej. Panierowane wyłącznie w przyprawach i mące (pszennej lub bezglutenowej). Idealne do ziemniaków ale i do kanapki. Składniki: schab bez kości olej do smażenia sól, pieprz, majeranek czerwona papryka cebula czosnek (opcja) Przejdź do przepisu
w kuchni i w ogrodzieKotlety schabowe w wersji z warzywami. Bez jajek i bułki tartej. Panierowane wyłącznie w przyprawach i mące (pszennej lub bezglutenowej). Idealne do ziemniaków ale i do kanapki. Składniki: schab bez kości olej do smażenia sól, pieprz, majeranek czerwona papryka cebula czosnek (opcja) Schab myję i kroję na kotlety. Zazwyczaj z pół kilograma mięsa wychodzi mi 8 kotletów. Te muszą być
prawdziwe jedzeniePost Bułki z bazylią i oregano pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl.
Kulinarne PrzebojeBagietki są bułkami, które świetnie pasują jako dodatek do różnych dań np. do zup, ale też są podstawą różnego rodzaju zapiekanek. W czasie ich pieczenia po mieszkaniu roznosi się niesamowity zapach. Mają chrupką skórkę i miękki miąższ, więc trudno się im oprzeć. Ale gdy sczerstwieją, stanowią dobrą bazę pod zapiekanki. Składniki (na 4 bagietki): 10 g świeżych drożdży(...)syropu klonowego lub płynnego miodu ok. 300 g ciepłej wody 500 g mąki pszennej 10 g soli 10 g miękkiego masła Do 100 g ciepłej wody dodać syrop klonowy lub płynny miód oraz drożdże. Wszystko razem dokładnie wymieszać. Wierz posypać sporą szczyptą mąki. Odstawić do wyrośnięcia drożdży. W dużej misce wymieszać mąkę z solą. Gdy drożdże się namnożą, dodać
Weekendy w domu i ogrodzieziemniaki należy zmielić. Jednak smak serowych knedli polanych podrumienioną na maśle bułką tartą wszystko wam wynagrodzi :) Składniki na 20 dużych sztuk (4 porcje): ciasto co najmniej 0,5 kg ugotowanych ziemniaków (np. z dnia poprzedniego) 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej (70 g) 2/3 szklanki mąki pszennej*+ do podsypania, oprószenia blatu 1 jajko szczypta soli farsz 0,5 kg twarogu(...)półtłustego 1 łyżka zwykłego cukru 1 łyżka masła 1 żółtko do podania 3 łyżki masła 2-3 łyżki bułki tartej cukier *jeśli ciasto na knedle będzie lepić się do rąk to należy dosypać do niego jeszcze więcej mąki pszennej i ponownie wyrobić. Ciężko określić konkretną ilość mąki, ponieważ wszystko zależy od wilgotności ugotowanych ziemniaków. Twaróg zmielić w maszynce
Ugotowaćłyżka mąki (do rozczynu z drożdży) 1 szklanka cukru opakowanie cukru wanilinowego parę kropli zapachu waniliowego 200 g masła 4 szt.jaj 1 łyżka bułki tartej do posmarowania blachy Składniki na kruszonkę: 150 g mąki pszennej 50 g cukru 125 g masła(...)zrobiłam kruszonkę. Do miseczki wlałam rozpuszczone masło. Wsypałam do niego cukier i dosypywałam mąkę do momentu aż powstanie charakterystyczna kruszonka. Blachę do pieczenia wysmarowałam masłem i wysypałam tartą bułką. Ciasto wyrosło. Przełożyłam je do blachy. Pora na borówki. Wysypałam je na ciasto. Powciskałam je w nie głębiej. Chociaż polecam spróbować wymieszać je z ciastem. W czasie pieczenia ciasto
potrawyregionalneSezon na śliwki w pełni i Wam polecam zrobić te kluchy. Składniki: 1 kg ugotowanych ziemniaków 3 jajka 1,5 szklanki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 kg śliwek 2 łyżki cukru 3 łyżki masła bułka tarta Każdą śliwkę przekroić na pół i wydrążyć pestkę. Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę lub skręcić przez maszynkę. Dodać jajka, mąkę ziemniaczaną(...)pszenną. Zagnieść gładkie ciasto. W razie potrzeby dodać jeszcze odrobinę mąki tak aby ciasto nie kleiło się nam do rąk. Z ciasta uformować wałek i pokroić w poprzek na kawałki. Każdy kawałek ciasta lekko rozgnieść i ułożyć na nim śliwkę ( w każdą śliwkę do środka wsypać cukier) jak mniejsza, a jak większa to połówkę i owinąć ją ciastem tworząc kulki
