zmielonej łopatki 3 duże cebule 3-5 jaj (użyłam 5 małych) 3 ząbki czosnku 3 łyżeczki majeranku ewentualnie 2 łyżki mąki pszennej pieprz sól olej do smażenia masło do wysmarowania blaszki bułka tarta do obsypania blaszki Sposób przygotowania Mięso przesmażamy na 2 łyżkach oleju, pod koniec smażenia dodajemy posiekane 2 cebule i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, solimy i pieprzymy(...)Dużą blaszkę 36x25 smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Obrane ziemniaki zcieramy na tarce jak do placków. Przygotowujemy miskę i sito. Wygniatamy ziemniaki na sicie, aby dokładnie ociekły z wody. Wodę delikatnie wylewam z miski, gdyż na dnie osiadła skrobia ziemniaczana, którą dodaję do ziemniaków. Cebulę zcieramy lub bardzo drobno siekamy. Oddzielam żółtka od białek. Białka ubijam na sztywno
na moim stole...blachy . Drożdżówki nie zdążyły jeszcze dokładnie ostygnąć, a już zniknęły w nienasyconych żołądkach głodnych domowników ;) Składniki na 9-10 sztuk średnich bułek: ROZCZYN DROŻDŻOWY: 40g świeżych drożdży 75g masła 200ml mleka 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka mąki pszennej CIASTO: 500g mąki pszennej 100g cukru 1 jajko ¼ łyżeczki soli NADZIENIE: 1/2 puszki gotowej masy makowej [425g] WIERZCH: 1 białko jaja
Grunt to przepis!domowych bułek i uważam je za bardzo udane. A unoszący się podczas ich pieczenia zapach jest niepowtarzalny :) Przepis pochodzi z książki " Chleby i bułki" wydawnictwa Olesiejuk. Składniki na 10 kajzerek: 50 dag mąki pszennej typ 550 200 ml ciepłej wody 1,5 dag świeżych drożdży 2 łyżki miękkiego masła 1 i 1/2 łyżeczki cukru 1 i 1/2 łyżeczki soli Rozkruszone(...)godzinę. Z ciasta uformować kulki i ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko je spłaszczyć. Ponownie przykryć ściereczką i pozostawić do napuszenia na 30 minut. Bułki na wierzchu ponacinać w gwiazdę i piec w temperaturze 200 stopni przez 20-25 minut aż będą złociste
My simple kitchenobiedzie zostały wam ugotowane ziemniaki. Składniki: (Na około 13 sztuk) 500 g ugotowanych ziemniaków (lekko osolonych) 1 łyżka masła 100 g mąki pszennej + do podsypania 1 jajko Dodatkowo: 2 łyżki masła 1 łyżka bułki tartej cukier - wedle uznania (cynamon) Przygotowanie: Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę, dodać (roztopione i ostudzone) masło, jajko oraz przesianą mąkę i zagnieść ciasto. Podzielić
My sweet a lifebułką tartą z masełkiem to doskonały pomysł na prosty, ale smaczny i sycący prawdziwy domowy obiad. Składniki: 1kg obranych ziemniaków 2 szklanki pszennej mąki 2 łyżki ziemniaczanej mąki 1 jajko 500g dużych truskawek cukier 4 łyżki masła bułka tarta sól Wykonanie: 1. Ziemniaki ugotować w lekko osolonej wodzie, wystudzić, przecisnąć przez praskę. Przełożyć do dużej miski, dodać mąki, jajko, sól
Szalona Kuchnia EwelinyO chlebie piwnym na zakwasie pisałam już w tym miejscu . Dziś wersja na drożdżach, szybsza i przystępna nawet dla tych, którzy nie mają zakwasu. Chleb
Czerwony Gupikszklanki soczewicy 3 suszone pomidory 450 ml wody Sól Pieprz Sos pomidorowy: 500 ml wody 190 g koncentratu pomidorowego 1 łyżka mąki pszennej Sól Pieprz Gołąbki: Mięso mielone przekładamy do miski. Wbijamy jajka i dodajemy bułkę tartą. Dokładamy również obraną i pokrojoną w kosteczkę cukinię oraz cebulę. Kapustę szatkujemy na bardzo drobne piórka, dodajemy do mięsa. Doprawiamy solą i pieprzem(...)Płyn powinien nam wyparować a kasza z soczewicą powinny być miękkie. Suszone pomidory siekamy na bardzo małe kawałeczki, mieszamy z kaszą. Przyprawiamy pieprzem. Sos pomidorowy: Koncentrat mieszamy z mąką pszenną. Wlewamy do gotującej się wody. Doprawiamy solą i pieprzem. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Na dnie wykładamy kaszę jęczmienną z soczewicą. Na wierzchu układamy podsmażone gołąbki. Całość zalewamy sosem pomidorowym. Naczynie
