cukru cukier waniliowy ( 16 g ) 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia skórka starta z cytryny cukier puder do lukru bułka tarta do foremki Sposób przygotowania: Jajka rozbijamy i oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiewamy z 1 i 1/2 łyżeczką proszku do pieczenia. Miękkie masło ucieramy na puszystą masę i cały czas(...)proszkiem do pieczenia i skórką startą z cytryny. Do tak przygotowanej masy dodajemy delikatnie ubitą pianę z białek , najlepiej łyżką nie mikserem. Ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem i bułką tartą, foremki na babkę z tuleją. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 60 minut. Upieczoną babkę studzimy i wylewamy na nią lukier cytrynowy .( 10 łyżek cukru pudru. łyżka wyciśniętego
Słodkości i nie tylkoSkładniki: 400 g dobrej mąki pszennej 15 g świeżych drożdży 1 całe jajko 75 ml cukru ok. 150 ml mleka 50 g masła 1/4 łyżeczki soli
Kocham CzekoladęBułki kajzerki Składniki na 12 sztuk: 3 szklanki mąki pszennej ¾ szklanki letniej wody 15 gram drożdży świeżych 1½ łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli 1 jajko 2 łyżki roztopionego masła Sposób przygotowania : 1. Zrobić rozczyn z drożdży (drożdże rozkruszyć dodać łyżkę mąki oraz cukier), pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia ok 20 minut. Mąkę pszenną wymieszać z rozczynem ze świeżych
Aromatyczne Podróżeczerwonej papryki 1/3 łyżeczki ostrej czerwonej papryki (można pominąć) sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka musztardy Panierka do kotletów: około 0,5 szklanki mąki pszennej TOTA 1 szklanka płatków kukurydzianych 0,5 szklanki bułki tartej 2 jajka pieprz i sól do smaku Pozostałe składniki: olej do smażenia ulubione bułki – u mnie dziś gotowe mini bułeczki kilka plasterków pomidora
Słodkie okruszkiprzykład zainspiruje do chlebowych, kulinarnych eksperymentów Szarlotka na chlebowym spodzie przepis na blachę o wymiarach 24 cm x 24 cm 300 g czerstwego chleba lub bułek 200 ml mleka 2 jajka 100 g mąki pszennej 3 łyżki cukru kilka kropel esencji waniliowej budyń waniliowy 3 średnie jabłka cynamon 40 g masła 40 g cukru 70 g mąki pszennej Chleb pokrój
365 dni dookoła kuchniCiasto: 5 jajek 1,5 szklanki cukru (1 szklanka = 250 ml) 2 łyżki cukru waniliowego 1/2 szklanki oleju 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 2 suche bułki kajzerki 3 szklanki mleka 1/2 szklanki cukru 100g wiórków kokosowych 200g masła 125g margaryny (można zastąpić masłem) Dodatkowo: dżem z czarnej porzeczki Kokosowa posypka 2 łyżki masła
Di gotujeNa odmianę domowy chlebek pszenny na zakwasie żytnim z dodatkiem czarnuszki, palce lizać. SKŁADNIKI: 150g zakwasu żytniego 550g mąki pszennej typ 1850 10g soli 320ml wody
Dziś Ja gotujejajka 120g masła extra 220g cukru 400g mąki pszennej 2/3 szklanki mleka 3 łyżeczki cukru wanilinowego 3 łyżeczki proszku do pieczenia Kruszonka: 100g mąki pszennej 50g cukru 50g masła ekstra Dodatkowo: 350g rabarbaru bułka tarta cukier puder do posypania masło do wysmarowania formy Wykonanie: 1. Rabarbar umyć i pokroić w kostkę. 2. Kruszonka: Masło, mąkę i cukier wymieszać, rozcierać palcami
Szalona Kuchnia EwelinySkładniki: 800 g sznycli z filetu z piersi indyka 1 szklanka mąki pszennej 2 jajka 100 ml mleka 1,5 szklanki bułki tartej 1 łyżeczka czosnku w proszku 2 łyżeczki curry sól, pieprz olej do smażenia Sposób wykonania: Sznycle rozbijamy tłuczkiem na cienkie kotlety. Oprószamy wszystkimi przyprawami (curry, czosnek,sól, pieprz) i mieszamy aby były równomiernie nimi pokryte. Każdego kotleta
Qchnia po prostuziemniaków zważonych po ugotowaniu 2 jajka 100 g tartego żółtego sera sól, pieprz do smaku 1 łyżeczka przyprawy do ziemniaków 50 g masła 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej(...)PANIERKA : jajko mąka i bułka tarta do panierowania
Kulinarne Fantazje Mariolirobiliście to spróbujcie koniecznie, są naprawdę pyszne. Składniki: 7 średnich ziemniaków ( waga po ugotowaniu 750 g.) 1 jajko 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki maki pszennej sól, pieprz Dodatkowo: 1 litr oleju do smażenia bułka tarta do obtoczenia kulek Wykonanie: Ziemniaki ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Wystudzić. Kiedy wystygną przecisnąć przez praskę. Dodać jajko i obie mąki. Przyprawić sola
Agusiowe smakołykiorzeźwiającym, egzotycznym musem z mango i nutą pachnącej mięty to fajny pomysł na deser do kawki w gronie najbliższych. Składniki: Ciasto kruche: 300g mąki pszennej 125g masła ekstra 70g cukru pudru 1 jajko bułka tarta do posypania foremek masło do wysmarowania formy Mus z mango: 2 mango 100ml soku z mango 100ml wody 4 łyżki soku z limonki
Szalona Kuchnia Eweliny