O kuchni z uczuciemSmakowitym, świeżym bułeczkom z chrupiącą skórką trudno się oprzeć. Tak jak chleb, najlepiej smakują te z domowej piekarni. BUŁKI ŚNIADANIOWE Składniki: (na ok.10 sztuk) 3 szklanki mąki pszennej typ 650 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka cukru 3/4 łyżeczki soli 40 g drożdży 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki oleju jajko + mleko do posmarowania sezam i mak do posypania Przygotowanie: Wieczorem(...)olej. Wyrabiamy ciasto. Ciasto przekładamy do natłuszczonej miski i odstawiamy do lodówki na noc przykryte ściereczką. Rano ciasto dzielimy na 10 kawałków, formujemy bułeczki, które układamy na blaszce. Bułki smarujemy jajkiem rozrobionym z odrobina mleka i posypujemy sezamem albo makiem. Odstawiamy w ciepłe miejsce na przynajmniej godzinę aby urosły. Pieczemy w temperaturze 220 stopni przez 20-25 minut
Bon appetit mon amiewytopionymi z boczku (nie podczas postu), oraz bardziej oszczędnie polać podsmażoną cebulką. Przepis na najlepszy Makaron z serem na słodko. Składniki 400 g makaronu pszennego 250 g sera białego, twarogu 50 g masła i bułka tarta (opcjonalnie) sól cukier do posypania, u mnie trzcinowy opcjonalnie – gęsta śmietana lub jogurt Jak przygotować Makaron z serem białym twarogowym? Ulubiony makaron gotujemy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsami. Przepis na szwedzkie klopsiki köttbullar jak w Ikea Składniki: około 800 gramów mięsa mielonego wieprzowo-wołowego, 1 jajko, 4 łyżki bułki tartej, 4 cebule, łyżka słodkiej papryki w proszku, łyżka wędzonej papryki w proszku, olej, łyżka mąki pszennej, łyżeczka mąki ziemniaczanej, ciemny sos sojowy, sól, pieprz. Zrób tak: mięso dopraw solą i pieprzem, wbij jajko, wsyp bułkę tartą, dokładnie(...)około 2 szklanek wody, gotuj około 10 minut, następnie wszystko zmiksuj blenderem, ponownie zagotuj, dopraw solą, pieprzem oraz kilkoma kroplami sosu sojowego. W niepełnej szklance wody rozrób dokładnie mąkę pszenną i ziemniaczaną. Dopilnuj, aby nie było grudek. Mieszkankę wlej powoli do sosu, cały czas mieszając. Gdy się zagotuje i zgęstnieje, dołóż klosiki, następnie gotuj wszystko na małym ogniu pod przykryciem
Kulinarna Polskawięc wciąż możemy przygotować pyszne truskawkowe ciacho.Dzisiaj u mnie truskawki w połączeniu z kokosem...uwielbiam:-) Składniki: mąka pszenna 1 szklanka, cukier pół szklanki, żółtka 3 szt, jajko 1 szt, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, olej 3/4 szklanki, dodatkowo: bułka tarta do posypania ciasta, truskawki 350 g, wiórki kokosowe 1 szklanka, białka 3 szt, cukier pół szklanki, Sposób przygotowania(...)białek. Żółtka i jedno jajko ucieramy z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodajemy olej, mieszamy. Następnie dodajemy przesianą mąkę pszenną i proszek do pieczenia, ciasto delikatnie mieszamy łyżką. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wylewamy na blaszkę, posypujemy bułką tartą, wykładamy umyte i osuszone truskawki. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, miksujemy. Następnie do ubitej piany dodajemy wiórki kokosowe
kulinarne odsłony patibyły moje pierwsze bułki, które zrobiłam sama. Uwielbiam takie ciepłe bułki z masłem albo dżemem :) Składniki: 3 szklanki mąki pszennej, 3/4 szklanki letniej wody, 1 i 1/2 łyżeczki suchych drożdży, 1 i 1/2 łyżeczki cukru, 1 łyżeczka soli, 1 jajko, 2 łyżki miękkiego masła. Wykonanie: Wszystkie składniki umieścić w misce, wymieszać i dobrze wyrobić ciasto. Odstawić na około 1 godzinę(...)Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ścierką i ponownie odstawić na 10 minut. Po tym czasie blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200'C i piec bułki około 20 minut
Zrób to smacznie