VioletoweKucharzeniewyśmienity efekt, że od teraz będę je robić już tylko tak. Polecam bardzo! 500 g ziemniaków 1 jajko ok. 100-150 g mąki pszennej sól 250 g śliwek węgierek cynamon cukier puder Dodatkowo: 6 łyżek bułki tartej 6 łyżek masła 400 g gęstej śmietany 18% 1 łyżka cukru wanilinowego 2 łyżki cukru Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie
Smaki Na Talerzusałatką z pomidorków koktajlowych.składniki:1 duża podwójna pierś z kurczakakilka liści szpinakukawałek żółtego sera ok 100 gsezam i bułka tarta do panierowania1-2 jajkaolej do smażeniasól,pieprzdodatki300 g pomidorków koktajlowych1 mała cebula1 łyżka posiekanego koperkuolej sezamowy do skropieniapesso pszenno-gryczane WodzisławPierś kurczaka pokroić wzdłuż w niezbyt cienkie paski. Następnie lekko rozbić i oprószyć solą z pieprzem. Ser żółty pokroić
Monia miesza i gotujeupieczeniu oraz następnego dnia - odsmażana! 1,5 kg ziemniaków 2-3 jajka 2 duże cebule 2 ząbki czosnku 1 łyżka mąki pszennej majeranek sól, pieprz Warstwa mięsna: 1/2 kg mięsa mielonego 1 cebula 1 sucha bułka namoczona w mleku 1 jajko 1 łyżka majeranku sól, pieprz Ziemniaki zetrzeć na drobnych oczkach tarki (lub maszynką - z cebulą) i posypać łyżką mąki
Di gotujekurczaka, 10 mniejsze pieczarki, 1 sztuka cebula czerwona, 3 łyżki olej rzepakowy, 1 łyżeczka vegeta, 3/4 łyżeczki chilli suszone zmielone, 2 łyżki tarta bułka,- ile potrzeba ser żółty gouda, 4 łyżki olej rzepakowy, 1 łyżka mąka pszenna do obsypania, 5 szklanek woda, 1 kubek śmietana, 2 łyżki mąka pszenna, 2 łyżki natka pietruszki na oleju zeszklić czerwoną cebulę i dodać
W Mojej Kuchni Lubięciepłej wody 2 łyżeczki cukru 2 płaskie łyżeczki soli 2 łyżeczki ziół prowansalskich 4 łyżki suszonej żurawiny trochę tłuszczu i bułki tartej - do wysmarowania formy Przygotowanie: Drożdże wsypujemy do ciepłej wody. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na parę minut Mąkę pszenną, otręby, cukier, sól, żurawinę i zioła prowansalskie mieszamy ze sobą w dużej misce. Następnie wlewamy wodę z drożdżami. Wszystko
Taste Therapyzalane wyrazistym kwaśnym żurem, który jest specjalnością regionalnej polskiej kuchni to ciekawa propozycja świątecznego dania. Składniki: Ciasto kruche: 150g mąki pszennej 100g mąki orkiszowej 130g masła extra 1 całe jajko 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli bułka tarta do oprószenia formy masło do wysmarowania formy Farsz: 300g białej parzonej kiełbasy 6 jaj Masa jajeczno-żurkowa: 200ml gęstego zakwasu(...)żurkowego 3 jajka 140g serka śmietankowego 1 łyżka mąki pszennej 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki majeranku sól morska świeżo zmielony pieprz Wykonanie: 1. Ciasto kruche: Mąki przesiać na stolnicę, dodać masło, jajko, proszek do pieczenia, sól i zagnieść na jednolite ciasto. Gotowym ciastem wylepić formę tarty wysmarowaną masłem i oprószoną bułką tartą. Całe ciasto nakłuć widelcem i podpiec
Szalona Kuchnia Ewelinycukru cukier waniliowy ( 16 g ) 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia skórka starta z cytryny cukier puder do lukru bułka tarta do foremki Sposób przygotowania: Jajka rozbijamy i oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiewamy z 1 i 1/2 łyżeczką proszku do pieczenia. Miękkie masło ucieramy na puszystą masę i cały czas mieszając(...)proszkiem do pieczenia i skórką startą z cytryny. Do tak przygotowanej masy dodajemy delikatnie ubitą pianę z białek , najlepiej łyżką nie mikserem. Ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem i bułką tartą, foremki na babkę z tuleją. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 60 minut. Upieczoną babkę studzimy i wylewamy na nią lukier cytrynowy .( 10 łyżek cukru pudru. łyżka wyciśniętego
Różne smaki w kuchni